valk/süsivesik
Avaleht » Forums » Toitumine » Toidulisandid » valk/süsivesik
- This topic has 15 replies, 8 voices, and was last updated 20 years, 3 months tagasi by
nielsek.
-
AutorPostitused
-
september 26, 2005 at 6:30 e.l. #5348
teRRRible
MemberAksel
MemberPeale trenni on tegemist ju organismi kiire taastamise vajadusega (kulutasid energiat) ja enne magama minekut on tegemist organismile vajaliku valgu e. ehitusmaterjali etteandmisega.
Kui Sa just enne magamaminekut ei tee trenni, siis sellest järeldub, et sellisel juhul ei vaja Sa valgule lisaks süsivesikuid õhtul. Süsivesik=kiire energiaallikas. Valk=ehitusmaterjal. Suures plaanis nii. Mida vähem kulutad energiat, seda vähem vajad kiiret energiat – süsivesikuid.
september 26, 2005 at 9:28 e.l. #59731starter
Memberet siis ei olegi vaja süsivesikuid panna sheiki?
september 26, 2005 at 1:31 p.l. #59734teRRRible
MemberAga jutt, et valgu süntees ei saa toimuda ilma süsivesikuteta???
september 26, 2005 at 1:49 p.l. #59735Aksel
MemberAga tavaline inimene (ka jõusaalis käiv inimene!) tarbib ju kogu päeva jooksul süsivesikuid!
See, kas on vaja süsivesikuid lisada valgule muul ajal (mitte peale trenni) või mitte sõltubki sellest, et palju neid süsivesikuid päeva jooksul tarbid.
september 26, 2005 at 3:04 p.l. #59738starter
Memberhuvitav teooria , morozov soovitas ikkagi valgud ja süsivesikud 1 :2 suhtes võtta ja ma teen parem nii edasi.
september 26, 2005 at 3:33 p.l. #59740Aksel
MemberPeab vist rõhutama, et ma ei räägi võistlusspordist. Seal on omad reeglid, palju mitmetahulisemad.
Tavalise trennis käijana olen 2 aastat selliselt toiminud ja ei tunne mingit probleemi. Kahjuks (või õnneks) ma kaaluga oma toidukordasid ei mõõda, kuid tean, et süsivesikutest minu puhul puudust ei tule. Valgust tuleb, seepärast enne magamist pöörangi tähelepanu valgule.
Muideks – üldjuhul läheb õhtune süsivesikute liigtarbimine naha alla rasvaks! Mis aga on kellegi jaoks liigtarbimine… Vat see ongi nii induviduaalne küsimus.
september 26, 2005 at 3:42 p.l. #59741ROtter
MemberInimese organismi võime süsivesikute ladestamiseks on võrdlemisi tagasihoidlik,piirdudes tavapärase segatoidu puhul 70-80 g glükogeenina maksas ja 300-400 g lihastes.Süsivesikuterikast toitu tuleb tarbida 5-7 korda päevas.Arvestada tuleb ka ,mis kell on õhtul viimane ja hommikul esimene toidukord.
september 26, 2005 at 3:47 p.l. #59744Aksel
MemberArvestada tuleb ka ,mis kell on õhtul viimane ja hommikul esimene toidukord.Vat selle “õhtu” mõiste unustasin küll täpsustamata. Ma rääkisin õhtust enne magama mineku tähenduses (+/- 30 min).
oktoober 11, 2005 at 11:18 e.l. #60496Aksel
MemberHakkasin juba ühte uuemasse teemasse seda lisama, kuid siin on vist õigem koht. Küsimus siis taastumisest ja valkude/süsivesikute suhtest.
Paneks siia ühe Soomes laiemalt tuntud asjatundja Matti “Guru” Haloneni mõtted taastusjookide sisalduse kohta.
“Milline tahes taastusjook ei sobi
Tähtsaim komponent taastusjoogis on valk/proteiin. Valk on rakkude ainus võimalik ehitusmaterjal ja seda peab saama võimalikult kiiresti rakkude kasutusse peale treeningu lõppemist. Kiiremini imenduvad nn. tavalistest valkudest vadakuvalgud, eriti aga vadaku isolaadid (“heraproteiini-isolaati”). Vadaku konsentraadid sisaldavad liigselt rasva, milletõttu joogi imendumine aeglustub. Samuti sisaldab vadaku konsentraat laktoosi, mis ei ole ka kõige parem taastumise seisukohast. Kaseiin, piimavalgud ja soja on ka liiga aeglaselt imenduvad, toetamaks taastumisprotsesse. Seega peamisi nõudmisi taastusjoogile on komponentide omastatavuse kiirus.
