Kui palju on siin ürgse/esivanemate eluviisi pooldajaid?
Avaleht » Forums » Päevakajaline » Küsitlused » Kui palju on siin ürgse/esivanemate eluviisi pooldajaid?
- This topic has 194 replies, 21 voices, and was last updated 14 years, 4 months tagasi by
Aile.
-
AutorPostitused
-
september 8, 2011 at 7:09 p.l. #312622
Archangel
MemberMida selles uuringus söödi? Gluteenivaba menüü, aga mida see menüü siis täpsemalt sisaldas?Pole aimugi. Suurt midagi menüü kohta välja ei loe.
Tavapärased puudused uuringute ülesehituses nagu ikka. Või pole viitsitud lihtsalt kirja panna, või ma lihtsalt ei loe välja.
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>september 8, 2011 at 7:14 p.l. #312623Risto Uuk
MemberPole aimugi. Suurt midagi menüü kohta välja ei loe.Tavapärased puudused uuringute ülesehituses nagu ikka. Või pole viitsitud lihtsalt kirja panna, või ma lihtsalt ei loe välja.
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Hmmm… Kuna sa oled üsna kriitiline selle Paleo-liikumise vastu, pean ma ka sulle kriitikat jagama, kuna sa võitled liiga hullult millegi vastu, milles sa ei ole ilmselgelt objektiivne. Sa ei lugenud seda materjali korralikult läbi. Kohe, kui ma uuringu lahti tegin, märkasin, et seal polnud uuritavate toitumisest üldse juttu + see materjal on üldse imelik. Miks sa nii hullult selle vastu võitled? Ma palun, et sa ei jagaks materjale, mida sa ei ole ise läbi töödelnud objektiivselt.
september 8, 2011 at 7:18 p.l. #312625Archangel
MemberHmmm… Kuna sa oled üsna kriitiline selle Paleo-liikumise vastu, pean ma ka sulle kriitikat jagama, kuna sa võitled liiga hullult millegi vastu, milles sa ei ole ilmselgelt objektiivne. Sa ei lugenud seda materjali korralikult läbi. Kohe, kui ma uuringu lahti tegin, märkasin, et seal polnud uuritavate toitumisest üldse juttu + see materjal on üldse imelik. Miks sa nii hullult selle vastu võitled? Ma palun, et sa ei jagaks materjale, mida sa ei ole ise läbi töödelnud objektiivselt.Ma ei võitle üldse nii hullult vastu. Lihtsalt jagan infi, mis mulle ette jääb. Ma isegi ei uuri selle kohta mitte midagi.
Lihtsalt bb.com’is tuleb see teema kogu aeg jutuks. (iga kuradi päev) Ning erinevad eksperid jagavad oma infotükke seal. Ma copyn jagatava ära ning panen siia, kuna siin vastav teema. Ma tõesti ei jõudnud neid uuringuid läbi lugeda kuna teen hetkel veel tööd.
Minu postis peaks veel paari uuringu viited olema. Uuri neid, kui huvitab. Ma pärast viskan ka pilgu peale.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Kui keegi postitaks Paleo kasulikkuse kohta uuringuid siis loeksin ka hea meelega. Kuid millegi pärast, neid väga ei ole. Ei tea miks.
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>september 8, 2011 at 7:21 p.l. #312626Risto Uuk
MemberRobert Nool postitas just päris huvitava artikli: http://www.nutritiopedia.com/2011/09/grain…celiac-disease/
september 8, 2011 at 7:27 p.l. #312627Risto Uuk
MemberKui keegi postitaks Paleo kasulikkuse kohta uuringuid siis loeksin ka hea meelega. Kuid millegi pärast, neid väga ei ole. Ei tea miks.
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Ma ei ole eriti suur foorumi-inimene. Personaalsed vestlused on alati detailsemad ja nauditavamad, seega ma ei näe hullult vaeva, et kedagi ümber veenda või enda tegemisi põhjendada. Eks ma blogi kaudu seda teen, aga üldjuhul meeldib mulle personaalselt suhelda.
