Kas suitsetate?
Avaleht » Forums » Päevakajaline » Küsitlused » Kas suitsetate?
- This topic has 137 replies, 95 voices, and was last updated 17 years, 4 months tagasi by
asdfghjkl.
-
AutorPostitused
-
detsember 13, 2006 at 12:17 p.l. #98305
Kaupmees
MemberSuitsetan.
Vihata aga ei ole küll kedagi vaja, kui mingi nolk või muidu ullike satub suitsetama seal kus ei tohiks, peaks seda viisakalt talle ütlema. Kui aru ei saa on järgmine samm füüsiline selgitamine.(mida meie riigis muidugi teha ei tohiks, aga peaks)
Olen nõus , et paljud suitsumehed ei arvesta teistega, tähendab nad on nii harjunud selle tossamisega, et lihtsalt ei märka kui teevad suitsu vales kohas. Kui seda neile meelde tuletada saadakse ikka enamasti aru.
Sellised aga kes lausa demostratiivselt vales kohas tossavad on enamsti meie ülimegategijad noored . Selliste peal võiks kohe rakendada teist selgitusviisi. Nii nagu meie armsas riigis ei ole enam mingit alko tarbimise kultuuri ei ole ka suitsetamise oma. Ja alguse saab see kõik jällegi kodust, kodudest. Lastel pole mingit hirmu ega austust ei vanemate, kooli, õpetajate , vanemate inimeste ega isegi politsei suhtes. Nendest endist aga kasvavad paratamatult ka lapsevanemad kellel pole oma võsukestele mingit head eeskuju anda. Nii see eluke meil ikka “metsapoole” läheb ja mitte tasakesi vaid ikka paraja hooga.
Jutt ei kehti kindlasti kõigi noorte kohta, kuid selliste laps-loom-ülbik-ahvide protsent minumeelest kasvab aastast aastasse.
Tere!See suitsetamine on hirmus teema. Ise ei suitseta ja ei lausa vihkan suitsetamist. Paljudel suitsetajatel on selline üleolev suhtumine, et nemad võivad teha, mis tahavad ning kus tahavad ja aja jooksul see suhtumine areneb edasi ka teistesse valdkondadesse. Väga paljud õigustavad ennast mingisuguste idiootsete põhjustega, et närvid läbi jne. Siinkohal ka siinolijatele üks väike tutvustus:
§ 17. Tubakatoote käitlemise nõuded ja piirangud
(1) Tubakatoote müük on keelatud:
1) alla 18-aastasele füüsilisele isikule (edaspidi alaealisele ), kusjuures müüjal on sellekohase kahtluse korral kohustus nõuda ostjalt tema isikut tõendava dokumendi esitamist ja keelduda tubakatoote müümisest eelnimetatud dokumendi mitteesitamisel;
2) alaealise poolt;
3) kui tubakatoote kohta puudub selle tootepartii numbrit või tootmise kuupäeva ja kaubadeklaratsiooni numbrit sisaldav saatedokument;
4) müügiautomaadist;
5) ruumides ja territooriumil, kus asuvad tervishoiu-, õppe- ja spordiasutused või -rajatised;
6) sigarettide puhul väiksemas koguses kui 20 sigaretti mahutavas müügipakendis;
7) tükikaupa (välja arvatud sigarid), lahtiselt kaalu järgi või avatud müügipakendist;
kui müügi tingimuseks seatakse mis tahes teise kauba ostmine. (2) Alaealisele on keelatud tubakatoote mis tahes viisil pakkumine.
(3) Tubakatoote tegevusloa alusel sisse- või väljaveo, samuti hulgimüügi korral tasutakse selle tubakatoote eest ostja pangakontolt müüja pangakontole sularahata arvelduse korras.
(4) Suitsuvaba tubakatoote, välja arvatud närimistubaka käitlemine on keelatud.
(5) Tubakatoote tootmiseks kasutatavad ruumid ja tehnilised vahendid peavad olema tubakatoote tootja ainukasutuses.
(6) Keelatud on sisse vedada tubakatooteid, mille müügipakendilt on eemaldatud või rikutud algne tootjapoolne kile- või tsellofaanümbris.
