Säärevalu – luuümbrise põletik, väsimusmurrud (stressimõrad)
Avaleht » Forums » Spetsialistid » Vigastused ja haigused » Säärevalu – luuümbrise põletik, väsimusmurrud (stressimõrad)
- This topic has 129 replies, 63 voices, and was last updated 11 years tagasi by
hardo1990.
-
AutorPostitused
-
aprill 19, 2007 at 4:49 p.l. #112706
maximus89
MemberOkay ma ei hakanud uut teemat tegema, aga mul on selline küsimus, et ma käin metsas jooksmas, liigestel pole häda midagi, aga sääred on valusad peale jooksu ja just mitte säärelihas, vaid pigem sääreluu.Kas asi on selles, et joostes tekivad luusse mikromõrad ja siis nad kasvavad vaikselt kinni, kuid nagu ka lihastega kasvavad nad tihedamaks, kui ennem?
aprill 19, 2007 at 5:11 p.l. #112710ROtter
MemberOkay ma ei hakanud uut teemat tegema, aga mul on selline küsimus, et ma käin metsas jooksmas, liigestel pole häda midagi, aga sääred on valusad peale jooksu ja just mitte säärelihas, vaid pigem sääreluu.Kas asi on selles, et joostes tekivad luusse mikromõrad ja siis nad kasvavad vaikselt kinni, kuid nagu ka lihastega kasvavad nad tihedamaks, kui ennem?SÄÄREVIGASTUSED
Pikamaajooksjatel esinevad sääre piirkonnas tavaliselt ülekoormusvigastused. 95% seda tüüpi vigastustest esineb üheaegselt mõlemal jalal. Jooksja märkab vigastuse tunnuseid sellises järjekorras:
– sääremarja lihases
– reie tagaosas
– sääre eesmises osas
– sääre välimises osas
Põhjus: lihasmassi kasvades ei kasva sidekirme samal määral. Selle tulemusena tekib surve, mis põhjustab lihaste valulikkuse.
Säärelihaste sidekirme sündroom eht luuümbrise põletik — põhjused: kõva pinnas, üksluine harjutamine, liiga tugev hüppamine, vale jooksustiil. Tunnuseks on valu pikemal jooksul ja pingutamisel. Hiljem muutub valu pidevaks. Aegapidi muutub harjutamine võimatuks. Tavaliselt toimub see mitme harjutusaasta kogumõjuna. Katsudes on sääreluu siseserv valulik, paistes ja muhklik. Hiljem tekib ka luuümbrise struktuuri muutus. Säärelihased muutuvad tuimaks, valu tugeval pingutamisel.
Hooldamine: puhkus, jooksu asendamine muude harjutustega (ujumine, jalgratas), ravimid, füüsikaline ravi, jooksustiili muutmine, teipimine, pehmel pinnasel harjutamine, jalanõude vahetamine. Kui luuümbrise põletik ei parane 2 nädalaga, on põhjus kahtlustada väsimusmurdu.
Sääreluu väsimusmurd — on oluline teha vahet luuümbrise põletiku ja väsimusmurru vahel. Väsimusmurru tunnused ja erinevus suuümbrise põletikust:
– tuikav, pakitsev valu pärast treeningut
– katsudes hell ja kühmuline
– valu on sääreluu välimisel küljel
– haige koht reageerib diagnostilisele ultrahelile
– röntgenis näha 3–5 nädala pärast, isotoopdiagnostika kasutamisel peaaegu kohe.
Raviks on puhkus ja asendav treening (ujumine, suusatamine, jalgratas).
aprill 20, 2007 at 8:31 p.l. #112817maximus89
MemberSÄÄREVIGASTUSEDPikamaajooksjatel esinevad sääre piirkonnas tavaliselt ülekoormusvigastused. 95% seda tüüpi vigastustest esineb üheaegselt mõlemal jalal. Jooksja märkab vigastuse tunnuseid sellises järjekorras:
– sääremarja lihases
– reie tagaosas
– sääre eesmises osas
– sääre välimises osas
Põhjus: lihasmassi kasvades ei kasva sidekirme samal määral. Selle tulemusena tekib surve, mis põhjustab lihaste valulikkuse.
Säärelihaste sidekirme sündroom eht luuümbrise põletik — põhjused: kõva pinnas, üksluine harjutamine, liiga tugev hüppamine, vale jooksustiil. Tunnuseks on valu pikemal jooksul ja pingutamisel. Hiljem muutub valu pidevaks. Aegapidi muutub harjutamine võimatuks. Tavaliselt toimub see mitme harjutusaasta kogumõjuna. Katsudes on sääreluu siseserv valulik, paistes ja muhklik. Hiljem tekib ka luuümbrise struktuuri muutus. Säärelihased muutuvad tuimaks, valu tugeval pingutamisel.
Hooldamine: puhkus, jooksu asendamine muude harjutustega (ujumine, jalgratas), ravimid, füüsikaline ravi, jooksustiili muutmine, teipimine, pehmel pinnasel harjutamine, jalanõude vahetamine. Kui luuümbrise põletik ei parane 2 nädalaga, on põhjus kahtlustada väsimusmurdu.