Kõige suurem imendumiskiirus saavutatakse lõhustatud/pihustatud e. hüdrolüüsitud vadaku isolaadiga, kuhu on lisatud teatud aminohappeid tõstmaks insuliini taset. Sellise, ainult valku sisaldava joogi mõju taastumisele, on uuritud mh. Jyväskylä ülikoolis ja tulemused on olnud paljulubavad. Hüdrolüüsitud valku sisaldavasse jooki ei tuleks lisada midagi muud (näiteks süsivesikuid), sest need aeglustavad imendumist.”
Vabandan konarliku tõlke pärast, loodetavasti peamine on arusaadav. Tõlkisin ajakirjast “Kuntosali&Fitness” nr.6/2005 osa artiklist pealkirjaga “Taastusjoogid”.
oktoober 11, 2005 at 12:07 p.l. #60498markoki
MemberKas viimasest jutust on õige järeldada, et peale trenni on mõtekas võtta aminohappeid ja valku kokteilina ning jätta süsivesikud välja. Siis jõuab valgu kogus kiiresti treenitud lihasesse ja aminohapped aitavad kiirendada valgu sünteesi lihases. Ja mingi aja (tund, paar?) pärast (et ei taksistaks valgu imendumist) võtta süsivesikuid, et energiat taastada?
Loomulikult säilib päeva jooksul tavaline valgu ja süsivesikute segune söök.
oktoober 11, 2005 at 12:23 p.l. #60499Aksel
MemberTahaks siiski juhtida tähelepanu, et jutt polnud mitte lihtsalt valgupulbrist, vaid hüdrolüüsitud valgu-isolaat pulbrist. See nagu peamine.
Seega mitte kõik isolaadid ei ole veel hüdrolüüsitud. Hüdrolüüsimise (loodetavasti vastab see sõna soome keelsele “hydrolysointi”) tulemusel lõhustatakse aminohappe struktuur/ahel peptiidideks. Taoline protsess (muutumine peptiidideks) toimub inimese peensooles valkudega. Siit ka see kiirem imendumine – lõhustumine on juba eelnevalt teostatud.
Siia peaks aga lisama ka, et on olemas ka odavat hüdrolüüsitud vadaku-isolaati. Seal on selle protsessi tulemusena saadud peptiididele lisaks palju vabasid aminohapete ahelad. Need aga raskendavad kiiret omastatavust.
oktoober 11, 2005 at 1:00 p.l. #60504muc
MemberInimese organismi võime süsivesikute ladestamiseks on võrdlemisi tagasihoidlik,piirdudes tavapärase segatoidu puhul 70-80 g glükogeenina maksas ja 300-400 g lihastes.Süsivesikuterikast toitu tuleb tarbida 5-7 korda päevas.Arvestada tuleb ka ,mis kell on õhtul viimane ja hommikul esimene toidukord.Need on ca 70kg kaaluva mehe andmed.
oktoober 17, 2005 at 8:28 e.l. #60755nielsek
MemberEi hakka uut teemat tegema, kuna see paistab õige koht minu küsimuseks.
Probleem seoses enne ja pärst trenni toitumisega. Enne trenni (30min) normaalselt toituda ei jõua ja peale trenni (koheselt) ei saa (kuna pole sööki kuskilt võtta). Olen ca. 1a lihasvastupidavus treeningut teinud ja viimased kuud tõsisemalt jõusaali algajate kava järginud. Nüüd tundub, et aeg ka sheik appi võtta.
Saan aru (Treeningueelne valgusheik rokib!), et nii enne kui ka pärast trenni on soovitatav tarbida vadku valku? Erinevate postitustest aga silma jäänud, et aeglasti imenduvat valku soovitatakse enne trenni.
Peale trenni soovitaakse võimalikult kiirest imenduvat valku (Whey3? nn. hüdrolüüsitud isolaati?) ilma süsivesikuteta (paljud jällegi väidavad, et lihtsüsivesikutega – viinamarjasuhkurga näiteks?
Tegelikult, lühidalt, erinevaid soovitus/tõestusi on väga palju, mida siis üks algaja sheikijooija peaks tegema. Muul ajal ma sheki ei tarbiks kuna olen õppinud planeerima toidukordasi sellisena, et valgud kätte saaks. Kui juba sheiki kasutada, siis õiget õigel ajal, arvan ma – või pole algajal vahet?
Mingit rusikareeglit on?
oktoober 17, 2005 at 9:12 e.l. #60763joker
MemberProbleem seoses enne ja pärst trenni toitumisega. Enne trenni (30min) normaalselt toituda ei jõua ja peale trenni (koheselt) ei saa (kuna pole sööki kuskilt võtta).Pole sööki kusagilt võtta? Aga võta spordikotist kuhu sa ta e e l n e v a l t oled pannud
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>AutorPostitused- You must be logged in to reply to this topic.