Head rasvad, halvad rasvad
Avaleht » Forums » Spetsialistid » Küsi Teadjatelt » Küsi Fred Antsonilt » Head rasvad, halvad rasvad
- This topic has 72 replies, 20 voices, and was last updated 16 years, 3 months tagasi by
R.Tamm.
-
AutorPostitused
-
jaanuar 29, 2008 at 1:45 e.l. #137926
AlanBStard
ModeratorMercola, Weston Price ja Pottingeri suhtes soovitan VÄGA kriitiline olla…Nende argumenteerimiskvaliteet ei pruugi olla 100% kvaliteetne, aga mitte ka täielik jama ja üht-teist huvitavat nad igatahes välja kaevavad.
Minu meelest olid nad esimesed, kes sojaga seotud probleemidest hakkasid rääkima, ehkki paistab et info on ammu olemas, nt sealt leitud (vabalt valitud) viide:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?c…pt=AbstractPlus
Ja vähemalt soja osas tuleb neil vastu seista suurele laviinile üliebakvaliteetsele kommerts”infole”. Enamik inimesi räägib tõsimeeli, et nt “küll ma olin täna tubli ja tervislik, sõin isegi mingit sojakohupiima”.
Tõsi, ega nalja pole ühegi “kasuliku” asjaga, peaks vist natuke uurima:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1180891…Pubmed_RVDocSum
EDIT, natuke uurisin:
Täisartiklid on paljud tasulised, aga pisut rahustava jupikese google ühest näitab:
“In comparison with humans, rodents are highly sensitive to goitrogenic treatment, … Furthermore, in comparison with the usual human green tea intake, .”
Näriliste ainevahetus on üldse üsna erinev ja annused olid väga suured, 13 nädala jooksul ilmnes nõrk mõju, kui sööt sisaldas 1,25% rohelise tee ekstrakti ja tugev mõju siis, kui sööt sisaldas 5% rohelise tee ekstrakti.
Minu max on kuskil 1 g ekstrakti päevas.
Lisaks teine artikkel:
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/134/12/3431S#T3
Aga jutt areneb juba väga teemast mööda.
PS. Fred, siin võib rohkem Jorgeneid olla kui pealtnäha paistab. Mõni võibolla küll täppidega
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 29, 2008 at 2:15 e.l. #137927AlanBStard
ModeratorSee, et taimerasvad transrasvadega ühte patta pandi, pani ka mind imestama. Küsimus on ju siiski erinevate rasvade vahekordades.Ei pandud, osa taimerasvu on ju “heade” nimekirjas. Ma ei oska öelda, kui põhjendatult, aga tundub et on ikka vahe küll eri rasvadel-õlidel, peale küllastatuse, ja küllastamatuse asukoha ahelas. Näide wikist:
Cottonseed oil is a vegetable oil extracted from the seeds of the cotton plant after the cotton lint has been removed. It must be refined to remove gossypol, a naturally occurring toxin that protects the cotton plant from insect damage. Unrefined cottonseed oil is therefore sometimes used as a pesticide. In its natural unhydrogenated state cottonseed oil, like all vegetable oils, has no cholesterol. It also contains no trans fatty acids. However, it does contain over 50% Omega-6 fatty acids and only trace amounts of Omega-3 fatty acids, and the imbalance is considered unhealthy if not used in moderation or balanced elsewhere in the diet. Further, these polyunsaturated fats can potentially go rancid during the extraction process.
Some consumers are wary of cottonseed oil because cotton crops are one of the most chemically-intensive crops grown in the U.S. Many chemicals approved for use on cotton are not approved for use on food-based crops. Cotton field leftovers, or gin trash, is frequently fed to cattle.
To produce soybean oil, the soybeans are cracked, adjusted for moisture content, rolled into flakes and solvent-extracted with commercial hexane. The oil is then refined, blended for different applications, and sometimes hydrogenated. Soybean oils, both liquid and partially hydrogenated, are exported abroad, sold as “vegetable oil,” or end up in a wide variety of processed foods.
jaanuar 29, 2008 at 6:39 e.l. #137930ROtter
MemberBecel on taimse rasvaga, kolesteroolivaba jms.http://www.naisensydan.fi/terveysasema/index.html
Ma proovisin seda, maitselt on hea. Jutu poolest ma sööksin enne seda, kui teisi Eestis müüdavaid määrdeid, kuid siiski tuleb ka sellega piiri pidada, kuna see on 35% rasvaga.
