Seljaprobleemid
Avaleht » Forums » Spetsialistid » Vigastused ja haigused » Seljaprobleemid
- This topic has 479 replies, 121 voices, and was last updated 9 years, 2 months tagasi by
CookieRookie.
-
AutorPostitused
-
mai 27, 2010 at 11:31 e.l. #267311
HenryP
MemberKa mina maadlen sama vigastuse käes. Minu ära tõmbamisest on möödas küll vähem ( 5 kuud ), kuid üldiselt arvan, et meil on see probleem üsna sarnane. Pikemalt istuda ei saa ( üle 1 h on juba karm), selg jääb väga kangeks ja püsti saades ei saa selga korralikult sirgekski. Aitab ainult pikali lesimine- siis selg saab rahu.
Kui sul ka sama jama, siis üks võimalus võib olla lülide vaheline funktsionaalne plokk, minul on see 4-5 lüli vahel. Maadlesin selle diagnoosi saamiseks palju, külastasin peale perearsti neuroloogi, taastusravi arssti, kirurgi, käisin mašaasi. Kuskilt abi ei saanud ja paremaks ei läinud, kõik arstid andsid erinevaid soovitusi ja üks rääkis, et probleem on arvatavasti lihaseline, teine aga et selgroo lülidega. Õige diagnoosi sain Tartus, Tartu Ülikooli Kliinikumi ( puusepa 1a) taastusravi ja füsiaatria arstilt Dr Mustimets, kes 1. arstina üldsegi tegi väiksed katsed ( ettekummardused, kompis selgrooga lülide kaupa, nende liikumist jne), siis oligi asi selge, et 4-5 lüli vahel jama, mis on tingitud raskuste tõstmisest.
Ta tegeleb ka kiropraktikaga, pisut kraksutas selga ühele poole ja teisele poole ja lülisambad läbi ning peale seda paranes kohe ettepainduvud mõnikümmend cm-t. Seega olin ka kindel, et asi just selles oligi ning enesetunne parem. Päeva poole muidugi tekkis plokk tagasi, nüüd olen 2 korda seal käinud ning asi on muutumas paremaks, tema soovituste kohaselt oleks vaja käia 5. korda.
Kiropraktikut kartma ei pea, midagi valusta seal ei ole, isegi ebameeldivat mitte. Saatekirjata on 1. vastuvõtt 300 kr ( konsultatsioon+ teraapia) ning iga järgnev kord teraapia võtete kasutamise eest on 150 kr ( üliõpilasele teeb 100 kr). Saatekirjaga pääseb vaid 1. vastuvõtu tasust, kuid siis on järjekorrad väga pikad.
Igatahes soovitan seal igal juhul ära käia, väga positiivsed kogemused. Ainukese negatiivse asjana toon välja, et arst on väga napisõnaline, et küsi ise julgelt ja palju!
NB! seljale on kindlasti kasulik veel rippumine ning minu puhul aitab ka (arsti poolt üle küsitud ja heaks kiidetud ) variant, et panen käed ette sirgelt ja siis pööran keha vasakule ja paremale, nagu prooviks seljataha vaadata, nii kaugele kui võimalik, pisut hooga ja lõpus välja hingates, siis käib selline väike kraks seljast läbi ja plokk kaub mingiks ajaks. Seda sulle küll soovitada ise ei julge, kuid otsuse ja proovimise/mitteproovimise pead ikkagi ise otsustama, sest võib ka hullemaks teha kui diagnoos on teine.
Edit: trenni koha pealt keelas ära kükkimise ja igasuguse raskuse selga võtmise, kus raskus surub selgroole ülevalt alla. Jõutõmme on hea, kuid seda ei tee ka lõpuni välja, keha sirgeks ajamiseni, vaid kui püstine asend on 90′ siis umbes 70 kraadini. Jalgade treenimiseks sobib ka jalapress. Ainult trapetsit ei saa treenida.
