Sool. Hea v halb?
Avaleht » Forums » Toitumine » Kaalust juurde » Sool. Hea v halb?
- This topic has 12 replies, 5 voices, and was last updated 13 years, 11 months tagasi by
gmaster.
-
AutorPostitused
-
veebruar 17, 2012 at 2:43 e.l. #24169
alien874
MemberTere kõigile!
Nimelt on minu eesmärgiks lihasmassi kasvatamine. Olen uurinud siit ja sealt ning siiani üsna arusaamatu kas söögisoola lisamine söökidele on pigem hea v halb. Nagu teada siis 70% meie lihased koosnevad veest ning tänu sellele ka soovitatakse palju juua vett, et lihased näeksid vormikamad välja. Siinkohal olengi aru saanud, et sool ei lase kehast vett välja, mis tundub seljuhul üsna loogiline, et soola tuleks tarbida. Ühel Kopli kooli loengul Tartus jälleg Imre Vähi selgitas, et soola tuleks minimaalselt tarvitada. Kas see sool on siis hea lihasmassi kasvatamise juures v pigem halb?
Tänud!
Stiv
veebruar 17, 2012 at 5:56 e.l. #206422gmaster
Member
Sool (Na) on teatud määral sportlasele asendamatu, osaleb lihaskontraktsioonis ja vee ainevahetuses.
veebruar 17, 2012 at 6:01 e.l. #206420htilga
MemberKõike tuleb tarbida optimaalselt
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>
gmaster, kindlasti enamus saavad aru sellest joonisest
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> , kirjuta nendele markeeritud numbritele jutt ka juurde
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>veebruar 17, 2012 at 8:36 e.l. #206287gmaster
Membergmaster, kindlasti enamus saavad aru sellest joonisest
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> , kirjuta nendele markeeritud numbritele jutt ka juurde
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Arvad et mul paremat teha pole
?veebruar 17, 2012 at 9:59 e.l. #205886Mansel
MemberKui on vaheldusrikas toit, siis peaks sealt saama oma soola normi. Või selles jääb väheks?
veebruar 17, 2012 at 10:04 e.l. #205884gmaster
MemberKui on vaheldusrikas toit, siis peaks sealt saama oma soola normi. Või selles jääb väheks?
Jõusaalivennad peaks saama küll.
Tohutu-aeroobse-meestel võib vahest probleeme tekkida, eriti kuumas kliimas.
veebruar 17, 2012 at 12:47 p.l. #205573vend vähk
ModeratorJõusaalivennad peaks saama küll.
Tohutu-aeroobse-meestel võib vahest probleeme tekkida, eriti kuumas kliimas.
Kõik on väga individuaalne. Minul oli enne võistluseid treeningkoormus laes ning lisaks jõusaalile sai tehtud kõvasti jooksmist, bodypumpi jne, aga soola kasutasin päevas ainult paar grammi kui sedagi… Krampe ei olnud, samuti muid tervisehädasid. Ma ei ole kindlasti ainulaadne. Olen näinud päris mitmeid, kes ei tarbi üldse soola ja samal ajal teevad päevast-päeva väga palju intensiivset liikumist. Kindlasti nendel, kes on harjunud soolast sööma, ei soovita hakata soolaga mängima ja kui ise tunnete, et lisasoola ei ole vaja, siis ärge hakake vägisi ka seda endale menüüsse lisama.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>veebruar 17, 2012 at 12:49 p.l. #205551vend vähk
Moderator
Sool (Na) on teatud määral sportlasele asendamatu, osaleb lihaskontraktsioonis ja vee ainevahetuses.
