selg
Avaleht » Forums » Treening » Jõusaal » Kulturism & Fitness » selg
- This topic has 62 replies, 22 voices, and was last updated 17 years tagasi by
Fr3.
-
AutorPostitused
-
jaanuar 22, 2009 at 1:33 p.l. #180902
asdfghjkl
MemberMõlemad harjutused (kükk, jõutõmme) kaasavad töösse nii ülemised kui alumised seljalihased,....
Trapetsi ülaosa mõeldakse põhiliselt nagu aru saan. Siin on praktika selline, et trapetsi ülaosa saab valusaks küll õlakehitusega, mitte aga jõutõmbega, sekundaarselt kaasatavad lihased ei oma praktilist väärtust treenija jaoks. Siin ütleks jah selel lause peale, et kaasab ülaselga küll, no ja mis siis sellest, kasu sellest pole midagi ülaseljale, kahju on see, et lihases asuv lihasglükogeen energia näol raisatakse ära selle sekundaarse kaasamisega rumalalt. Ülaselja trennikasust pole siin rääkida jõutõmbe puhul küll midagi.
....tuharad, reie eesmised ja tagumised lihased.
Jah kaasatakse küll seda ja teist, aga selja treenimises pole neist kaasamisest kasu. See, et kodarluulihas kaasatakse, või reie tagaosa lihas, ei oma kasu selja treeningul.
.....Need on aga kõige suuremate lihastega piirkonnad kehal. Nende arvelt on massis palju lihtsam juurde võtta kui käte või mõne muu väikse lihase arvelt....
Kehamassi summaarne kaalutõus on arusaadavalt suurim suuremate lihaste arvelt, ala, et kodarluu lihast aasta eelisarendades annab massitõusu aastas 50gr, seevastu aga ainult kükkimisega kuu aja jooksul saavutab juba 51gr massitõusu. See kvantiteedi jutt on arusaadav, jutt käib selja treenimisest, selja massist seega, siin pole mõtet kodarluulihase massist ega tuhara massist rääkida, selja massiivseim lihas on lailihas. Seetõttu lõuatõmbed on rohkem massi andvamad kui jõutõmme selja trennis, selja suhtes. Jõutõmmet seljapäeval ma ei näe põhjust esimese harjutusena teha, kui pole tegu just jõutõstmisele orienteerumisega.
Ma leian, et jõutõmbesse suhtutakse nagu püha graali, jättes ratsionaalne arutlus kõrvale momentaalselt, et tekib kohe tunne selelst kui popist asjast, mis ikka esimene võiks olla. Minu ratsionaalne analüüs aga ütleb, et pärast jõutõmmet enam kuigi head lõuatõmbed ei tule, ja lõuatõmbed on olulisemad kui jõutõmme seljapäeval, kui tegu pole jõutõstjaga nö. Eraldi trennipäevale esimeseks harjutuseks jõutõmme sobiks küll.
.....Seega peaks iga endast lugupidav atleet pöörama tähelepanu just nedele harjutustele.
Ei näinud kahjuks eelnevat sobivat tõestus-käiku, et seda “seega peaks”-klauslit kuulda võtta. Siin veel sõna “lugupidav” on täiesti liigne, jääb mulje, et üritatakse maha müia mingit toodet nii, et öeldakse, et kui tahad olla lugupeetud ja popp kodanik, siis osta meie toode, seejuures ei öelda, miks nende todoe hea on. Tähelepanu tuleks neile harjutustele ikka pöörata, selles pole küsimust, sellega nõus.
—
Ja veel järgmine mõte lisaks.
Oletame, et minu ratsionaalne arutlus kõik on loogiline ja ilus ja kõlab teoreetiliselt hästi, aga praktika on ikka teine, ala, et kükk paneb biitsepsi kasvama, ja jõutõmme teeb maagilisel seletamatul viisil suureks nagu karu ja lailihase eriti laiaks jm nn ülaselja jne, et praktika on selline, usu ja proovi kui ei usu. No siis ütleks sellepeale, et olen piisavalt testinud ja analüüsinud ja proovinud, parima tulemuse seljale ei anna mitte esimese harjutusena jõutõmme.
jaanuar 22, 2009 at 2:12 p.l. #180908Alexander Andrusenko
ModeratorJõutõmme, lihasrühmaks: mõni peenike ussjas lihas selgrooga paralleelselt jooksmas.Lõuatõmme, lihasrühmaks: suur tükk liha, mis katab suurema osa selja alumisest osast, kuni kaenla alla välja.
