Põlveprobleemid
Avaleht » Forums » Spetsialistid » Vigastused ja haigused » Põlveprobleemid
- This topic has 383 replies, 148 voices, and was last updated 10 years, 5 months tagasi by
Helerin.
-
AutorPostitused
-
mai 21, 2012 at 7:34 e.l. #102377
salasilm
MemberKas põlved valutavad kogu aeg, või hakkavad valutama jooksmise ajal, või valutavad mingi aeg peale jooksmist? Kas ratast sõites pole üldse valus?
Kas sa jooksed jõusaalis lindil või metsas või kus?
mai 21, 2012 at 9:02 e.l. #102361Dholl
MemberMu põlved valutavad tavaliselt pärast trenni või siis pärast pikaajalist kõndimist/kiiret kõndimist. Rattaga ma ei ole palju sõitnud, aga valu on väiksem või pea olematu. Rulluiskudega on ka valu peaaegu, et olematu. Rulluiskudega on teised jamad, hõõrub ära jms, mistõttu ei saa seda päris 2 tundi järjest teha. Ma jooksin jõusaalis lindi peal, siis ei olnud NII hull, aga nüüd soojade ilmadega tahaksin väljas jooksmas käia. Jooksin ühe korra ja pärast seda oli päris tugev valu. Üritasin küll püsida pigem muru peal, kuid ei aidanud.
Minu tehnika kohta nii palju, et jooksen üle kanna.
mai 21, 2012 at 9:34 e.l. #102356gmaster
MemberMu põlved valutavad tavaliselt pärast trenni või siis pärast pikaajalist kõndimist/kiiret kõndimist. Rattaga ma ei ole palju sõitnud, aga valu on väiksem või pea olematu. Rulluiskudega on ka valu peaaegu, et olematu. Rulluiskudega on teised jamad, hõõrub ära jms, mistõttu ei saa seda päris 2 tundi järjest teha. Ma jooksin jõusaalis lindi peal, siis ei olnud NII hull, aga nüüd soojade ilmadega tahaksin väljas jooksmas käia. Jooksin ühe korra ja pärast seda oli päris tugev valu. Üritasin küll püsida pigem muru peal, kuid ei aidanud.
Spetsialisti juurde. Tehnikas on veel hulganisti muid tegureid, mida ka varem mainisin.
Ja ära tee midagi, mis valu tekitab, jätka rattas6itu.
mai 21, 2012 at 10:47 e.l. #102288salasilm
MemberKui sa alustasid jooksutrenni 2 tunniste otsadega, siis ma järeldaks, et jalad said liiga palju koormust ja nõrgimaks lüliks osutus põlv. Kui ükskord oled valudest lahti, siis võta internetist mõni valmis jooksutreeningu kava “training to run 10k” ja tasemeks algaja (beginner). Need ilmselt tunduvad sinu jaoks mõtetult lihtsad, aga ole tugev ja pea ettekirjutustest kinni. Jalgu on sul ka vanaduses vaja. Kiirustades mingi asja tegemisel on ainult üks asi täiesti kindlalt võimalik – asja p-sse keeramine [Haljala].
Range reegel on see, et jooksu koormuse suurendamisel tohib suurendada kas distantsi või intensiivsust, aga mitte mõlemat korraga. Ja nimet asju ei tohi suurendada liiga palju korraga – kui palju konkreetselt tohib, vaata treeningkavast.
mai 21, 2012 at 7:56 p.l. #101727AlanBStard
ModeratorMa jooksin jõusaalis lindi peal, siis ei olnud NII hull, aga nüüd soojade ilmadega tahaksin väljas jooksmas käia. Jooksin ühe korra ja pärast seda oli päris tugev valu. Üritasin küll püsida pigem muru peal, kuid ei aidanud.
Mingi uuring näitas et tossudega joostes on igasugu väänded ja muud pinged liigestele suuremad kui paljajalu.
Vist sellepärast et pehmed tallad annavad võltsi turvatunde ja inimene lammutab hoopis rohkem.
mai 21, 2012 at 8:49 p.l. #101628november 20, 2012 at 1:04 p.l. #330435Anonüümne
GuestHeihei,
Mul on siis selline probleem, et nii, kui ma natuke rohkem jooksen hakkavad mul p8lved valutama. Ennemalt oli seda nagu tunduvalt v2hem aga n88d on asi p2ris jamaks l2inud. Ma olin umbes 2 kuud treeningsaalidest 8ldse kaugel eemal ja n88d, kui uuesti trenni hakkasin tegema siis sattusin vist natuke liiga hoogu. Jooksin iga p2ev umbes tund aega ja 8hel 8htul enne combati trenni oli p8lve t2iesti valus k8verdada. M8tlesin, et mis ma ikka koju tagasi hakkan minema, et teen ikka trenni 2ra ( trenni ajal enam tunda ei andnud) aga j2rgmisel hommikul oli isegi juba valus k2ia. Andsin siis p8lvele kaks p2eva puhkust ja valu l2ks 2ra. Mul nagu enne oli ka aeg ajalt seda, et p8lved muutusid hellaks v8i siis s22rtes oli nagu luuvalu aga siis ma ikka panin hobusesalvi peale ja l2ks edasi. Kuna mul arsti juurde ei ole v8imalik minna siis ma lihtsalt m8tlesin, et k8sin, et kas mul oleks m8istlik 8ldse siis jooksmine 2ra l8petada v8i oskab keegi mingit salvi v8i geeli vms soovitada.