Väga ilus pilt- mingid puurid ja BMW ja teised tähekombinatsioonid. Täiesti arusaadav kõigile!
veebruar 17, 2012 at 12:55 p.l. #205497htilga
MemberVäga ilus pilt- mingid puurid ja BMW ja teised tähekombinatsioonid. Täiesti arusaadav kõigile!
veebruar 17, 2012 at 5:10 p.l. #205116gmaster
MemberPeaks olema pilt rakutasandilt, kuhu on märgitud ära see kuidas keemiline energia muundub mehaaniliseks ning Na-K pumba töö. Vist?
Tubli. Lihaskontraktsioon, mh Na-K pump.
veebruar 17, 2012 at 8:26 p.l. #204924Kristjan-Johannes Konsap
Member
Mmmm… Vana hea müosiini-aktiini toimemehhanism. Kas nüüd edukaks sportlaseks olemine nõuab tingimata seda teadmist, aga minu arust on mingi asja täielikul mõistmisel oma võlu. Hakkangi juba unustama neid ülikoolitõdesid, aga küll neid varsti taas põhjalikult meenutada saab.
Aga teemasse: ennast täiesti maitsetu toiduga piinata pole mõtet. Kui süüa naturaalset toitu, mida ise valmistada e mitte poolfabrikaate, siis ei tule liigse soolakoguse pärast muretseda(kui just ise täiega üle ei soola). Tõsi ta on, et sool hoidab kehas vett ja muudab lihaste reljeefi kehvemaks, aga põhilne reljeef tuleb ikkagi rasvaprotsendi vähesusest. Soola piiramine reljeefsuse parandamiseks on aktuaalne ikkagi enne kulturismivõistlusi.
veebruar 17, 2012 at 8:55 p.l. #204834htilga
MemberMmmm… Vana hea müosiini-aktiini toimemehhanism. Kas nüüd edukaks sportlaseks olemine nõuab tingimata seda teadmist, aga minu arust on mingi asja täielikul mõistmisel oma võlu. Hakkangi juba unustama neid ülikoolitõdesid, aga küll neid varsti taas põhjalikult meenutada saab.
Aga teemasse: ennast täiesti maitsetu toiduga piinata pole mõtet. Kui süüa naturaalset toitu, mida ise valmistada e mitte poolfabrikaate, siis ei tule liigse soolakoguse pärast muretseda(kui just ise täiega üle ei soola). Tõsi ta on, et sool hoidab kehas vett ja muudab lihaste reljeefi kehvemaks, aga põhilne reljeef tuleb ikkagi rasvaprotsendi vähesusest. Soola piiramine reljeefsuse parandamiseks on aktuaalne ikkagi enne kulturismivõistlusi.
Seda müosiini-aktiini toimemehhanismi kujutab täpsemalt ülemine osa joonisest? Kus “roosad vardad” tähistavad aktiini filamente ja “kollased vedrud” müosiini filamente? “Oranžide kuubikute”(z-liin?) vahele (suures plaanis, vasakul ja paremal oleva rea vahele) peaks jääma sarkomeer, “oranžide kuubikute” vahele (väikeses plaanis, lähestikku asuvate) vahele peaks jääma ristisillake, mis tagab filamentide “libisemise”(mis selgitab teatud eripära – seda, miks eelnevalt sarkomeerina mainitud ala laius lihaskontraktsioonil ei muutu, kuid joonisel “punaste kerade”(H-tsooni otspunktid?) vaheline ala muutub kitsamaks).
Right?
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>parandage, täiendage
veebruar 17, 2012 at 10:19 p.l. #204712gmaster
MemberMmmm… Vana hea müosiini-aktiini toimemehhanism. Kas nüüd edukaks sportlaseks olemine nõuab tingimata seda teadmist, aga minu arust on mingi asja täielikul mõistmisel oma võlu.
Väga edukas “sportlane” ma pole, ja ei julge ka väita, et täielikult mõistan:D
Aga muidu on tegemist südame lihasrakuga, kus on pisikesed erinevused.
http://www.phschool.com/science/biology_place/biocoach/cardio1/muscle.html
AutorPostitusedViewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)- You must be logged in to reply to this topic.