Mõned kiired küsimused jõutreeningu suhtes
Avaleht » Forums » Päevakajaline » Külastajate Küsimused » Mõned kiired küsimused jõutreeningu suhtes
Tagged: jõutreening
- This topic has 9 replies, 7 voices, and was last updated 11 years, 11 months tagasi by
matjusm.
-
AutorPostitused
-
veebruar 8, 2014 at 6:43 p.l. #25430
Anonüümne
GuestTervist! Olen koolikõrvalt jõusaaliharrastaja… alustasin äsja uuesti jõutreeninuga.. (kuskil paar kuud tagasi… vahepeal pidasin pausi ~aasta ilma igasuguse treeninguta) Enne aastast pausi olin tegelenud treeninguga umbes pool aastat.
Küsimus siis selline, et kuna olen kõva surumise sõber siis otsustasin hakata treenima selle kava järgi: http://www.fitness.ee/treeningkavad/1/2/32 .. siit ka küsimus, et kas oleks üldse otstarvekas nii vara võtta kavasse neljapäevaline treening nädalas.. kas korduste arv on sobilik jne!? (M20 80kg 180cm pikk, rinnalt tuleb ~85-90kg max) .. eesmärgiks oleks treenida lihasmassi ja samas ka jõudu.
Lisaks veel küsimus, et meeldib teha ka puhkepäevadel ntx kätekõverdusi (4×25) ja planki vabal ajal.. kas seda oleks pigem targem tegemata jätta kuna lihased ei pruugi nii hästi taastuda või ei ole sellest olulist probleemi? Lisaainetest kasutan ainult kreatiini ja valgud ning süsivesikud üritan kätte saada tavatoidust.
Ühesõnaga igasugune nõu on oodatud
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>veebruar 8, 2014 at 8:14 p.l. #359167ProteiiniMees
Memberkärab ka ju
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>muidu ise ma olen teind tavalist kava ja surumine on edenend 40 pealt 125(max) peale
tahad musklit, jõudu ja rinnalt palju suruda ?
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>veebruar 16, 2014 at 11:20 p.l. #359748Hendrik.Ovir
MemberKui teed lisaks planku vabadel päevadel, ei usu, et see sulle halvasti mõjub. Kui sa just väga suure koormusega ja max tõsteid kükke,jõutõmmet,good morningut jne ei tee. Plank on väga hea harjutus ja paneb töösse ka süvalihaseid.
Selles kavas on 2 rinnapäeva nädalas, mina isiklikult rohkem rinda ei teeks juurde puhkepäevadel- nt kätekõverduste ja muude harjutustega samale lihasgrupile ei teeks üldse. Koormus rinnale päris suur selles kavas.
Kuigi kava on kindlasti väga hea, autorgi on ju tuntud spetsialist, siis alles jõusaali tulnuna või säärase vähese treeningkogemusega ma algul 4-jaks jaotatud kava ei võtaks. Algul võiks olla kava üheks(nt esimesed 4-6 nädalat) või kaheks(pärast eelmist) jaotatud ja 3-4 korda nädalas näiteks. Selliselt võiks paar kuud kindlasti treenida algul, kui mitte kauem. Vaata siit foorumist kavasid nt algajate kava meestele jaotatud üheks või kaheks. Keha peab harjuma eelnenud aastasest perioodist uutmoodi ja rohkema liigutamisega,liigesed ja lihased koormustega jne jne. Algul on vaja mingisugune elementaarne baas treenida, seejärel saab spetsialiseeruda ja treeningkoormust suurendada. Samas kui sa hetkel surud 90 kg rinnalt, ma muidugi ei tea mis su kehakaal on, võib eeldada, et viimase aasta aja jooksul on trenni tehtud küll ja küll, et see number saavutada.
