Teistsugune treeningmeetod algajatele
Avaleht » Forums » Spetsialistid » Küsi Teadjatelt » Küsi Spetsialistidelt » Teistsugune treeningmeetod algajatele
- This topic has 12 replies, 7 voices, and was last updated 16 years, 5 months tagasi by
xxVoodooMagicxx.
-
AutorPostitused
-
september 9, 2009 at 6:37 p.l. #18398
xxVoodooMagicxx
MemberM.M-lt juba kommentaari sain kuid postitan siiski siia artikli ja kuulaks selle kohta arvamusi.
http://www.professionalmuscle.com/forums/a…-beginners.html
Artikkel ingliskeelne, seal põhjalikult kõik seletatud ja ära põhjendatud aga kirjutan siia eesti keeles lühidalt:
Artikkel ütleb, et algajatel ja kesktaseme treenijate kohta, et ei ole vajadust teha iga harjutuse puhul 2 soendusseeriat ja üks “töö” seeria vaid piisab lihasgrupi soojendusseeriast + iga harjutuse kohta üks 4-8 kordusega tööseeria.
Ehk siis kui näiteks tegu rinnalihasega siis tehakse soojenduseks tavalise surumisega 2 seeriat tühja kangiga 2 seeriat 1/3 raskusega ja 1 seeria 2/3 raskusega ning seejärel alles tava surumise tööseeria. Järgmiste rinnalihaste harjutuste korral, näiteks kaldpingil surumine ja pullover ei tehta enam soendusseeriat vaid tehakse ainult tööseeria kuna lihas on juba soe ja ei vaja enam eelsoendust. Tööseeria tehakse maksimeerides lihase võimekust iga treeninguga rohkemate kordade arvu tegemisega või raskuste suurendamisega. Rõhutatakse, et lihase arenguks ei ole vajalikud need soojendusseeriad vaid piisab sellest 1st tööseeriast, milles antakse maksimum.
Teise asjana väidab artikkel, et kaks päeva ei tohi järjest trenni teha kuna peale treeningut taastub kõigepealt närvisüsteem, alles siis taastub lihas ning hakkab kasvama. Lihas ei hakka kasvama enne kui närvisüsteem on taastund. Närvisüsteem taastub 24h, kui nüüd järgmine treening otsa teha siis lihas ei jõua arenema hakata vaid organism hakkab jällegi tegelema närvisüsteemi taastamisega. Taastumist takistavaks teguriks peab ta ka aeroobset treeningut.
Lisaks räägib artikkel algajatele, kuidas peaks toituma ning milliseid lisandeid kasutada aga sellesse ma oluliselt ei süvenend kuna olen praegusel perioodil ka dieedil.
Kuidas kommenteerite…?
september 9, 2009 at 6:53 p.l. #218496asdfghjkl
MemberKust sellise artikli leidsid üldse??
Internet on täis mitmesugust pahna, igat artiklit uskuma jääda küll pole mõtet.
Kuna tegu on võõrkeelse artikliga, siis ma ei oska seda suurt lugeda, aga see osa, mida ütled, et närvisüsteem tahab puhata, selle kohta usun küll, ja kui soovid, või Poliquin-i toetava kommentaari selle kohta tuua, kus ta seda mõtet toetab, räägib sh lausa sellest, et üle 1h trenni teha on mõttetu, samal põhjusel, mida siin eestikeeles ütlesid.
See minu kommentaar, aga huvitav artikkel, püüan süübida nüüd sellesse.
september 9, 2009 at 6:58 p.l. #218500xxVoodooMagicxx
MemberKeski Charles-i nimeline naljamees soovitas seda lugeda
september 9, 2009 at 7:18 p.l. #218505september 9, 2009 at 7:23 p.l. #218506Janar Rückenberg
MemberEi näe siin küll midagi uut ja ebatavalist. Sarnaselt (nagu selles loos) neile algajatele ju koguaeg lähenetud. Kes nüüd teeb 1 või 2 tööseeriat või siis 1 või 2 tunnetusseeriat sinna tööseeriate ette…noh, see on väga individuaalne ja juuksekarva lõhkiajamine. Loomulikult kui mehe rekord lamades surumises on 35 kg siis ega sinna väga suurt midagi ette polegi teha, 20 kg – ga üks seeria ja kõik. Kui aga rekord juba 60 – 70 kg, tuleb juba veidi enam teha. Vana lugu on ju ka see, et kui surumisele ette olete kergelt põhjalikuma soojenduse teinud, ei ole vaja teise harjutusena tehtavale lendamisele palju enam ette teha. Samuti on ka fakt, et sellise suhtumisega – üks tööseeria kehaosale (lihasele) kaua ei toida…ole isegi kui algaja tahes. Kui sa oled nii algaja, isegi siis, puhtalt vahenditunnetuse ja harjutuse koordinatsiooni ning tehnika leidmise huvides on mõttekas teha vähemalt 2 – 3 pikemat tööseeriat.