Lõuatõmbe puhul ei hakanud lisama muid kaasatud lihaseid, piisab lailihase nimetmaisest selguse huvides, jõutõmbe puhul piisab nimetada selgroo sirgestajaid.
Ma ei saa aru, miks jõutõmmet seljapäevale esimeseks harjutuseks panna, see nulliks ära kogu järgneva ülaselja treeningu.
—
eks ma ilmselt saan valesti aru selles küsimuses:)
Ma tean täpselt, mis lihaseid kumbki harjutus (lõuatõmme, jõutõmme) kaasab, tean täpselt, mis tehnikaga neid harjutusi sooritada, oman mõlema harjutuse kohta piisavalt kogemust, mõistan treeningu aspekte sh seda, et mida rohkem lihaseid on kaasatud harjutuses seda väsitavam see harjutus on (ntx clean and jerk, jõutõmme, kükk) ja seetõttu et sedalaadi rasket tegevust on mugavam juba esimesena sooritada, mitte aga viimasena. Pärast jõutõmemt ku iesimest harjutust on niiväsinud olek, et ülaselga kuigi tõhusalt treenida ei jõua, seetõttu ei suuda mõista, miks jõutõmmet esimeseks harjutuseks panna.
Peenike usjas lihas? Palju sul jõutõmbega kogemusi on? Mõned korrad elus proovinud?
Aga CharlesRoos: milleks on vaja teha kükki esimese harjutusena, kui see “nullib ära kogu järgneva jala treeningu”. Milleks teha lamades surumist, kui see “nullib ära kogu järgneva rinna, triitsepsi ja õla treeningu”? Milleks üldse baasharjutusi teha, kui nad nii rasked ja koormavad on? Teeme siis ainult kergeid isoleeritud harjutusi.
jaanuar 22, 2009 at 2:22 p.l. #180911asdfghjkl
MemberPeenike usjas lihas? Palju sul jõutõmbega kogemusi on? Mõned korrad elus proovinud?Kogemust vähe küll, pakun et kümme trenni sooritatud, jah vähe, aga mis siis sellest, miski kogemus olemas ja üritan mõista.
“Peenike ussjas” lihas jah, näed selline:
http://www.exrx.net/Muscles/ErectorSpinae.html
Pildi lailihasest võid ise leida sinna kõrvale, kui kahtled ,et lailihas peenem on äkki ja väiksem igati.
Aga CharlesRoos: milleks on vaja teha kükki esimese harjutusena, kui see “nullib ära kogu järgneva jala treeningu”. Milleks teha lamades surumist, kui see “nullib ära kogu järgneva rinna, triitsepsi ja õla treeningu”? Milleks üldse baasharjutusi teha, kui nad nii rasked ja koormavad on? Teeme siis ainult kergeid isoleeritud harjutusi.Milleks teha jõutõmmet seljapäeval esimese harjutusena? Minu arust õige kahtlev küsimus! Selja baas-lihas on lailihas, ja seetõttu baas harjutuseks pole jõutõmme, vaid lõuatõmme, seega see lõuatõmme peaks esimene olema. Oled nõus?
Olen nõus, et rinna trennis pole jõutõmme sobivaks esimeseks harjutuseks, ja nõus et see nulliks ära kogu rinnatrenni, olen nõus, et rinnalt lamades surumine peaks olema rinnatrennis esimene nagu ka seljatrennis lõuatõmme.
Keegi veel mulle taipamatule seletada jõuaks ja viitsiks ja oskaks?
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 22, 2009 at 2:46 p.l. #180918Alexander Andrusenko
ModeratorKüsimus ei ole selles, kas ErectorSpinae on suurem kui lalihas või mitte. Küsimus on selles, mitu erinevat lihast jõutõmme kaasab.
No siis ütleks sellepeale, et olen piisavalt testinud ja analüüsinud ja proovinud, parima tulemuse seljale ei anna mitte esimese harjutusena jõutõmme.10 trenni baasil ei ole sul minu arust üldse mõtet rääkida mingitest kogemustest ja tulemustest.
jaanuar 22, 2009 at 2:58 p.l. #180919asdfghjkl
MemberKüsimus ei ole selles, kas ErectorSpinae on suurem kui lalihas või mitte. Küsimus on selles, mitu erinevat lihast jõutõmme kaasab.Jõutõmme kaasab kvantitatiivselt rohkem lihaseid üle keha kui lõuatõmme.
Selja pindalast aga lõuatõmme kaasab suurema pinna seljast kui jõutõmme.
Minuarust küsimus on selles, mis on seljatrenni baas-harjutuseks.
