Kas keha-ja ainevahetuse tüüp on kindlas seoses?
Avaleht » Forums » Treening » Jõusaal » Kulturism & Fitness » Kas keha-ja ainevahetuse tüüp on kindlas seoses?
- This topic has 4 replies, 4 voices, and was last updated 20 years, 1 month tagasi by
Aksel.
-
AutorPostitused
-
jaanuar 7, 2006 at 4:53 p.l. #6141
Janar Rückenberg
MemberKuigi olen selle teemalisi artikleid lugenud, ei suuda ma aru saada ühest asjast. Nimelt,
kõik me teame, et on olemas kehatüübid:
1. Ektomorf – pikad, peenikesed, kõhetud tüübid.
2. Mesomorf – treeningule hästi alluvad.
3. Endomorf – tüsedusele kalduvad, tavalisest suurem rasvaprotsent
Ei hakka neid rohkem kirjeldama, kuna see üsna leierdatud teema.
Aga, mis mind nagu huvitab, on see, kuidas kehatüüp ja ainevahetuse tüüp seotud on.
No teame ju, et reeglina ektomorfid kiire ainevahetusega, endomorfid aeglasega,
sellepärast ju need rasvad ladestuma kipuvad.
Aga, ma ei ole siiani aru saanud, et kumb kumma siis dikteerib, kas
ainevahetusest tuleneb see kehatüüp või vastupidi?
Ja kas see on reegel, et nt. ektomorfse kehatüübiga indiviidil on alati kiire
ainevahetus?
Samas kui nii mõelda, siis ainevahetus, selle iseloom ju ei saa dikteerida meie luude
anatoomilist pikkust ja luustiku struktuuri üldse? Aga on jäänud arusaam, et
ektomorfid, kõhnad kondised (pikkade luudega) kõhetud tüübid on alati kiire
ainevahetusega ja hard gainerid ja endomorfid on alati sellised matsakamad, lühikeste
käte ja jalgadega ning aeglase ainevahetusega.
Või on hoopis nii, et see skeleti anatoomiline struktuur ja ainevahetuse tüüp ongi
kindlalt fikseeritud, et see kes on pikk ja peenike, pikkade luudega on kiire
ainevahetusega hard gainer ja sama lugu siis ka endomorfiga – lühikeste luudega
paksuke ja aeglase ainevahetusega.
Mõte oli pikk, kuid oleksin tänulik, kui kommenteeriksite, mida asjast arvate!
Et kas see on siis lihtsalt juhus, et pikkade luudega inimesed on peaaegu alati
hardgainerid ja kiire ainevahetusega???
jaanuar 7, 2006 at 4:58 p.l. #65946Kristjan-Johannes Konsap
MemberMul peaks olema kiire ainevahetus ja eks siis sellest tulebki, et rasva on vähe. Aeglase ainevahetusega inimestel on suurem rasvkude, sest neil on aeglane ainevahetus!
Pikad tüübid ja kõik peenikesed?mhh..usun, et on olemas ka pikka kasvu inimesi, kes on vähe tüsedamad.
jaanuar 7, 2006 at 5:12 p.l. #65947atsetoon
Memberkuidas siis aeglase ainevahetusega rahvas ainevahetust kiirendada saaks?
jaanuar 7, 2006 at 5:26 p.l. #65948veinikaarija
MemberIkka ainevahetusetüüp dikteerib kehatüübi.
jaanuar 7, 2006 at 9:13 p.l. #65972Aksel
MemberMa usun, et ega need tüübid nii absoluutsed ole. Vahest väljenduks siis selliselt: usun, et pole täiesti puhtaid tüüpe, ikka on segu e. kalduvus kuhugi suunda.
Ja teiseks. Ainevahetust saab mõjutada. Ilmselt ehk mitte absoluutses mõttes, aga väga väga suurel määral küll. Minu elus on olnud perioode, kus on olnud probleeme nii rasva kogunemisega kui ka sellega, et on olnud probleeme kehakaalu säilimisega. Ja need muutused on olnud tingitud keskkonnast ja tegevusest, milles/kus olen viibinud.
Muidugi ma ei saa väita, palju see ainevahetus siis on kiirenenud või aeglustunud (pole selle ala spetsialist), sest ei oska seda mõõta. Ometi tundub, et ainevahetus ei muutumatu, vaid mõjutatav meie tegevuse poolt.
Omaette teema on ainevahetuse kiiruse seosed muutustega inimese hormonaalsüsteemis. Muutes inimese hormonaalsüsteemi, muutuvad paljud protsessid inimeses. See mõju on suurem, kui oskame kujutleda! Ei mõtle siin sugugi ainult steroidide vahetut manustamist. Hormonaalsüsteemi saab mõjutada vägagi suurel määral meie elutegevuse läbi (st. meie elutegevus võib mõjutada oluliselt hormonaalsüsteemi).
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.