toidulisandite mõju
Avaleht » Forums » Spetsialistid » Küsi Teadjatelt » Küsi Spetsialistidelt » toidulisandite mõju
- This topic has 42 replies, 24 voices, and was last updated 16 years tagasi by
yamikazi.
-
AutorPostitused
-
detsember 15, 2009 at 7:45 e.l. #242476
MoloM
MemberEluea lühendamine võib osutuda kahjulikuks eluea pikkusele.Hea tähelepanek
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>detsember 16, 2009 at 10:58 e.l. #242883gun1
MemberIrw lisandeid on kümneid-sadu erinevaid …milliseid ta mõtles – kas kõiki?
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>TA MÕTLES JAH KÕIKI TOIDULISANDEID. ET NEED LÜHENDAVAD ELUIGA . ja tekitavadki sapikive ja neerukive ja igasugu hädasid. ise olen aasta aega võtnud täiesti normaalses koguses peale igat trenni üks sheik. ja trennis käin 3 korda nädalas.
detsember 16, 2009 at 11:07 e.l. #242886MoloM
MemberTA MÕTLES JAH KÕIKI TOIDULISANDEID. ET NEED LÜHENDAVAD ELUIGA . ja tekitavadki sapikive ja neerukive ja igasugu hädasid. ise olen aasta aega võtnud täiesti normaalses koguses peale igat trenni üks sheik. ja trennis käin 3 korda nädalas.Mis on toidulisand?
© Tervisekaitseinspektsioon
Toidulisandina käsitatakse toitu, mille kasutamise eesmärk on tavatoitu täiendada ning mis on inimesele toitainete või muude toitainelise või füsioloogilise toimega ainete kontsentreeritud allikaks. Nimetatud ained võivad esineda üksikult või kombineeritult ning viiakse turule müügipakendisse pakendatuna kindlate annustena, nagu kapslid, pastillid, tabletid ja muu sarnane ning pulbrikotikesed, vedelikuampullid, tilgutuspudelid ja muu sarnane, mis on ette nähtud vedeliku ja pulbri tarvitamiseks väikeste mõõdetud kogustena.
Toidulisandi eesmärk on tavatoidu täiendamine.
http://www.teraapia.com/?topic=93&info=1
Ühesõnaga erinevad arstid lausa soovitavad, vähemalt talveperioodil, tarbida erinevaid vitamiine, mis ka klassifitseeruvad toidulisandite alla.
jaanuar 11, 2010 at 8:03 e.l. #248832raigo13
MemberEhk oleks siis korrektne öelda, et toidulisandid suurendavad võimalike terviseprobleemide riski?!
Ei ole eriline ekspert, kuid olen küll kuulnud, et kreatiini võtmise ajal näiteks ei tohiks eriti alkoholi pruukida. Sammuti on ju räägitud, et kui neerud/maks nõrgad, siis tasuks eriti ettevaatlik olla. Mul on tutvusringkonnas paar inimesest, kes paari aasta jõusaalitreeninguga + valk + kreatiin omal tervise tuksi keeranud… Seda, mis täpselt tervisehädad põhjustas (kas toidulisandid ja mis kogustes või hoopis nõrgad neerud) pärast ju raske öelda/tõestada/hinnata…
Teemaalgataja arsti nimetatud neerukivide teket peaks vist soodustama liigne toidulisandite tarbimine ning sealhulgas liiga vähene vee joomine. Et küllaldane vee joomine peaks justkui ennetama ainete kividena ladestumist… vesi peaks ju aitama liigseid (mitte omastunud) jääkaineid (kuid samas ka kasulikkeaineid) kehast välja viia…
Seda, mis on antud inimesele normaalne kogus ja mis liiga suur, seda polegi ju alati nii lihtne öelda… Kõik inimesed ei kirjuta oma päevamenüüd punktuaalselt üles. Sammuti ei pruugi iga inimene kõiki aineid samaväärselt omastada.
Tundub, et toidulisandite negatiivse mõju kohta tasub (tavainimesel) kindlasti uurida ka mujalt, kui vaid nende müüjatelt ning tippkulturistidelt…
Või on mu arusaam ekspertide arust väga metsa poole?
jaanuar 11, 2010 at 8:48 e.l. #248847gmaster
MemberEhk oleks siis korrektne öelda, et toidulisandid suurendavad võimalike terviseprobleemide riski?!Ei ole eriline ekspert, kuid olen küll kuulnud, et kreatiini võtmise ajal näiteks ei tohiks eriti alkoholi pruukida. Sammuti on ju räägitud, et kui neerud/maks nõrgad, siis tasuks eriti ettevaatlik olla. Mul on tutvusringkonnas paar inimesest, kes paari aasta jõusaalitreeninguga + valk + kreatiin omal tervise tuksi keeranud…
Kuidas nad siis selle tuksi keerasid? Loomulikult on võimalik ka ilma lisanditeta jõusaalis ületreeningu ja puuduliku aeroobsega tervist tuksi keerata.