Jutuga, puhkamisest trennide vahel, olen kindlasti nõus!!!
september 9, 2009 at 9:15 p.l. #218540matjusm
MemberTeise asjana väidab artikkel, et kaks päeva ei tohi järjest trenni teha kuna peale treeningut taastub kõigepealt närvisüsteem, alles siis taastub lihas ning hakkab kasvama. Lihas ei hakka kasvama enne kui närvisüsteem on taastund. Närvisüsteem taastub 24h, kui nüüd järgmine treening otsa teha siis lihas ei jõua arenema hakata vaid organism hakkab jällegi tegelema närvisüsteemi taastamisega. Taastumist takistavaks teguriks peab ta ka aeroobset treeningut.Isegi kui sellel on mingi teaduslik tõepõhi all, treenib suur osa rahvastikust ikkagi niimodi, et läheb kaks või enam päevagi järjest jõusaali ning suudavad ikka areneda.
september 9, 2009 at 9:20 p.l. #218542Brüno
MemberIsegi kui sellel on mingi teaduslik tõepõhi all, treenib suur osa rahvastikust ikkagi niimodi, et läheb kaks või enam päevagi järjest jõusaali ning suudavad ikka areneda.Algajad teevad tavaliselt fullbody treeningut. 2 või enam päeva järjest teha… kaua niimoodi ei arene.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>september 10, 2009 at 2:19 e.l. #218559matjusm
MemberAlgajad teevad tavaliselt fullbody treeningut. 2 või enam päeva järjest teha… kaua niimoodi ei arene.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Ma ei mõtlegi fullbody treeninguid vaid mitmele päevale jagatud kavasid. Olen ise ka oma jõusaalikarjääri algushetkest peale treeninud 3-4 päeva järjestikku ja siis 1-3 päeva vahet ning pidevalt olen arenenud.
september 10, 2009 at 5:30 e.l. #218584Goleteral
MemberEi näe siin küll midagi uut ja ebatavalist. Sarnaselt (nagu selles loos) neile algajatele ju koguaeg lähenetud. Kes nüüd teeb 1 või 2 tööseeriat või siis 1 või 2 tunnetusseeriat sinna tööseeriate ette…noh, see on väga individuaalne ja juuksekarva lõhkiajamine. Loomulikult kui mehe rekord lamades surumises on 35 kg siis ega sinna väga suurt midagi ette polegi teha, 20 kg – ga üks seeria ja kõik. Kui aga rekord juba 60 – 70 kg, tuleb juba veidi enam teha. Vana lugu on ju ka see, et kui surumisele ette olete kergelt põhjalikuma soojenduse teinud, ei ole vaja teise harjutusena tehtavale lendamisele palju enam ette teha. Samuti on ka fakt, et sellise suhtumisega – üks tööseeria kehaosale (lihasele) kaua ei toida…ole isegi kui algaja tahes. Kui sa oled nii algaja, isegi siis, puhtalt vahenditunnetuse ja harjutuse koordinatsiooni ning tehnika leidmise huvides on mõttekas teha vähemalt 2 – 3 pikemat tööseeriat.Jutuga, puhkamisest trennide vahel, olen kindlasti nõus!!!
Just, kui sa ikka raiud 20 minutit ratast/ergot/stepperit enne trenni ja venitad põhjalikult siis ei tohiks keskmisel jõusaali hundil sellest küll mingit performance dropi tulla kui võrrelda sellega kes teeb 1-2 seeriat soojendust ette.
september 10, 2009 at 7:08 e.l. #218610xxVoodooMagicxx
MemberPäris algajaks ma ennast ei pea, olen kunagi kõvasti trenni teinud sh jõusaali.
Praegu treenin fitness.ee kava edasijõudnutele nr 1 järgi.
Kas sellisest treeningmeetodist oleks põhjust midagi õppida ja oma kava muuta?