november 20, 2012 at 1:29 p.l. #330436salasilm
MemberSäärtes luuvalu – (inglise keeles shin splints) – on selge ülekoormuse nähtus, tekib ka kandade põrutamisest. Ka põlvevalu mis tekib pikema jooksuotsa peale näitab, et tahad liiga palju ja liiga ruttu.
Vähenda jooksutrenni kestvust ja võibolla LISAKS ka intensiivsust nii palju, et saad hakkama täielikult ilma valuta (ja salvideta). Kreemid, geelid ja salvid (e. kokkuvõtvalt põletikku alandavad valuvaigistid) on enese pettus ja nende varjus saab probleem sulle märkamatult süveneda kuni krooniliseks muutumiseni. Hobusesalv on rohkem hardcore profisportlaste teema…
Üldse ära lõpetada tasub alles siis, kui sa piiri pidada ja oma keha kuulata ei oska.
november 20, 2012 at 5:54 p.l. #330456AlanBStard
ModeratorPõletiku alandamine ei ole enesepettus, põletikuline kude laguneb või muudab kuju palju kergemini.
jaanuar 5, 2013 at 5:16 p.l. #333829TomiP
MemberTere,
Mul siis viimasel ajal selline probleem vasakul põlvel tekkinud, et kui jalg on kõver olnud juba mingi 30 min näiteks, istun kusagil, siis hiljem kui tahan sirutada, siis selline tunne nagu põlve ülaosas oleks mingi asi ees, väga vaevaliselt ja ebameelivalt saab jalga sirutada. Kui aga korra selle jubeduse läbi teen, siis saab ilusti käija ja tegutsega..Probleeme tekib ka siis kui on soov teha täiskükk, siis ülesselükates lööb valu läbi kogu põlvest. Põlv ise paistes ei ole, aga jh, selline tunne nagu koguaeg ” jääks kinni” … Huvitav, pole põlvele haiget teinud, aga see aegamisi tulnud ja tundub hetkel küll nii, et ainu hullemaks hakkab minema. Nüüd pole 2 nädalat sporti teinud, aga paremaks pole läinud.
Oskab keegi midagi soovitada ?
Aitäh
jaanuar 5, 2013 at 6:49 p.l. #333840gmaster
MemberVeidi kõlab nagu patella probleem, aga samas võib olla ka kõhrest.
Ma arvan, et sa võiks sellest pildi lasta teha või ortopeedi juurde minna.
jaanuar 5, 2013 at 6:54 p.l. #333842TomiP
MemberSeal käidud, aga vabanduseks öeldi, et kuna üks jalg on teisest lühen, siis et see on loomulik, et üks saab rohkem koormust.
Soovitus oli, et tee vähem sporti, või hakka ujujaks..Aga no komoon…päris nii ka ei saa ma usun. Võibolla mingid salvid ja muud rohud aitavad..
Plaanis minna spordiarsti juurde, nad suhtuvad alati suurema tõsisusega kui tavaarstid..
jaanuar 5, 2013 at 7:14 p.l. #333850gmaster
MemberVäga tähtis detail! Kui palju jalg lühem on?
Kui pikkusevahe on 1cm ringis, kasutatakse kanna alla käivat tallakõrgendust
Ükski rohi sul jalga pikemaks ei tee.
jaanuar 5, 2013 at 7:21 p.l. #333852TomiP
MemberKahjuks mul jalg 2,1 cm lühem..Ise pikk 195 cm
Seega mis see tähendab, et tõesti pean spordi ära jätma ? Ei tahaks uskuda seda
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 5, 2013 at 7:30 p.l. #333854gmaster
MemberNii suur jalgade pikkuse vahe tekitab sulle varem või hiljem probleemi suure intensiivsuse/raskusega või mahuga treeningul.
Ostaksin esimesel võimalusel 1cm tallakõrgenduse, samas läheks abivahendite poodi oma murega ja telliks spetstallad või jalanõud. (ei soovitata kohe 2cm kõrgust kasutada)
Tartus on selline koht nagu Jalaekspert, Tallinnas peaksid küsima TerviseAbi kauplusest.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.