Mis neil siis läbi läks et just lisanditele viitad? Maks, neerud? siis võiksid ka juba ära tuua, mida nad kasutasid..
jaanuar 11, 2010 at 8:48 e.l. #248848rela
MemberMul ka paar sõpra kes teerasid tervise tuksi, sõid tooreid õunu, oh seda jama järgmistel päevadel.
Ei maksa segi ajada Toidulisandeid ja eritoitu, lisandid on siiski pillerid ja eritoit on valk jne
Igasugune äärmuslik toitumine pole hea, siin ei peagi miksi soodumus olema et aastakümnetega keha lammutada
Ehk oleks siis korrektne öelda, et toidulisandid suurendavad võimalike terviseprobleemide riski?!Ei ole eriline ekspert, kuid olen küll kuulnud, et kreatiini võtmise ajal näiteks ei tohiks eriti alkoholi pruukida. Sammuti on ju räägitud, et kui neerud/maks nõrgad, siis tasuks eriti ettevaatlik olla. Mul on tutvusringkonnas paar inimesest, kes paari aasta jõusaalitreeninguga + valk + kreatiin omal tervise tuksi keeranud… Seda, mis täpselt tervisehädad põhjustas (kas toidulisandid ja mis kogustes või hoopis nõrgad neerud) pärast ju raske öelda/tõestada/hinnata…
Teemaalgataja arsti nimetatud neerukivide teket peaks vist soodustama liigne toidulisandite tarbimine ning sealhulgas liiga vähene vee joomine. Et küllaldane vee joomine peaks justkui ennetama ainete kividena ladestumist… vesi peaks ju aitama liigseid (mitte omastunud) jääkaineid (kuid samas ka kasulikkeaineid) kehast välja viia…
Seda, mis on antud inimesele normaalne kogus ja mis liiga suur, seda polegi ju alati nii lihtne öelda… Kõik inimesed ei kirjuta oma päevamenüüd punktuaalselt üles. Sammuti ei pruugi iga inimene kõiki aineid samaväärselt omastada.
Tundub, et toidulisandite negatiivse mõju kohta tasub (tavainimesel) kindlasti uurida ka mujalt, kui vaid nende müüjatelt ning tippkulturistidelt…
Või on mu arusaam ekspertide arust väga metsa poole?
jaanuar 11, 2010 at 9:05 e.l. #248852Belfort
MemberMul ka paar sõpra kes teerasid tervise tuksi, sõid tooreid õunu, oh seda jama järgmistel päevadel.hahaha
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 11, 2010 at 9:23 e.l. #248860gmaster
MemberMis väljend see eritoit on?
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Toidulisandid on toidulisandid, ärge ajage asja keeruliseks.
jaanuar 11, 2010 at 10:57 e.l. #248888raigo13
MemberKuidas nad siis selle tuksi keerasid? Loomulikult on võimalik ka ilma lisanditeta jõusaalis ületreeningu ja puuduliku aeroobsega tervist tuksi keerata.Mis neil siis läbi läks et just lisanditele viitad? Maks, neerud? siis võiksid ka juba ära tuua, mida nad kasutasid..
Väidetavalt valk + kuuridena kraetiin ning 2 aastat hiljem hakkasid jamad neerudega pihta… Seda kas neerud olid eelnevalt 100% korras, ei oska enam tagantjärgi keegi öelda…
Ei oma kahjuks doktorikraadi meditsiini erialadel, kuid siiani loetu põhjal on jäänud mulje, et valgu ja kreatiini tarvitamine annavad neerudele lisakoormuse. Lisakoormust neerudele aga ei saa ju just positiivseks lugeda…
Mu eesmärk ei olnud oma tõde kuulutama tulla, vaid kuna see teema siin üles võetud, siis oleks huvitav ka teadjamate arvamust antud teemal kuulda… Et kuivõrd hoolikalt peaks jälgima, et kreatiinikuuri ajal mõnda pitsikest ei kummutaks jne… Kas tõesti pole teiste kõrvu jõudnud sarnaseid õnnetuid juhtumisi, et mind siin sellepeale nii välja naerdakse?!
