Massilisajad
Avaleht » Forums » Toitumine » Toidulisandid » Massilisajad
- This topic has 425 replies, 173 voices, and was last updated 5 years, 9 months tagasi by
vend vähk.
-
AutorPostitused
-
mai 6, 2014 at 5:02 p.l. #365777
Sarge
Member
mai 6, 2014 at 5:03 p.l. #365779Tragl
MemberKui sa veel ei teadnud, siis nn kehatüübid on müüt.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Varsti ütled, et kaalualandamiseks ei tohi pärast kuute enam süüa ka?
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Kehatüüpide teooriat on pidevalt edasi arendatud. Ei usu, et see müüt on. Millega oma väidet tõestad?
mai 6, 2014 at 5:25 p.l. #365782Tragl
MemberTarbivad ja väga palju tarbivad. Sest iga mõtlev inimene jagab piisavalt hästi matsu lahti, et mitte igas asjas kolli näha. Valgupulber on odav, mugav, maitsev, pulbri kujul toit. That’s it. No magic, no special effects. On põhjuseid seda tavatoidule eelistada ning on põhjuseid seda mitte teha. Iga mõtlev inimene suudab ise otsustada, kas tarbida või mitte.
Sa parem proovi, kas suudad tõestada miks näiteks kohupiim kuidagi parem on kui valgupulber? Arvad, et seda on vähem töödeldud? Koosneb mingitest muudest maagilistest koostisosadest, mis muudab selle “toiduks” aga valgupulbri pahaks ärimeeste tooteks, mida ullikestele müüa?
Väga raske öelda. Paljudes riikides on toit ja lisandid riiklikus mõttes täiesti erinevad kategooriad ehk ühele ja teisele rakenduvad erinevad normid, määrused jms. Täpselt ei tea, aga eeldan, et suhtumine lisanditesse (marginaalia) on leebem kui toitu (seda tarbivad kõik). Lisandite probleem ongi see, et tootjaid on väga palju ja paljude puhul ei tea keegi, mis seal täpselt on (mitte ainult toimeaine, vaid ka kahjulike ühendite jms osas). Eesti oma kohupiima ostes võid ikka üsna kindel küll olla, et saad just täpselt seda, mida saama pead.
mai 6, 2014 at 5:25 p.l. #365783Sarge
MemberKehatüüpide teooriat on pidevalt edasi arendatud. Ei usu, et see müüt on. Millega oma väidet tõestad?
Kõik, kes jõusaaliga alustavad on kas ektomorfid või endomorfid. Mõne aja pärast muutuvad kõik mesomorfideks? Ise olin täielikult nn ektomorf. Kui aga nüüd peaks ette võtma pildid ja iseloomustused, siis kuuluksin mesomorfi kategooriasse.
mai 6, 2014 at 5:27 p.l. #365785Archangel
MemberKehatüüpide teooriat on pidevalt edasi arendatud. Ei usu, et see müüt on. Millega oma väidet tõestad?
Pigem seleta mida “kehatüübi” all silmas pead.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Jah, kehad on erinevad, see on selge ning väga laias laastus saab kehasid nö. kategoriseerida, kuid probleemiks on see, et need kategoriseerimised pole ei täpsed ega püsivad. Ka väga kleenukesest tüübist, kes on kogu elu on täielik kõrend ja nõrguke, võib saada väga korraliku massiga kulturist. Ning samamoodi võib saada täielikuks pehmest paksukesest, kes pole elusees kangi näinudki, väga kuiv ja madalakaaluline sportlane. Ehk paari aastase vahega võib inimese keha niipalju muuta, et mitte kuidagi ei saa enam sama kehatüübi kategooriat tema puhul kasutada. Enamasti suudavad need kehatüübid iseloomustada vaid inimese hetke seisundit, mis baseerub minevu/oleviku elustiilile.
Ainuke koht, kus võib suht püsivalt kehatüüpe kategoriseerida on luustiku ülesehitus mida keegi meist muuta ei saa. Kuid luustik ei määra ei lihaskasvu ega ka jõu potentsiaali. Seega ei oma see kategoriseerimine erilist mõtet. On tüüpe, kes on kleenukesed, mis jube, kuid suudavad väga kiiresti meeletu massi peale ehitada. Ning samamoodi on väga laiaõlgseid tüüpe, kes ei suudagi mingit arvestatavat liha endale selga kasvatada.
