New in bodyweight training
- This topic has 66 replies, 13 voices, and was last updated 15 years, 5 months tagasi by
matroxx.
-
AutorPostitused
-
august 23, 2010 at 12:04 p.l. #273976
smack
MemberAlustame sellest, et pea kõigi spordialade eelduseks on baasjõud, mida saad saalist. Sprinterdi, kuulitõukajad jne. Isegi pikamaajooksjad käivad jõusaalis trenni tegemas-liigeseid ja sidemeid ei saa eriti tugevamaks pikka maad joostes.
Mis puutub kehraskustega treeningusse, kui seda tõsiselt võtta, siis võib vigastusi sama palju kui jõusaalis tulla. Jõutõus ei lõhu õlgu? Rööbaspuudel surumine täisamplituudiga pole kah kõige tervislikum. Aga ma tahaks näha kuidas sa hakkad ilma jõusaalita kätepeal surumist tegema ja jõutõusu mõlema käega korrakaga.
Ja keegi tahab väita, et saltot viskav mees saab enne naised, kui lihastes? Haha mis sa lähed peole, marsid uksest sisse, viskad tervituseks salto ja saad kõik naised omale? Või parem, joo ennast täis, viska salot, murra kael.
Aga eks see keharaskustega treening ole omamoodi katsumust, rohkem lõbu on väljas harjutusi teha, kui saalis. Pakun, et paljudel käivad mõlemad treeningud käsikäes. Muidugi oma keharaskusega treening ole rohkem funktsionaalsem, aga see on väga piiratud. Sa ei saa max jõudu arendada. Sa ei saa kiirusjõudu ja jõukiirust arendada. Saad põhiliselt vastupidavust ja lihaste elastsust(plümeetrilised harjutused).
Liigne lihasmass sarkoplasma arvelt teeb tõesti aeglaseks. Muide vaata ameerika jalgpallureid, suured, pirakad, aga 40jardi sprint on tippsprinteritega sama hea. Ja tippkiirus on igast keharaskustega treenijast parem.
Võrdled 150kg venda 70 kiloga? Palju sa tead inimesi 150kg. See on äärmus.
Kiirust sa saad jõusaalis enne kui keharaskustega treenides. Kiiruse üks põhikomponent on jõud.
Rääkid, et kükk ja jõutõmme koormab liigeseid, aga kui ei koormaks, siis kuidas liigesed tugevamaks lähevad? Kõik treening põhineb keha koormamisel ja vastavalt sellele adopteerimisel.
Kui sa vaid teaksid kui tugevad on sprinterid. Nad kükivad sul kuni 300 kiloga.
Ma ei taha midagi halvasti öelda, aga algul tuled siia abipalvega alandlikult ning siis hakkad kõigiga vaidlema nagu teaksid kõike. Mul jäi mulje, et tead meist kõigist rohkem. Su teadmised pole spetsiiflised, on väga üldised.
august 23, 2010 at 1:13 p.l. #273980jrx
MemberAitäh ning +1.
august 23, 2010 at 2:37 p.l. #273992matroxx
Membertippkiirus igast keharaskusega treenijast pole neil kindlasti parem.vend jooksnud mul 10.68 ning pole kunagi saalis treeninud.
samuti on start võimsam kui paljudel kes saalis kangi trenni teinud.
tippkiirus sõltub paljudest muudest asjadest kui ainult jõud.tehnika,painduvus,elastsus,nö fast-recovery ning muud omadused.
kiireks saadakse tartaanil õiget trenni tehes.
august 23, 2010 at 2:42 p.l. #273993Okk
Membertippkiirus igast keharaskusega treenijast pole neil kindlasti parem.vend jooksnud mul 10.68 ning pole kunagi saalis treeninudMiks ma küll seda ei usu
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>august 23, 2010 at 3:21 p.l. #273996matroxx
MemberSellepärast ei usugi,et enamustele on sisse juurutatud see arvamus ,et saalis AINULT saab kiireks,saalis AINULT saalis saab tugevaks.
alates sellest kui hakkasin omaend keharaskuseg trennima on näiteks hoota kaugus suurenenud 2.10 pealt 3m peale.samamoodi on suurenenud ka vertikaal hüppe võime jne.
paljud usuvad,et ka selliste tagasihoidlike tulemuse nimel peab saalis kükkima või tont teab mida tegema.
august 23, 2010 at 3:31 p.l. #273997Okk
MemberNo sorry , tõesti ei usu , et vend on jooksnud 10:68 ainult oma keharaskusega trenni tehes . Sellisel juhul äkki tegu noore eesti tulevikulootusega ? Siis pole ehk kahju ka nime avaldada , et saaks mehe tegudele ka tulevikus kaasa elada ja vaadata mis tulemused siis tulema hakkavad , kui lisaraskusega harjutused ka kavva lülitatakse.
august 23, 2010 at 3:37 p.l. #273998martin1333
MemberEi ole ainult saal või ainult keharaskusega trenn. Mõlemat tuleb teha.
ühel jalal kükk, polümeetria,sprint – tõesti need on efektiivsed harjutused , kuid MIKS raisata jõusaali kasutegurit ?(kükk,jõutõmme,klassikaline tõstmine)
keharaskusega treening + kangitreening = garanteeritud hea tulemus
august 23, 2010 at 3:54 p.l. #273999matroxx
MemberLoomulikult mitmekülgne treening on parim.
Siiski arvan,et algul tuleks tehniline pool tasemele viia ning hiljem kui vajadus tekib siis võib ka jõusaali trenni sisse viia.
Otsest vajlikust selleks aga esialgu ei näe.
