Lisavalk ja süsikud rasvaks?
Avaleht » Forums » Spetsialistid » Küsi Teadjatelt » Küsi Fred Antsonilt » Lisavalk ja süsikud rasvaks?
- This topic has 46 replies, 12 voices, and was last updated 19 years, 1 month tagasi by
jrx.
-
AutorPostitused
-
detsember 21, 2006 at 7:36 p.l. #99141
Capricorn
MemberMIs siis juhtub kui veresuhkur liiga kõgre on? (arsti juures vahel mõõdetakse ja ükskord vist öeldi et liiga palju).
detsember 21, 2006 at 9:21 p.l. #99151jrx
MemberPõhjarahvad talveperioodil küll koomasse ei ole langenud nende aastasadade vältel, millal nad kuude kaupa ainult liha ja kala söövad.
Ma olen kusjuures oma silmaga hüpoglükeemiast (samaaegselt dehüdratsiooniga) põhjustatud psühhoosi näinud
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Selleks, et keha hakkaks primaarse energiallikana kasutama rasvu läheb aega. Kui järsult jätta süsivesikud ära ning siis intensiivselt pingutada on lugu loomulikult halb.
Ärge saage minust valesti aru – ma ei ole sugugi Atkinsi jt. selliste dieetide pooldaja. Lihtsalt on erinevaid allikaid, et ainult rava ja valgu tarbimisel pole sugugi NII drastilised tagajärjed nagu OldMan seda kirjeldas (ei ma ei suuda viidata siia praegu, kes otsib see leiab).
detsember 22, 2006 at 1:01 e.l. #99164Fred Antson
MemberAlgse küsimuse juurde:
mitte toiduga saadud rasv (v.a. transrasvad ja oomega-6 õlid) ei tekita keharasva,vaid keha suutmatus rasvu energiallikana kasutada. Ja ei suuda ta seda esiteks ainevahetuslikul põhjusel – liiga palju energiat sisse ja vähe välja ning teiseks hormonaalsetel põhjustel – süsivesikute ja ka valgupulbrite tarbimise järgselt eritab organism rohkelt insuliini,mille tulemusena toimub toitainete talletamine ning rasvapõletus pole võimalik.Rasvade mõju insuliini vallandumisele on õnneks marginaalne,mille tõttu ongi võimalik süsivesikuvaese ja rasvarikka dieediga,kui kaloreid ülemäära ei kogune, ilma vaevata rasva põletada.
Oldman ajab segamini dieedist põhjustatud ketoosiseisundi ja diabeetilise ketoatsidoosi!!!
Esimesel juhul on vere glükoosisisaldus 65-80 mg/dl (normaalne on 80-120),teisel juhul aga tõuseb üle 300 mg/dl,mis on tõepoolest eluohtlik seisund.Ketoonkehade konsentratsioon veres on vastavalt alates 0,02-5 mmol/dl (normaalne 0,01) ja kuni 25 mmol/dl.Need seisundid ei ole kuidagi omavahel võrreldavad!!!
Kui ei ole tegu 1 tüüpi diabeetikuga või rasedaga,siis on ketogeenne dieet inimesele ohutu,sest ketoonid on vägagi efektiivne energiaallikas,ja ka kasulik,mida näitavad mitmed teadusuuringud:
paranevad Alzheimeri ja Parkinsoni tõve põdevad inimesed (Veech et al. 2001),
alaneb vere triglütseriidide ja insuliinitase (Sharman et al. 2002, Westman et al. 2002)
katsealused kaotavad keharasva (Brehm et al. 2003).
Ketogeenset dieeti on üle seitsmekümne aasta edukalt ilma igasuguste kahjulike kõrvalmõjudeta kasutatud laste epilepsia korral – käesoleval ajal teevad seda 78 meditsiinikeskust ainuüksi USA-s…
detsember 22, 2006 at 7:37 e.l. #99171jrx
Membertänud Fred!
