Skip to main content

Maraton – kuidas selleks treenida?

Avaleht » Forums » Treening » Algajad » Maraton – kuidas selleks treenida?

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • Autor
    Postitused
    Tramburai
    Member

Tere!

Niisiis tuli mul hull mõte (hetkel veel) joosta maraton. Muidugi saan aru, et see vajab metsikut tööd ja tahtejõudu, aga ma usun et olen selleks võimeline, pealegi parandab see minu enese vormi mis on positiivne ja annab motivatsiooni.

Elasin talvel läbi bronhiidi ja üleüldse uue kooliga harjumise käigus ei suutnud trennile niivõrd suurt rõhku panna, kui oleks tahtnud. Selle tõttu vorm tõsiselt langes, lisakilod ja vähene võhm. Nüüd võtsin ennast kätte ja kaks nädalat jooksmas käinud 2 korda nädalas. Alustasin 20 minutilise ringiga enese kohta normaalses tempos, ei lonkinud vaid ikka jooksin. Nüüd olen ringi pikendanud. Ega ei loodagi edu koheselt, lähtun printsiibist tasa sõuab, kaugele jõuab.

Ehk oskate anda nõu, mõne kasuliku lingi jne, abistamaks minu ideed.

ROtter
    Member
    daman
    Member

Kusjuures lonkida ongi vaja. Maraton nõuab nii palju baasvastupidavust, et 85-90% trennist peaks olema lihtsalt rahulik jooks (kui liigesed väsivad, asenda ratta või ujumisega või rullimisega mõni treening)

Põhiülesehitus maratoni (ja üldse kestvusspordi) jaoks ongi:

1) Baas

2) Ettevalmistus

3) Võistlus

Baasi ajal on KOGU töö rahulik. Mõned jooksud pikemad, mõned lühemad, lihtsalt laod põhja.

Ettevalmistusperioodil hakkavad tulema sisse tempojooksud (max 1h), pikemad lõigud (400m-2km), kuid ka siiski max 2-3 lõigutrenni trenni nädalas. Kindlasti on vaja teha üks pikk jooks, mis siis võiks minna kuni 32km pikkuseks (rohkem pole vaja, treeningutel on kumulatiivne mõju ja väga pikad jooksud raskendavad taastumist)

Võistlusperioodil lihvitakse teravust ja lisatakse kiiruseid. Lõigud pikkusega 100-400m, tempojooksud eesmärgi kiirusel, pikemad lõigud 5km tempoga

Siiski täpsustan, et lõigutreeningudki koosnevad 70% ulatuses rahulikust tempost, ülejäänud on siis intensiivne.

http://www.runnersworld.com on päris hea koht kust alustada

R.T
    Member
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.