Teades kuidas Eesti parimad treenivd siis arvan,et realne vajadus kangi trenni teha neil hetkel küll ei ole.
Tehnika arvelt annab veel palju paranda ning ongi parem kui suudetakse tehnikat kohe hästi tunnetada ning hiljem siis vajaduse korral jõudu juurde treenida.
Lihtsalt,et olen näinud sprintereid kes küll kõvasti kükivad ja möllavad aga ei suuda ega oska seda jõudu kuhugi suunata sprintides.
Minu arvamus on,et esialgu tehniline pool tugevaks ning siis alles jõudu juurde.
Venna nimi on Mart Muru ning tal on samuti fitnessis kasutaja.
august 23, 2010 at 6:54 p.l. #274006ROtter
MemberLugege siis vahelduseks, kuidas treenib Tyson Gay:
august 23, 2010 at 7:15 p.l. #274009matroxx
MemberSellisel tasemel on selline treening täiesti arusaadav.
august 24, 2010 at 7:02 e.l. #274024ROtter
MemberSellisel tasemel on selline treening täiesti arusaadav.Trenni teevad ainult nõrgad.
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>august 24, 2010 at 7:17 e.l. #274025matroxx
MemberTrenni teebki nõrk inimene sest soov on ju tugevamaks saada.kui sportlne arvab,et ta on NÜÜD piisavalt tugev siis puudub vajadus edasi treenida.
Tegeikult pidasin silmas seda,et tipptasemel on saali treening väga vajalik kuid sprindiga alustades tuleks tähelepanu pöörata rohkem tehnilisele poolele ning üleüldse füüsiline põhi alla teha.
ilmselt siin on erinevad treening põhimõtted ka mängus,sest iga treeneril on oma nägemus kuidas peaks,võiks sprindi treeningutega alustada.
august 24, 2010 at 7:25 e.l. #274026Raivo Piiber
MemberTrenni teebki nõrk inimene sest soov on ju tugevamaks saada.kui sportlne arvab,et ta on NÜÜD piisavalt tugev siis puudub vajadus edasi treenida.Tegeikult pidasin silmas seda,et tipptasemel on saali treening väga vajalik kuid sprindiga alustades tuleks tähelepanu pöörata rohkem tehnilisele poolele ning üleüldse füüsiline põhi alla teha.
ilmselt siin on erinevad treening põhimõtted ka mängus,sest iga treeneril on oma nägemus kuidas peaks,võiks sprindi treeningutega alustada.
Üks ei välista teist. Näide – mul tütar pöördus üle pika aja kergejõustiku juurde tagasi, olles teinud ca 3..4 aastase pausi. Vormitaastamist alustas minu juures jõusaalis, kusjuures tema kergejõustikutreener oli väga selle vastu. Tema väide oli (kaugushüppe kohta), et enne peaks ikka 5m täis hüppama, siis võiks alles jõusaali minna! Kuskohast see 5m pidi tulema? Puhtalt korraliku tehnika pealt ei tule midagi, kui kehas jõud puudub! Saatsin tolle treeneri viisakalt kukele ja tegime oma programmi edasi. Tolle treeneri juures käis ta tehnikat lihvimas, kuid 2-3x nädalas oli jõusaal. Tulemus – 2 kuud pärast pausilt naasmist võttis maakonna meistrikatelt medalid nii kaugushüppes kui sprindis.
Nüüd ta jälle on kahjuks muidugi alast loobunud …
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>august 24, 2010 at 7:36 e.l. #274027matroxx
MemberTõsi,kuid üldjuhul need kes konkretselt sprindiga alustavad on tavainimestest juba geneetiliselt tugevamad,kiiremad…on ka mõned erandid.
paljud neist on lapsest saadik aktiivsed olnud ning erinevate aladega tegeledes nö põhja alla teinud.
sama näite võiksin tuua oma venna või isegi enda näol.alustasime mõlemad parkouriga.aastatega kasvasid füüsilised võimed ning suurenesid jõu näitajad.
ainuüksi parkouriga tegeledes suutsin suruda rinnalt 120kg ning kükkida umb 140-150kg raskusega.maxi pole kahjuks proovinud.
tahan öelda ,et viise on erinevaid ning mitte,et ma oleks saali vastu..oh ei,vaid,et kummutada arvamus,et ainult saalis saab tugevaks ja kiireks.
august 24, 2010 at 8:26 e.l. #274028jrx
Membermatroxx – mis toob meid tagasi selle juurde, et keharaskus on ka raskus:) Treeningefekt ei sõltu sellest, kas kasutame raskusena kangi, sangpommi või 95% kehamassist (lõuatõmbe puhul nt.) või 70% kehamassist ( korrektse kätekõverduse puhul).
Me peame lähtuma – nagu ka pkwild ütles – eesmärkidest ja vajadustest. Ja ka võimalustest.
Mina isiklikult arvan, et kui võimalused on olemas, siis jõutreeninguks on otstarbekas (ja otstarbekust hindan ma siinkohal läbi ajakulu ja vigastusteriski) kasutada enamike lihasgruppide treenimisel lisaraskuseid. Kui on lisaks erialale + ÜKEle veel aega midagi oma kehaga teha, siis see võiks olla lihashooldus ja osa tasakaalustavast treeningust (vnoh seda peaks niikuinii kogu aeg tegema).
Argumendid stiilis “mina saavutasin sellised numbrid Parkouriga” või samahästi ka “Tyson Gay kükib kaks tonni!” on nn. “anekdootlik tõendusmaterjal”, need võivad anda infot, ent ei näita põhjuslikkust. Loomulikult enda subjektiivne kogemus on enda nahale kõige lähem:)
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.