Raud-hemoglobiin-ferritiin-transferriin-rauavaegus-rauatoksilisus-aneemia
Avaleht » Forums » Spetsialistid » Vigastused ja haigused » Raud-hemoglobiin-ferritiin-transferriin-rauavaegus-rauatoksilisus-aneemia
Tagged: aneemia, ferritiin, hemoglobiin, rauaavaegus, rauaavaegusaneemia, rauatoksilisus, raud, transferriin
- This topic has 63 replies, 27 voices, and was last updated 12 years, 6 months tagasi by
AlanBStard.
-
AutorPostitused
-
november 16, 2007 at 6:59 e.l. #131287
ROtter
MemberSiiani on mul veri alati ideaalses korras olnud ja olen ka vahelduva eduga 6-7 aastat doonor olnud. Nüüd siis enam ei ole
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Hemoglobiin oli alati ikka 130 ja üle. Väga harva, kui 125-126 oli. Viimastel aastatel ei ole erinevatel põhjustel aga verd anda saanud, seega hea, kui 1-2 korda aastas verd andnud olen, kui sedagi. Seega suuri verekaotusi ei ole olnud, kuna ka menses on suhtleiselt kesine tänu kontratseptiividele, mida olen juba mitmeid aastaid võtnud. Verekaotuse süüks minu puhul seda rauavaegust vist väga ajada ei saaks…
Viimased kuud olen aga suhteliselt väsinud, jõuetu ja nõrk olnud, füüsiline koormus võtab mõnikord kergelt hingeldama, vasemal pool rinnus on aeg-ajalt torkiv valu olnud, jäsemed “surevad” väga kergelt ära (käsi kaua üleval hoida ei saa), tihti esinevad seletamatud peavalud, nahk kiheleb (eriti öösiti) hullumoodi, kõht on kinni ja mitte miski seda lahti ei võta, küüned lagunevad ja mälu on kuidagi lünklikuks jäänud (kuigi alles noor naine)…
Raske hingamise, valu tõttu rinnas ja ka kerge palavikuga pöördusingi arstile, et võib-olla on mul kopsupõletik või mõni muu kopsuhaigus. Arst midagi ei leidnud, kuid lasi suure hulga erinevaid vereteste teha (kopsupilti ei tehtud, kuna see sai suve algul alles tehtud). Kuna mainisin, et mu emal on rauavaegus ja tema kahtlustab mul sama asja, siis lasi arst ka selle testi ära teha (muidu vist ei olekski seda testi üldse tehtud?) ja sealt siis selguski tõde, et tegu rauavaegusega. Lugesin, et rauavaegus võib ka päritav olla?
Analüüsides silmasin, et hemoglobiin oli vist 126, seega korras nagu?
Varasemate trennidega võrreldes erilist vahet tundnud ei ole, v.a. ühel korral, kui korraks kerge pingutuse peale pildi eest ära lõi. Rohkem pole sellist asja aga esinenud.
Eks siis proovin jõusaalitrenne nüüd vaikselt ja vastavalt enesetundele ikka edasi teha, sest ilma trennita ma olla ei oska. Loodan, et saalis on alti rahvast.. juhuks kui tõesti peaks pildi taskusse viskama

Suured tänud vastajatele, eriti Sergei_I’le
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Aga ferritiini näit?
Ilmselt pead lisaks võtma veel B-grupi vitamiine (kindlasti peab seal olema B-12 vitamiin sees), foolhape ja koensüüm Q10, samuti kalaõli.
november 16, 2007 at 7:55 e.l. #131295Sergei_I
MemberAga ferritiini näit?Ilmselt pead lisaks võtma veel B-grupi vitamiine (kindlasti peab seal olema B-12 vitamiin sees) ja koensüüm Q10, samuti kalaõli.
B-grupi vitamiine vaegus, koigepealt B12 pohjustab nn.makrotsytaarset aneemiat, siis MCV näit on yli 100. Kui kysimus rauavaegusaneemiast siis kysimus on mikrotsytaarsest aneemiast – MCV alle 80. Teiste sonadega syya tuleb korralikult, millest siin saidil kirjutatakse ohtralt.
