Kuidas SUUREKS saada?
Avaleht » Forums » Treening » Jõusaal » Kulturism & Fitness » Kuidas SUUREKS saada?
- This topic has 26 replies, 17 voices, and was last updated 19 years tagasi by
54321.
-
AutorPostitused
-
oktoober 31, 2005 at 6:23 p.l. #3953
theisland
MemberLugesin seda artiklit, seal oli kirjas sedasi:
Lihasmassi kasvatamisel on just toitumine kõige tähtsam faktor. Pidage meeles:KUI TE EI TARBI ROHKEM KALOREID, KUI KULUTATE, SIIS ÜKSKÕIK KUI KÕVASTI TE KA EI TREENIKS, TE IKKAGI EI KASVA
Kas see on siis umbes nii, et kui ma olen kõhn nooruk, lähen jõusaali ja treenin normaalse kavaga korraliku intensiivusega, aga ei söö rohkem kui kulutan (nt ei loe kaloreid) siis lihaseid mitte kunagi ei tule?
Ütleme et käin aasta otsa jõusaalis, jõudu tuleb, harjutusi teen juba 2x suuremate raskustega, aga ikka näen sama kõhetu välja – on see võimalik?
Ma söön küll rohkem valku, raha kulub kohe poole rohkem toidule, aga kas siis tõesti lihaseid ei tule kui ma meeletult ei õgi? Kust ma tean et mul tuleb lihasmass mitte rasv kõhule? Ma ei tahagi olla kulturist, võistlustel ei käi, aga ma tahan kasvatada lihaseid. Seepärast tahaks juba algusest peale võimalikult õigesti toituda ja treenida. Aga ma ei leia midagi sellist mis seda seletaks… mis läheb rasvaks mis siis lihasteks? Söön kuskil 1700-1800 kalorit päevas, u 30% valke. Kas ma pean tõstma kaloreid siis 2500ni (x40 kehakaal) et lihased tuleks? Või saab neid ka mõõduka toitumisega, lihtsalt suurema valgu tarbimisega?
oktoober 31, 2005 at 6:39 p.l. #61346-noormees-
MemberKui kehake kulutab energia ära elutegevuseks, siis ei jää lihase kasvatamiseks midagi järgi.Sa võid valku süüa meeletult aga olla samal ajal madala kaloraazisel dieedil, ega sellisel juhul lihasmassi kasvamisest ei maksaks unistadagi.
See, kas sul tuleb see mass kõhu peale või lihase arvelt sõltub, peamiselt sellest kui palju kaloreid sa saad ja millal(jagatult või ühe kahe latakana päevas) ja mille arvelt(%-naalne jaotus rasvade, valkude ja süsivesikute vahe).LOOMULIKULT peab treening vastama ka normidele.
Isegi kui sa ei taha olla kulturist aga jõusaali ronid ja mingisugust edu taotled, võiksid ikka toitumise ja treeningu põhitõed endale selgeks teha:)
Mine tea võibolla ronid sinagi kunagi lavale.
oktoober 31, 2005 at 6:42 p.l. #61347-noormees-
MemberTeema pealkirja nähes tahtsin küsida – kas kehalt või vaimult suureks:)
Kui sind see asi huvitab, siis sa lihtsalt loed ja uurid materjale treeningu/toitumise kohta(kasvõi siinsamas foorumis või artiklite alt)
oktoober 31, 2005 at 6:51 p.l. #61350Kuup
MemberAsi võtab kõvasti aega. Järjekindlust on palju vaja
oktoober 31, 2005 at 7:14 p.l. #61353Laborirott
Membermul ka üks küsimus, mis haakub osaliselt samasse teemasse, seetõttu ei hakand eraldi teemat tegema..
lihaste kasvamiseks on teatavasti vaja kaloreid ja täisväärtuslikku valku lisaks treenimisele, aga kas need kalorid ei või siis tulla näiteks naha all olevast pekist? kõigeks muuks ju pekist saadud energia sobib, teoreetiliselt peaks ju ka lihaste kasvamiseks sobima. milleks see pekk muidu üldse on, kui teda kasutada ei saa.
