Skip to main content

sõna “derogatiivne” tähendus

Avaleht » Forums » Päevakajaline » Vaba foorum » sõna “derogatiivne” tähendus

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • Autor
    Postitused
    asdfghjkl
    Member

Kas internetis kusagil head eesti (ja inglise) keele grammatika/ortograafia foorumit on, kus kompetentseid filolooge oleks, ma just googeldasin, ei leidnud.

Tekkisid küsimused, kui keegi oskab aidata, siis tänud ette:

1. Kas eesti keeles leidub sõna: derogatiivne ?

2. Kas eesti keeles leidub sõna: derogatoorne ?

3. Mida tähendab ing. k. sõna “derogative” (adj.) ?

4. Mida tähendab ing. k. sõna “derogatory” (adj.) ?

Kindlasti veidi vale koht sedalaadi küsimusteks, aga kui saaks lingi õigema foorumi juurde, siis postitaks küsimuse sinna kohe.

ROtter
    Member

Kas internetis kusagil head eesti (ja inglise) keele grammatika/ortograafia foorumit on, kus kompetentseid filolooge oleks, ma just googeldasin, ei leidnud.

Tekkisid küsimused, kui keegi oskab aidata, siis tänud ette:

1. Kas eesti keeles leidub sõna: derogatiivne ?

2. Kas eesti keeles leidub sõna: derogatoorne ?

3. Mida tähendab ing. k. sõna “derogative” (adj.) ?

4. Mida tähendab ing. k. sõna “derogatory” (adj.) ?

Kindlasti veidi vale koht sedalaadi küsimusteks, aga kui saaks lingi õigema foorumi juurde, siis postitaks küsimuse sinna kohe.

http://naistekas.delfi.ee/foorum/list.php?f=80

asdfghjkl
    Member

Panin sinna küsimuse üles, selle foorumi peal seal ei tulnud ise, thx.

http://naistekas.delfi.ee/foorum/read.php?…4659&t=4659

Loodan, et seal ikka miskit asjalikku vastatakse.

hehee
    Member

Derogatiivne peaks tähendama teist rahvust halvustav

asdfghjkl
    Member

Derogatiivne peaks tähendama teist rahvust halvustav

Kui toksisin selle sõna õs’i, ei saanud midagi, kui toksisin googlisse, sain vastuse “der.-ne ehk halvustav”, ei ole nagu selgust kas siis niisama halvustav, või rahvust vm halvustav, ja kas sõna eksisteerib.

hehee
    Member

Kui toksisin selle sõna õs’i, ei saanud midagi, kui toksisin googlisse, sain vastuse “der.-ne ehk halvustav”, ei ole nagu selgust kas siis niisama halvustav, või rahvust vm halvustav, ja kas sõna eksisteerib.

Mul on meeles, et peaks nagu olema just rahvust halvustava tähendusega, kuid pead ei anna. Sul läheb vaja võõrsõnade leksikoni, see on olemas ainult raamatu kujul.

Taavi701
    Member

Ainus sarnane asi, mis mina võõrsõnade leksikonist leidsin on derogatsioon. Tähendab see seaduse või määruse osalist tühistamist.

asdfghjkl
    Member

Ainus sarnane asi, mis mina võõrsõnade leksikonist leidsin on derogatsioon. Tähendab see seaduse või määruse osalist tühistamist.

Seega “derogatsioon” on olemas eesti keeles.

Aga kuidas see käändub (omadus-sõnaks), kas derogatoorne või derogatiivne või mõlemad lubatud?

Ja tähendus siis nii või:

derogatsioon= “seaduse osaline tühistamine”

derogatiivne = sedalaadi võte, kus mingit seadust maha võetakse/laidetakse või? Segane…

Taavi701
    Member

Kääamise kohta ei oska midagi öelda, võõrsõnade leksikonis pole tüüpsõnu ega midagi.

leidsin veel: derogative-halvustus

hehee
    Member

Siit saad abi http://www.eki.ee/keeleabi/

Keelenõuanne töötab praegu igal tööpäeval kella 9–12 ja 13–17 telefonil 631 3731. Vastatakse ka kirjadele, mis saabuvad Eesti Keele Instituuti (Roosikrantsi 6, 10119 Tallinn), ning meilidele (vt linki vasakul).

Taavi701
    Member

Sõnastik annab ka derogatory tähenduseks halvustav.

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.