10 trenni baasil ei ole sul minu arust üldse mõtet rääkida mingitest kogemustest ja tulemustest.Kogemuse-aspekti võib välja jätta, põhiline, et selge seletuse annaks, olgu siis kogemust seletajal mitmeid aastaid, või mitte üldse.
Selle vähese kogemuse baasil, ja ratsionaalse mõtlemise baasil, ei paneks ma jõutõmmet esimeseks harjutuseks seljapäevale, vaid, paneks esimeseks harjutuseks lõuatõmbe, ja arvan, et nii saab kulturistlikus mõttes paremad tulemused seljale.
jaanuar 22, 2009 at 3:53 p.l. #180923Xero
MemberHead seade see:1. “Extreme row”, ehk hantli tõmbed küljele, seadmel:
Sarnane masin on ka seal jõusaalis kus ma käin ja minumeelest on see väga kaugel sarnasusest hantli tõmbed küljele. Ehk siis veidike, kui muuta käte asendit. See peaks rohkem tegema selja ülaosa – trapetsi kesk- ja alaosa, romblihaseid, ümarlihaseid jt väiksemaid ning veidi suuremaid lihaseid. Sest sellega on tõmbed praktiliselt rinna suunas, mitte vastu kõhtu. Kui sa soovitasidki seda teha rohkem ülaosa arendamiseks, mitte lailihase arendamiseks, siis on tubli. Igatahes peaksid kõik seljatõmbed tegema siiski paksust.
jaanuar 22, 2009 at 4:02 p.l. #180925asdfghjkl
MemberSarnane masin on ka seal jõusaalis kus ma käin ja minumeelest on see väga kaugel sarnasusest hantli tõmbed küljele. Ehk siis veidike, kui muuta käte asendit. See peaks rohkem tegema selja ülaosa – trapetsi kesk- ja alaosa, romblihaseid, ümarlihaseid jt väiksemaid ning veidi suuremaid lihaseid. Sest sellega on tõmbed praktiliselt rinna suunas, mitte vastu kõhtu. Kui sa soovitasidki seda teha rohkem ülaosa arendamiseks, mitte lailihase arendamiseks, siis on tubli. Igatahes peaksid kõik seljatõmbed tegema siiski paksust.Sain aru, et küsitigi trapetsi jaoks harjutusi, mitte lailihase harjutusi.
Sellel seadmel saab reguleerida, kuhu soorituse lõppfaasis rusikas jääks, kas kõrgemale rinna kanti, või madalamale kõhukanti.
Tulemus sarnane harjutusega hantli tõmmetega vastu kõhtu, käsi nagu ka natlitõmbel neutraalses positsioonis, st et peopesad mõlemal käel vaatavad üksteise suunas, käsi liigub tõmbe ajal kehapoole ja kõverdub, sarnasel nagu hantlitõmbel.
jaanuar 22, 2009 at 4:20 p.l. #180926ROtter
MemberKogemust vähe küll, pakun et kümme trenni sooritatud, jah vähe, aga mis siis sellest, miski kogemus olemas ja üritan mõista.“Peenike ussjas” lihas jah, näed selline:
http://www.exrx.net/Muscles/ErectorSpinae.html
Pildi lailihasest võid ise leida sinna kõrvale, kui kahtled ,et lailihas peenem on äkki ja väiksem igati.
Milleks teha jõutõmmet seljapäeval esimese harjutusena? Minu arust õige kahtlev küsimus! Selja baas-lihas on lailihas, ja seetõttu baas harjutuseks pole jõutõmme, vaid lõuatõmme, seega see lõuatõmme peaks esimene olema. Oled nõus?
Olen nõus, et rinna trennis pole jõutõmme sobivaks esimeseks harjutuseks, ja nõus et see nulliks ära kogu rinnatrenni, olen nõus, et rinnalt lamades surumine peaks olema rinnatrennis esimene nagu ka seljatrennis lõuatõmme.
Keegi veel mulle taipamatule seletada jõuaks ja viitsiks ja oskaks?
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Lõuatõmbel on piiravaks teguriks biitsepsi nõrkus.
jaanuar 22, 2009 at 4:23 p.l. #180927asdfghjkl
MemberSeljatreeningu mõtte juurde tooks lisaks veel ühe mõtte.
http://www.exercisegoals.com/back-workouts.html
Vaadake sealt, kuidas selga jaotatakse (A, B, C variant), ja mitmes on neis näitekvades jõutõmme.
