Skip to main content

toitainete hulk ja tasakaal

Avaleht » Forums » Päevakajaline » Külastajate Küsimused » toitainete hulk ja tasakaal

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Autor
    Postitused
    avripaad
    Member

Täpsustuseks- olen nasiterahvas. Juba mõnda aega olen kaalu alandamise eesmärgil ühe programmi abil kaloreid lugenud. See programm lööb ka rasvade, süsivesikute ning valkude tarbimishulga grammides. Ükskord lugesin siit, et sobilik oleks kaalu alandamiseks sellised protsendid- valke 30%, rasvu 30% ning süsivesikuid 40%. Kuid nüüd alles avastasin, et need protsendid olid mõeldud vist KALORITEST. Ning tulemus on ju hoopis teine. Kuid kuna programm annab mulle tulemuse grammides, siis mõtlesin, et keegi äkki oskab öelda, millised need protsendid peaksid siis grammidest olema?

Kuid samas kui vahel olen jälginud sellist põhimõtet, et rasvu tarbida 1,3 g kehakaalu kohta, valke tarbida 1,3 g kehakaalu kohta, süsivesikuid 100- 200 grammi vahel, siis need protsendid peaksid nagu paika.

Tegelikult ma ei tea, kas 1,3 g rasvu ning valke kehakaalu kohta ka päris õige on, kui tahta kaalu alandada? Teen aeroobset treeningut 3- 5 korda nädalas..

PumaZ
    Member

Täpsustuseks- olen nasiterahvas. Juba mõnda aega olen kaalu alandamise eesmärgil ühe programmi abil kaloreid lugenud. See programm lööb ka rasvade, süsivesikute ning valkude tarbimishulga grammides. Ükskord lugesin siit, et sobilik oleks kaalu alandamiseks sellised protsendid- valke 30%, rasvu 30% ning süsivesikuid 40%. Kuid nüüd alles avastasin, et need protsendid olid mõeldud vist KALORITEST. Ning tulemus on ju hoopis teine. Kuid kuna programm annab mulle tulemuse grammides, siis mõtlesin, et keegi äkki oskab öelda, millised need protsendid peaksid siis grammidest olema?

Kuid samas kui vahel olen jälginud sellist põhimõtet, et rasvu tarbida 1,3 g kehakaalu kohta, valke tarbida 1,3 g kehakaalu kohta, süsivesikuid 100- 200 grammi vahel, siis need protsendid peaksid nagu paika.

Tegelikult ma ei tea, kas 1,3 g rasvu ning valke kehakaalu kohta ka päris õige on, kui tahta kaalu alandada? Teen aeroobset treeningut 3- 5 korda nädalas..

Tõsta rasvade hulka kindlasti ja samuti võid tõsta nautke valkude hulka,süsivesikute arvelt. Süsivesikuid tarbi enne ja peal trenni, ülejäänud süsivesikud mis tulevad sul päeva peale võiksid tulla seemnetest,juurviljadest,aedviljadest.

Need protsendid on loomulikult kaloraazist. Näiteks kui naisterahvas tarbib päevas 2000 kcal, siis 30% valku sellest on 600 kcal. Kuna 1g valku annab ~4kcal, siis kogus grammides oleks 150g/päevas! Samamoodi ka rasvade ja süsivesikutega, aga rasvad annavad ~9kcal/gramm, süsivesikud nagu valgudki 4kcal.

Aeroobsele lisaks võiksid muidugi teha ka raskustega trenni. Eesmärgiks võiks ju olla parem välimus, mitte lihtsalt madalam kaalunumber.

Arvuta oma vajadus välja ja ära kaldu liiga näljadieedile, muidu jookseb ainevahetus kinni ja muudad asja endale tarbetult raskeks.

avripaad
    Member

Kui võtan protsente kaloritest, siis kipub tulema 20 % valke, 40 % süsivesikuid, 40% rasvu.. Kas see oleks sobilik?

jrx
    Member

Kui võtan protsente kaloritest, siis kipub tulema 20 % valke, 40 % süsivesikuid, 40% rasvu.. Kas see oleks sobilik?

See ei oleks üldse mitte sobilik. Valkude osakaalu peaks suurendama, süsivesikute osakaalu vähendama. See, kas 40% rasvu on liiga palju või mitte, see on individuaalne ja sõltub eluviisist ja sellest, mida täpsemalt sööd jne.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.