Ma annan sulle parem allikad, kust sa saad väga palju materjali:
– http://www.marksdailyapple.com
– http://www.nutritiopedia.com
Minu blogist võib ka kindlasti sellelaadseid teemasid tulevikus lugeda. Ma ei ole kindlasti mingi ekspert ega ei väida ka seda, aga ma püüan võimalikult objektiivne ja kriitiline olla. Pole tähtis olla õige vaid leida kõige efektiivsemad meetodid!
september 8, 2011 at 7:27 p.l. #312628Archangel
MemberRobert Nool postitas just päris huvitava artikli: http://www.nutritiopedia.com/2011/09/grain…celiac-disease/Hea üldine jutt. Aga veidi puudulik teaduslike viidete poolest.
Kuid sellegi poolest huvitav. Kuid kardan, et just selliste juttude pärast igasuguste ainete kahjulike mõjude kohta hakkavadki levima igasugu dieedid, kus need ained välja jäetakse – ja nii populaarsust koguvadki.
Huvitav oleks lugeda, kas on mingeid uuringuid mis näitavad mis kogustest algab gluteeni kahjulik mõju ja kui paljuga suudab keha ilusti hakkama saada. Milline on selliste juhtumite puhul üldine dieet – kas miski aitab ohtusid vähendada(mingi muu toit, mikrod näiteks) jne jne.
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Ma ei ole eriti suur foorumi-inimene. Personaalsed vestlused on alati detailsemad ja nauditavamad, seega ma ei näe hullult vaeva, et kedagi ümber veenda või enda tegemisi põhjendada. Eks ma blogi kaudu seda teen, aga üldjuhul meeldib mulle personaalselt suhelda.Ma annan sulle parem allikad, kust sa saad väga palju materjali:
– http://www.marksdailyapple.com
– http://www.nutritiopedia.com
Minu blogist võib ka kindlasti sellelaadseid teemasid tulevikus lugeda. Ma ei ole kindlasti mingi ekspert ega ei väida ka seda, aga ma püüan võimalikult objektiivne ja kriitiline olla. Pole tähtis olla õige vaid leida kõige efektiivsemad meetodid!
Eks ma viskan pilgu peale. Kuid osadega olen veidi kursis juba. Veidi liiga “biased” osad neist. Kuid kindlasti uurin veidi läbi. Osad on ka bb.com foorumist läbi käinud ja maha materdatud juba.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>september 8, 2011 at 7:32 p.l. #312631AlanBStard
ModeratorTänapäeva inimeste terviseprobleeme ei saa kokku võtta absoluutselt mitte ühegi ainsa faktoriga. Kõik mõjutab. Ning mistahes asja puhul liialdamine või tegemata jätmine tähendabki probleemide võimendumist.Kui inimene sööb vaheldusrikkalt, teeb trenni ning ei ole ülekaalus
Igasugune vaheldus nüüd küll lahendus ei ole. Täna Räägu friikad ja homme Hessi omad.
Ja kui vahelduseks on hoopis paleosõbralik menüü siis tundub et paleomenüü ikka on suhteliselt hea
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Millegi pärast proovitakse kõigest jõust leida ühte ja ainsat põhjust tervisehädadeleDieedineurootika oleks ka üks selline otsitud põhjus
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Ta on olemas nagu kõik muud probleemid, aga ta on üks paljudest ja mõnel puudub täiesti.
Palja suhkru söömine ei tapa sind. Karastusjoogid ei tapa sind. Teravilja vältimine ei tee sind maagiliselt terveks. Kiirtoidu vältimine ei tähenda automaatselt paremat tervist ning kiirtoidu tarbimine ei tee sind haigeks. Jne jne jne.Hetkega tapvaid ja maagiliselt ravivaid asju pole maailmas väga palju nii et tasub keskenduda ka sellistele asjadele mis mõjuvad natuke ja tasapisi
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Aga millegi pärast soovitataksegi inimestel mingeid asju vältida või siis süüa ainult teatud toite. See on puhas lollus.Ei ole ju. Ega keegi ei hakka 100% mingit kindlat etteantud menüüd järgima ja ega keegi sellist tasuta ette ei anna ka. Ise tead millised etteantud soovitustest täielikult, millised osaliselt kasutusele võtad ja milliseid ei võta. Keegi ei valva.
Kui keegi on paks siis ei tähenda see seda, et ta on paks kuna tarbib karastusjooke ja sööb burgereid. On miljon korda tõenäolisem, et ta on paks kuna sööb AINULT burgereid ja karastusjooke ning sööb neid kaloraažis, mis tunduvalt ületab päevaseid vajadusi. Probleemiks ei ole kiirtoit ise, vaid probleemiks on liialdamine.Aga kiirtoit on asi, mille puhul on liialdamine väga lihtne ja mis kipub seda ka esile kutsuma.