(7) Tubakatoodet tohib müügile võtta vaid kehtivat tegevusluba omavalt ettevõtjalt.
(
Tubakatoote sisse- või väljaveo kohta koostatavas kaubadeklaratsioonis peab olema lisaks muudele õigusaktides sätestatud nõuetele märgitud selle tubakatoote tootepartii number või tootmise kuupäev, samuti tubakatoote nimetus. [RT I 2002, 63, 387 – jõust. 1. 09. 2002]
3. peatükk
SUITSETAMISKOHTADELE ESITATAVAD NÕUDED
§ 18. Suitsetamise piirangud
(1) Suitsetamine on keelatud:
1) tervishoiuasutuses ja selle piiritletud territooriumil;
2) õppeasutuses ja laste hoolekandeasutuses ning nende piiritletud territooriumil;
3) riigi ja kohaliku omavalitsuse asutuses;
4) kultuurihoones ja -rajatises;
5) spordihoones ja -rajatises;
6) kaubandus-, tootmis- ja teenindusettevõttes, välja arvatud toitlustus- ja majutusettevõttes;
7) tunnelis, reisijate ootesaalis ja reisijaid vedavas ühissõidukis;
korterelamu ühises kasutuses olevates koridorides ja trepikodades;9) eluruumi üürnike ühises kasutuses olevates ruumides omaniku nõudmisel.
(2) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud kohtades eraldab omanik, valdaja või tööandja vajaduse ja võimaluse korral tähistatud spetsiaalse ruumi või ala suitsetamiseks.
(3) Alaealisel on tubakatoote tarbimine keelatud.
(4) Suitsetamise reguleerimisel toitlustus- ja majutusettevõttes tuleb lähtuda järgmistest nõuetest:
1) külastajatele ettenähtud ühe teenindusruumiga ettevõttes peab olema külastajatele nähtav ja arusaadav teave, kus suitsetamine on lubatud või keelatud;
2) külastajatele ettenähtud kahe ja enama teenindusruumiga ettevõttes peab suitsetamise lubamisel osa ruumidest olema eraldatud ja tähistatud suitsetajatele ning suitsetamine teistes ruumides on keelatud.
§ 19. Eraldatud suitsetamisruumile ja -alale esitatavad nõuded
(1) Suitsetamisruum peab olema alarõhuline. Õhu väljatõmme peab olema ruumis vähemalt 8,4 l/s ruutmeetri kohta. Ruumi mittekasutamisel võib õhu väljatõmmet vähendada 25 protsendini normaalõhuvahetusest.
(2) Suitsetamisruumi õhu väljatõmbe ventilatsioonisüsteem peab olema iseseisev ja pidev või ühendatud teiste pidevalt toimivate õhu väljatõmbesüsteemidega eraldi püstiku abil.
(3) Suitsetamisala eraldamine on lubatud ventilatsioonisüsteemiga varustatud siseruumides. Ala ventilatsioonisüsteem peab tagama õhu liikumise mittesuitsetamisalalt tähistatud suitsetamisalale ja sealt otse väliskeskkonda.
KUI PALJU NEID SEADUSEID TEGELIKULT JÄLGITAKSE???
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>detsember 13, 2006 at 12:57 p.l. #98307sdmartin
Memberno ise ka suitsetan.
ei näe nagu põhjust maha jätmiseks.teen väga vähe 2-3 suitsu päevas.
ja se et kui sa suitsetad siis sa oled mõrvar.sama hea ju autoga sõitmine mis on poole hullem ja neid näiteid leiaks vast 1000 veel.
ei õigusta ega tee maha.igal inimesel oma tervist tehku sellega mis tahab .siiski kes proovind pole ärgu parem proovigugi.ja nii käib ju ka joomise ja teiste asjade kohta et tegelikult suht surnud ring tekib.tervist rikud sa niguinii ühe või teise asjaga.
detsember 13, 2006 at 1:13 p.l. #98309karateka
Memberõnneks teen suitsu asemel trenni…
detsember 13, 2006 at 1:48 p.l. #98312maats
MemberViimased kolm kuud pole teinud, enne seda sai aastaid tehtud.