Edu!
mai 27, 2010 at 11:36 e.l. #267312JungaTroll
MemberLihtne küsimus — kas lülisamba vigastusi (või nende puudumist) suudetakse kindlaks teha tavalise röntgeniga või lüüakse ikkagi jäme kontrastainega süstal selgroogu?Taust: poolteist-kaks aastat tagasi, kui õigest tehnikast veel aimu polnud, tegin endale küki või tõmbega miskitmoodi haiget, igatahes alaselg hakkas sestpeale tihti valutama (isegi istudes ja lihtsalt natuke seistes). Ka tõmbega on praegu nii, et isegi pärast üldist seljasoojendust näruse 80 kg-ga soojendusseeriat tehes hakkab pärast tõmbamist alaselg teravalt valutama. Sama valu lööb välja ka kereringe tehes või ennast tahapoole painutades. Ei teagi, mis oleks õige strateegia, kas jätkata tõmmete, keretõstete jms tegemist lootuses, et alaselg muutub tugevamaks ja paraneb, või lülituda ümber näiteks ainult süvalihaste trennile.
Ei ühte ega teist. Röntgen kui kõvade kudede-pehmete kudede eristamist võimaldav vahend aitab diagnoosida ainult mõningaid võimalikke põhjusi. Selliseid, kus põhjuseks on nt. lülidevahelise ketta deformatsioonid, lülisamba moodustiste killunemised jms. Ja sellised, mis nähtavad püsttelje ümber. Sestap kasutatakse aga ka MRI-d, mis ei eelda süstla löömist selgroogu. Lisaks on ka terve rida muid vahendeid. Et aimu saada, kui keeruline teema on, vt. näiteks raamat “100 challenging back pain syndromes”
mai 27, 2010 at 12:04 p.l. #267318belvedere
MemberAitäh, eriti HenryP ja JungaTroll. Pilt palju selgem.
juuni 1, 2010 at 10:06 p.l. #255612AlanBStard
ModeratorKõik piltdiagnostikameetodid on suht abitud tegelikult, umbes pooltel juhtudel ei näita midagi, kui inimene halab. Umbes pooltel näitab, et kole lugu, aga inimene ei kurda millegi üle. Neid tehakse rohkem igaks juhuks, selleks et veendumusele kinnitust leida jne. Ja selleks et endale kinnitada et tegemist on ikka teadusega
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Mul oli kunagi seis nii kaugel et paremat jalga ei tundnud. Tavaline röntgen ei näidanud midagi, MRI näitas probleeme hoopis kõrgema lüli juures, mis sümptomitele ei vastanud, alles röntgenkontrastuuring näitas mingis asendis sümptomitele vastavas kohas midagi. Mitte midagi veenvat. Ja seis oli ikka väga hull.
juuni 2, 2010 at 12:02 p.l. #254495Sarge
MemberEndal ka mingid jamad seljaga, käin ka kord nädalas väänamas ja painutamas ja raksutamas jne. Siis soovitati mõneks ajaks rasked raskused kõrvale jätta ja teha süvalihaste trenni. Näiteks oled külili ja siis lükkad puusa ülesse ja nii mõlemale poole. Seismine ühel jalal silmad kinni. Väga hea oleks seista ka pooliku palli peal, mis osades jõusaalides on. Sellelaadseid harjutusi soovitati mul teha.
juuni 8, 2010 at 7:31 e.l. #267936xecis
Memberprobleem järgmine. hakkasin selle aasta alguses käima jõusaalis nii 4x nädalas. probleeme tekitab lamades surumine. suuremate raskustega hakkavad õlad nagu ragisema kergelt. seepärast olen sunnitud raskuste ja korduste arvu vahet muutma.
ning järgmine probleem on seljaga. jõukas selg tunda ei anna aga kui füüsilist tööd teha siis tööpäeva lõpuks jääb selg üsna kangeks ja valusaks. hiljuti käidud ka spordiarsti juures kes mainis et seljalihased on väga tugevad jne. kas see valu võiks olla tingitud ka sellest et kõhulihased ja seljalihased pole omavahel nö kooskõlas ehk üks lihasgrupp teisest tugevam,suurem ja asi pole tasakaalus
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>ootan igasuguseid nõuandeid
ette tänades
juuni 8, 2010 at 9:45 e.l. #267942Sadist2
Memberalaselja kohta võin öelda niipalju, et tõesti, kõhulihaste ülearendamine seljalihaste suhtes või vastupidi võib selliseid probleeme tekitada.
