Kõndimine vs jooksmine
- This topic has 33 replies, 10 voices, and was last updated 15 years, 1 month tagasi by
AlanBStard.
-
AutorPostitused
-
detsember 26, 2010 at 11:09 p.l. #19118
pontsik
MemberOlen 25-aastane naine, pole kunagi suurem asi spordihuviline olnud (v.a. jalgpall vanuses 13-15, jõusaal 20-22 aasta vanusena). Nüüd olen novembri algusest väikest viisi jõusaalis käinud, kus olen, tõsi küll, põhiliselt lindil jooksnud. Eesmärk on üleüldine tervise parandamine, mitte otseselt kaalu alandamine (mis ei teeks ka üldse paha 159 cm ja 59 kg juures). Ehk peaks ka mainima, et suitsetan (jah, endalgi piinlik) ja joon pea igapäevaselt kohvi.
Lasin koormustesti teha. Ootuspäraselt selgus, et olen nõrk ja pekine. Treener soovitas joosta jmt, kusjuures nii, et pulss jääks vahemikku 112-138. Kui hiljem trenni tehes pulssi mõõtsin, selgus, et sellise pulsiga saan ma ainult kiirkõndi teha, joostes läheb pulss vahemikku 140-160. Probleem on selles, et ma jaksan suurema pingutuseta vabalt tunnikese joosta. Kas ma peakski nüüd kõndimise peale üle minema? Vaatamata treenimatusele pole jooksmine mulle kunagi erilist piina valmistanud, näiteks õnnestus tänavu peale aastast täielikku kehalist passiivsust 10 kilomeetritki ära joosta ja ellu jääda.
detsember 27, 2010 at 1:18 e.l. #284680MõmmiLiis
MemberOlen 25-aastane naine, pole kunagi suurem asi spordihuviline olnud (v.a. jalgpall vanuses 13-15, jõusaal 20-22 aasta vanusena). Nüüd olen novembri algusest väikest viisi jõusaalis käinud, kus olen, tõsi küll, põhiliselt lindil jooksnud. Eesmärk on üleüldine tervise parandamine, mitte otseselt kaalu alandamine (mis ei teeks ka üldse paha 159 cm ja 59 kg juures). Ehk peaks ka mainima, et suitsetan (jah, endalgi piinlik) ja joon pea igapäevaselt kohvi.Lasin koormustesti teha. Ootuspäraselt selgus, et olen nõrk ja pekine. Treener soovitas joosta jmt, kusjuures nii, et pulss jääks vahemikku 112-138. Kui hiljem trenni tehes pulssi mõõtsin, selgus, et sellise pulsiga saan ma ainult kiirkõndi teha, joostes läheb pulss vahemikku 140-160. Probleem on selles, et ma jaksan suurema pingutuseta vabalt tunnikese joosta. Kas ma peakski nüüd kõndimise peale üle minema? Vaatamata treenimatusele pole jooksmine mulle kunagi erilist piina valmistanud, näiteks õnnestus tänavu peale aastast täielikku kehalist passiivsust 10 kilomeetritki ära joosta ja ellu jääda.
Et pulss aeglase jooksuga kõrgeks tõuseb, viitabki treenimatusele. Tervise seisukohast oleks seetõttu kiirkõnd kuni 140l/min tempos mõttekam – tugevdad südant ja laod seeläbi põhja vastupidavuse tekkeks. See, et suudad 10km erilise pingutuseta joosta, ei ole kindlasti probleem, vaid tubli tulemus, ent seda ilma baastreeningut tegemata sageli korrates koormad liigselt oma organismi ja võid omale kasu asemel kahju tuua.
Seestap treeneri soovitus alustada oma treeninguid kiirkõnniga, on kahtlemata mõistlik. Aja jooksul lähed sujuvalt üle aeglasele sörkjooksule (esialgu tuleb jälgida, et pulss ei kõrgeneks ja vajadusel teed kõndi ja jooksu vaheldumisi) ja peagi pole probleem joosta ühtlases tempos kuni 140l/min pulsiga. Kui see tase on käes ja jooksmine meeldib, võid sekka ka kiiremaid ja intensiivsemaid jooksutreeninguid harrastama hakata.