Margariiniga tuleb piiri pidada.
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Aga söö võid, 80% rasva, see on tervislik.
Praegu on müügil Soome või, mida paksemalt leivale paned, seda parem maitse.
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 29, 2008 at 2:42 p.l. #137978jrx
MemberEi, mul ei ole suguvõsas arste. Vastan lühidalt praegu, sest aega vähe:) Kahjuks:)
See, kuidas Mercola eistab oma seisukohti, milliseid tiitleid ta endale omistab jne ei luba mul lihtsalt sellist allikat usaldada.
Aga see selleks…
Ma olen juba korduvalt öelnud – puhtalt see, et asi X oli 10 000 aastat tagasi inimesel kättesaamatu EI TÄHENDA, et see on halb. Millegi sellise väitmine on absurd. Ja ma tahaksin näha argumentatsiooni sellise väite kasuks.
Jällegi meenub lause, et “why do they call it common sense if it so rare in the world”.
Selle suhtes, kuidas ja mida sööma peaks oleme me ilmselt üsna ühel lainel… Siiski, minu jaoks on ka oluline see, millel mingisugused väited või seisukohad põhinevad ning kuidas neid esitatakse. Sellised autorid nagu Mercola ja Poliquin produtseerivad selliseid fanaatikuid nagu näiteks -anelka- siin teemas ja ennegi. Minu meelest on iga inimese kohus mis iganes südamelähedases aruteluküsimuses vaagida vastandlikke seisukohti ning otsustada siis. Kui seda teha, siis on väga tõenäoline, et otsus ei jää mitte äärmustesse vaid kuhugile sinna vahele.
Loomulikult on õigus igaühel, eriti kuna enamikel pole aega ja viitsimist ja isegi vajadust olla kõiges äärmiselt põhjalik, otsustada ka lihtsalt oma sisetunde alusel. Aga siis peaks ka ütlema nii, et “mulle tundub, et nii on okei… mulle meeldib… see ei pruugi kehtida mitte kellegi teise kohta”, mitte soovitama kõikidele inimestele terviseeliksiiriks hapukoort, põhjendusega, et minu koer on seda süües terve või et “doktor” see või teine ütles.
Poliquini tekstid mulle alguses väga meeldisid… see mis ta kirjutas t-nationis treeningust jne… aga viimasel ajal ja viimaste asjade pärast olen hakanud teda ebaotstarbekalt äärmuslikuks pidama.
Mercolaga tutvusin KOHE lugedes paralleelselt kriitilisi seisukohti tema aadressil ja tema tekstid on minu arvates üsna ühel pulgal Jüri Lina ja David Icke omadega…
Viimased kaks lõiku olid minu sisetunne ja arvamus eksju:)
P.S. Kui kellelgi on mingi hea tasulises andmebaasis artikkel, mis tema meelest kindlasti vääriks lugemist, aga ei saa kätte, siis andke mulle märku – ma võibolla saan:)
jaanuar 29, 2008 at 2:49 p.l. #137981matti
MemberMina ei näinud kummaski nimekirjas päevalilleõli,kumba nimekirja tema kuulub?
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 29, 2008 at 3:07 p.l. #137986Vägivaldur
MemberMina ei näinud kummaski nimekirjas päevalilleõli,kumba nimekirja tema kuulub?
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Päevalilleõli peetakse üheks ebasoovitatavamaks ja selle loogika järgi kindlasti teise nimekirja kuuluvaks. Nimelt tema o3 ja o6 vahe on ligi 700 kordne o6 kasuks.
jaanuar 29, 2008 at 3:23 p.l. #137989jrx
MemberPäevalilleõli peetakse üheks ebasoovitatavamaks ja selle loogika järgi kindlasti teise nimekirja kuuluvaks. Nimelt tema o3 ja o6 vahe on ligi 700 kordne o6 kasuks.Mis ei tähenda seda, et päevalilleõli ei sobiks väga hästi näiteks esmaskordseks panni sissemäärimiseks…
Igatahes… illustreerimaks seda, millest ma enne rääkisin:
Enig räägib soja kahjulikkusest
vs.