Mõisted nagu ektomorf jms tulid üldse hoopiski teisest valdkonnast ning nende kasutamine antud kontekstis on kuidagi poolkõvalt üle võetud. Liiatigi olid originaalselt need kategooriad tunduvalt spetsiifilisemad, kus kehatüüp oli enamasti mitme tüübi segu mida muudeti punktidena. Mitte lampi kolm tüüpi ja kõik nagu tänapäeval kiputakse fitnessi foorumites kasutama.
http://en.wikipedia.org/wiki/Somatotype_and_constitutional_psychology
Constitutional psychology is a theory, developed in the 1940s by American psychologist William Herbert Sheldon, associating body types with human temperament types. Sheldon proposed that the human physique be classified according to the relative contribution of three fundamental elements, somatotypes, named after the three germ layers of embryonic development: the endoderm, (develops into the digestive tract), the mesoderm, (becomes muscle, heart and blood vessels), and the ectoderm (forms the skin and nervous system).In his 1954 book, Atlas of Men, Sheldon categorised all possible body types according to a scale ranging from 1 to 7 for each of the three “somatotypes”, where the pure “endomorph” is 7–1–1, the pure “mesomorph” 1–7–1 and the pure “ectomorph” scores 1–1–7. From type number, an individual’s mental characteristics could supposedly be predicted.
Ja muidugi see lause on paljudel ununenud:
The three body type descriptions could be modulated by body composition, which can be altered by specific diets and training techniques. In a famine, a person who was once considered an endomorph may begin to instead resemble an ectomorph, while an athletic mesomorph may begin to look more like an endomorph as he or she ages and loses muscle mass
Kokkuvõttes ma ei näe mõtet inimestel end kategoriseerida ja põhjuseta piiridesse suruda. Enda keha on võimalik väga palju muuta ning mida vähem uskuda igasugu fikseeritud kehatüüpidesse ja geenidesse, seda suurema tõenäosusega enda muutmisega ka hakkama saadakse. Oma keha eripärasusi tuleks punkt punkti haaval analüüsida ja oma lähenemisi korrigeerida, mitte võtta niivõrd laiaulatuslik asi nagu kehatüüp ja selle järgi midagi sättima hakata.
mai 6, 2014 at 6:59 p.l. #365795Tragl
MemberKehade kategoriseerimine on minu arusaamist mööda vajalik peaasjalikult süsteemi mõttes, mitte vabanduste ja õigustuste loomiseks. See süsteem, milles toimetavad ektod, mesod ja muud tegelased, on pisut vananenud. Kehakuju aspektile on liidendatud hormonaalsuse, metabolismi jms asjad. Eks seegi, et teadlased seda süsteemi pidevalt arendavad, näitab, et mingi väärtus on siiski olemas.
Eks erandeid on alati, aga erandid pididki reeglit kinnitama.
Täpselt ei tea, aga eks mingi vahe ektomorfist kulturistil Sargel ja n-ö klassikalisel mesomorfil ikka on. Sarge kohta võiks siis vast öelda “ülespumbanud ektomorf”
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Erinevus ilmneb ju sellestki, kui kerge on Sargel vormi teha (samas raske massi koguda). Või pole nii?mai 6, 2014 at 7:06 p.l. #365796Archangel
MemberTäpselt ei tea, aga eks mingi vahe ektomorfist kulturistil Sargel ja n-ö klassikalisel mesomorfil ikka on. Sarge kohta võiks siis vast öelda “ülespumbanud ektomorf”
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Erinevus ilmneb ju sellestki, kui kerge on Sargel vormi teha (samas raske massi koguda). Või pole nii?No Sarge puhul on teemaks ka see, et mees on ca. 5x aktiivsem kui mina näiteks ja sealjuures ei jaksa ta süüa.
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Ma võin hommikusöögiks rohkem süüa, kui Sarge kogu päevas jõuab ning ma võin seda teha ka siis, kui aktiivsus on täiesti 0.