Sääreluu väsimusmurd — on oluline teha vahet luuümbrise põletiku ja väsimusmurru vahel. Väsimusmurru tunnused ja erinevus suuümbrise põletikust:
– tuikav, pakitsev valu pärast treeningut
– katsudes hell ja kühmuline
– valu on sääreluu välimisel küljel
– haige koht reageerib diagnostilisele ultrahelile
– röntgenis näha 3–5 nädala pärast, isotoopdiagnostika kasutamisel peaaegu kohe.
Raviks on puhkus ja asendav treening (ujumine, suusatamine, jalgratas).
Tundub päris õudne, aga ma olen jooksnud praegu nädal aega ainult.
mai 29, 2007 at 1:12 p.l. #116487sigaloom
MemberJõusaalis hakkasin ma käima selle aasta veebruari algusest. Enne jõusaalis käimist oli kehakaaluks ca. 67kg ja tänaseks on see tõusnud 74.7kg-ni. Jõusaalis käin 3x nädalas (E,K,R) ja harjutusi teen korralikult igale lihasgrupile ning pideva treeneri valve all. Mure seisneb selles, et kui ma jooksen (kasvõi tühised 20m), siis lööb säärtesse (täpsemalt Soleus´i) põletav valu sisse. Jooskmise ajal tunda ei anna, aga kui seisma jääda või rahulikult edasi kõndida, siis küll.
Kreemide kasutamist olen ka kaalunud, kuid iial ei tea, millal läheb jooksmiseks (..kasvõi bussi peale jõudmiseks), seega ei pea ma seda oma probleemi lahenduseks.
Tahaks teada targemate ja kogenumate arvamusi ja võimaluse korral ka soovitusi, kuidas olukorda parandada.
Ette tänades.
mai 29, 2007 at 1:55 p.l. #116490ebyem
MemberJõusaalis hakkasin ma käima selle aasta veebruari algusest. Enne jõusaalis käimist oli kehakaaluks ca. 67kg ja tänaseks on see tõusnud 74.7kg-ni. Jõusaalis käin 3x nädalas (E,K,R) ja harjutusi teen korralikult igale lihasgrupile ning pideva treeneri valve all. Mure seisneb selles, et kui ma jooksen (kasvõi tühised 20m), siis lööb säärtesse (täpsemalt Soleus´i) põletav valu sisse. Jooskmise ajal tunda ei anna, aga kui seisma jääda või rahulikult edasi kõndida, siis küll.Kreemide kasutamist olen ka kaalunud, kuid iial ei tea, millal läheb jooksmiseks (..kasvõi bussi peale jõudmiseks), seega ei pea ma seda oma probleemi lahenduseks.
Tahaks teada targemate ja kogenumate arvamusi ja võimaluse korral ka soovitusi, kuidas olukorda parandada.
Ette tänades.
Ütlesid, et pideva treeneri valve all. Kas treener ei oska aidata? Tunneb ja teab Sind paremini, kui oled koos koguaeg treeninud. Kas valud hakkasid tulema siis kui trenni hakkasid tegema?
mai 29, 2007 at 4:42 p.l. #116506ROtter
MemberJõusaalis hakkasin ma käima selle aasta veebruari algusest. Enne jõusaalis käimist oli kehakaaluks ca. 67kg ja tänaseks on see tõusnud 74.7kg-ni. Jõusaalis käin 3x nädalas (E,K,R) ja harjutusi teen korralikult igale lihasgrupile ning pideva treeneri valve all. Mure seisneb selles, et kui ma jooksen (kasvõi tühised 20m), siis lööb säärtesse (täpsemalt Soleus´i) põletav valu sisse. Jooskmise ajal tunda ei anna, aga kui seisma jääda või rahulikult edasi kõndida, siis küll.Kreemide kasutamist olen ka kaalunud, kuid iial ei tea, millal läheb jooksmiseks (..kasvõi bussi peale jõudmiseks), seega ei pea ma seda oma probleemi lahenduseks.
Ette tänades.
Tegemist võib olla luuümbrise põletikuga. Põhjuseks säärelihaste ülekoormus.
mai 29, 2007 at 6:03 p.l. #116514sigaloom
MemberValud algasid ligi kuu aega tagasi ehk selleks ajaks oli jõusaalis aktiivselt käidud 3 kuud.
Tegemist võib olla luuümbrise põletikuga. Põhjuseks säärelihaste ülekoormus.Õnneks nii hull see asi ka ei ole. Lugesin internetist leitud materjalidest üht-teist luuümbrise põletikust (periostiit) ja sealseid olulisemaid sümptomeid minul siiski ei esine. Kui kedagi huvitab siis peamises sümptomid on: väga terav valulikkus, turse ning keha temperatuuri tõus; valu avaldab liikumist alustades ja põrutusel; katsudes on luu serv valus ja ebatasane.