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>detsember 22, 2006 at 12:21 p.l. #99206ROtter
MemberPõhjarahvad talveperioodil küll koomasse ei ole langenud nende aastasadade vältel, millal nad kuude kaupa ainult liha ja kala söövad.Ma olen kusjuures oma silmaga hüpoglükeemiast (samaaegselt dehüdratsiooniga) põhjustatud psühhoosi näinud
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Selleks, et keha hakkaks primaarse energiallikana kasutama rasvu läheb aega. Kui järsult jätta süsivesikud ära ning siis intensiivselt pingutada on lugu loomulikult halb.
Ärge saage minust valesti aru – ma ei ole sugugi Atkinsi jt. selliste dieetide pooldaja. Lihtsalt on erinevaid allikaid, et ainult rava ja valgu tarbimisel pole sugugi NII drastilised tagajärjed nagu OldMan seda kirjeldas (ei ma ei suuda viidata siia praegu, kes otsib see leiab).
Üheks erakordseks ainevahetuse näiteks on tõesti Gröönimaa eskimod. Geograafilise isolatsiooni ja ühekülgse toitumise tagajärjel on neil arenenud geneetilised mutatsioonid, mille tulemusena nad ei ole enam võimelised omastama neid toitaineid, mis nende toidus süstemaatiliselt puuduvad. Väljakujunenud mutatsioonidel ei ole kahjulikku mõju eskimote tavalise toidu puhul, mis on liha- ja kalatoit ja sisaldab vähe süsivesikuid. Need mutatsioonid aga võivad osutuda problemaatiliseks siis, kui nad lähevad üle teistsugusele toidule.
Miks ma kirjeldan kõike nii drastiliste tagajärgedega – sellepärast, et te ilma põhjalike teadmisteta ei hakkaks lollusi tegema.
detsember 22, 2006 at 12:31 p.l. #99212ROtter
MemberAlgse küsimuse juurde:mitte toiduga saadud rasv (v.a. transrasvad ja oomega-6 õlid) ei tekita keharasva,vaid keha suutmatus rasvu energiallikana kasutada. Ja ei suuda ta seda esiteks ainevahetuslikul põhjusel – liiga palju energiat sisse ja vähe välja ning teiseks hormonaalsetel põhjustel – süsivesikute ja ka valgupulbrite tarbimise järgselt eritab organism rohkelt insuliini,mille tulemusena toimub toitainete talletamine ning rasvapõletus pole võimalik.Rasvade mõju insuliini vallandumisele on õnneks marginaalne,mille tõttu ongi võimalik süsivesikuvaese ja rasvarikka dieediga,kui kaloreid ülemäära ei kogune, ilma vaevata rasva põletada.
Oldman ajab segamini dieedist põhjustatud ketoosiseisundi ja diabeetilise ketoatsidoosi!!!
Esimesel juhul on vere glükoosisisaldus 65-80 mg/dl (normaalne on 80-120),teisel juhul aga tõuseb üle 300 mg/dl,mis on tõepoolest eluohtlik seisund.Ketoonkehade konsentratsioon veres on vastavalt alates 0,02-5 mmol/dl (normaalne 0,01) ja kuni 25 mmol/dl.Need seisundid ei ole kuidagi omavahel võrreldavad!!!
Kui ei ole tegu 1 tüüpi diabeetikuga või rasedaga,siis on ketogeenne dieet inimesele ohutu,sest ketoonid on vägagi efektiivne energiaallikas,ja ka kasulik,mida näitavad mitmed teadusuuringud:
paranevad Alzheimeri ja Parkinsoni tõve põdevad inimesed (Veech et al. 2001),
alaneb vere triglütseriidide ja insuliinitase (Sharman et al. 2002, Westman et al. 2002)
katsealused kaotavad keharasva (Brehm et al. 2003).
Ketogeenset dieeti on üle seitsmekümne aasta edukalt ilma igasuguste kahjulike kõrvalmõjudeta kasutatud laste epilepsia korral – käesoleval ajal teevad seda 78 meditsiinikeskust ainuüksi USA-s…
Vaata, jrx, kui Fred kirjutab “süsivesikuvaese”, siis see ei tähenda, et süsivesikud oleksid päris 0, vaid seda, et nad on alla 50% , vaid 30-40% juures.