oktoober 31, 2005 at 7:28 p.l. #61354theisland
MemberKui sind see asi huvitab, siis sa lihtsalt loed ja uurid materjale treeningu/toitumise kohta(kasvõi siinsamas foorumis või artiklite alt)Jah vägagi huvitab. Seepärats ma igal vabal ajal arvutis loen siit portaalist artikleid. Otsin veel sõnadega otsingust ja loen lisaks foorumist. Paraku tekivad sellised Miks? ja Kuidas? küsimused, millele vastust ei saa ja neid ma küsingi
Pealegi paari päeva pärast peaks mulle tulema raamat Kulturism Kõigile, mille ma tellisin. Eks sealt leian ka palju tarka infot.Aga jälle tekkisid uued küsimused:
*Kui palju peaks olema rasva % et siis paksuks ei läheks? Ma ei söö latakaid, toitun 5 korda päevas, 3 tunniste vahedega. Lihtsalt ma ei tea kui palju ma kaloreid põletan päevas ja seepärast ei tea piiri ka kui palju süüa. Igatahes 1800 kcal mul kaalu juurde ei tule.
*Rõhutasite et treening peab vastama normidele. Kas Algajate kava (a: Ott Kiivikas) vastab normidele? See on küll algajatele hea, aga äkki massi jaoks liiga lihtne?
*Mõnes kohas soovitatakse aeroobset teha mõnes mitte. Aga hommikuti ärgates, söömata, 30 minutit trenasööril, põletab ju rasvu mitte midagi muud? Niimoodi 3-4 korda nädalas peaks kasulik olema ja aitama vältida paksuks minemist.
+ Kui ma tõstan oma kaloraazi siis kumb väide saab tähtsamaks?
-Päevas 30% valke kogu päeva kaloraazist
-Päevas 2g valku 1kg kehamassi kohta
Asi selles et esimese puhul pole mul mõtet siis tõsta sest praegugi vaevalt 28-29% tuleb välja (pulbreid ma ei saa kasutada). Teise variandi puhul ma suudaks selle 130g valku päevas kätte saada, ja süüa nt 2400 kcal päevas.
Tahaks kiiresti kõike teada, siis saan oma menüüsse vastavad parandused teha et kaloraaz suureneks, aga üritades rasva % madalal hoida. Vabandust kui liiga kärsitu olen
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>oktoober 31, 2005 at 7:48 p.l. #61356-noormees-
MemberMingil määral kärsitust viib elus edasi. Aga hea keha “omandamiseks” on vaja kannatust ja järjepidevust.
Rasva osakaal toidus ei määra otseselt seda, et kas lähed rasva või ei.
Kuigi rasv imendub väga aeglaselt ja suures koguses aeglustab ainevahetust kõvasti.Samas ka sisaldab 1gramm rasva enam, kui kaks korda rohkem kaloreid kui valk ja süsivesik.Seal artiklis oli protsentuaalselt ära märgitud palju rasva/süsivesikuid/valke ja selle järgi talitlegi.
Pane otsingusse kaloriarvuti ja selle järgi saad oma energia vajaduse ligikaudu kindlaks teha, kui kaal ikka ei suurenda lisa tasapisi süsivesikuid juurde ja kui lähed rasva siis vähenda.See on MÄNG ja see tuleb omal nahal läbi teha, et selgeks saada.
Alustuseks võid(peaksidki) võtma algajate kava, et lihased tasapisi kohaneksid koormusega ja ei jää see midagi nii lahjaks, kui korralikult teha.1-2 kuu pärast võiksid juba keerulisema kava(rohkem laiali jaotatud ja suuremat koormust pakkuva) ette võtta. Ja lihas kasvab põhimõtteliselt iga kavaga(kui korralikult teed), siin mängib ainult rolli toitumine.
