Säärevalu – luuümbrise põletik, väsimusmurrud (stressimõrad)
Avaleht » Forums » Spetsialistid » Vigastused ja haigused » Säärevalu – luuümbrise põletik, väsimusmurrud (stressimõrad)
- This topic has 129 replies, 63 voices, and was last updated 11 years tagasi by
hardo1990.
-
AutorPostitused
-
detsember 22, 2009 at 1:03 p.l. #244516
somps
MemberTõstatan vanat teemat.Endal sama asi. Astusin kehakultuuri teaduskonda õppima ja ise pole kunagi spordiga põhimõtteliselt tegelenud, siis kohe esimesel kuul luukas. Et tahaks teada, kas see ravib paremini kui määrin ennem magamaminekut kreemi ja panen sideme ümber või siis ainult määrin kreemi ja lasen jalal hingata ?
Side imab kreemi endasse kui see vahetult peale kreemitamist peale panna. Capsicamiga oli minu meelest veel see lugu, et hakkab kõrvetama hullumeelselt kui midagi peale panna. Minu kogemused ütlevad, et säärelt suudan sideme öösel iga valemiga siiski ära niverdada ja hommikuks otsi sidet mööda voodit taga
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>NSAIDide (ibukas jt) on muidugi oluline teada, et põletikuvastast toimet hakkavad nad omama organismile alles peale vähemalt nädalast tarbimist…
detsember 22, 2009 at 2:10 p.l. #244538goldenphoenix
MemberSoovitan kas dr. Aare Märtsonit või dr. Toomas Teini. Mõlemad on Tartu Ülikooli Kliinikumis. Mul on üks harvaesinevaid vigastusi üldse ja keegi teine ei andnud mulle lootust. Tänu neile olen tagasi väljakul.
detsember 29, 2009 at 3:54 p.l. #246142kuuliks
MemberLootsin, et äkki mõni spordiarst on ka foorumis tegev
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Sellepärast postitasingi.
Mida arvate kreemist Voltaren? Tablettidest Ibumax? Külmakotist?
Kuidas säärekonti venitada? Ma kujutan ette, et vältida tuleks harjutusi, mis jalga põrutavad?
Lampjalga pole, aga käin üsna “kõva” jalaga, nagu jõehobu.
Tõstatan ka siis natuke seda vana teemat.
Ibumaxi pole mõtet pidevalt võtta. Võtsin aastaid tagasi pidevalt valuvaigisteid ning nüüd on hoopiski liigesed haiged. Valuvaigistitest on nüüd aga reumavalu vastased, mitte enam igapäevased valuleevendajad.
Külmakott ja kompress on kohe hädavajalikud kui midagi juhtub.
märts 10, 2010 at 8:25 p.l. #260687Kogram
MemberAsi sai alguse eelmise aasta augustis, kus peale suurt vastupidavuse treeningut olin sunnitud pöörduma traumapunkti, kuna valuvaigisti ei aitanud (diclac 150).
Muidugi pandi mulle vale diagnoos, mis väljendus nõrkades kandades. Seejärel saadeti raviasutusse (ei hakka nimesid nimetama), kus anti kaltsiumi tablette, valuvaigistit ning tehti isegi 4 korda kompressi, see kõik oli tehtud 21 päeva jooksul mis ma seal olin. Noh midagi see ikkagist aitas, ning võimalik oli isegi käia.