Mis puutub haigete ravimisse meditsiinikeskuses, siis see tähendab seda, et see toimub range kontrolli ja ettekirjutatud dieedi järgi, mitte suvaliselt patsiendi arvamist mööda.
detsember 22, 2006 at 4:08 p.l. #99244ROtter
MemberMIs siis juhtub kui veresuhkur liiga kõgre on? (arsti juures vahel mõõdetakse ja ükskord vist öeldi et liiga palju).Kui veresuhkur on liiga kõrge, siis ähvardab sind keskeas II tüüpi diabeet. Kui sind ei ole võetud veel jälgimise alla perearsti poolt, siis ei ole veel kõige hullem. Aga toitu tervislikult ja tegele spordiga.
Mitu korda päevas söömine aitab hoida veresuhkru taseme stabiilsena. Veresuhkur tõuseb peale igat söögikorda, vastavalt toidu hulgale, makrotoitainete koostisele ja glükeemilisele indeksile. Kui veresuhkur on liiga kõrge, tekib reaktsioonina insuliinieritus ning ülemäärased toitained salvestatakse (kui keha glükogeenivarud pole näiteks trennijärgselt ammendatud) rasvana. Väikesed söögikorrad, valides sealjuures madala GI-ga süsivesikud, hoiavad veresuhkru amplituudi madala ja kestuse stabiilse.
detsember 22, 2006 at 6:32 p.l. #99315FitMan
MemberTreenrite tasemekoolituse II osas on nii kirjas:
Süsivesikud on inimesele tähtsaimaks energiaallikaks,sõltumata sellest,kas tegemist on sportlase või kehaliselt
väheaktiivse indiviidiga.Vajadus süsivesikute suure osakaalu järele toidus tuleneb reast asjaoludest,millest olu-
lisemad on järgmised.Esiteks,inimese organismi võime süsivesikute ladestamiseks on võrdlemisi tagasihoidlik,
piirdudes tavapärase segatoidu puhul 70 –80 grammi glükogeeniga maksas ja 300 –400 grammiga lihastes.Ener-
giahulgas väljendatuna on see ligikaudu 1500 –1900 kilokalorit (kcal).Teiseks,paljude rakkude talitlus inimese
kehas sõltub pea sajaprotsendiliselt süsivesikute kättesaadavusest.Näiteks punased vererakud (erütrotsüüdid)
suudavad energeetilisel otstarbel kasutada ainult süsivesikuid,väikese mööndusega võib sama väita närvirak-
kude kohta.Ainuüksi aju ja teised närvirakud tarbivad ööpäevas rohkem glükoosi kui seda on võimalik verre
eritada maksa glükogeeni lagundamise tulemusena.Kolmandaks,süsivesikud on kõige esmasema tähtsusega
energiaallikad töötavatele lihastele.Neist sõltub nii inimese vastupidavuslik (aeroobne)töövõime kui ka suutlik-
kus lühiajaliste kõrge intensiivsusega pingutuste sooritamisel (anaeroobne töövõime).
detsember 23, 2006 at 2:41 p.l. #99358jrx
MemberVaata, OldMan, tegemist on rohkem teoreetilise küsimusega. Ma ei vihja ega arva kaugeltki, et keegi peaks misiganes eesmärgil päriselt toituma ainult valgust ja rasvast ja ma olen seda juba mitu korda öelnud ka.
(Inim)keha on võimeline ümberhäälestama energiatootmise rasvale (fakt). Nüüd küsimus on selles, et kas tervel (ent siiski mitte eskimol – kas on empiirlisi allikaid, mis viitaksid nende ainevahetust mõjutavatele geenimutatsioonidele või on see ainult teoretisatsioon?) täiskasvanul tekib (ja kui ruttu tekib) sellega seoses eluohtlik ketoatsidoos.