Valke peaks igaljuhul olema vähemalt 2gr/ühe kehakilogrammi kohta.Ja need protsendid pole nii “tähtsad”, sest valku ja rasvu peaks tarbima koguaeg ühes koguses aga süsivesikuid(on kehale ainult kütuseks, ei millekski muuks) kulub rohkem/või vähem vastavalt kui aktiivne sa oled ja ainevahetusele.
Ehk mängitakse ainult süsivesikutega.
oktoober 31, 2005 at 8:04 p.l. #61358theisland
MemberKui ma hoian rasva 14-15% siis ikkagi toimub see paksuks minemine aeglasemalt kui nt 20% juures?
Kaloreid arvutan väga täpselt praegugi. Hommikul, lõunal rohkem energiarikkaid toite (puder ja kartul), õhtul rohkem valku ja vähem süsivesikuid/rasvu. Süsivesikuid ainult peale trenni energia taastamiseks. Kui ma söön hommikul natuke rohkem putru, ja joon nt klaasi piima kõrvale ongi 2000 kcal käes (kuigi vaja oleks üle 2600). Valke peaks tulema seal juurde, ehk siis 140g tuleb ära küll mis on natuke enamgi kui 2g keha kg kohta (2×64=128g)
Aga kas selle ,,mängu” kohta pole õpetust vms? Ma tõesti kardan seda, et nt ei oska õieti hinnata ja kui on juba liiga hilja, olen suure rasvakihi all või mida iganes. Kõhu järgi ka ei oska hinnata, oleneb kui palju olen joonud/söönud hiljuti jne. Ja kaua üldse sellega läheb, et hakkab välja paistma et lähed paksuks?
oktoober 31, 2005 at 8:14 p.l. #61360markoki
MemberEt näha, kas oled paksemaks läinud või ei, siis kõige lihtsam on mõne koha pealt mõõta naha paksust. Näiteks kõhu pealt, käsivarrelt, veel paari koha pealt ja paned kirja ning mõõdad aegajalt jälle ja võrdled tulemusi. Lisaks võid ka kasutada elektrilisi rasva% mõõtjaid.
Mina olen aga aru saanud, et kulturistid söövadki ennast massi arendamise perioodil väheke paksemaks ja alles ennem võistlusi ajavad rasvaprotsendi 4…5 peale.
oktoober 31, 2005 at 8:19 p.l. #61361Aksel
Member…Ma tõesti kardan seda, et nt ei oska õieti hinnata ja kui on juba liiga hilja, olen suure rasvakihi all või mida iganes. Kõhu järgi ka ei oska hinnata, oleneb kui palju olen joonud/söönud hiljuti jne. Ja kaua üldse sellega läheb, et hakkab välja paistma et lähed paksuks?Ära karda ja ära pabista. See on peamine. Sa pole puuotsas kui pauk käib. Näed, kuuled ja mõtled kõigil hetkedel!
Kuidas saad ühtäkki paksuks minna, ilma et ise märkad??? Kui tahad lihaseid, siis pead ka sööma. No sööd veidi rohkem, tuleb veidi rasva – mida hullu siis äraehmatada? Mida pöördumatut siis juhtus???
Sa ju märkad, kui hakkab rasva tulema ja mitte lihast. Ja kui märkad, siis saad ju ka lahtimõtestada, et miks ja kuidas. Pealegi, saab ju peale väikest rasva lisamist (keegi pole nii täiuslik, et suudaks ilma abs. ilma rasva min. lisandumiseta lihaseid kasvatada – ma pole kuulnud) kasvamise perioodil asja korrigeerida nö. rasva sulatamisega järgmisel perioodil.