Ning sundida seda inimest kiirtoidust täielikult loobuma võib lahendada tema probleemid vaid väliselt – kuid probleemi sisu on pigem psühholoogiline. Ning terivse parandamiseks ei pea langema ekstreemsustesse ja kiirtoitu üldse täiesti vältima hakkama.Enamik ei lähegi ekstreemsusteni. Ja mõni tõesti peab minema ekstreemsusteni et midagi savutada. Individuaalne.
Correlation != CausationEi pruugi aga võib võrduda. Kui kindlalt väita et põhjuslikku seost ei ole, siis võiks seda põhjendada, katseliselt näidata või pakkuda välja mehhanism, mis asju omavahel seob ilma otsese põhjusliku seoseta.
Tänapäeva toitumisgurud rikuvad inimeste mõttemaailma väidetega, et mingeid toite peaks ilmtingimata vältima ning mingeid võib süüa piiramatult.Minu meelest on “ilmtingimata” ja “piiramatult” väljendeid suhteliselt vähe ja nende absoluutseid järgijaid veel vähem. Oleneb ka olukorrast ehk soovituse saaja terviseseisundist.
Ja Atkins mäletamist mööda andis häid tulemusi ka vabapidamisel ehk piiramatul söömisel.
Just seesama Paleo dieet ongi suuresti just selline.Samahästi võib väita et Aragorni oma
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Kuna on toodud välja mingeid seosed teravilja ja tervise kahjulikkuse vahel siis on maailmas nüüd tuhandeid, vbl miljoneid inimesi, kes teravilja teadlikult üldse ei tarbi. Miks? Kuna nad tõsimeeli usuvad, et nii PEAB toituma optimaalse tervise jaoks, kuigi teadus ei nõustu absoluutselt.Miks sa arvad et ei nõustu ?
On oletusi ja teooriaid (neid jah enam ei toeta sest need on oletused) et moodne menüü ja võibolla just kiiresti imenduv teraviljasöök on ka selliste asjade taga nagu raskemad sünnitused tsiviliseeritud rahvastel, ja tarkusehammaste lõualuusse kasvamine. On üsna tõenäoline et nad on puseriti hammaste põhjustajaks, isegi väga vähe närivatel loodusrahvastel olid hambaread sirged.
Kui teravili mõjub ainult D-vitamiini sidumise ja väljaviimise kaudu, siis saaks seda korrigeerida D-vitamiini juurdesöömisega (mida Eestis Ravimiamet kogu ihu ja hingega takistab). Aga kui ei mõju selle kaudu siis ei tea eriti keegi milles asi.
september 8, 2011 at 7:34 p.l. #312638Risto Uuk
MemberEks ma viskan pilgu peale. Kuid osadega olen veidi kursis juba. Veidi liiga “biased” osad neist. Kuid kindlasti uurin veidi läbi. Osad on ka bb.com foorumist läbi käinud ja maha materdatud juba.
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Ma ei tea, mis nende argumendid on, aga näiteks Robb Wolfi ei saa väga “biased” ikka lugeda, kuna ta soovitab teha otsuse tervisenäitajate põhjal. See on täiesti objektiivne. (Võib-olla mitte siis, kui sa tervisenäitajate üle vaidled.)
september 8, 2011 at 7:55 p.l. #312642AlanBStard
Moderatorkas miski aitab ohtusid vähendadaKõhu-ussid tõenäoliselt, näiteks.
Sa pidid otsima ensüüme mis gluteeni lõhuks
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Taigna hapendamine peaks mõnevõrra lektiine-gluteeni lammutama ja reaalselt sümptomaatiliselt kahjutumaks tegema (ega iga lammutamine ei anna tulemusi, ühes katses proteolüütiline ensüüm küll osaliselt lammutas aga kliinilised sümptomid olid samad).
september 8, 2011 at 7:57 p.l. #312643Archangel
MemberKõhu-ussid tõenäoliselt, näiteks.Sa pidid otsima ensüüme mis gluteeni lõhuks
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Taigna hapendamine peaks mõnevõrra lektiine-gluteeni lammutama ja reaalselt sümptomaatiliselt kahjutumaks tegema (ühes katses proteolüütiline ensüüm küll osaliselt lammutas aga kliinilised sümptomid olid samad).