detsember 13, 2006 at 1:52 p.l. #98313Laura Reisalu
Memberei suitseta ja ei kavatsegi
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>kui keegi minu läheduses suitsetab, siis hakkan aevastama:)
detsember 13, 2006 at 3:33 p.l. #98319nadel
Memberolen suitsetanud 2 a ja kui aastal 2007, täpsemalt 18. juuli pole maha jäetud hakkan kümneid tuhandeid maksma
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>selleks ajaks siis plaan maha jätta
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>detsember 13, 2006 at 3:56 p.l. #98323Makaveli
MemberVesipiipu tegin vahepeal iga päev , aga nüüd ühe vähem.. Nüüd on ettan heaks sõbraks saanud, kuid tean , et suudan iga hetk selle jama maha jätta
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>detsember 13, 2006 at 7:00 p.l. #98347carter
MemberPraegu just pidin loobuma sõpradega väljas koosviibimisest, kuna mina suitsu ei tee ja osad mu sõpradest teevad.
Paistab, et üsna võimatu käia kusagil klubides, kohvikutes ilma suitsuta kokkupuutumiseta.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>detsember 13, 2006 at 10:20 p.l. #98365Ikkreh
MemberEi ja pole plaanis ka!
detsember 14, 2006 at 9:50 e.l. #98379Raul1
Memberolen elus siiani 1 paki tõmmanud, aga seda ka alla ei tõmmanud, kuna ei suuda lihcalt. Muidu küll ei suitseta ega kavatse ka hakata. Osad räägivad, et kallis lõbu pidavat olema.
detsember 14, 2006 at 10:28 e.l. #98382jrx
MemberSotsiaalne vesipiibu tõmbamine vast ei tule arvesse
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>detsember 14, 2006 at 10:50 e.l. #98383jasmiini
MemberSiinkohal mainiksin, et suitsetamine on ohtlik neile, kellel on suguvõsas eelsoodumus näiteks kopsuvähki haigestuda ja isegi ilma soodumuseta on võimalik oma kopsud nõnda metsa keerata.. rääkimata ülejäänud elunditest. Samas on minu ema juba vähemalt 20+ aastat suitsetanud ja mõned kuud tagasi käis kopse pildistamas ja ei jälgegi nö suitsetaja kopsust… võtke nüüd kinni eks, aga kõigil ei pruugi nii vedada. Mina isiklikult ei suitseta ja minu sõbrad ka mitte. Joogi kõrvale on muidugi kunagi mõned “plärud” tehtud pulli pärast ja sigaritki on proovitud, aga noh .. uhke ei ole, aga häbi ka ei tunneMa arvan, et üks tühine kopsupilt ei anna veel põhjust väita, et kopsud on puhtad ja volaa võib edasi suitsetada! Üldse ma väga skeptiliselt suhtun perearstide ja nende a`la kopsuröntgeni uuringutesse. Enamus need masinad on sõjaaegsed. Seda seepärast, et omal mõned aastad tagasi seoses tundmatu haigusega (arstid lihtsalt ei suutnud diagnoosida minu haigust
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> ) oli põhjust külastada neid masinaid ja noo, mida nemad kõik siis seal avastasid – no kopsukelme põletik oli raudselt, aaa siis selgus et ikka ei ole vaid hoopis vesipais v muu kahtlane ollus kopsus, no lõpuks oli vist ikka kopsupõletik jne. Oksele ajab, kui meenutan. Aga lõpuks sain läbi suurte raskuste ja nõudmiste kompuutertomograafiauuringu ning selle tulemuses ma ei kahelnud – mu kopsud olid ideaalses töökorras. Aga mis tõbi mul oli, seda ei saanudki ma teada, olin haige 18 kuud ja sain iseenesest lõpuks terveks! Aga nt lahkamisel näidatud mehe kopsud, kes oli samuti suitsetanud 20 aastat see vaatepilt on unustamatu -seda võiks su ema näha, see mõjuks kindlasti motiveerivalt
??:”>detsember 14, 2006 at 12:24 p.l. #98387Rambo vend
MemberLastel pole mingit hirmu ega austust ei vanemate, kooli, õpetajate , vanemate inimeste ega isegi politsei suhtes.Minul ka ei ole näiteks mingit austus loetletud inimeste vastu. Miks peaksin ma (või laps) mingit ametit austama? Ma arvan et politseinike seas on austust mitteväärivaid inimesi sama palju, kui teiste ametite hulgas. Sama seis ka õpetajatega.
