Head rasvad, halvad rasvad
Avaleht » Forums » Spetsialistid » Küsi Teadjatelt » Küsi Fred Antsonilt » Head rasvad, halvad rasvad
- This topic has 72 replies, 20 voices, and was last updated 16 years, 3 months tagasi by
R.Tamm.
-
AutorPostitused
-
jaanuar 28, 2008 at 8:05 e.l. #105887
Vägivaldur
MemberMercola, Weston Price ja Pottingeri suhtes soovitan VÄGA kriitiline olla…Kõigele tuleb kaasa mõelda, vahet pole, kes ütleb või kirjutab. Aga sellest nimekirjast, mille ma esimesse posti panin. Kas sa arvad, et seal on midagi valesti öeldud?
jaanuar 28, 2008 at 8:29 e.l. #137814jrx
MemberKõigele tuleb kaasa mõelda, vahet pole, kes ütleb või kirjutab.JUST.
Selles nimekirjas on hunnik asju kuulutatud universaalselt “heaks” hoolimata sellest, et neid ei saa miskit moodi panna ühte kategooriasse. On küllastunud, polüküllastumata ja küllastumata rasvad. Kõikidel on organismis oma koht ja samamoodi ka toidulaual.
Teises nimekirjas on SAMUTI erinevad asjad, mis on universaalselt “halvaks” kuulutatud. Tõesti, trans rasvu looduses ei esine (v.a. minimaalsetes kogustes) ning on näidatud võrdlemisi veenvalt, et neil on organismis ebasoovitavaid efekte. SIISKI on üsna kindel, et LIIGNE kogus küllastunud rasvu omab KA negatiivseid efekte (kui palju täpselt on “liigne” ning kas see kehtib ka juhul kui rasvu “tasakaalus” hoida – raske öelda)
Igatahes – näiteks rapsiõli ja sojaõli SISU on ikka samasugused rasvhapped nagu ülemises nimekirjas oleval palmiõlil, oliiviõlil jne. Loomulikult on rasvhapete SUHE erinev, aga seda peab ju NIIKUINII üldiselt jälgima. Maisiõli koha pealt hetkel ei kommenteeri – seda pole poes ette jäänud ja seega pole infot uurinud:)
jaanuar 28, 2008 at 8:41 e.l. #137816kuuliks
MemberOsa neist on, Becelist ei tea midagi… mis jutt seal on siis. Kui see saladus pole
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Becel on taimse rasvaga, kolesteroolivaba jms.
http://www.naisensydan.fi/terveysasema/index.html
Ma proovisin seda, maitselt on hea. Jutu poolest ma sööksin enne seda, kui teisi Eestis müüdavaid määrdeid, kuid siiski tuleb ka sellega piiri pidada, kuna see on 35% rasvaga.
jaanuar 28, 2008 at 9:25 e.l. #137819Vägivaldur
MemberSee, et taimerasvad transrasvadega ühte patta pandi, pani ka mind imestama. Küsimus on ju siiski erinevate rasvade vahekordades.
jaanuar 28, 2008 at 9:27 e.l. #137820kuuliks
MemberSee, et taimerasvad transrasvadega ühte patta pandi, pani ka mind imestama. Küsimus on ju siiski erinevate rasvade vahekordades.Mh, ma siis enam ei söö seda.
jaanuar 28, 2008 at 9:41 e.l. #137823jrx
MemberMh, ma siis enam ei söö seda.kuuliks – Vägivaldur vastas minu postitusele, EI me ei oska kumbki selle Beceli kohta kommenteerida, kuna pole ei uurinud ega tarbinud. Tõenäoliselt on anelkal õigus – kui tegemist on margariiniga, siis sisaldab ta ikkagi trans-rasvu.
jaanuar 28, 2008 at 10:22 e.l. #137825Vägivaldur
MemberJah, ma Becelist ei rääkinud. Ei ole kursis ka.
