Skip to main content

Toidulisandite, valgupulbrite, kulturismi hea või halb mõju tervisele, veevajadus

Avaleht » Forums » Toitumine » Toidulisandid » Toidulisandite, valgupulbrite, kulturismi hea või halb mõju tervisele, veevajadus

Viewing 15 posts - 121 through 135 (of 183 total)
  • Autor
    Postitused
    Archangel
    Member

Eks olegi ju asjalood niimoodi, et toidulisand on siiski samamoodi toode nagu lihatükk või pakk kohupiima. Valmistamismeetod, otsene sisu ja kõik muu erinev, kuid muidu võib vabalt toidu alla liigutada. Vahe ongi selles, et üldjoontes on tegemist suht kitsa valdkonna kontsentraadiga, mis üksikult toitumist ei asenda – küll aga täiustab menüüd.

Samamoodi võib vaielda lehmapiima kasulikkuse üle või sellest, kui suur tõenäosus on munast salmonellat saada vms.

Samuti võid ennast porganditest oranziks süüa või rämpstoitu süües diabeetikuks end õgida. See ei tähenda, et toode ise oleks kohe kahjulik vms. Loeb ikka kasutusviis ning loomulik riskifaktor, mis ikka ja alati olemas on.

Kindlasti on mõnedes “toidulisandites” keemilisi ühendeid, mis võivad kahjulikud olla – tihtipeale saadaksegi nii suhteliselt võimas lisand, mis annab märkimisväärseid tulemusi, küll aga kõrvalmõjudega. Eestis on küll vist kõik sellised tooted keelatud.

Loomulikult ei ole seegi teema must-valge nagu ma alati mainin. Liiga palju faktoreid ja nüansse, et seda hulgi lahti seletada kõigile. Aga üldjoontes võib siiski öelda, et toidulisandid – seni kuni nad sisaldavad tava toitainetest saadud ühendite kontsentraate, ei ole küll kahjulikud. (“üledoosid” on ikka võimalikud – kuid neid võib saada ka tavatoitudes liiga ühekülgselt – ning selleks peab toidulisandit ikka täiesti valesti kasutama…)

gmaster
    Member

Mismoodi sa kreatiinetüülestrit toidu alla liigitad? Urasibol? Ekdüsteroon?

Kas tead et esimesest on saadud neerukahjustusi (jutt ei ole mingist praakfirmast) ja isegi nii lihtne lisand nagu BCAA on surmasid toonud, kuna kasutati gen. manip. baktereid:)?

AlanBStard
    Moderator

Ja kui suurt riski lihasekasvatamise kasu nimel lubada võiks:)?

Enamik neist on kasutatavad või annavad efekti mitmesuguste tervisenäitajate arendamisel ja neid kasutavad täiesti trennikauged inimesed vähemalt samapalju kui trenniiinimesed.

Vabas maailmas.

Aile
    Member

Ma arvan et seni kuni räägitakse üldiselt toidulisanditest ja visatakse kõik ühte patta, siis ei saagi üksmeelele jõuda.

Väita, et ükski lisand pole kunagi tervisehädasid tekitanud, on jälle teistpidi teadmatus.

Klassifitseerimine ei aita ka lähemale, usu mind.

Isegi kui me räägime ainult tavatoidust, siis juba Hippokrates ütles, et toit olgu sinu ravim, kuid samas lisas ka juurde, et mis ühele ravim, see teisele mürk.

Ak_47
    Member

Küsimus, kui inimene omab I. tüübi diabeeti (süstib insuliini):

Veresuhkru kontroll on tähtis , kuid ajapikku võib ilmenda tüsistusi, mille hulka kuulub ka neerukahjustus , siis kas nemad peaks vältima

toidulisandeid kui selliseid ? Või treenides neli või enam korda nädalas,siis arenemise eesmärgil toidulisandeid siiski kasutama ?

gmaster
    Member

Minumeelest on praegu täpselt selline hetk, kus selline ühendus nagu Toidulisandikaupmeeste liit vms võiks kuskil midagi avaldada, sest tundub et Veerpalu juhtumiga tekkis selline efekt, justkui oleks toidulisandid kõiges süüdi. Et jäi dop-proovis vahele tänu arginiinile, mis toidulisand, järelikult toidulisand-doping.

Miks mitte teha mingi selline korralikum ümarlaud või ühine infovoldik, kus oleks sees nii poolt- kui vastuväited, võimalikud kõrvalmõjud ja selgitused? Siis ei peaks iga natukese aja tagant asja kuskil foorumites jahuma. Ümarlauas võiksid olla arstid, sportlased, toitumisspetsialistid jne ja see võiks ka kuskil netis üleval olla, miks mitte FitnessTV-s?

Võimestuge.

Aile
    Member

Küsimus, kui inimene omab I. tüübi diabeeti (süstib insuliini):

Veresuhkru kontroll on tähtis , kuid ajapikku võib ilmenda tüsistusi, mille hulka kuulub ka neerukahjustus , siis kas nemad peaks vältima

toidulisandeid kui selliseid ? Või treenides neli või enam korda nädalas,siis arenemise eesmärgil toidulisandeid siiski kasutama ?

Sa mõtled valgupulbreid ja massilisajaid? Massilisajad on kindlalt out.

Enamus valgupulbritest ka ei sobi sellisel juhul Räägitakse, et Doriani valgupulber on madala GI ga, kuid kindlalt ei tea.

Ei maksa sellest ennast häirida lasta. Mul töötas broilerifilee alati paremini kui pulber

ROtter
    Member

Enamus valgupulbritest ka ei sobi sellisel juhul Räägitakse, et Doriani valgupulber on madala GI ga, kuid kindlalt ei tea.