Päris kindlasti ei mõtle Fred 30-40% “süsivesikutevaest dieeti”, sest see ei ole veel kaugeltki “vähe süsivesikuid” vaid pigem seal tasakaalustatud toitumise ühe ääre peal (“kontrollitud süsivesikute dieet”).
detsember 29, 2006 at 12:39 p.l. #99801Fred Antson
MemberTreenrite tasemekoolituse II osas on nii kirjas:Süsivesikud on inimesele tähtsaimaks energiaallikaks,sõltumata sellest,kas tegemist on sportlase või kehaliselt
väheaktiivse indiviidiga.Vajadus süsivesikute suure osakaalu järele toidus tuleneb reast asjaoludest,millest olu-
lisemad on järgmised.Esiteks,inimese organismi võime süsivesikute ladestamiseks on võrdlemisi tagasihoidlik,
piirdudes tavapärase segatoidu puhul 70 –80 grammi glükogeeniga maksas ja 300 –400 grammiga lihastes.Ener-
giahulgas väljendatuna on see ligikaudu 1500 –1900 kilokalorit (kcal).Teiseks,paljude rakkude talitlus inimese
kehas sõltub pea sajaprotsendiliselt süsivesikute kättesaadavusest.Näiteks punased vererakud (erütrotsüüdid)
suudavad energeetilisel otstarbel kasutada ainult süsivesikuid,väikese mööndusega võib sama väita närvirak-
kude kohta.Ainuüksi aju ja teised närvirakud tarbivad ööpäevas rohkem glükoosi kui seda on võimalik verre
eritada maksa glükogeeni lagundamise tulemusena.Kolmandaks,süsivesikud on kõige esmasema tähtsusega
energiaallikad töötavatele lihastele.Neist sõltub nii inimese vastupidavuslik (aeroobne)töövõime kui ka suutlik-
kus lühiajaliste kõrge intensiivsusega pingutuste sooritamisel (anaeroobne töövõime).
Kõik see kehtib inimese kohta,kelle põhienergiaallikaks on süsivesikud. Energeetiliselt on süsivesikud hõlpsasti asendatavad rasvadega,mainitud “paljude rakkude rakkude talitus” kulgeb normaalselt ka siis,kui toiduratsiooni jääb vähemalt 10% süsivesikuid.
Kui põhienergia saada rasvadest,siis kasutab keha glükogeeni vähem.Väita,et “süsivesikud on inimesele tähtsaimaks energiaallikaks,sõltumata sellest,kas tegemist on sportlase või kehaliselt väheaktiivse indiviidiga”,on absurdne,sest süsivesikute vajadus suueneb anaeroobse töö korral ja on minimaalne inaktiivsuse korral.
detsember 29, 2006 at 1:06 p.l. #99808Fred Antson
MemberVaata, OldMan, tegemist on rohkem teoreetilise küsimusega. Ma ei vihja ega arva kaugeltki, et keegi peaks misiganes eesmärgil päriselt toituma ainult valgust ja rasvast ja ma olen seda juba mitu korda öelnud ka.(Inim)keha on võimeline ümberhäälestama energiatootmise rasvale (fakt). Nüüd küsimus on selles, et kas tervel (ent siiski mitte eskimol – kas on empiirlisi allikaid, mis viitaksid nende ainevahetust mõjutavatele geenimutatsioonidele või on see ainult teoretisatsioon?) täiskasvanul tekib (ja kui ruttu tekib) sellega seoses eluohtlik ketoatsidoos.
Päris kindlasti ei mõtle Fred 30-40% “süsivesikutevaest dieeti”, sest see ei ole veel kaugeltki “vähe süsivesikuid” vaid pigem seal tasakaalustatud toitumise ühe ääre peal (“kontrollitud süsivesikute dieet”).
Ei saa Oldmanile pahaks panna,et ta võrdsustas ketoosi ketoatsidoosiga,kui isegi arstid ei oska nendel vahet teha – kordan seega uuesti: ketoatsidoos saab tekkida ainult 1 tüüpi diabeedi korral,kui verre kuhjuvad nii ketoonid kui ka glükoos,sest pankreas ei tooda insuliini. Ketoatsidoos ei saa mitte kunagi tekkida terve pakreasega inimesel.