Kellel on õigus?
jaanuar 29, 2008 at 3:50 p.l. #137998anelka
MemberMis ei tähenda seda, et päevalilleõli ei sobiks väga hästi näiteks esmaskordseks panni sissemäärimiseks…Nii, et igas korralikus peres peaks olema päevalilleõli, et sellega panni esmakordselt määrida. Kuna päevalille õli ei talu absoluutselt kuumutamist, siis on 2 võimalust. 1 Pann kappi panna ja uus osta. 2 Pann puhtaks pesta ja või/kookosõliga teistkordselt sissemäärida. Miks Sa teistele nii halbu soovitusi jagad? Sa ise ei käitu ju nii.
jaanuar 29, 2008 at 4:03 p.l. #138000AlanBStard
ModeratorMa ei jõua pikalt süveneda, aga tundub et Robbinsi vastulause on vastuolus selle artikliga millele ma viitasin:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?c…pt=AbstractPlus
ja mõnedega veel.
Selle viite sain sealt Weston Price’i lehelt igatahes
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Argumenteerimiskvaliteet ei pruugi kummalgi poolel eriti hea olla, nii palju kui on silma hakanud.
jaanuar 29, 2008 at 4:16 p.l. #138003kuuliks
MemberMargariiniga tuleb piiri pidada.
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>
Aga söö võid, 80% rasva, see on tervislik.
Praegu on müügil Soome või, mida paksemalt leivale paned, seda parem maitse.
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Ok, hakkan tasapisi leivale määrima.
jaanuar 29, 2008 at 4:21 p.l. #138005jrx
MemberArgumenteerimiskvaliteet ei pruugi kummalgi poolel eriti hea olla, nii palju kui on silma hakanud.JUST NIMELT!
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>anelka – kas ma suren ära, kui ma oma panni esmakordsel sisseõnnistamisel kasutasin ca 5 g päevalilleõli? Mitu päeva ma selle pärast vähem elan? Mis täpselt juhtub päevalilleõliga kuumutamisel?
jaanuar 29, 2008 at 4:37 p.l. #138010ROtter
MemberJUST NIMELT!
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>
anelka – kas ma suren ära, kui ma oma panni esmakordsel sisseõnnistamisel kasutasin ca 5 g päevalilleõli? Mitu päeva ma selle pärast vähem elan? Mis täpselt juhtub päevalilleõliga kuumutamisel?
Talitsege emotsioone.
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 29, 2008 at 4:46 p.l. #138013Aile
MemberTalitsege emotsioone.
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Ihiii

Sa ole, kas siis kylm v6i kuum…kui sa oled leige siis ma sylitan su v2lja…Tont seda teab, kuidas see t2pne s6nastus oli…Piiblitsitaat, kuid midagi sinnapoole ta l2ks.
Igal juhul on see rasvate teema nauditav olnud, tahtsin k6iki t2nada
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 29, 2008 at 5:22 p.l. #138017anelka
MemberJorgen, Sa oled ülikoolis käinud: “Thermally Oxidized Sunflower Oil”, äkki uurid Sina ka seda teemat ja argumente, kuidas siis tegelikult on? Äkki tõesti Fred soovib, et me paksuks läheksime? Siin on veel üks hästi argumenteeritud lehekülg http://www.kolesterool.net/ vastulausena Sally Fallon`i ja Mary G. Enig`i artikklile “The Truth About Saturated Fat”. Ma enam ei teagi keda uskuda.
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 29, 2008 at 5:42 p.l. #138028ROtter
MemberJorgen, Sa oled ülikoolis käinud: “Thermally Oxidized Sunflower Oil”, äkki uurid Sina ka seda teemat ja argumente, kuidas siis tegelikult on? Äkki tõesti Fred soovib, et me paksuks läheksime? Siin on veel üks hästi argumenteeritud lehekülg http://www.kolesterool.net/ vastulausena Sally Fallon`i ja Mary G. Enig`i artikklile “The Truth About Saturated Fat”. Ma enam ei teagi keda uskuda.
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Mis siin ikka uskuda – terve põlvkond inimesi on kasvatatud üles teadmisega, et süsivesikud on energia allikas ja rasvad on pahad, ning kahjuks on selle teadmise omaks võtnud ka üks koolkond toitumisspetsialiste. Lisaks on tohutud rahad mängus toiduainetööstusel (näit. rasvavabad tooted) ning ravimitööstusel, ja kui kõik hakkaks tervislikult sööma, siis ei oleks enam midagi teha kolesteroolitaseme mõõtjatega, vererõhutablettidega ja kõigi nende muude vidinate ja rohtudega, mis ennast süsivesikutest haigeks söönud inimesed igapäevaselt vajavad. Võib võtta aastaid, enne kui praegused trendid muutuvad.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.