Mina austan ausaid, õiglasi, tahtejõulisi ja usaldusväärseid inimesi, see kui vanad nad on ja mis ametit nad peavad, mind ei koti. Austus tuleb oma tegudega ära teenida, enam ei piisa hallist peast või kõvast häälest (käest).
Ei suitseta üle 3 aasta juba.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>detsember 14, 2006 at 2:41 p.l. #98398argonaut
MemberEi ole vajadust suitsetamise järgi, samuti ei ole vajadust alkoholi ega muu taolise mõttetuse järgi.
Inimene, kes ei pea lugu karskest eluviisist, on tühine null, vähemasti minu silmis ning selline inimene ei saa ennast pidada sportlaseks kui ta ei pea kinni nendest lihtsatest põhitõdedest. Seega võin julgelt öelda, et valdav enamus neist, kes peavad ennast sportlaseks, pole seda teps mitte. Sportlaseks olemine eeldab printsipiaalsust, distsipliini – seda aga mingil konitõmbajal ja muidu pidutsejal (loe: läbustajal) kohe kindlasti pole.
Arvamus, et vesipiibu tõmbamine, mis on mingi eriti mõttetu seltskondlik lollus, on üsna süütu tegevus, on veelgi kahjulikum, kui sigareti tõmbamine… Tervislikkuse komponendiga olgu kuidas on, kuid küsimus on põhimõtteline. Asja olemus ei muutu n-ö “pühapäeva suitsetamisega”. Tapmisega võrdlus on igati sobilik. Sa kas teed seda või sa ei tee seda, vahepealset varianti ei ole. Umbes nagu küsimuse puhul, et kas sa oled otsustusvõimeline inimene, vastataks, et “ei oska öelda”
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> . Samas võiks veel paralleeli tuua naise peksmisega, mis kahjuks eesti “kõvale” mehele (nagu ka suitsumees – “kõva”) niivõrd omane – kui sa oled kord juba naist löönud, siis seda tagasi võtta ei saa, tegu on tehtud.Tean, et olen sisuliselt hüüdja hääl kõrbes, kuid ma siiski ei seleta siin seletamise pärast nagu näiteks paljud ullikesed isehakanud neonatsid, skinnid ja muud taolised koomikud, kes protesteerivad puhtalt protesteerimise pärast. Neile ei lähe korda mingid põhimõtted, peaasi, et saaks mässu tõsta, olla n-ö erinev hallist massist, möllata ja olla kogu melu keskel, minna vooluga kaasa, lihtsam on ju ise mitte mõelda. Haletsusväärne. Mis puutub veel neonatsidesse, siis enamik neist on parajad “korstnad”. Ma ei kuuluta siin mingit absoluutset tõde. Minul on täiesti ebanormaalsed tõekspidamised, sest enamik eestlasi tarvitab mingil määral alkoholi… seega, mis parata – eks n-ö “omamoodi hulle” peab ka olema…
??:”> . Tulles tagasi suitsetamise juurde… jääb ikkagi õhku küsimus, et milleks on üldse suitsetamine vajalik inimorganismile?
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Lihasmassi kasvatamiseks? (a la piim soolaga, õlu, kõrvenõgesed jne)
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Ja ärge tulge siin rääkima mingist stressi alandamisest tubaka või alkoholiga….. selline jutt on pullikaka.detsember 14, 2006 at 2:46 p.l. #98401UmbIsik
MemberAsja olemus ei muutu n-ö “pühapäeva suitsetamisega”. Tapmisega võrdlus on igati sobilik. Sa kas teed seda või sa ei tee seda, vahepealset varianti ei ole.“Do or do not… there is no try.”
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.