Kas treeningmeetod 5 soojendust lihasgrupile + 3 erineva harjutuse tööseeriat(4-
annab sama tulemuse, mis traditsionaalne 3×8-10(keskmiselt) või ei.Aga mis siis kui teha mingi vahepealne versioon, lihasgrupile teha eelsoendus ja siis igale lihasgrupi harjutusele 1 eelseeria ja 1 tööseeria?
Üldiselt jääb arusaamatuks, kui lihas on juba soe, kas eelseeria tööseeriale on vajalik lihase arenguks või areneb lihas siiski lähtudes sellest “suutlikuseni” seeriast. Kas lihase arenguks lisaks “suutlikuseni” seeriale on vajlik lihtsalt lihase väsitamine ka või ei ole?
Aga äkki oleks oopis arengule kasulik kui koos soojendus seeriatega teha rohkemate seeriate asemel veel rohkem variatsioone, lisada eelnimetatud harjutustele veel 2-3harjutust ja teha need ühe seeriaga suutlikkuseni. Ses suhtes, et rohkem variatsioone peaks ju maksimeerima erinevate lihasrakkude arvu, mis saavad koormust.
Hakkan iga treening päevikut täitma, seega ei ole mul raske jälgida, et harjutused suutlikkuseni sooritaksin muutes iga treening kordusi/raskusi.
september 10, 2009 at 7:13 e.l. #218615Goleteral
MemberPäris algajaks ma ennast ei pea, olen kunagi kõvasti trenni teinud sh jõusaali.Praegu treenin fitness.ee kava edasijõudnutele nr 1 järgi.
Kas sellisest treeningmeetodist oleks põhjust midagi õppida ja oma kava muuta?
Kas treeningmeetod 5 soojendust lihasgrupile + 3 erineva harjutuse tööseeriat(4-
annab sama tulemuse, mis traditsionaalne 3xA-B või ei.Aga mis siis kui teha mingi vahepealne versioon, lihasgrupile teha eelsoendus ja siis igale lihasgrupi harjutusele 1 eelseeria ja 1 tööseeria?
Üldiselt jääb arusaamatuks, kui lihas on juba soe, kas eelseeria tööseeriale on vajalik lihase arenguks või areneb lihas siiski lähtudes sellest “suutlikuseni” seeriast. Kas lihase arenguks lisaks “suutlikuseni” seeriale on vajlik lihtsalt lihase väsitamine ka või ei ole?
Vat, sellega ongi nii et igal ühel oma nõksud – mis toimib ja mis ei toimi on kõigil erinevad, minule istub jubedalt suutlikuseni treenimine ning nii iga seeria, igasugune ‘varuga’ treenimine on sama hea kui mitte midagi tegemine(srs), samas tean inimesi kes teevad kõiki harjutusi 1-2 varuga ja kasvavad täiesti edukalt.
Kõige ‘kergem’ lahendus sellele ongi lihtsalt kontrolltsükklite tegemine, võta kätte ja proovi mõlemad treeningmeetodid 3-4 kuuliste tsüklitega läbi ning kirjuta tulemused korralikult ka kusagile üles, sellega tagad ka selle et tead tulevikus mis paremini mõjub ning ei pea iga paari kuu tagant paanitsema teemal “Kurat, äkki ma treenin valesti ning loobin oma ‘potensiaali’ maha”
september 10, 2009 at 9:57 e.l. #218695xxVoodooMagicxx
MemberVat, sellega ongi nii et igal ühel oma nõksud – mis toimib ja mis ei toimi on kõigil erinevad, minule istub jubedalt suutlikuseni treenimine ning nii iga seeria, igasugune ‘varuga’ treenimine on sama hea kui mitte midagi tegemine(srs), samas tean inimesi kes teevad kõiki harjutusi 1-2 varuga ja kasvavad täiesti edukalt.Noh jah, eks lihas areneb ka 90%se koormuse juures tehes aga max potentsiaal see ei ole kui suutlikuseni ei tehta, arvan, sest lihas peaks alati tegema midagi uut, mis kohustab teda edasi arenema. Lisaks eelmise lause lõpule peaks max pingutus esitama organismile kõrgemad nõudmised kui 90%, kõrgemad nõudmised kiirendavad arengutempot, vähemalt nii võiks olla loogiline.
september 10, 2009 at 7:12 p.l. #218853xxVoodooMagicxx
MemberAga ikkagi, ma ei saanud vastust oma küsimustele…
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.