Mul jääb aega väheks kõige sellega tegelemiseks
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Hommikuti on aega, aga siis on foorum vaikne ning mul kipub osa asju meelest minema. Õhtul, kui kõik oma argumente välja toovad siis läheb mul jälle kiireks ning ei jõua kõike lugeda, vastata.
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>september 8, 2011 at 8:03 p.l. #312645AlanBStard
ModeratorEhk, kui sa oled üks neist õnnetutest, kel gluteeniga probleeme. Siis palun väga. Paleo võib sinu jaoks väga sobiv olla.
september 8, 2011 at 8:09 p.l. #312646AlanBStard
ModeratorPerhaps you may be able to use some of the following information. Did you realize that when subjects begin following a gluten-free diet they often experience nutritional deficiencies and the numbers of the healthy gut bacteria (Bifidobacterium, B. longum and Lactobacillus) decrease, while numbers of unhealthy bacteria (E. coli) increase? See, Effects of a gluten-free diet on gut microbiota and immune function in healthy adult humans. Sanz Y. Gut Microbes. 2010 May–Jun; 1(3): 135–137. Full text available for free at:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P…ic0103_0135.pdf
See also, Effects of a gluten-free diet on gut microbiota and immune function in healthy adult human subjects. De Palma G, et al. Br J Nutr. 2009;102:1154–1160.
In fact, with regard to the gut microbiota and immune function, the author of the 2010 study stated:
“This evidence suggests a disruption of the delicate balance between the host and its intestinal microbiota (dysbiosis), which might favor the overgrowth of opportunistic pathogens and weaken the host defences [sic] against infection and chronic inflammation via possible alterations in mucosal immunity . . . This sets up a scenario where individuals under a GFD (grain free diet ) would be more susceptible to overgrowth of harmful bacteria and infections, which might be associated with unpleasant symptoms and increased health risks.“
Delikaatne balanss my ass, kiviaeg oli siis küll väga raske aeg
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Soolebakterite kooslus üldiselt paljus pannakse paika pärast sündi ja on väga püsiv. Söök mõjutab seda, aga väga aeglaselt. Eri menüüga kaldub inimestel olema erinev kooslus, aga üht teisest paremaks praegu pidada ei osata.
http://www.novaator.ee/ET/biotehnoloogia/o…e_mida_sa_sood/
Söögi muutmisega võib kooslus loomulikult mõneks ajaks segadusse sattuda.
september 8, 2011 at 8:26 p.l. #312650Archangel
MemberDelikaatne balanss my ass, kiviaeg oli siis küll väga raske aeg
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>
Soolebakterite kooslus üldiselt paljus pannakse paika pärast sündi ja on väga püsiv. Söök mõjutab seda, aga väga aeglaselt. Eri menüüga kaldub inimestel olema erinev kooslus, aga üht teisest paremaks praegu pidada ei osata.
http://www.novaator.ee/ET/biotehnoloogia/o…e_mida_sa_sood/
Söögi muutmisega võib kooslus loomulikult mõneks ajaks segadusse sattuda.
Pole suurem asi viide muidugi.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Okey, ma lähen ja pelan arvutimängu vahelduseks. (dead island – sweet)
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Aga milleni me jõudnud oleme?
Tereviljavaba toitumine võib pakkuda võimalikke positiivseid mõjusid tervisele võrreldes muidu korraliku toitumisega – teatud inimestele. Aga enamus, kes sellest kasu lõikavad on pigem gluteenitalumatuse all vaevlejad. Nende osakaal rahvastiku seas siiski suhteliselt madal. Üks inimene ca. 200-st.
Pole tõestatud, et teravilja eemaldamine menüüst kõigile inimestele või isegi enamusele või isegi märkimisväärsele inimestehulgale positiivset mõju avaldaks.
On mõned viited uuringutele, kus leiti teraviljavaba menüü negatiivseid mõjusid. Need olid siiski veidi pealiskaudsed ning limiteerivate faktoritega.