november 16, 2007 at 10:47 e.l. #131314vanake
MemberB-grupi vitamiine vaegus, koigepealt B12 pohjustab nn.makrotsytaarset aneemiat, siis MCV näit on yli 100. Kui kysimus rauavaegusaneemiast siis kysimus on mikrotsytaarsest aneemiast – MCV alle 80. Teiste sonadega syya tuleb korralikult, millest siin saidil kirjutatakse ohtralt.tänud vastajatele! sain jälle targemaks
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>tuleb põhjalikult apteeki puistata…
november 16, 2007 at 11:35 e.l. #131316Kirsti
MemberTerekest,
ma kirjutaks endast ka natuke selle teema all. Äkki oskate veel midagi kommenteerida. Nimelt mõned aastad tagasi tahtsin doonoriks minna, aga mulle öeldi, et mu vere hgb on ebanormaalselt madal ja ime, et ma püstigi seisan. (Kui õigesti mäletan, öeldi selleks numbriks lausa 70
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> ???) Siis meenus, et puberdeediaes oli kunagi sama näitaja madal olnud, aga siis võtsin mingeid arsti kirjutatud rohte ja läks korda. Pärast seda doonorisaagat üritasin võtta mingeid tablette, mis tegid kõhu nii jubedalt kinni, et mitu päeva ei käinud suurel hädal ja kõht oli lausa punnis ees. Lõpetasin ära ja enesetunne läks kohe paremaks. Mingeid tervisehäireid, koledaid juukseid-nahka-küüsi, kahvatut nahka, katskiseid suurnurki, üleliigset väsimist, õhupuudust, lihaskrampe, tulemuste langust vms pole mul mitte iialgi olnud. Olen pigem tumedama nahaga ja aeroobikat vehin teha peaaegu igapäevaselt. Ja jõuan rohkem kui teised trennis. Küll aga on mul pulss väga kõrge trennis. Lugesin, et see võib ka tulla madalast hemoglobiinist. Enne, kui pulsikella polnud, ma seda ei teadnudki. Sest ise ei tunne midagi. Jõuan palju ja pole mingit väsimust ega südamekloppimist, aga kella vaatan, et pulss on 170. Eelmisel nädalal käisin ühes intervall-aeroobikas, kus oli väga tugev hüppamine-jooksmine jms. ja trenni lõpus võrdlesime ühe teise tüdrukuga oma tulemusi, tema maksimumpulss, milleni trennis vahepeal jõudis, oli 180, minul aga 193. Keskmine oli tal 159, mul aga 170. Millest see tuleb? Ja kas kahjustan oma tervist nii treenides? ma ei tahaks mitte mingisse aeglasesse algajate trenni minna, sest naudin just sellisedi keerulisemaid, kiiremaid aeroobikatrenne. ostsin ka apteegist ferromax siirupit. ja teisipäeval lähen arsti juurde vereproovi andma. mida ma peaks paluma, et arst sealt uuriks siis? mingeid fe sisaldusi ka? Lisan veel, et tean jah, et peet ja punane liha ja maks jne… aga tunnistan ka, et liha söön tõesti vähe. punaseid köögivilju küll üsna palju. olen 23a, 170cm pikk, kaalun 65kg.
november 16, 2007 at 12:10 p.l. #131323ROtter
MemberTerekest,ma kirjutaks endast ka natuke selle teema all. Äkki oskate veel midagi kommenteerida. Nimelt mõned aastad tagasi tahtsin doonoriks minna, aga mulle öeldi, et mu vere hgb on ebanormaalselt madal ja ime, et ma püstigi seisan. (Kui õigesti mäletan, öeldi selleks numbriks lausa 70
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> ???) Siis meenus, et puberdeediaes oli kunagi sama näitaja madal olnud, aga siis võtsin mingeid arsti kirjutatud rohte ja läks korda. Pärast seda doonorisaagat üritasin võtta mingeid tablette, mis tegid kõhu nii jubedalt kinni, et mitu päeva ei käinud suurel hädal ja kõht oli lausa punnis ees. Lõpetasin ära ja enesetunne läks kohe paremaks. Mingeid tervisehäireid, koledaid juukseid-nahka-küüsi, kahvatut nahka, katskiseid suurnurki, üleliigset väsimist, õhupuudust, lihaskrampe, tulemuste langust vms pole mul mitte iialgi olnud. Olen pigem tumedama nahaga ja aeroobikat vehin teha peaaegu igapäevaselt. Ja jõuan rohkem kui teised trennis. Küll aga on mul pulss väga kõrge trennis. Lugesin, et see võib ka tulla madalast hemoglobiinist. Enne, kui pulsikella polnud, ma seda ei teadnudki. Sest ise ei tunne midagi. Jõuan palju ja pole mingit väsimust ega südamekloppimist, aga kella vaatan, et pulss on 170. Eelmisel nädalal käisin ühes intervall-aeroobikas, kus oli väga tugev hüppamine-jooksmine jms. ja trenni lõpus võrdlesime ühe teise tüdrukuga oma tulemusi, tema maksimumpulss, milleni trennis vahepeal jõudis, oli 180, minul aga 193. Keskmine oli tal 159, mul aga 170. Millest see tuleb? Ja kas kahjustan oma tervist nii treenides? ma ei tahaks mitte mingisse aeglasesse algajate trenni minna, sest naudin just sellisedi keerulisemaid, kiiremaid aeroobikatrenne. ostsin ka apteegist ferromax siirupit. ja teisipäeval lähen arsti juurde vereproovi andma. mida ma peaks paluma, et arst sealt uuriks siis? mingeid fe sisaldusi ka? Lisan veel, et tean jah, et peet ja punane liha ja maks jne… aga tunnistan ka, et liha söön tõesti vähe. punaseid köögivilju küll üsna palju. olen 23a, 170cm pikk, kaalun 65kg.