Minul oli samuti probleemiks kõrge pulss, ent mõningase järjekindla treeninguga sai seda tugevalt alandatud ja ca aasta peale seda polnud probleem juba edukalt ja igati tervislikult läbida täispikk maraton. Mõnusaid treeninguid Sulle
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>detsember 27, 2010 at 1:47 e.l. #284681AlanBStard
ModeratorEi kujuta küll ette et ilma pingutuseta tehtav tegevus organismi eriliselt koormaks ja seda lausa kahjustaks. Oleks siis mingi veri kurgus ja pilt taskus treening.
detsember 27, 2010 at 9:03 e.l. #284684daman
MemberNeid pulsivahemikke ei pea nii sõnasõnalt võtma, ~150 pulsiga jooksine on täiesti okei, pole mõtet kunstlikult all hoida. Enesetunne loeb ka midagi, pulsivahemikud on väga individuaalsed.
detsember 27, 2010 at 1:15 p.l. #284702pontsik
MemberTänan õpetliku nõu eest!
detsember 27, 2010 at 1:34 p.l. #284673smack
MemberParim aeroobne harjutus, et lihasmassi ei kaotaks, ongi kõndimine ise:)
Ma soovitaks üldse kõigile sportlastele kõndimist ja sprintimist(kui just ülekaalus pole). Aga kui 3x nädalas treenid jalgu, siis võib ainult 1 korra sprinti teha, muidu koormad üle. Korralik eelnev soojnedus. Ma soovitaks vahemaid 30…50m ja max 5 seeriat. Puhkepaus 3…5min.
detsember 27, 2010 at 4:35 p.l. #284724eesti mees
MemberNii palju kui mina olen lugenud siis mida madalama pulsiga sa jooksed seda ökonoomsem sa ka oled, st. seda aeglasemalt sa oma glükoosi varusid organismis kulutad.
Olen lugenud et kõige ökonoomsemaks peetakse 138 l/min , samas see sõltub sinu vanusest, soost, treenitusest, max pulsist jpm.
Kui jooksed 3x nädalas võiksid teha jah ühe korra sprinte sellega sa suurendad max pulsi taluvust ja kiirust, samas sprinte või intervalle algajatele jooksjatele eriti ei soovitata, vigastuse oht on kiirenduse või aeglustamise hetkel suur. Soovitaks sprinte või intervalle tehes kiirendada ja aeglustada sujuvalt, seega vähendad vigastuse ohtu.
Joostes kuula oma keha ja kui tunned et tempo ei sobi siis aeglusta või käi, muideks käimist ei tasu peljata .Lugesin eile Hal Higdonsi maratoni treeningute kohta, tema soovitas käia 1minuti peale 1 miili( treeningul) ja 1minut peale igat 10 miili või siis joogipunktides( võistlusel). Muidugi joogi pudel peaks olema käepärast vahet pole kas siis jooksed lindil või väljas.
Edu treeningutes.
Ah ja 1 miil on 1,6 km
detsember 27, 2010 at 5:19 p.l. #284730ROtter
MemberNii palju kui mina olen lugenud siis mida madalama pulsiga sa jooksed seda ökonoomsem sa ka oled, st. seda aeglasemalt sa oma glükoosi varusid organismis kulutad.Olen lugenud et kõige ökonoomsemaks peetakse 138 l/min , samas see sõltub sinu vanusest, soost, treenitusest, max pulsist jpm.
Kui jooksed 3x nädalas võiksid teha jah ühe korra sprinte sellega sa suurendad max pulsi taluvust ja kiirust, samas sprinte või intervalle algajatele jooksjatele eriti ei soovitata, vigastuse oht on kiirenduse või aeglustamise hetkel suur. Soovitaks sprinte või intervalle tehes kiirendada ja aeglustada sujuvalt, seega vähendad vigastuse ohtu.
Joostes kuula oma keha ja kui tunned et tempo ei sobi siis aeglusta või käi, muideks käimist ei tasu peljata .Lugesin eile Hal Higdonsi maratoni treeningute kohta, tema soovitas käia 1minuti peale 1 miili( treeningul) ja 1minut peale igat 10 miili või siis joogipunktides( võistlusel). Muidugi joogi pudel peaks olema käepärast vahet pole kas siis jooksed lindil või väljas.
Edu treeningutes.
Ah ja 1 miil on 1,6 km
http://www.fitness.ee/?act=article&articleID=723
Prindi see artikkel välja ja kleebi külmkapi ukse peale.
Ja veel üks artikkel.
detsember 27, 2010 at 11:49 p.l. #284774smack
MemberMul pulss tõuseb oluliselt kõndimisel, kui jalutan tüdrukuga koos. Ei tea küll, kus see lisakoormus tuleb:D
detsember 28, 2010 at 1:26 e.l. #284777MõmmiLiis
MemberEi kujuta küll ette et ilma pingutuseta tehtav tegevus organismi eriliselt koormaks ja seda lausa kahjustaks. Oleks siis mingi veri kurgus ja pilt taskus treening.Sama arvasin enne vastupidavusaladega lähemalt tutvumist isegi.