Saadeti siis tagasi, öeldes, et see liigsest väsimusest, ning see on juba möödas. Peale hommikust võimlemist muutus asi hullemaks, kõigest 30min jooksul muutus peaaegu kuune ravi mõtetuks. Sain siis 10 päevaks koju, puhkusele. Puhkuse ajal ei saanud ülde käia, max 100m päevas korteris liikudes. Käisin mööda arste, ning need lambad kirjutasid välja retseptiga valuvaigisteid mingiseid vitamiine jm. Pöördusin trauma punkti, et saada järjekorda pidin valetama, Seal tehti mulle röntgen, muidugi ei näidanud see midagi. Pärast puhkust vedelesin 1,5 kuud raviasutuses, kus tehti magnetravi. Hiljem, aga suvatseti teha MRT uuring, mis näitas Vasaku sääreluu stressreaktsiooni (mikromõrad) nagu mulle arst ütles. Saadeti siis taastusravikeskusesse, kus tehti massazi, magnetravi, laserravi, gaalvaanilist vanni, löögastavat vanni ning viidi ujuma, kokku kestis see lõbu 1 kuu. Kõik paranes, sai korda. Nüüd, kus käin jõusaalis, jooksen annan jalgadele koormust, annab jalg uuesti endast märku, kui otseselt valu ei ole. Seda võib võrrelda fantoomse valuga. Jalg on tundlik ka ilma suhtes (temp. muutused jne). Kas keegi oskab soovitada midagi treeningu suhtes, sest suve lõpuks oleks vaja olla vormis ning vastupidavus peaks olema küllaltki suur, just jalgadele.
märts 10, 2010 at 10:01 p.l. #260698pikkpoiss
MemberPead jalale palju puhkust andma. See kui sa ühe kuu puhkad ja siis end uuesti ära lõhud ei tee ju midagi paremaks. Jooksu asemel võid väntama hakata.
Käi dr. Meiterni juures ära, kindlasti on abi.
märts 11, 2010 at 5:44 e.l. #260715Kogram
MemberParanemisest on 4 kuud möödas
aprill 18, 2011 at 5:52 p.l. #298215LdZp
MemberTervist!
Väga suurt muret valmistab valu säärte sisekülgedes ja esiosas. Valu lööb välja kui käin jooksmas. Ei saa aru, kas tegu on luuvaluga või lihasevaluga, kuid sääremarjad ei anna üldse tunda. Ehk on jalad põrutada saanud, tegin küll nädalase pausi treeningutest, kuid valu on siiski alles. Murelikuks teeb seepärast, kuna 8.mai plaanis Tartu Jooksumaratonil 23km starti minna, kuid hetkel suudan hea tahtmise juures 5-6 km kõigest lonkida. Enne seda veel 1.mai Suurjooks ümber Viljandi järve, mis on 12km. Paluks abi, oskate ehk mingeid salve või vitamiine soovitada..
Lisaks veel seda, et 2008 aastal lõpetasin suusatreeningud ja siis oli ka see mure paaril korral, kuid siis aitas jooksutreeningute sisse tehtud paus. 2010 aasta oktoobrist hakkasin käima regulaarselt jõusaalis (4-5x nädalas) ja sellestsaati on kaal tõusnud umbes 10 kg või isegi natukene rohkem, kaal kõigub. Kas võib ka probleemiks olla kiire kaalutõus ja jalad ei pea sellele vastu? Jalad üsna peenikesed, kuna olen alati jooksnud pikki distantse.
aprill 18, 2011 at 6:02 p.l. #298218Archangel
MemberTervist!Väga suurt muret valmistab valu säärte sisekülgedes ja esiosas. Valu lööb välja kui käin jooksmas. Ei saa aru, kas tegu on luuvaluga või lihasevaluga, kuid sääremarjad ei anna üldse tunda. Ehk on jalad põrutada saanud, tegin küll nädalase pausi treeningutest, kuid valu on siiski alles. Murelikuks teeb seepärast, kuna 8.mai plaanis Tartu Jooksumaratonil 23km starti minna, kuid hetkel suudan hea tahtmise juures 5-6 km kõigest lonkida. Enne seda veel 1.mai Suurjooks ümber Viljandi järve, mis on 12km. Paluks abi, oskate ehk mingeid salve või vitamiine soovitada..
Lisaks veel seda, et 2008 aastal lõpetasin suusatreeningud ja siis oli ka see mure paaril korral, kuid siis aitas jooksutreeningute sisse tehtud paus. 2010 aasta oktoobrist hakkasin käima regulaarselt jõusaalis (4-5x nädalas) ja sellestsaati on kaal tõusnud umbes 10 kg või isegi natukene rohkem, kaal kõigub. Kas võib ka probleemiks olla kiire kaalutõus ja jalad ei pea sellele vastu? Jalad üsna peenikesed, kuna olen alati jooksnud pikki distantse.
