Treeningujärgne lihasvalu, delayed-onset muscle soreness, DOMS
Avaleht » Forums » Spetsialistid » Müüdimurdjad » Treeningujärgne lihasvalu, delayed-onset muscle soreness, DOMS
- This topic has 83 replies, 50 voices, and was last updated 10 years, 11 months tagasi by
MaPo.
-
AutorPostitused
-
veebruar 24, 2010 at 7:53 p.l. #237753
IkoOn
MemberVäiksena kogesin tihti seda eelpool mainitud ”growing pain”i ja vahel harva tuleb nüüd – 19 aastasena, ka seda ette. Just peale puhkuse perioodi, kui teha üks korralik jõusaal, siis hakkavad öösel jalad ”kasvama”, see on jube ebamugav tunne mis ei lase magada ja erineb täiesti trenni-järgsest valust. Järgmine päev suudan ka kogeda ”lihasvalu” raskest trennist. Lihtsalt mainin huvitavat fakti.
märts 20, 2010 at 7:20 p.l. #261890haubits
MemberPüruvaadi/laktaadi jutt on muidugi kahtlase väärtusega olnud ammu juba, samuti kogu mikrovigastuste süsteemi seletatakse mõnevõrra üldiselt tavakodanikele.
Muidugi DOMS ehk Delayed Onset Muscle Soreness ehk viivisega lihasvalu on see, mida ravin ise endale massaazi tehes, kui võimalik või kursakaaslastel teha lastes. Teraapiapõhine massaaz on väga mõnus ja mõne lihase puhul kohe toimiv.
aprill 8, 2010 at 7:48 p.l. #264453nils
MemberMinul tuleb maksimaalne valu millegipärast alles ülejärgmisel päeval. Taastumistsükkel on kah nii pikk võrreldes teistega.
aprill 9, 2010 at 5:04 e.l. #185078Anonüümne
GuestMinul tuleb maksimaalne valu millegipärast alles ülejärgmisel päeval. Taastumistsükkel on kah nii pikk võrreldes teistega.Mul tuleb (tavaliselt suurem valu, kui uue kava/korduste arvu peale üle lähen) järgmine päev…hommikul ärgates pole midagi, aga kui 1-2 tundi liigutada siis hakkab tundma andma…järgmine päev kaob ära.
aprill 9, 2010 at 7:04 e.l. #264472Anonüümne
Guesttunnen ise kah hommikuti trennijärgset lihasvalu,kuna olen suht vähe saanud magada v pole korralikult venitanud peale trenni
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>aprill 9, 2010 at 7:16 e.l. #264474Kassisilm
MemberEnda elus esinenud lihasvalud võin ühe käe sõrmedel ette lugeda (aju ei ütle, et neid rohkem oleks)
1) põhikooli kuskil 5-ndas klassis, kui tegime mingisugust rühmatreeningut (esimest korda) kus kasutati hantleid, raskusi jms.
2) kui esimest korda võtsin pika jooksudistantsi ette, tõenöoliselt vale tehnikaga ja jätsin venitamata, hiljem andis treener spordilaagris näpunäiteid, kuidas jooksmisel vähem energiat kulutada ning sääremarju säästa
3) esimest korda kui body pump`is käisin eelmise aasta varakevadel ja polnud isegi võimalik kapiust lahti keerata, kuna käsi lihtsalt ei tõusnud nii kõrgele
Ei ütleks, et olen elus vähe trenni teinud, lihastreeninguga kohaneb keha väga ruttu kuidagi, valulävi on ka vist päris kõrge. Enda kahjuks ütlen, et lihastreeningut olen siiski elus vähe teinud, pool elust ikkagi ujunud või tantsinud. Aga koolis alati imestasin kuidas teised päev pärast kehalist treppidest kuidagi üles ei saanud. Enda kahjuks veel – ma lõpetan tegevuse kui tunnen, et olen väsinud.. ei sunni end jah väga takka.
EDIT: (ma mõtlen ikka väga läbi, muidu oleks kasutegur täitsa null, aga siin tuleb mulle endale juba vähene jõud, aga suur vastupidavus kasuks). Mina seletan endale asju lihtsalt – kui pole lihasvalu, ei tee ma endale liiga. Mul sõltub kõik asjaoludest, kui ma roniks jõusaali, küll ma ka pärast ägiseks. Tõenäoliselt ongi seda valdkonda raske uurida, kuna kõik inimesed on erinevad, mis ühele teeb liiga, teisele ei tee.
aprill 9, 2010 at 8:04 e.l. #264482Jumal666
Memberl2heb natuke teemast m66da aga kunagi kui ma koolis k2isin veel,kehalise tunnis tegime 16kg sangaga korduste peale t6ukamist.Ma vist ei teinud korralikult soojax aga lappasin p2ris heasti seda.J2rgmine p2ev k2si hoidis 90 kraadise nurga all.Veits sai sirutada aga ilget valu tegi.
juuli 24, 2011 at 5:23 e.l. #308556Anonüümne
GuestPärast mõnusat jõusaali on järgmine ja isegi ülejärgmine päev veel lihasvalu.
Joon taastus jooke peale trenni.
Kas ma pingutan liiga palju? Algaja värk? Rohkem venitusi, soojendust?
24. a mees.
juuli 24, 2011 at 6:36 e.l. #308557Arx07
MemberEks algajal see lihasvalu tuleb kiiremini ja kestab kauem küll jah. Kuid peale rasket trenni on ka edasijõudnul lihased haiged tavaliselt. Taastumist aeglustab ka kehv toitumine ja vähene magamine, venitamist ei tasu kah ära unustada.
juuli 24, 2011 at 7:09 e.l. #308559august 1, 2011 at 9:03 e.l. #309234KGV
MemberVarsti tuleb sul lihasvalu harva, näiteks siis kui kava muudad ja teisi asju teed.
august 1, 2011 at 10:14 e.l. #309243haubits
MemberVarsti tuleb sul lihasvalu harva, näiteks siis kui kava muudad ja teisi asju teed.Sinu tingimustel DOMS just esinema kipubki.
august 16, 2013 at 11:43 e.l. #347852Mr XVII
MemberTea, kas päris tõele vastab aga……. http://teadus.err.ee/artikkel?id=9823&cat=1
november 26, 2013 at 1:53 p.l. #354905einarko1
MemberTere. Uurin kas kellegi on kogemust DOMS-ist vabanemisega? Kas see läheb ise mõne aja pärast üle või tuleks ikkagi (spordi)arsti poole pöörduda? Ennast see ei vaeva aga ühel lähedasel inimesel on jalalihastega tõsine probleem – valu tugev ja kestab mitu päeva. Sel ajal on liikumine tugevasti raskendatud. Kestnud on see nüüdseks juba mõni kuu. Enamik soovitatud meetmed on enam vähem ära proovitud. Kogemuste ja nõuannete eest ette tänulik.
november 26, 2013 at 3:46 p.l. #354916SKG
MemberKui tihti neid valutavaid lihasgruppe treenib? Kui ainult kord nadalas jalgu teeb, siis ei imesta…
Samuti – kas toimus koormuse jarsem suurenemine? Keha vajab aega adapteerumiseks.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.