Paleo dieedi peamine reklaamlause, et inimesed pole pikka aega teravilja tarbiminud ja seega ei suuda sellega toime tulla – on kaheldava väärtusega. On materjale, mis viitavad, et teravilja on tarbitud ligi 100 000 aastat ning inimestel pole mingit probleemi sellega toime tulemisega.
Mina isiklikult arvan, et kõike seda peaks veel kõvasti rohkem uurima ja analüüsima. Aga üldiselt on vale väita, et Paleo kõigile positiivselt mõjuks, või et ta ilmtingimata parim lahendus on erinevate toitumismeetodite hulgas.
Usun, et enamikele inimestele piisab makrode/mikrode ja kaloraaži jälgimisest. Võimelike tervisehädade puhul, sümptomite puhul tuleks teha vastavad uuringud ning menüüd korrigeerida olenevalt personaalsetest probleemidest.
Seega minu vaated on samad nagu siiani siin teemas. Inimeste unikaalsus väärib vajadusel teistsuguseid lähenemisi. Kuid see omakorda tähendab, et väita mingi kindla toitumis-stiili eelist teiste ees – on tobe, kuna faktoreid liialt palju.
IIFYMm – lahendus on sobiv 99%-le inimestest. Kuna ei sea mingeid kindlaid piiranguid toiduvalikule ega kogustele. Iga inimene on vaba valima endale meelepärast toitu põhinedes isiklikele makro ja mikro toitainete ja kaloraaži vajadustele. Toidutalumatuste või haiguste puhul tehakse vajalikud korrektuurid mis on spetsiifilised antud juhtumile. Ei järgita mingeid kindlaid dieete umbropsu vaid lähtutakse tõenditest ja meditsiinilistest uuringutest.
september 8, 2011 at 8:38 p.l. #312651gmaster
MemberIIFYMm – lahendus on sobiv 99%-le inimestest.Päris julge väide. Näita statistikat.
september 8, 2011 at 8:58 p.l. #312652AlanBStard
ModeratorTereviljavaba toitumine võib pakkuda võimalikke positiivseid mõjusid tervisele võrreldes muidu korraliku toitumisega – teatud inimestele. Aga enamus, kes sellest kasu lõikavad on pigem gluteenitalumatuse all vaevlejad. Nende osakaal rahvastiku seas siiski suhteliselt madal. Üks inimene ca. 200-st.Pole tõestatud, et teravilja eemaldamine menüüst kõigile inimestele või isegi enamusele või isegi märkimisväärsele inimestehulgale positiivset mõju avaldaks.
Selline tõestamine oleks väga keeruline, reaalselt praegu praktiliselt võimatu.
Aga see vanade Eesti luude hambakvaliteedi teema oli minu arvates üsna kõnekas ja välistab nii üksikute tundlike indiviidide teema kui ka “eestlastest väga erineva geneetikaga inimeste katseandmete irrelevantsuse” teema.
On materjale, mis viitavad, et teravilja on tarbitud ligi 100 000 aastat ning inimestel pole mingit probleemi sellega toime tulemisega.See võib olla soovtõlgendus, see on üksikleid, miski ei viita et tegu oleks massilise kultiveerimisega, ja need võimalikud “teraviljad” on hoopis teisest ja teistsuguste omadustega perekonnast. Mis võibolla on nn paleosõbralik (pole uurinud)
Ma ei usu et keegi on väitnud et paleo on parim võimalik lahendus. Aga ta on suhteliselt turvaline läbiproovitud lähenemine, senikaua kuni teadus tänapäevamenüüd uurib.
Sümptomid sageli ei avaldu arusaadaval kujul, nii et nende peale ei saa lootma jääda. Hambad jah näitavad kohe oma seisukorra välja, aga ülejäänud organism eriti mitte, asjad avalduvad kõige veidramal viisil. Ja kui avalduvad võib hilja olla. Täiskasvanul lõualuud enam ei kasvata ega hambaid ei tugevda, immuunhäireid ravida ei osata (mingid lahendused küll paistavad ja osasid neist peavoolumeditsiin ei tunnista
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>)Ega Novaator polegi otseviide, sealt tuleks edasi originaali vaadata, aga seal on mitu artiklit soolebakterite teemal. Ja tegelikult pole mul praegu meeles ka ühtegi juhtumit kus ma saaks neile lausa puussepanemise kohta etteheiteid teha.
AutorPostitused- You must be logged in to reply to this topic.