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Ja tihti selle taha need kehatüübid jäävadki.
Kõhnad poisid lihtsalt ei jaksa/viitsi süüa ning samas rahmeldavad päev otsa ringi erinevaid asju tehes. Paksud poisid on vastupidi, pool päeva lösutavad ning samas pole probleemi korraga meeletuid toidukoguseid hakkama panna. Ning see nö. kulturisti Meso tüüp on siis see, kes on nii aktiivne, kui ka söögiisuga. Seega ma ei ütleks, et siin mingi kehatüüp otseselt midagi määraks, pigem teised nüanssid mängus ning see mis luustik kellegil siin veel juures on, ei tundu mingit tähtsust omavat.
mai 6, 2014 at 7:57 p.l. #365802Sarge
MemberErinevus ilmneb ju sellestki, kui kerge on Sargel vormi teha (samas raske massi koguda). Või pole nii?
Kõigil on võrdne võimalus vormi teha. Vormi tegemisel on tähtis ainult tugev tahe ja teadmised õigest toitumisest + õige ajastamine. Massi kogumisel ongi minu puhul probleemiks see, et pole harjunud hommikuti sööma ja esimene söök on umbes 13 päeval ja tänu sellele jääbki mul aega väheks oma kaloraaž täis süüa.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Aga dieedi ajal muidugi ma ärkasin enne äratuskella, sest kõht oli nii tühi ja sõin kohe, kui silmad avasin.
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Aga tuleb lihtsalt kõik ära kannatada. Minul kaalusid alati eesmärgid üle selle ajutise mõnu, mida ma oleks näiteks ühe kommi söömisest saanud vms. Tööl ka pakuti sünnipäeva lauadades head ja paremat, aga ma olin kaasa võtnud oma suhkruasendaja ja jõin ainult kohvi sünnipäeva laudades ja kõik naised imestasid, et kuidas ma suudan. Tahtejõud – ei midagi muud!mai 8, 2014 at 9:36 p.l. #365896Aftermath41
Membermai 9, 2014 at 3:34 e.l. #365897biggereveryday
MemberKaua sa seda mõtetut jama veel postitada mõtled?
august 11, 2014 at 2:59 p.l. #369469Proteinn
MemberTere,
Olen 16.
Pikkus 167-169.
Kaal 62kg
Hetkel toitun tervislikult (rohelist palju) ning nüüd oli plaan hakata käima jõusaalis lihasmassi peale kasvatama.
Kas oleks selleks veel vara ja veel dieeti pidada et kaalu alla saada või võib juba hakata lihast kasvatama?
Ja kui võib siis kas alustaks kohe massilisajatega või esialgu lahjemat valku (banaan, kohuke,kohupiim).
august 11, 2014 at 3:06 p.l. #369470martinkink
MemberJa kui võib siis kas alustaks kohe massilisajatega või esialgu lahjemat valku (banaan, kohuke,kohupiim).
Lahjemat valku?
Kohuke ongi ju massilisaja.
Järjepidev treening kasvatab su lihaseid. Korralik treeningkava. Kasvavad raskused/kordused/lühemad puhkeajad – progresseerumine. Enese sundimine. TÖÖ. Hakka mingit korralikku kava järgima ja loe igalt poolt lisa, küll need teadmised järgi jõuavad ja lihased kasvama hakkavad
Sa oled veel noor ja kasvad kiiresti. Kolm korda nädalas fullbody kava oleks hää küll
august 11, 2014 at 4:11 p.l. #369475Proteinn
MemberOlgu nii,tänud vastamast,
Oskaksid muidu mulle sobilikku kava ka soovitada?
august 11, 2014 at 4:13 p.l. #369476martinkink
MemberOlgu nii,tänud vastamast,
Oskaksid muidu mulle sobilikku kava ka soovitada?
http://www.fitness.ee/treeningkavad?_ga=1.153506872.1416215630.1405435069
Sobivad kõik. Võta üks ja hakka järgima järgmised 3-4 kuud
august 11, 2014 at 4:18 p.l. #369477Proteinn
MemberTänud!
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.