Loodan, et said targemaks, aga kindlasti oskavad sind spetsialistid paremini aidata, neid ka liigub siin foorumis.
veebruar 16, 2014 at 11:27 p.l. #359749Hendrik.Ovir
MemberGood morning harjutust ma ei teeks üldse enne, kui on vähemalt aastane järjepidev treeningkogemus. Selle asemel võiks teha nn “supermani”, keretõsteid alaseljapingil,igasuguseid kõhuli maas olles käte ja jalgade ülestõsteid,hantlitega keha ettekallutamisi koos jala tahaviimisega.
Julgen väita, et algul esimesed kuu-kaks võiks treeninkava koosneda siiski rohkemal määral erinevate masinate ja trenažööridega harjutustest. Siis on väiksem oht mingit kehale harjumatut liigutust tehes end vigastada. Hiljem hea minna rohkem kangi ja hantlite ja kõige muuga möllama.
veebruar 18, 2014 at 4:03 e.l. #359825rennu21
MemberGood morning harjutust ma ei teeks üldse enne, kui on vähemalt aastane järjepidev treeningkogemus. Selle asemel võiks teha nn “supermani”, keretõsteid alaseljapingil,igasuguseid kõhuli maas olles käte ja jalgade ülestõsteid,hantlitega keha ettekallutamisi koos jala tahaviimisega.
Julgen väita, et algul esimesed kuu-kaks võiks treeninkava koosneda siiski rohkemal määral erinevate masinate ja trenažööridega harjutustest. Siis on väiksem oht mingit kehale harjumatut liigutust tehes end vigastada. Hiljem hea minna rohkem kangi ja hantlite ja kõige muuga möllama.
Vastupidi. Alguses just masinaid vältida. Masinatel jäävad kõrvale igasugused stabiliseerimislihased kuna raskuse nii öelda ära vajumise oht on oluliselt väiksem. Algajale on siiski algajate kava mis koosneb vabaraskustest baasharjutustest.
veebruar 19, 2014 at 10:26 e.l. #359914Hendrik.Ovir
MemberVastupidi. Alguses just masinaid vältida. Masinatel jäävad kõrvale igasugused stabiliseerimislihased kuna raskuse nii öelda ära vajumise oht on oluliselt väiksem. Algajale on siiski algajate kava mis koosneb vabaraskustest baasharjutustest.
Ei.
Masinate ja trenažööridega on väiksem võimalus end vigastada. Kui võtad kohe kangi v hantli kätte ja hakkad sellega lahmima, pole keha ja liigesed harjunud sääraseid liigutusi sooritama ja nkn ei osata algul liigutusi stabiliseerida ja õiget asendit hoida. Seetõttu võib kangi ja hantlitega tehes end palju kergemalt vigastada. Trenažööridel ei ole samuti lihased väga isoleeritud, sest üldse paljusid lihaseid on raske isoleeritult treenida. Mis siis veel juhtub, kui algul kohe raskete kangide ja hantlitega, vabaraskustega mässama hakata ja veel raskusi lisama.
Olen Revalis 4 aasta jooksul käinuna näinud seal noori treenimas kolme erinevat treenerit, kes on valdavalt algajatele noortele poistele, kes saali tulevad alati just säärase trenažööridega kava andnud ette vähemalt esimeseks 4-6 nädalaks. Seda ka Siim Kelner, kes praegu saalis töötab, omab treeneripabereid ja on kindlasti asjatundja.
Ära soovita mingit jama. Äsja jõusaali trenniga alustanuna pole just hea kohe pingutust vajavate raskustega kangiga kükke,jõutõmmet,rinnalevõttu,svungi,väljaasteid jne tegema hakata. Keha pole kunagi koormust saanud ja alaselg,õlg ja muu ei oska never end hoida õiges asendis. Enne on vaja teha alaselja keretõsteid,jalapressi,kinnise kangiga surumisi,plokil seljatõmbeid jne
veebruar 19, 2014 at 2:48 p.l. #359926Kang08
MemberEi.