Ei maksa sellest ennast häirida lasta. Mul töötas broilerifilee alati paremini kui pulber

Arx07
    Member

gmaster
    Member

Miks valgupulbrid ei sobi? Korralikumad valgupulbrid peaaegu ju süsivesiku vabad(100g kohta paar grammi kui sedagi…), magustajaks sukraloos näiteks, mis ei tõsta ju insuliini taset…

Insulin is produced in the pancreas and released when any of the several stimuli are detected. The stimuli include ingested protein and glucose in the blood produced from digested food.

Archangel
    Member

Insulin is produced in the pancreas and released when any of the several stimuli are detected. The stimuli include ingested protein and glucose in the blood produced from digested food.

Aga kas valgu tarbimine tõstab veresuhkru taset oluliselt?

Minu teada valgu tarbimine peaks veresuhkru taset normaalpiirides hoidma. Ikka liht-süsivesikute tarbimine on see, mis enamasti veresuhkru üles ajab ning keha massiliselt insuliini eritama sunnib.

Edit: Lugesin veidi ja tundub, et kui tarbida liigset proteiini, siis suudab keha selle siiski edukalt glükoosiks teha ja verre transportida. Ehk kui valgu osakaal on liialt suur, siis võib veresõsuhkru tase tõusta. Küll aga ei loe välja, et see toimuks sellise kiirusega nagu see on lihtsüsivesikute puhul.

Ning samuti ei loe välja, et ta ajaks selle metsikult kõrgeks.

Kui kellegil on diabeet ning on vaja insuliini süstida siis vaevalt, et valgu söömine kahjulik oleks. Normaalsuse piires muidugi. Ei tohiks erilist veresuhkru tõusu veres olla ning insuliini süstimine suurtes kogustes suhkru allasaamiseks seega mittevajalik.

Kuna valgusheike juuakse siiski peamiselt peale rasket trenni, siis enamik valgust rändab lihastesse labaselt öeldes. Ehk sinna kuhu vaja, seega ei tohiks veresuhkru taset mõjutada…

Minu spekulatsioonid…

Gmaster – sa ajad lihtsalt juuksekarva lõhki nende Kreatiini jms ühendite asjus. Vahet pole mis toitaine – alati on tarbimisega seotud risk. Kas see risk tuleb inimese enda vastunäidistustest mingi aine vastu, või toote valmistamisel tekkinud defektidest või jumal teab millest.

Minu arust on suurfirmade poolt valmistatud toidulisandid tunduvalt ohutumad kui nii mõnigi “jama”, mida meile poodides toidu pähe määritakse.

Aga jällegi – vaidleme suht absurdsete asjade üle.

gmaster
    Member

Ma üritan lihtsalt teist poolt ja vastuargumente näidata, et asi liiga ühekülgseks ei läheks ja et sul liiga tarka tunnet ei tekiks

naksitrall
    Member

Toksikoloogiast tuntud lause: Iga aine on mingis koguses su kehale kasulik(vajalik) ja mingis koguses mürk.

Vesi: Vajalik, et elada, aga suurest ahnusest jood pärast maratoni rohkem kui keha jõuab puhverdada – surm.

Toit: Vajalik, et elada. Tarbid liialt palju – juba hädad tulevad.

Alkohol: Väheses koguses kahjutu, isegi et kasulik. Hiljem juba mürgine.

Toidulisandid – sama jama –

Aile
    Member

Aga kas valgu tarbimine tõstab veresuhkru taset oluliselt?

Minu teada valgu tarbimine peaks veresuhkru taset normaalpiirides hoidma. Ikka liht-süsivesikute tarbimine on see, mis enamasti veresuhkru üles ajab ning keha massiliselt insuliini eritama sunnib.

Edit: Lugesin veidi ja tundub, et kui tarbida liigset proteiini, siis suudab keha selle siiski edukalt glükoosiks teha ja verre transportida. Ehk kui valgu osakaal on liialt suur, siis võib veresõsuhkru tase tõusta. Küll aga ei loe välja, et see toimuks sellise kiirusega nagu see on lihtsüsivesikute puhul.

Ning samuti ei loe välja, et ta ajaks selle metsikult kõrgeks.

Kui kellegil on diabeet ning on vaja insuliini süstida siis vaevalt, et valgu söömine kahjulik oleks. Normaalsuse piires muidugi. Ei tohiks erilist veresuhkru tõusu veres olla ning insuliini süstimine suurtes kogustes suhkru allasaamiseks seega mittevajalik.

Kuna valgusheike juuakse siiski peamiselt peale rasket trenni, siis enamik valgust rändab lihastesse labaselt öeldes. Ehk sinna kuhu vaja, seega ei tohiks veresuhkru taset mõjutada…

Minu spekulatsioonid…

Gmaster – sa ajad lihtsalt juuksekarva lõhki nende Kreatiini jms ühendite asjus. Vahet pole mis toitaine – alati on tarbimisega seotud risk. Kas see risk tuleb inimese enda vastunäidistustest mingi aine vastu, või toote valmistamisel tekkinud defektidest või jumal teab millest.

Minu arust on suurfirmade poolt valmistatud toidulisandid tunduvalt ohutumad kui nii mõnigi “jama”, mida meile poodides toidu pähe määritakse.

Aga jällegi – vaidleme suht absurdsete asjade üle.

Aile
    Member

Ma üritan lihtsalt teist poolt ja vastuargumente näidata, et asi liiga ühekülgseks ei läheks ja et sul liiga tarka tunnet ei tekiks
    Autor
    Postitused
Viewing 15 posts - 121 through 135 (of 183 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.