ütle kus sul täpsemalt valutab
juuni 8, 2010 at 11:56 e.l. #267954xecis
Memberno alaselg see siis tuharalihastest kohe üleval
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>juuni 8, 2010 at 12:02 p.l. #267957Sadist2
Memberkui palju kaalu ja pikkust ?
mida sa tavaliselt sööd ja jood ?
vahest valutab alaselg ilma põhjuseta, mul on sellist ka juhtunud
juuni 8, 2010 at 12:15 p.l. #267962xecis
Member185 cm ja 76 kg
sõõn hommikuti kuskil 30 % valku 50 % süsikaid ja 20 rasva
lõuna 15 min peale trenni kiiresti imenduv valgupulber ja kodujuust + nats süsikaid
enne õhtut kas kohupiim vms piimatoode
õhtul kuidas kunagi aga enamasti süsivesikud nt pasta + aeglaselt imenduv valgupulber enne magamaminekut
jookideks gaasiline mineraalvesi, mahlad, piim, keefir ja mõnikord õhtuti ka õlu
juuni 8, 2010 at 5:43 p.l. #267982Sarge
MemberÕlad arvatavasti kinni. Mul ka sama jama õlgadega. Ei oska seletada üht head harjutust… Igatahes lõuatõmbe kangi otsas ripud, siis tõmbad jalad käte ja kangi vahelt läbi rippesse ja siis tagasi. Et teed nagu 360 ära, aga käed püsivad koguaeg kangi küljes. Ja seljal treeni süvalihaseid.
juuni 8, 2010 at 5:53 p.l. #267983xecis
MemberÕlad arvatavasti kinni. Mul ka sama jama õlgadega. Ei oska seletada üht head harjutust… Igatahes lõuatõmbe kangi otsas ripud, siis tõmbad jalad käte ja kangi vahelt läbi rippesse ja siis tagasi. Et teed nagu 360 ära, aga käed püsivad koguaeg kangi küljes. Ja seljal treeni süvalihaseid.sain harjutusele pihta jah. käed ilmeslt jah peavadki kangi küljes kogu aeg olema muidu võib kerge faceplant teha
aga tänud igaljuhul homme proovin ära
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>juuni 8, 2010 at 6:02 p.l. #267985Raivo Piiber
MemberÕlad arvatavasti kinni. Mul ka sama jama õlgadega. Ei oska seletada üht head harjutust… Igatahes lõuatõmbe kangi otsas ripud, siis tõmbad jalad käte ja kangi vahelt läbi rippesse ja siis tagasi. Et teed nagu 360 ära, aga käed püsivad koguaeg kangi küljes. Ja seljal treeni süvalihaseid.Mismoodi treenida isoleeritud seljalihaste süvakihti? Järjepidevalt tuuakse siia ettepanekuid treenida selja süvalihaseid, kuid endal pole aimugi, mis need on ja kuidas neid treenida. Ainuke suurem seljalihas, mis ulatub nii-öelda sügavale kui ka jääb “pinnale”, on selgroosirgestaja. Nn süvalihased toimivad vaid roide-lüliliigestele ning nendeks on ülemine-tagumine saaglihas ja alumis-tagumine saaglihas ja nad tõstavad ja langetavad roideid. Kuidas neid eraldi treenida? Romblihas ja abaluutõstur on seljalihaste keskne kiht ning lailihas, trapetslihas aga pindmine kiht. Ehk keegi nüüd selgitab, kuidas süvalihaseid, välja arvatud selgroosirgestaja, treenida?
juuni 8, 2010 at 8:43 p.l. #268010Sarge
MemberSorri, minu viga. Mõtlesin üleüldiselt korseti süvalihaseid. Terapeut andis mulle paar harjutust, mida ma eriti ei mäleta. Aga üks oli puusa kergitamine külili olles.
juuni 9, 2010 at 10:04 e.l. #268030smack
MemberHead kõhu harjutused on inglise k. front plank ja side plank. Staatilised harjutused. Side planki soovitatakse jõuda 75s hoida ja ning front planki 90s.
http://chadwaterbury.com/the-best-core-exercises/
Muidu kui selg kehv, siis head harjutsed võtta või kükk nõrk.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.