Skip to main content

kama toiduna

Avaleht » Forums » Toitumine » Toidulisandid » kama toiduna

Viewing 5 posts - 31 through 35 (of 35 total)
  • Autor
    Postitused
    nope
    Member

Ma ei saa nüüd aru ,kas müsli söömine on halb?

hehee
    Member

Ma ei saa nüüd aru ,kas müsli söömine on halb?
    Aile
    Member

Ei ole naljakas ega hullumeelne. See-eest on tegemist asjaga, mida nimetatakse inglise keeli “anecdotal evidence”, ehk siis kontrollimatute tingimustega üksikjuhtumid, mis ei ütle MITTE MIDAGI selle kohta, kas ja kuidas krõbuskid koertele mõjuvad.

Ma vihkan….

Aile
    Member

Ja tegelikult me ei peaks siin üksteise peale haukuma, sellepärast, et üldiselt me oleme väga paljus ühel nõul:

1. töödeldud suhkur on halb (white / processed sugar)

2. töödeldud jahu on halb (processed wheat)

3. trans-rasvad on halvad

4. inimesed peaks sööma palju rohkem aedvilju kui nad seda üldiselt teevad

5. inimesed peaks sööma rohkem Omega-3 rasvhappeid kui seda keskmise inimese toidulaud tänapäeval pakub

6. keskmine inimene sööb tänapäeval üldse liiga palju süsivesikuid

On mul õigus, et nende 6 punkti poolt oled sa nagu minagi kahe käega?

Lihtsalt mul läheb hari punaseks kui keegi tuleb selle jutuga, et inimene ei ole geneetiliselt mõeldud teraviljatooteid ja / või piimatooteid tarbima. Evolutsioon võib käia päris kiiresti (laktaaditolerantsi teke on hea näide). Samuti ei arvestata tihti erinevate geneetiliste populatsioonidega (näiteks väga terved jaapanlased, kes söövad ju palju riisi!). Me EI ole samad inimesed kui need, kes elasid 20 000 aastat tagasi.

99% inimese jaoks on tunduvalt mõistlikum ja lihtsam viia dieeti sisse muutuseid, mis ei ole nii ekstreemsed. Ma arvan, et tervise seisukoha pealt 2 viilu rukkileiba ja / või 100 g tatart päevas ei saa olla halb (minu arvamus). Halb on see kui süüakse hommikul ja õhtul saia ja lõuna ajal pastat ja vahepeale krõpse.

Jorx…sinu ylaltoodud jutuga olen ma p2ri.

Teravili v6iks olla nii v2he t88deldud, kui v6imalik, lisaks juurde. Riis v6ib sobida jaapanlasele, kuid Ailele Eestis ta ei sobi. Kas Jorxile sobib? Seda peab Jorx ise tunnetama… ja nii on paljude asjadega.

Blackdom
    Member

Ei ole naljakas ega hullumeelne. See-eest on tegemist asjaga, mida nimetatakse inglise keeli “anecdotal evidence”, ehk siis kontrollimatute tingimustega üksikjuhtumid, mis ei ütle MITTE MIDAGI selle kohta, kas ja kuidas krõbuskid koertele mõjuvad.

Tead, sama asi on ka kassidega… ja veel hullem isegi, sest kassid erinevalt koertest on carnivorid (lihasööjad). Koerad peaksid vist olema omnivorid, aga ma pole koerte kohta eriti uurinud kah. Kui sa vaatad Eestis müüdavate kuivtoitude pakendeid, siis avastad, et nn. profitoitudes (Hill’s) on liha 30-40%, ülejäänud on samuti riis ja muud odavad “fillerid”, e. süsivesikuid saab kass soovitava 5-10% asemel 40-50%. See on veel hea näide… paljud toidavad Whiskasy ja teiste tavapoodide kuivtoiduga, kus liha on 4%!!!

Kui ma endale kassi hankisin, siis ma uurisin ikka üle poole aasta internetist kasside toitumise kohta, sest mul oli kinnisidee anda kõige paremat toitu, mis võimalik. Pehmelt öeldes avastasin, et olukord on uskumatu ja shokeeriv. Paraku on ka selles valdkonnas nii, et suurtootjad kontrollivad ka seda, mida paljud veterinaarid soovitavad… kas erakliinikule on kasulik terve kass, kes kunagi ravi ei vaja?! Kas suurkorporatsioonide tegutsemise eesmärk on olla kasulik kassidele või teenida raha? Ebameeldivad küsimused, mis?

Õnneks müüakse Eestis toorelihatoidu lisandeid… päris kallid, aga tasub ära. Ja toore lihatoidu valmistamine on ka jube tüütu, aga kui loomast hoolid, siis see 30 min valmistamine on köki-möki. Kassi eluiga on samuti otseses sõltuvuses sellest, mida talle sisse sööta. On palju näiteid sellest, et kui kassi õigesti toita (toorelihatoiduga), võivad nad elada ca 25. aastaseks. Eestis müüdava kuivtoidu peal pärast 10. eluaastat reeglina suured probleemid juba. Diabeet k.a.

USA-s on sellest juba aru saadud ja enamik toorelihatoidu lisandeid tehaksegi just seal. Euroopa on selles valdkonnas tublisti maha suutnud jääda ja Eesti kliinikud ei ole nõus toorelihatoidu lisandeid eriti müüki võtma. Kui viitad uuringutele jmt. siis saad kohe demagoogiarahe osaliseks a’la see on jälle mingi USA hullude sekt (a’la kaalujälgijad jne) ja mingit tõepõhja sellel all ei ole jne.

Nii, et kui veidikene uurida, siis saad aru, et anelka juhtum ei ole mingi üksikjuhtum, vaid kurb reegel. Lemmikloomade toidutööstuses on asi kordi hullem kui keskmine inimena arvata oskab.

Viewing 5 posts - 31 through 35 (of 35 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.