Et sealt on näha, et “plan A” näidetes pole jõutõmme (deadlift) esimene harjutus, mis on mõistlik minumeelest kui eesmärgid kulturistlikud, mitte jõutõstjalikud, need näited toetavad minu mõtet, minu mõtet nad ei toetaks kui eesmärgid oleksid sellise kava juures jõutsõstmise suunas, siis ma ütleks, et jõutõmme kindlasti peaks olema enne lõuatõmmet, kui see lõuatõmme seal üldse eksisteeriks. Eraldi päevale jõutõmmet pannes oleks to ojah esimene harjutus, nagu eelpool mainisin et olekski õige, vt “Plan B”->lower back.
jaanuar 22, 2009 at 4:25 p.l. #180928joey
Member. . .Ma ei saa aru, miks jõutõmmet seljapäevale esimeseks harjutuseks panna, see nulliks ära kogu järgneva ülaselja treeningu.
. . .
Pead alaselga lihtsalt rohkem treenima, et ülejäänut trenni segama ei hakkaks.
Mina teen tõmmet esimesena ja samal päeval on veel kangitõmbed ja kangivarretõmbed vastu kõhtu. Ja selg ei väsi ära.
Mäletan varasemalt oli mul taoline probleem, et kui oli tegin jõutõmmet, siis ei suutnud teha mingeid kangitõmbeid enam, sest alaselg väsis lihtsalt ära.
Mina soovitan esiteks tõmbele rohkem rõhku panna. Veel parem variant on staatilist pinget treenida alaseljale.
jaanuar 23, 2009 at 8:12 e.l. #181012asdfghjkl
MemberPead alaselga lihtsalt rohkem treenima, et ülejäänut trenni segama ei hakkaks.Mina teen tõmmet esimesena ja samal päeval on veel kangitõmbed ja kangivarretõmbed vastu kõhtu. Ja selg ei väsi ära.
Mäletan varasemalt oli mul taoline probleem, et kui oli tegin jõutõmmet, siis ei suutnud teha mingeid kangitõmbeid enam, sest alaselg väsis lihtsalt ära.
Mina soovitan esiteks tõmbele rohkem rõhku panna. Veel parem variant on staatilist pinget treenida alaseljale.
Mhmh, see jutt juba on arusaadav!
Olen ka ise teinud näiteks superseeriat:
1.1 kangi ots
1.2 ette kummard. kang laia haardega
Ja viimases harjutuses just tuntavalt alaselg väsinud ja segab sooritust.
Üks asi on lihas- nn alaselg- mis segab, teine asi on ka üldine energeetiline seisund. Ala, et pärast kükki biitsepsit niihästi ju ei koorma!
Ma jään siiski seisukohale, nagu ka kinnitas viimati mainitud artikkel, et jõutõmme mingu eraldi päevale, aga mitte lõuatõmbe ette. Konsulteerin mõne spetsialistiga ka sel teemal veel, annan teada, kui hea seletuse saan.
jaanuar 23, 2009 at 9:39 e.l. #181019joey
MemberMhmh, see jutt juba on arusaadav!Olen ka ise teinud näiteks superseeriat:
1.1 kangi ots
1.2 ette kummard. kang laia haardega
Ja viimases harjutuses just tuntavalt alaselg väsinud ja segab sooritust.
Ma ei tea kas sul selliseid võimalusi on, aga soovitaks igaljuhul selliste probleemide puhul treenida staatilist pinget.
Minul aitas maal olles kivide tassimine. Peale seda tundsin ennast väsimatu tööloomana jõusaalis selga tehes.
Olen pidanud oma võhma alati heaks, kuid avastasin, et kivide tassimine isegi 10 m väsitab nii ära, et hingeldad lolliks ennast. Pikapeale suutsin rohkem, aga võhma treening on võimas. Soovitan igaljuhul.
jaanuar 23, 2009 at 9:44 e.l. #181021Alexander Andrusenko
ModeratorKogemuse-aspekti võib välja jätta, põhiline, et selge seletuse annaks, olgu siis kogemust seletajal mitmeid aastaid, või mitte üldse.Selle vähese kogemuse baasil, ja ratsionaalse mõtlemise baasil, ei paneks ma jõutõmmet esimeseks harjutuseks seljapäevale, vaid, paneks esimeseks harjutuseks lõuatõmbe, ja arvan, et nii saab kulturistlikus mõttes paremad tulemused seljale.
Absoluutselt ei nõustu. Sa võid ilma kogemusteta “loogiliselt” teoretiseerida, aga kui kogemusi ei ole, siis sa ei saa oma teoorias kuidagi kindel olla. See, et sa ise ei oska/taha/viitsi/suuda tõmmet teha esimese harjutusena, ei tähenda, et selline lähenemine ebatõhus on. Minu arust on see viimane artikkel “kuidas jõutõstjad suured saavad” väga hea ja annab kulturistidele ka mõtlemisainet.