Sääreluuümbriste põletik on väga tõenäoline. Suht tihe probleem jooksjatel, kes ennast viimseni pingutavad treenides.
Endal oli sama asi paar aastat tagasi. Arvesta, et täielik taastumine võib võtta mitu, mitu kuud. Mul läks umbes 3 kuud täielikku pausi alakeha trennist, et lõpuks jalad enam tunda ei annaks.
Valu kirjeldaks sellisena, et alates sörkimisest tegi iga astutav samm valu. Algas nagu tavaline lihasvalu – eeldasin, et eelmisest trennist tingituna veel jalad valusad. Kuid paaripäevased puhkused ei muutnud midagi. Ei muutnud ka nädalane paus + kreemid ja põletikuvastased tabletid.
Valu on peamiselt just sääre eesotsas – sääremari – ehk säärelihas ise tõesti suurt tunda ei anna, sest probleem polegi seal nagu aru saan.
Minul tekkis probleem peale seda kui ÜHEL PÄEVAL jooksin suutlikkuseni + veel peale
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> – järgmine päev juba jalad valusad ning siis 3 kuu taastust. Ütleme nii, et see jooks seda väärt ei olnud. Kahjuks oli see kohustuslik… oeh.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>aprill 18, 2011 at 6:03 p.l. #298220Ott Kiivikas
MemberKangesti viitab luuümbrise põletikule, mis on tingitud ülekoormusest. Kunagi on mul ka sellist asja esinenud ja ega see niisama üle ei lähe kui et tahab puhkust saada ja koormuse vähendamist. Kui keegi osakb veel omapoolse verisooni lisada või täiendada – aidake.
aprill 18, 2011 at 7:51 p.l. #298250martin1333
Memberhttp://www.youtube.com/results?search_quer…splits&aq=f
lisaks harjutustele,venitustele ka säärtele jääd ning kui need ei aita, siis kindlam on arsti juurde minna
aprill 19, 2011 at 3:59 e.l. #298266Fdvk
MemberKas siis peaks kükis ja jõutõmbes ka pausi tegema?
aprill 19, 2011 at 10:22 e.l. #298301LdZp
MemberSuured tänud viitamast ja vastamast Archangel, Ott Kiivikas ja martin1333! Proovin jääd ja neid venitusharjutusi. Täna võtan ühendust perearstiga, ehk suunab spordiarsti juurde edasi ja loodan, et asi pole kõige hullem ja saan jooksudel stardis olla. Lisaks seda, et olen ka määrinud Lioton 1000’ga jalgu, peaks põletikuvastase toimega olema.
Üldiselt enda treeningmahtu suureks ei pea. Jooksen umbes 3x nädalas 11km ja plaanis oli tõsta koormust see kuu, et teen nädalas ühe päeva, mil teen kaks trenni ja jooksen 2x11km ja siis vähemalt korra nädalas ka ühe jutiga 22km. Eelnevatel aastatel on väga tõhusalt mõjunud selline kava ja olen teinud väga häid tulemusi Tartu Jooksumaratonil. Siiski mahtusid ei anna võrrelda kui tegelesin tipptasemel suusatamisega ja siis probleeme ei esinenud. Suusatamine muidu ka hea spordiala, mis pole kuigi vigastuste sõber, selles vigastada end üsna raske. Kuid suusataja treeningutes on väga oluline osa jooksul, mis võib kurja karja tuua.
Nagu mainisin, et nüüd tegelen ka jõusaaliga, siis seal olen proovinud jalgadele mitte nii suurt rõhku panna, sest suured lihased vastupidavus sportlasele kasuks ei tule. Siiski ma olen jalgu treeninud, et nad tugevamad oleks: kükid, jalapress, säär ja kõiksugused muud harjutused erinevatel jalgade trenazööridel on mu treeningkavas sees olnud. Ei usu, et sellega ka oma jalgu retsinud oleks, jalapäev aegajalt kord nädalas, mõnikord üle mitme nädala.
