Skip to main content

Raud-hemoglobiin-ferritiin-transferriin-rauavaegus-rauatoksilisus-aneemia

Avaleht » Forums » Spetsialistid » Vigastused ja haigused » Raud-hemoglobiin-ferritiin-transferriin-rauavaegus-rauatoksilisus-aneemia

Viewing 4 posts - 61 through 64 (of 64 total)
  • Autor
    Postitused
    kataliina
    Member

Tere!

Mure enesetundega sportimisel. Esiteks tõuseb mu pulss sportimisel (enamasti tegelen kestvusaladega, jooks, rattasõit) ülikiiresti kõrgele, sealjuures soorituse kiirus on ülimadal ja jõudu paremaks ka pole. Kuigi olen tervisepordiga tegelenud pidevalt paar aastat järjest, enne seda oli mõni aasta spordivaba elu ja veel enne seda tegelesin spordiga intensiivsemalt kui praegu.

Teiseks on umbes ühel juhul viiest peale treeningut enesetunne nii halb, et liikuda ka ei kannata. Mõningatel juhtudel õnnestub mul suuremast hädast (oksendamine) pääseda juues veidi mingit magusamat jooki.

Spordiarst midagi erilist ei tuvastanud, ütles vaid, et treeningute intensiivsus peab olema madal ja aeroobset taset tuleks aegamööda tõsta. Hemoglobiin on madal (110 g/l) ja ferritiin ülimadal (5,0). Rasvaprotsent olevat ka veidi madal (12,5), kuid selle mõõtmistulemustes ma veidi kahtlen, olen 171 cm (naine) ja 62 kg, mis sellisele rasvaprotsendile väga ei viita.

Perearst soovitas punaseid tooteid süüa (liha, maasikad, tomat, till) ja käsimüügist rauatablette juurde osta ja neid 4 kuud võtta

Lugesin veidi ka varasemaid foorumipostitusi selle kohta, kus räägiti Retaferi mõjust (enamasti küll mittemõjust) ja võtmisest apelsiinimahlaga ja enne sööki, sellest kas sporti on üldse mõtet teha enne kui verenäitajad normi piires on jälle.

On kellelgi analoogseid kogemusi ja näpunäiteid, mis aitab, mis mitte?

RiinaSolo
    Member

Oh, sul veel isegi kõrged näitajad võrreldes minuga! (hemo 86 ja ferritiin 2.1) Minul Retafer ka ei aidanud, õnneks saingi seda täpselt 3 lehte ära süüa ja ostsin asemele Ferretab compi. Esiteks ei tekita see puhitust nagu Retafer ja selle puhul olen ma ka reaalselt mõju tundnud juba peale 2 nädalat kasutamist.
    Oma menüüd rikastades saad ka olukorda natuke parandada: rohkem peeti, peedimahla, granaatõuna, loomaliha, maksa jne

Bosskardo
    Member

Mul endal oli ka kevadel hemoglobiin madal (ei lubatud selle pärast verd anda). Ei tea, mis põhjus on, aga rauapreparaate võttes sain korda (on muide ka aastaid tagasi kord hemoglobiin alla langenud, aga ülejäänud aeg on korras).

See arvatavasti siin teemas läbi käinud, aga rauda soovitatav võtta koos C ja B vitamiiniga, need aitavad rauda omastada (kuigi rauapreparaatides on tavaliselt C vit sees, siis võiks ikkagi lisaks võtta).

Jõin ka nõgeseteed, ise mõjust aru ei saanud (sest võtsin ka samal ajal rauda), aga sõber kellel hemoglobiiniga pidevalt pobleeme soovitas.

AlanBStard
    Moderator

Madalal hemoglobiinil võib palju põhjusi olla, ferritiin on see mille järgi rauda on mõtet juurde süüa. Raua liig on pikas plaanis suurem risk kui puudus.

Aga verist liha ja maksa vabatahtlikult Retaferi vastu küll ei vahetaks, kui just väga suur probleem ei ole raua kättesaamisega.

Viewing 4 posts - 61 through 64 (of 64 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.