CharlesRoos: väga paljud kulturistid tähtsustavad jõutõmmet ja teevad seda esimese harjutusena.
Ma võin ka teoretiseerida, kuidas iluvõimlejatele treening välja nägema peaks, aga kui ma ainult 10 korda elus seda trenni külastanud olen, siis ei maksa minu sõna midagi.
Tegelikult, mis ma tahtsin öelda, ei ole see, et jõutõmme on maailma tähtsaim harjutus ja kõik kulturistid PEAVAD panema ta esimeseks harjutuseks (kuigi ma võib-olla tõesti nii arvan). Mina ei ole kulturist ja ei hakka enda teooriaid peale suruma. Mis ma tahtsin öelda, on see, et ilma kogemusteta teooretiseerimine ei vii sihile. Kui endal kogemusi ei ole, siis võrdle teiste kogemusi ja proovi enda peal. Ja selleks, et saaks mingeid järeldusi teha, ei piisa sellest, kui sa mõned korrad elus proovid.
jaanuar 23, 2009 at 10:08 e.l. #181024jaanuar 23, 2009 at 10:13 e.l. #181025asdfghjkl
MemberAbsoluutselt ei nõustu. Sa võid ilma kogemusteta “loogiliselt” teoretiseerida, aga kui kogemusi ei ole, siis sa ei saa oma teoorias kuidagi kindel olla. See, et sa ise ei oska/taha/viitsi/suuda tõmmet teha esimese harjutusena, ei tähenda, et selline lähenemine ebatõhus on. Minu arust on see viimane artikkel “kuidas jõutõstjad suured saavad” väga hea ja annab kulturistidele ka mõtlemisainet.CharlesRoos: väga paljud kulturistid tähtsustavad jõutõmmet ja teevad seda esimese harjutusena.
Ma võin ka teoretiseerida, kuidas iluvõimlejatele treening välja nägema peaks, aga kui ma ainult 10 korda elus seda trenni külastanud olen, siis ei maksa minu sõna midagi.
Tegelikult, mis ma tahtsin öelda, ei ole see, et jõutõmme on maailma tähtsaim harjutus ja kõik kulturistid PEAVAD panema ta esimeseks harjutuseks (kuigi ma võib-olla tõesti nii arvan). Mina ei ole kulturist ja ei hakka enda teooriaid peale suruma. Mis ma tahtsin öelda, on see, et ilma kogemusteta teooretiseerimine ei vii sihile. Kui endal kogemusi ei ole, siis võrdle teiste kogemusi ja proovi enda peal. Ja selleks, et saaks mingeid järeldusi teha, ei piisa sellest, kui sa mõned korrad elus proovid.
Ma ei leia, et 10 korda jõutõmmet liiga vähe oleks, et väita et kogemust selle harjutusega seonduvaga ebapiisavalt vähe oleks, kuna eelnevalt toodud näide superseeriast annab sama efekti välja, millest jutt käib- esmalt tehakse miskit alasega väsitvat (kangi ots), seejärel järgmine (selja)harjutus on üsna väsitav, idee sama ju, et teine harjutus kannatab perfoomansilt esimese tõttu. Sedalaadi kombinatsioone olen omajagu teinud, siis on kokku minuarvates piisav kogemus, et midagi arvata selle harjutuse kohta antud küsimuses. 10 trenni + 20 samasse teemasse kanduvat trenni ,annavad kokku juba 30 trenni, see teeb 30 nädalat kogemust, mis võrdub 30/4=ca pool aastat. Minu arust võib selle pool aastat praktilsit kogemust ümardada kas allapoole paariks trenniks, või ülespoole üheks aastaks, kuidas soovid, mul ükskõik, selles suhtes, et ma leian, et piisab paarist trennist ühe harjutuse või sellega seonduva aspekti mõistmiseks, kui pea lahtine. Aga ku isa leiad, et just aastatepikkust kogemust vaja, et midagi mõista, siis see võib nii olla jah, teinekord on nii tõesti olnud endal mõne harjutusega, ses suhtes võtan mõtlemisse kas riskida või mitte sedalaadi trennidega kus jõutõmme esimene on. See on siis sinu vastus, et praktika annab vastused- ok, võtan mõelda selle üle!
Aga sinu sõna maksab kindlasti minu jaoks siiski, ja teiste jaoks, olgu sul siis null kogemus, või mitte, kui kenasti ära põhjendad, siis selelst palj ukasu.
—
Sry 30/4 arvatus oli vale, ei teagi kust see tuli, 30näd= ca 2 pool aastat siiski.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.