Masinate ja trenažööridega on väiksem võimalus end vigastada. Kui võtad kohe kangi v hantli kätte ja hakkad sellega lahmima, pole keha ja liigesed harjunud sääraseid liigutusi sooritama ja nkn ei osata algul liigutusi stabiliseerida ja õiget asendit hoida. Seetõttu võib kangi ja hantlitega tehes end palju kergemalt vigastada. Trenažööridel ei ole samuti lihased väga isoleeritud, sest üldse paljusid lihaseid on raske isoleeritult treenida. Mis siis veel juhtub, kui algul kohe raskete kangide ja hantlitega, vabaraskustega mässama hakata ja veel raskusi lisama.
Olen Revalis 4 aasta jooksul käinuna näinud seal noori treenimas kolme erinevat treenerit, kes on valdavalt algajatele noortele poistele, kes saali tulevad alati just säärase trenažööridega kava andnud ette vähemalt esimeseks 4-6 nädalaks. Seda ka Siim Kelner, kes praegu saalis töötab, omab treeneripabereid ja on kindlasti asjatundja.
Ära soovita mingit jama. Äsja jõusaali trenniga alustanuna pole just hea kohe pingutust vajavate raskustega kangiga kükke,jõutõmmet,rinnalevõttu,svungi,väljaasteid jne tegema hakata. Keha pole kunagi koormust saanud ja alaselg,õlg ja muu ei oska never end hoida õiges asendis. Enne on vaja teha alaselja keretõsteid,jalapressi,kinnise kangiga surumisi,plokil seljatõmbeid jne
Pole see soovitus midagi nii jama.Svungid ja rinnalevõtud jätaks teemast küll välja,aga kükk,surumine vabaraskustega ja jõutõmme väikse raskusega (kas või tühja kangiga) on täiesti ok ka algajale.Algaja saabki väikese raskusega kätte tunnetuse ja saab sealt ennast edasi arendada.Kui nüüd hakata hiljem masinate pealt ümber harjutama,võib ka väga lihtsalt ennast vigastada,kui ei hinnata oma võimeid korrektselt ja hakatakse tegema umbes samaväärse raskusega mis masinatel.(eelnevalt välja toodud stabiliseerivate lihaste jutt).Ma ise olen sedameelt,et ehitada ennast nullist üles vabaraskustega.Vabaraskuse pealt masinale üleminek on kergem,kui masina pealt hiljem vabaraskuste maailma tundma õppida.Ära nüüd valesti aru saa.Siin pole õiget ja valet,see on rohkem lähenemise küsimus.Algajal ongi tähtis oma keha tundma õppida ja tehnika selgeks saada.Lihtsalt ise leian,et mõne vabaraskusharjutuse kaasamine kavasse ei tee ka paha.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>veebruar 19, 2014 at 5:39 p.l. #359929navigaator
MemberJõusaali pole mõtet minnagi, kui kangi või hantlit nähes püksid niiskeks lähevad.
veebruar 19, 2014 at 6:22 p.l. #359931KuriVari
MemberNõustun arvamusega et vabadel raskustel pole häda midagi, lihtsalt mõni teadjam peaks kõrvale olema kes vaatab tehnikat ning hoiab raskused normaalsed. Üldjuhul algaja tahab ikka kangesti enda maxi proovida. Ühesõnaga mõõduka raskusega baasharjutused algajale peaksid sobima, seeriad pikad ning tehnika korras.
Aga jah eks oleneb kuidas keegi läheneb asjale,kellele ema ning kellele tütar….
veebruar 19, 2014 at 6:26 p.l. #359932matjusm
MemberNii masinate kui vabaraskuste puhul oleks kõige parem kui on keegi ees kes näitab mida ja kuidas teha. Kuid kõige parem on ikkagi vabaraskustega treenida ja ei ole ka midagi võimatut ise kõik nullist selgeks õppida. Ning mitte ainult jõutõmbe ja küki vaid ka rinnalevõtt ja rebimine on võimalik endale ise selgeks teha, tõsi küll see võib oluliselt kauem võtta kui treeneriga.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.