Milliseid protsente ma mõtlen? Umbes 75% (kuna oleme põhjamaalased,siis on tõenäoliselt see protsent meie jaoks kõrgem) inimestele 15-30% süsivesikuid sõltuvalt aktiivsusest/treeningu intensiivsusest,ülejäänutele vastavalt 30-50%.
detsember 29, 2006 at 1:15 p.l. #99812Fred Antson
MemberVaata, jrx, kui Fred kirjutab “süsivesikuvaese”, siis see ei tähenda, et süsivesikud oleksid päris 0, vaid seda, et nad on alla 50% , vaid 30-40% juures.Mis puutub haigete ravimisse meditsiinikeskuses, siis see tähendab seda, et see toimub range kontrolli ja ettekirjutatud dieedi järgi, mitte suvaliselt patsiendi arvamist mööda.
Selleks,et süsivesikuid kärpides tervis paraneks,ei ole õnneks ketoosi vaja ning meditsiiniasutusse pole vaja minna!
detsember 29, 2006 at 1:24 p.l. #99817Fred Antson
MemberÜheks erakordseks ainevahetuse näiteks on tõesti Gröönimaa eskimod. Geograafilise isolatsiooni ja ühekülgse toitumise tagajärjel on neil arenenud geneetilised mutatsioonid, mille tulemusena nad ei ole enam võimelised omastama neid toitaineid, mis nende toidus süstemaatiliselt puuduvad. Väljakujunenud mutatsioonidel ei ole kahjulikku mõju eskimote tavalise toidu puhul, mis on liha- ja kalatoit ja sisaldab vähe süsivesikuid. Need mutatsioonid aga võivad osutuda problemaatiliseks siis, kui nad lähevad üle teistsugusele toidule.Miks ma kirjeldan kõike nii drastiliste tagajärgedega – sellepärast, et te ilma põhjalike teadmisteta ei hakkaks lollusi tegema.
Ma küll ei julgeks populatsioonile omast õiget toiduratsiooni seostada geenimutatsiooniga.Või on sul konkreetseid andmeid?
Pole vaja inimesi hirmutada,kui nad on valmis proovima süsivesikuvaest dieeti, kui samal ajal kogu tsiviliseeritud maailm ruineerib tervist süsivesikurikka toiduga! Neile,kes eksperimenteerivad rasvavaba toiduga,on vaja mõistust pähe panna,et nad lõpetaksid oma tervise hävitamise!
detsember 29, 2006 at 1:47 p.l. #99820jrx
MemberAitäh Fred
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Aga ma küsin siinsamas teemas ühe küsimuse ka – kas eriti intensiivsel treeningperioodil on ka mõtet hoida süsivesikuid kontrolli all (ma räägin koormusest ca 15 h nädalas, kõik on intensiivne treening) või siis pigem lähtuda sisetundest ja süüa mida iganes hing ihaldab (tõenäoliselt tähendab see 40-50% süsivesikuid – loomulikult vältides totaalset saasta nagu näiteks trans-rasvad, limonaadid ja muu selline).
detsember 29, 2006 at 1:51 p.l. #99821ROtter
MemberEi saa Oldmanile pahaks panna,et ta võrdsustas ketoosi ketoatsidoosiga,kui isegi arstid ei oska nendel vahet teha – kordan seega uuesti: ketoatsidoos saab tekkida ainult 1 tüüpi diabeedi korral,kui verre kuhjuvad nii ketoonid kui ka glükoos,sest pankreas ei tooda insuliini. Ketoatsidoos ei saa mitte kunagi tekkida terve pakreasega inimesel.Milliseid protsente ma mõtlen? Umbes 75% (kuna oleme põhjamaalased,siis on tõenäoliselt see protsent meie jaoks kõrgem) inimestele 15-30% süsivesikuid sõltuvalt aktiivsusest/treeningu intensiivsusest,ülejäänutele vastavalt 30-50%.
OldMan ei ajanud segi midagi, sest ma ajasin raamatust näpuga järge, ainult üks kord tõstsin näpu üles ja kohendasin prille … aga võib-olla siis see juhtuski.
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> -
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.