jaanuar 28, 2008 at 10:26 e.l. #137826anelka
MemberKuule vabandust… NÜÜD hakkab mulle su tujukus tõest tüütavana mõjuma. Jälle ründad MINU isikut seda realselt tundmata – ma ei mäleta, millal viimati tarbisin midagi, mille sees oli aspartaam. Magusa söömine on kenasti kontrolli all, aga MIS SEE ASJASSE PUUTUB?VANDEMOORTELE Group on toiduainetetootjad. ÄRIETTEVÕTE. Samasugune ÄRIETTEVÕTE on Werol. Seega peab nende räägitava jutu suhtes NIIKUINII kriitiline olema:)
“Dr” Mercola, PRice-Pottenger foundation ja Weston A. Price foundation (kaks viimast on tegelikult ÜKS ja seesama asi ning Mercolaga käib neil tihe ja mõnus ristviitamine) on aga inimesed, kes väidavad, et hoiavad oma käes ülimat ja ainsat tõde, mis toetub teadusinfole. Samas on seal esitatav segu üldiselt uuritud ning kõigile teada olevast infost, täiesti absurdsel tõendusmaterjalil põhinevast infost ning sinna on puistatud osavalt sisse suunavat kommertsinfot. Hunt lambanahas.
Aga õnneks teeb sinu kõnepruuk minu aadressil minu eest pool tööd ära selles, et näidata, kes oskab argumenteerida ja kes niisama lahmib.
Edit: Muide, lihtsalt tausta uurimiseks – kas sa ülikoolis oled käinud ning kui jah, siis mida sa õppisid?
Rõõm kuulda, et Sa aspartaamist hoidud. Minul on isiklik kogemus selline: kui ma olin tüüpilisel fitness menüül, oli mul pidevalt nälg ja magusa vajadus. Hakkasin jooma rohelist teed aspartaamiga. Algul 1 tablett siis 2 jne Lõpuks pidin panema 5, ikka tundus mõru. Siis hakkas aga peas kumisema. Uurisin foorumist, aspartaami kohta – Fred käskis hoiduda. Peale seda pole rohkem kokkupuuteid. Mu koer pole koertekoolis käinud, aga temagi saab aru – midagi on väga valesti siin maailmas.
Edit: kütuse firmade ja weroli vahel käib ka mõnus ritiviitamine, partnerid hoiavad ikka kokku. link
jaanuar 28, 2008 at 1:17 p.l. #137843jrx
MemberRõõm kuulda, et Sa aspartaamist hoidud. Minul on isiklik kogemus selline: kui ma olin tüüpilisel fitness menüül, oli mul pidevalt nälg ja magusa vajadus. Hakkasin jooma rohelist teed aspartaamiga. Algul 1 tablett siis 2 jne Lõpuks pidin panema 5, ikka tundus mõru. Siis hakkas aga peas kumisema. Uurisin foorumist, aspartaami kohta – Fred käskis hoiduda. Peale seda pole rohkem kokkupuuteid. Mu koer pole koertekoolis käinud, aga temagi saab aru – midagi on väga valesti siin maailmas.Edit: kütuse firmade ja weroli vahel käib ka mõnus ritiviitamine, partnerid hoiavad ikka kokku. link
Ühes teises teemas sai arutletud selle üle, mis väärtused on isiklikel kogemustel ja kuidas ja millal üldistusi teha.
Sa ei saa omistada “peas kumisemist” aspartaamile – võibolla oli su menüüs lihtsalt rasvu vähe, võibolla süsivesikuid vähe, võibolla mingi mikroelemendi puudus, võibolla mitme asja koosmõju.
Selle Weroli lingi kohta – sugugi mitte seda ei mõelnud ma “ristviitamise” all ja sellest järeldan ka vastuse oma küsimusele, mis vastamata jäi. Loomulikult kütusefirmade ja Weroli vahel on koostöö ja üksteise toetamine.