Minul aga jalad turskes pole, keha temperatuur on normaalipiires ning valu lööb välja vaid joostes ning peale jooksu. Katsudes sääreluud on täpselt sama tunne, nagu iga teist luud katsudes. Kõndida saan täiesti normaalsalt ilma, et sellele järgneksid valud.
Ilmselt tuleb rõhku pöörata päkkadele tõusu ning hüppenööriga hüppamisele nagu keegi siin teemas juba ennist mainida jõudis (hetkel ma kahjuks seda postitust ei näe). Aga sellest arutan ma juba oma treeneriga.
Suured tänud kõigile, kes võtsid vaevaks aidata.
mai 29, 2007 at 6:58 p.l. #116521painkiller
MemberTee jalgadele väike puhkus ja läheb üle.
mai 29, 2007 at 10:32 p.l. #116537Alexander Andrusenko
ModeratorEga sul lampjalgsust juhuslikult ei ole?
Ja kui kaua sul need sümptomid esinenud on?
mai 30, 2007 at 4:25 e.l. #116539ROtter
MemberValud algasid ligi kuu aega tagasi ehk selleks ajaks oli jõusaalis aktiivselt käidud 3 kuud.Õnneks nii hull see asi ka ei ole. Lugesin internetist leitud materjalidest üht-teist luuümbrise põletikust (periostiit) ja sealseid olulisemaid sümptomeid minul siiski ei esine. Kui kedagi huvitab siis peamises sümptomid on: väga terav valulikkus, turse ning keha temperatuuri tõus; valu avaldab liikumist alustades ja põrutusel; katsudes on luu serv valus ja ebatasane.
Minul aga jalad turskes pole, keha temperatuur on normaalipiires ning valu lööb välja vaid joostes ning peale jooksu. Katsudes sääreluud on täpselt sama tunne, nagu iga teist luud katsudes. Kõndida saan täiesti normaalsalt ilma, et sellele järgneksid valud.
Ilmselt tuleb rõhku pöörata päkkadele tõusu ning hüppenööriga hüppamisele nagu keegi siin teemas juba ennist mainida jõudis (hetkel ma kahjuks seda postitust ei näe). Aga sellest arutan ma juba oma treeneriga.
Suured tänud kõigile, kes võtsid vaevaks aidata.
aprill 25, 2008 at 12:19 p.l. #151874Anonüümne
GuestTere.
Käin tihti jooksmas ja elusees pole olnud mul sellist asja…
jooksin siis 2 nädalat tagasi umbes 3km ja peale jooksmist hakkas kohe jalg valutama ja pidin lonkama.
valu on seal kus pole lihast(kondikoht).nädalaga läks asi paremaks ei pidand lonkama aga nyyd täna läksin uuesti jooksma ja jalg on väga valus…oskab keegi mõnda head ravimit öelda mis aitaks..jalaluud mul katki pole nii ,et pole nagu vajadust arsti juurde ka minna.
aprill 25, 2008 at 12:30 p.l. #151875esco
MemberTere.Käin tihti jooksmas ja elusees pole olnud mul sellist asja…
jooksin siis 2 nädalat tagasi umbes 3km ja peale jooksmist hakkas kohe jalg valutama ja pidin lonkama.
valu on seal kus pole lihast(kondikoht).nädalaga läks asi paremaks ei pidand lonkama aga nyyd täna läksin uuesti jooksma ja jalg on väga valus…oskab keegi mõnda head ravimit öelda mis aitaks..jalaluud mul katki pole nii ,et pole nagu vajadust arsti juurde ka minna.
Kunagi intensiivsemalt trenni tehes mainiti, et kui kõva materjali peal joosta või trenni teha (ise mängisin tennist) siis võivad tekkida sellised asjad nagu ing- keeles “Shin splints” Sry, kuna ma olin sellel ajal usa’s siis ei oska sellele eesti keelset vastet öelda… aga ma arvan, et kui Sa asfaldil jooksed siis on 99% need asjad…
uuri google’st… vajuta siia
kahjuks ei tea, mis selle puhul tehti- kui ma natuke oletades meenutan, siis oli vist mingi kreem kui ma ei eksi…
aprill 25, 2008 at 12:37 p.l. #151876esco
lugesin natuke juurde, et jääga tuleks kompressi teha, seniks kuni kannatad peal hoida…(osades kohtades mainiti, et jääkott ja kuum rätik vms. vaheldumisi- ettevaatlikult, et ära ei põleta) muud head nõu nagu esma pilgul ei jäänud silma ja loomulikult ei tohiks seniks uuesti jooksma minna, et sõida rattaga vms. kuni jälle ok on… ja siis vali vähe pehmem jooksurada alustuseks
aprill 25, 2008 at 12:57 p.l. #151879ROtter
Tõenäoliselt luuümbrise põletik.
aprill 25, 2008 at 1:07 p.l. #151880pumper
MemberKui valu jala eesmisel poolel, siis ilmselt luuümbrise põletik. Ebamugav valu.
AutorPostitused- You must be logged in to reply to this topic.