Lisaks täisvereanalüüsile lase määrata veel:
raud, biotiin, vitamin B12, tsink ja foolhape seerumis,
rauapuuduse diagnoosimiseks on sageli vaja määrata veel ferritiin (mõnikord võib olla normaalne), üldine rauasidumisvõime (TIBC) ja transferriini küllastatus.
november 16, 2007 at 12:52 p.l. #131333Kirsti
MemberAitäh, kirjutasin üles lausa endale
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>august 21, 2008 at 6:30 p.l. #163819ergon
MemberOlen mitu kuud tegelenud jooksuga (tund pooteist üks jooks) ( 30 km nädalas) Käisin verd kontrollimas ja selgus, et hemoglobiin on madal (135) ja ferritiin (rauavarud) on kõrge (415). Umbes nädala tagasi tundisn joostes, et nagu õhku ei jätkuks. Millest selline rauavaru ja nö õhupuudus?
See ka veel, et kevadel oli max pulss 187 aga nüüd üle 173 ei saanud koormustestis. Proovisime mitu korda.
august 21, 2008 at 7:39 p.l. #163848vaher
MemberImelik… Meil on ka iga-aastane tervisekontroll kergejõustikus ja kui kellegil on nõrk hemoglobiini tase, siis öeldakse, et peaks rauda rohkem sööma. Sul aga varud liiga kõrgel? Keegi peaks selle lahti küll seletama.
august 21, 2008 at 8:20 p.l. #163855FG
MemberHgb 135 küll madal ei ole.
august 21, 2008 at 8:37 p.l. #163860AlanBStard
ModeratorNo ikka suht referentsvahemiku alumises otsas ju.
august 22, 2008 at 6:12 e.l. #163876FG
MemberSeda küll jah… Aga isegi referentsi alumises otsas olles ei tohiks see veel “õhupuudust” jms tekitada. Või siiski?…
august 22, 2008 at 9:05 e.l. #163900Draakon40
MemberTegelen samuti nii jõusaali kui jooksuga (3 x nädalas jõusaali, 3x jooksmas 60-90 min). Olen naisterahvas, hemoglobiin on aastaid olnud 110-115. Söön väga mitmekülgselt ja palju: liha, juurikaid, muna-juustu-kohupiima, puuvilju, pähkleid. Ei aita miski.
august 22, 2008 at 9:51 e.l. #163901M.M.
MemberOlen mitu kuud tegelenud jooksuga (tund pooteist üks jooks) ( 30 km nädalas) Käisin verd kontrollimas ja selgus, et hemoglobiin on madal (135) ja ferritiin (rauavarud) on kõrge (415). Umbes nädala tagasi tundisn joostes, et nagu õhku ei jätkuks. Millest selline rauavaru ja nö õhupuudus?See ka veel, et kevadel oli max pulss 187 aga nüüd üle 173 ei saanud koormustestis. Proovisime mitu korda.
Endal tekib sama sümptom kui süsivesikud on liialt madalal. Olen seda eelnevalt mitmeid aastaid täheldanud enne võistlusi dieedil olles. Kui langeda päris ketoosi (pikemat aega süsivesikud ülimadalal) võib tekkida isegi periooditi lämbumis hood. Ketoosi ise tunneb ära lihtsalt – kui higistades eraldub sellist spetsiifilist amoniaagi ehk nuuspiirituse taolist lõhna, seega on asi juba halb (koos rasvaga põleb ka lihas) See on tingitud sellest, et organism eraldab mürkained(jääke), mis omakorda tekib siis kui süsivesikuid tarbitakse väga vähe.
Ma muidugi hästi ei usu, et sa selle all kannatad.
august 22, 2008 at 10:47 e.l. #163905daman
MemberKas kilpnääre on korras? HGB on madal küll, aga mitte veel eriti. Omal oli 115 peal, olen meesterahvas. Siis ei jõudnud küll enam mitte midagi teha, sellest ka see nö. “õhupuudus”
august 22, 2008 at 12:14 p.l. #163910ergon
MemberKas kilpnääre on korras?Seni pole midagi tuvastatud.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.