Ära muretse ette. Püüa muretseda siis, kui olukord seda nõuab – äkki ei nõuagi! Siis polegi vaja muretseda.
november 1, 2005 at 12:50 p.l. #61380theisland
MemberMa hakkasin ennast kaaluma. Täna hommikul kaalusin end, kirjutasin üles. Ainult palju oleks nö norm kogus mida juurde võib võtta nt nädalas? Või on see liiga lühike aeg.. Pean võrdlema palju kuus kaal tõuseb/langeb? Et kui mul ikka 1kg nädalas tuleb siis peab kindlasti vähendama kaloreid, sest sel juhul oleks juba jõuludeks 8kg juures ja arvestades jõulutoite ja kommipakke +10kg
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Arvutasin et baasainevahetusele kulub 1500 kcal. Need eluviisid on aga nii suhtelised et ma ei teagi mida panna… pooleldi on istuv eluviis, sest 7-8 tundi päevast koolis istud. Vahetundides mängin natuke korvpalli vms, kooli ja koju kõnnin, kodus ka igast sebimist ringi ratast, mitte ainult teleka/arvuti ees istumine. Vaja käin poes vms. Kas selline on väheliikuv või istuv?
Sistestades Lihasmassi kasvatamine saan ühega u 2400 kcal teisega pea 2750 kcal, nii et kumba järgi teha, või kui ei suuda otsustada siis võtta üldse vahepealne ~2600.
***Kas see on mõeldud iga päeva peale eraldi, et see päev kui ma jõusaalis käin pean üle 3000 kcal sööma (valides Aktiivsus: Liikuv) ja teistel nt 2600. Või ikka nii et üleüldiselt ma muud sporti ei tee, et väheliikuv ja 2750 kcal? Varsti loodan koju trenasööri saada (nädala jooksul) siis tuleks hommikune rasvapõletus ju kasuks, põletatakse ikkagi ju ainult keharasva?
november 1, 2005 at 1:41 p.l. #61386pumper
MemberRasvapõletusega koos põleb kindlasti ka natuke lihast. Oleks hea, kui saaksid kasutada näiteks l-karnitiini (aitab lihtsamini rasva lammutada) või l-glutamiini (aitab vältida lihaste lammutamist).
Kuigi arvan, et ega sul esialgu rasvapõletamine ei ole kõige olulisem eesmärk.
Intensiivne trenn, korralik puhkus, piisavalt valke toidus ja veidikese plussis energiabilanss – ning lihasmass peaks tulema. Koos pisikese rasvaga, aga selle saab hiljem maha.
Kui aga intensiivset trenni teha pikaajaliselt energiabilansi puudujäägiga, siis pakun et
a ) tulemuseks on keha nagu maratonijooksjal
või miljon korda suurema tõenäosusega
b ) ületreening.
november 1, 2005 at 1:53 p.l. #61387Sohne
Memberma siin mõtlen ja küsin kas energia defitsiidiga on ka võimalik rasvuda?
Tähendab, et kui ma söön vähem kui kulutan lisaks sellele ka valedel aegadel—>valedes kogustes ja teen trenni palju jõuan.
Tulemuseks on arvatavasti (aeglane) rasvumine ja pidev jõuetus???
november 1, 2005 at 2:05 p.l. #61389pumper
Memberma siin mõtlen ja küsin kas energia defitsiidiga on ka võimalik rasvuda?Tähendab, et kui ma söön vähem kui kulutan lisaks sellele ka valedel aegadel—>valedes kogustes ja teen trenni palju jõuan.
Tulemuseks on arvatavasti (aeglane) rasvumine ja pidev jõuetus???
Päris hea.
Sul on 1000 krooni, iga päev teenid 100 krooni ja kulutad 200 krooni. Millal saad miljonäriks sedasi jätkates?
november 1, 2005 at 2:24 p.l. #61395Sohne
Memberet milleks üldse dieedil olles hakata jamama mitmete toidukordadega jne.
teen hommikul tonnise ja enne magama minekut tonnise kcal söögikorra ja rasvade põletamine igatepidi garanteeritud.
AutorPostitused- You must be logged in to reply to this topic.