jaanuar 11, 2010 at 11:04 e.l. #248895gmaster
MemberVäidetavalt valk + kuuridena kraetiin ning 2 aastat hiljem hakkasid jamad neerudega pihta… Seda kas neerud olid eelnevalt 100% korras, ei oska enam tagantjärgi keegi öelda…Ei oma kahjuks doktorikraadi meditsiini erialadel, kuid siiani loetu põhjal on jäänud mulje, et valgu ja kreatiini tarvitamine annavad neerudele lisakoormuse. Lisakoormust neerudele aga ei saa ju just positiivseks lugeda…
Kuna see teema siin üles võetud, siis oleks huvitav ka teadjamate arvamust antud teemal kuulda…
Mõlemal jamad neerudega? Mis firma kreatiini ja mis kogustes nad kasutasid?
Etüülestri puhul on neeruprobleeme näiteks ilmnenud küll, aga see on üsna uus ja 2a tagasi oli see väga kirve hinnaga.
jaanuar 11, 2010 at 11:12 e.l. #248896Arx07
MemberMul sõbral oli ka neerudega jama toidulisandite pärast, aga tal oli sellest et tarbis liiga vähe vedelikku ja arvan et ka teistel sama jama.
jaanuar 11, 2010 at 12:28 p.l. #248911raigo13
MemberMõlemal jamad neerudega? Mis firma kreatiini ja mis kogustes nad kasutasid?Etüülestri puhul on neeruprobleeme näiteks ilmnenud küll, aga see on üsna uus ja 2a tagasi oli see väga kirve hinnaga.
Kuna mõlemad on pigem tere-tuttavad, siis ega ma detailset ülekuulamist tegema ka ei hakanud…
Üks oli sõjaväekaaslane, kellega sai sõjaväes jõusaalis vahel koos trenni tehtud. Ta väitis toona (6 aastat tagasi) et jättis neeruprobleemide tõttu igasuguste toidulisandite tarbimise (eelnevalt kasutas valk+kreatiin). Toona ma kehitasin selle peale õlgu ja mõtlesin spordivõõra inimesena, et dopingut võttes peavadki hädad tulema… Rohkemat ei tea, kuna peale sõjaväge me enam ei suhelnud…
Teine oli ülikoolist ühikakaaslane (mõni aasta tagasi) … Tal algasid eelmisel kevadel neeruhädad… Kusjuures suvel oli asi päris hulluks läinud (edit: käis vahepeal 2 korda nädalas dialüüsiaparaadi all)…
Alustas tõsisemalt jõusaaliga 2 aastat varem ning kasutas algusest peale valku (5xpäevas) + kreatiin monohüdraadi (firmat ei tea) 5 g päevas, laadimisperioodil rohkem (ikka nii nagu sildil kirjas oli olnud). Võttis kreatiini kuuridena: 1 kuu võttis, 1 kuu vahet. Vedelikutarbimist ei oska kommenteerida.
Ei ole tihanud teda väga usutlema minna… kuidagi isiklik (piinlik) teema ju teise inimese tervis… eriti kui asi suht hull. Ise süüdistab ta oma olukorras igatahes toidulisandeid… Ta tegi kõvasti trenni, kuid samas jõi (pidutses) ka aeg-ajalt mehemoodi… ise kahtlustasingi, et ehk sai saatuslikuks alkoholi lisamõju ning ehk juba eelnevalt nõrgad neerud?! Ei tea…
Igatahes on see pannud mind toidulisanditesse väikese ettevaatusega suhtuma: et ega nad päris ohutud ka ei ole…
Gainerit peale trenni taastumiseks kasutan julgelt, kuid kreatiinikuur paneb hetkel kukalt sügama…
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Kui kahtluseuss juba hinge pugenud, siis teda raske sealt välja juurida…jaanuar 11, 2010 at 1:20 p.l. #248925kame
ModeratorElus ei ole ükski asi lõpuni ohutu – ainult surm on kindel…
jaanuar 11, 2010 at 4:08 p.l. #248980PumaZ
MemberSu sõbral keeras arvatavasti tervise tuksi joomine, kui sa ütled et ta pani kõvasti pidu, ja no 5x päevas valgupulbrit võtta…
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″
jaanuar 11, 2010 at 4:27 p.l. #248984ants16
MemberCEE keeras mul kusenäitajad mõneks ajaks ######, praegu pole ca 2 kuud seda enam tarbinud, homme tehakse uus proov.
AutorPostitused- You must be logged in to reply to this topic.