Skip to main content

Liigtarbimine

Avaleht » Forums » Arhiiv » Vana Foorum » Liigtarbimine

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Autor
    Postitused
    hary
    Member

Valkude liigtarbimise korral esinevad häired antikehade moodustamises, tekib organismi resistentsuse langus nakkushaiguste suhtes. Samuti mõjutab valkude liigsus neerude eritusfunktsioone, mille tagajärjel ainevahetuse lõppproduktid erituvad organismist puudulikult. Tõuseb ka allergiliste haiguste esinemissagedus.

allikas: Toiduainete instituut: http://www.ti.ttu.ee/article/articleview/73/

Kui tapne see arvepidamine siis peaks olema? Et liigtarbimist ennetada peab ka mingeid ajalisi vahesi pidama. Või komineerima muude valkudega? Kottide viisi ikka sisse süüa, peab ju kusilt jarele andma 8-)

Mikk-Alvar
    Member

Üldiselt on nii, et iga organism suudab omastada valku erinevates kogustes. On küll välja kujunenud arvamus, et keha ei omasta üle 35g valku ühe toidukorraga, kuid samas osad kulturistid väidavad, et nende tulemused on palju paremad, kui nad tarbivad u.50g valku ühe söögikorraga võrreldes 35g-iga. Niisiis sõltub see eelkõige organismist.See, et kellelgi nüüd mingi tõsine tervisehäda oleks tulnud vadakuvalgu tarbimisest, küll ei tea. Küll aga võib suur munavalgu tarbimine esile kutsuda mitmeid reaktsioone, näit. punnid näos. Selge on see, et kui sööd päevas ära u. 200g valku (oleneb kehakaalust muidugi) ja jaotad nad ära võrdsete ajavahemike taha, ei juhtu sinuga midagi. Küsi oma perearstilt, palju ta soovitab sul valku päevas süüa. Mina huvi pärast küsisin ja mulle vastati, et max.100g :-) Tegelikkuses söön u. 170g päevas ja olen täie tervise juures. Nii et need Toiduainete Instituudi tädid/onud ja arstid ikka hindavad olukorda vähe valesti.

Priit
    Member

Ma just lugesin, et valgu tarbimine mõjutab neerude tööd. Lugesin ka kreatiini kohta, et pikaajaline tarbimine mõjutab kah neerude tööd. Ei tea kui pikk see pikaajaline tarbimine siis oleks. Ma ise kah ei usu eriti et kahjulik on, kui mõistlikult söömine tsüklitesse jagada. Näiteks sööd päevas 100g valku siis hommikul 30g lõunal 30 ja õhtul 40g. Selleks ajaks kui sa hakkad lõunast portsu võtma on juba hommikune valguhulk imendunud ja toit seeditud

Äkki on keegi targem ja oskab veel midagi lisada??

Mikk-Alvar
    Member

Tõsi, kreatiini tohutu sisselahmimine võib mõjutada neerude tööd, proteiini koha pealt pole seda küll kuulnud.

Priit, kolm korda päevas süüa on väga vähe, ürita kuskilt mõni toidukord juurde näpistada!

dr.Zook
    Member

Seda valku peab küll mägede kaupa sisse ajama, et sellest midagi kahju tõuseks! Üldiselt alahinnatakse organismi eneseregulatsiooni võimet. Organism valku kuskile kõrvale ei deponeeri (peale lihaste), aga ehituseks mittevajaliku ta lagundab energiaks nagu süsivesikudki (kuigi aeglasemalt ja teiste mehhanismidega). Kõrvalproduktid kantakse neerude kaudu välja ja neerud saavad sellega väga hästi hakkama. Igatsugu normid tehakse üldiselt mittesportlastele ja anaeroobset trenni tegev organism vajabki rohkem valku. (Samas sportlane ei tohi end kuivaks jätta – jooge rohkelt vett, see on ka muidu kasulik.)

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.