Esimest korda elus Rahvajooksul 10km läbides oli mul keskmiseks pulsiks 192l/min. Klassifitseerusin toona pigem sprinteriks, pikka maad ei nautinud põrmugi, ent enesetunne oli sellest hoolimata selle jooksu ajal vägagi normaalne. Never poleks sellises kõrguses pulssi tajunud, kui just pulsikell poleks seda fakti salvestanud.
Peale seda kogemust sai katsetatud, et pikema sörkimise alustamisel kerkis pulss juba 2.-3. minutil ca 160-170 peale. Suusatamisega, mille tehnika mul toona täiesti puudulik oli, oli asi isegi veel hullem. Samas aga jalgrattaga sõites tuli ikka kurja vaeva näha, et anaeroobsesse tsooni jõuda…
Mõni aasta hiljem, kui targematega ja kogenenumatega asja arutasin, koormustesti läbisin ja jooksmise tõsisema plaaniga päevakorda võtsin, sai paari kuuga pulss sealt kõrgelt alla toodud. Võistlussituatsioonis suutsin sel aastal Maijooksu 7km-l pulsi 189l/min peale tõsta, ent tavatreeningul pole täna enam probleem sörkida ka 120-130 vahemikus. Varasematele kogemustele tuginedes, olnuks see ilma vastava treeninguta utoopiline soov.
Südame heaolule mõeldes on vast siiski väike vahe sees?
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>detsember 28, 2010 at 11:29 e.l. #284823somps
MemberKunagi üks tark ja vahva onu rääkis, et madalama pulsiga treenimine on hea löögimahule. See, et organism saab ka suurema koormusega hakkama, on teine teema. Aga üks noormees kunagi soovitas aga kiire pulsi puhul mitte sörkida, vaid hästi aeglase tempo juures liikuda edasi jooksuliigutustega. Kunagi üks teine noormees saatis rattale baasi treenima üldse.
Aga mulle meeldib hoopis ujumine! pärast saun ka ja elu ongi lill
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Pulss ei lähe väga kõrgele ja kopsu treenib ka. Muide, minu suitsetajatest tuttavad kõik räägivad, et kops oleks justkui pärast “puhas”.detsember 28, 2010 at 12:28 p.l. #284830AlanBStard
ModeratorHäid ja tarku onusid on palju ja miskipärast nad räägivad üsna erinevat juttu. Mina mingit veenvat kirjandust pole kohanud mis madala pulsi treeningul mingeid eeliseid või kõrgel pulsil miinuseid leiaks. Samas pole ma kindlasti ka üle ppm-i vastavast kirjandusest läbi lugenud nii et mingit lõplikku sõna öelda pole alust.
Ja mina madala pulsiga ei arenenud absoluutselt, polnud jõudu, tervist, vastupidavust ega midagi muud, ainult tuim nühkimine. Nii kui intensiivse spordiga tegelema hakkasin, hakkas kõik mühinal arenema.
detsember 28, 2010 at 12:45 p.l. #284832ROtter
MemberHäid ja tarku onusid on palju ja miskipärast nad räägivad üsna erinevat juttu. Mina mingit veenvat kirjandust pole kohanud mis madala pulsi treeningul mingeid eeliseid või kõrgel pulsil miinuseid leiaks. Samas pole ma kindlasti ka üle ppm-i vastavast kirjandusest läbi lugenud nii et mingit lõplikku sõna öelda pole alust.Ja mina madala pulsiga ei arenenud absoluutselt, polnud jõudu, tervist, vastupidavust ega midagi muud, ainult tuim nühkimine. Nii kui intensiivse spordiga tegelema hakkasin, hakkas kõik mühinal arenema.
Spordis ei ole kombeks treeningutest tõtt rääkida, sest nii võivad ka konkurendid tugevaks saada.
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>detsember 28, 2010 at 12:46 p.l. #284834pontsik
MemberÕudne, mida rohkem uurida, seda keerulisemaks ja segasemaks läheb (nagu arvata oligi). Võib-olla võiks siis kompromissi mõttes nii teha, et katsun igapäevaselt rohkem kiirkõndida ja ringiga tööle minna, kuid samas jätkaks mõnel korral nädalas jooksmist nagu siiani!?
Võtan täna raamatukogust Paunoneni “Jooksuga tippvormi”, näis, mis tal asja kohta kosta on.
detsember 28, 2010 at 1:26 p.l. #284839AlanBStard
ModeratorTee esialgu seda mis meeldib, kui ei meeldi siis on oht et jätad pooleli
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> -
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.