aprill 19, 2011 at 10:39 e.l. #298303Archangel
MemberSuured tänud viitamast ja vastamast Archangel, Ott Kiivikas ja martin1333! Proovin jääd ja neid venitusharjutusi. Täna võtan ühendust perearstiga, ehk suunab spordiarsti juurde edasi ja loodan, et asi pole kõige hullem ja saan jooksudel stardis olla. Lisaks seda, et olen ka määrinud Lioton 1000’ga jalgu, peaks põletikuvastase toimega olema.Üldiselt enda treeningmahtu suureks ei pea. Jooksen umbes 3x nädalas 11km ja plaanis oli tõsta koormust see kuu, et teen nädalas ühe päeva, mil teen kaks trenni ja jooksen 2x11km ja siis vähemalt korra nädalas ka ühe jutiga 22km. Eelnevatel aastatel on väga tõhusalt mõjunud selline kava ja olen teinud väga häid tulemusi Tartu Jooksumaratonil. Siiski mahtusid ei anna võrrelda kui tegelesin tipptasemel suusatamisega ja siis probleeme ei esinenud. Suusatamine muidu ka hea spordiala, mis pole kuigi vigastuste sõber, selles vigastada end üsna raske. Kuid suusataja treeningutes on väga oluline osa jooksul, mis võib kurja karja tuua.
Nagu mainisin, et nüüd tegelen ka jõusaaliga, siis seal olen proovinud jalgadele mitte nii suurt rõhku panna, sest suured lihased vastupidavus sportlasele kasuks ei tule. Siiski ma olen jalgu treeninud, et nad tugevamad oleks: kükid, jalapress, säär ja kõiksugused muud harjutused erinevatel jalgade trenazööridel on mu treeningkavas sees olnud. Ei usu, et sellega ka oma jalgu retsinud oleks, jalapäev aegajalt kord nädalas, mõnikord üle mitme nädala.
Eks ületreening ei olegi tihtipeale nii märgatav. Paljudel on tahtejõud kõvasti suurem, kui see milleks keha valmis on. Ehk ise suure hurraaga tõstad koormust, samas kui keha juba hädas taastusega.
Aga see kõik muidugi spekulatsioon.
Väsimusmurrud ja igasugu stressimõrad nagu teema pealkiri ütleb on ka täiesti reaalsed asjad, mis tekivad ikka aegamööda ning ilma, et tähele paneksid. Ning siis kui lõpuks juba tunda annab siis on jama käes.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Aga jah – täiesti võimalik, et 3x nädalas suhteliselt pikka distantsi joostes + veel jõusaalis lisaks säärt tehes on koormus liiga suureks läinud.
Spordiarsti juurde minemine igal juhul hea mõte – ma ei tea, kas igasugu põletikuvastased tabletid nõuavad retsepti ka või mitte, aga võimalik, et arsti käest saad vähe kangemat kraami, kui üle leti.
Edu!
juuni 6, 2011 at 8:30 e.l. #305145lullaby
MemberMul jälle jooksmisega säärane mure, et võhma nagu oleks, kuigi olen päris algaja, kuid muret teeb peale 1.5-2kmi läbimist säärtesse lööv valu. Valu ei ole siis mitte lihases, vaid nagu säärte pealpool, katsudes valutab juskui luu. See valu on vahel lühiajaline, vahel ka järgmine päev veel valutab. Valu on tunda siis nii katsudes kui ka näiteks kikivarvul kõndides, päkkadel joostes ja hüppenööriga hüpates
juuni 6, 2011 at 8:44 e.l. #305147Archangel
MemberMul jälle jooksmisega säärane mure, et võhma nagu oleks, kuigi olen päris algaja, kuid muret teeb peale 1.5-2kmi läbimist säärtesse lööv valu. Valu ei ole siis mitte lihases, vaid nagu säärte pealpool, katsudes valutab juskui luu. See valu on vahel lühiajaline, vahel ka järgmine päev veel valutab. Valu on tunda siis nii katsudes kui ka näiteks kikivarvul kõndides, päkkadel joostes ja hüppenööriga hüpates
AutorPostitused- You must be logged in to reply to this topic.