Skip to main content

valgud, rasvad, süsivesikud – mis vahekorras?

Avaleht » Forums » Päevakajaline » Külastajate Küsimused » valgud, rasvad, süsivesikud – mis vahekorras?

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Autor
    Postitused
    Anonüümne
    Guest

Selline teema mul, et lugesin mingist naisteajakirjast, et sportlik inimene peaks kasutama ööpäevas valku umbes 1g iga oma kilo kohta. no OK… Aga hakkasin mõtlema, et palju peab rasvu ja süsivesikuid grammides kasutama? Siit lehelt leidsin mingi kaloriarvuti, mis ütles, et päevas vajab mu keha elus püsimiseks ligi 1500kcal, aga kui palju neist kaloritest peaks olema valgud/süsivesikud/rasvad, ei tea…

Olen 170cm, 65kg, naine, suht sportlik, 3-4x nädalas aeroobika 1-2x jõusaal. Pekki on nati kõhu peal, aga muidu on okei. Palju siis sööma pean umbes???

Insomnia
    Member

Tervisliku toitumise seisukohalt soovitatakse katta päevasest energiavajadusest 10-15% valkudega. Raske kehalise töö tegijatel ja vähese rasvasisaldusega dieeditajatel võib valgu hulk olla ka 15-20% päevasest toiduenergiast.

Rasva hulk soovitatakse jätta alla 30% ja tarbida peamiselt väärtuslikke taimseid rasvu (esikohal oliiviõli).

Süsivesikutega soovitatakse katta 52-60% päevasest toiduenergiast.

Pikemat infot selle teema kohta leiad nt sellelt lingilt (aga otsingumootorit kasutades saad infot veelgi):

http://www.hot.ee/toitumine1/page2.html

Need kogused üldistatud. Olenevalt oma eesmärgist tuleb vastavaid osakaale varieerida. Lihase kasvatamiseks peab tõstma valgu osakaalu, rasvaprotsendi vähendamiseks kehas tuleb vähendada rasvade ja süsivesikute osakaalu. Katseta ise või konsulteeri treeneriga, et leida enda eesmärkidele vastav parim toitainete vahekord.

Edu!

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.