Täna kuulsin sellist juttu, et mikrolaineahi on halb, sest hävitab toidus olevad vitamiinid. Ja kui liiga kaua soendada midagi, hakkavad valgud ka hävima. Ise teen kõik toidu (kartul, kala, puder..) soojaks mikrolaineahjus, iga päev.
Keegi teab öelda, peab see jutt paika või oli lihtsalt mõne inimese ekslik arvamus?
ma olen kah kusagilt mingit häma kuulnud, et mikrolaineahjus soojendatud asjad pole väga tervislikud. Aga ma soojendan kah seal päris palju ja midagi pole juhtunud. ??:”>
Mikrolaine ahju tööpõhimõte on selline, et mikrolaine paneb vesinike pöörlema mistõttu eraldub sellest soojus mis teebki toitu soojemaks. Ma ei näe selles küll midagi kahjulikku.
Tähendab jah, siiski vee molekulid pannakse mikrolainetega võnkuma, see ajab toidu soojaks. Temperatuuriga võib kaasneda (no kaasneb ka arvatavasti) valgu struktuuri muutus. Näide on toores muna ja praemuna – temperatuur muudab munavalge valkude struktuuri tahkeks. Seda ma ei oska öelda, kas struktuurist sõltuvad ka näiteks nende imendumis vms omadused. Igatahes mikrolaineahjuga on see asi, et ei teata täpselt, kuidas mikrolained meid ja töödeldud toitu mõjutavad. Põhimõte on sama mis mobiilidel ju, räägitakse et need mobiilsidelained võivad tekitada vähki jne jne.