Biodiisli probleemid keskkonna koha pealt ma arvan ei kuulu siia foorumisse ja siia teemasse, kuigi see on loomulikult oluline ja huvitav teema.
Ja kindlasti ei saa su koer aru, et “midagi on väga valesti siin maailmas” – millegi sellise väitmine on räme antropomorfism.
jaanuar 28, 2008 at 3:22 p.l. #137853jaanuar 28, 2008 at 3:43 p.l. #137855anelka
MemberSa ei saa omistada “peas kumisemist” aspartaamile – võibolla oli su menüüs lihtsalt rasvu vähe, võibolla süsivesikuid vähe, võibolla mingi mikroelemendi puudus, võibolla mitme asja koosmõju.
// See kumin on olnud mu peas 3 tundi. Pärast seda, kui ma jõin rohke magusaasendajaga tee. Ma olen see halbade geenidega tüüpi, kelle organism väga kiirelt reageerib valele.
Selle Weroli lingi kohta – sugugi mitte seda ei mõelnud ma “ristviitamise” all ja sellest järeldan ka vastuse oma küsimusele, mis vastamata jäi. Loomulikult kütusefirmade ja Weroli vahel on koostöö ja üksteise toetamine. Biodiisli probleemid keskkonna koha pealt ma arvan ei kuulu siia foorumisse ja siia teemasse, kuigi see on loomulikult oluline ja huvitav teema.
// Ma mõtlesin seda: raps on kasulik taim – tõmbab tööle nii auto mooori, kui inimese mootori. 2 kärbest 1 hoobiga. Ideaalne äriidee. 1 taim, 1 tehas, 2 kasumit. Reaalsus on see, et kui rapsile põis tühjendada, see kuivab. Kookos aga peab taluma 24/7 40 kraadist kuumust. Lihtsamalt ei ole võimalik seletada, miks küllastunud rasv on tervise eliksiir.
Ja kindlasti ei saa su koer aru, et “midagi on väga valesti siin maailmas” – millegi sellise väitmine on räme antropomorfism.
// Ma mõtlesin seda: inimesed üritavad rikkuda loodusseaduseid. 35% margariinid, kalorivabad magustajad, säilitusained, maitsetugevdajad… Mercola ei aja teadust, vaid tuletab inimestele meelde loodusseaduseid. Palju selliseid inimesi maailmas on?
jaanuar 28, 2008 at 4:25 p.l. #137856jrx
MemberMa olen see halbade geenidega tüüpi, kelle organism väga kiirelt reageerib valele.Reaalsus on see, et kui rapsile põis tühjendada, see kuivab. Kookos aga peab taluma 24/7 40 kraadist kuumust. Lihtsamalt ei ole võimalik seletada, miks küllastunud rasv on tervise eliksiir.
Ma mõtlesin seda: inimesed üritavad rikkuda loodusseaduseid. 35% margariinid, kalorivabad magustajad, säilitusained, maitsetugevdajad… Mercola ei aja teadust, vaid tuletab inimestele meelde loodusseaduseid. Palju selliseid inimesi maailmas on?
Aga võibolla oled sa siis nii unikaalne genotüüp hoopiski, et ainult sul aspartaam pea kumisema paneb? Mulle tundub ikkagi see alakaloraaži variant palju reaalsem… jõid suhkruasendajaga teed, organism süsivesikuid ei saanud ning kolme tunni pärast oli aju totaalses glükoosinäljas.
Usu mind – kui aspartaamil oleks mõjusid, mis subjektiivse tuntavusega väljenduksid kolme tunni möödudes peale manustamist, siis see EI oleks riiulitel. Lisaks sellele veel keegi ei ostaks seda. Nii kõva vandenõud ei mätsi keegi kinni.
Põie tühjendamisest rapsitaimele ja kookosetaimele – ma arvan et absurdsemat seletust ja põhjendust ei ole võumalik eriti anda. Et inimesed peaks sööma vastupidavamaid taimi ja nõrgemad taimed on kahjulikud? Kaktuseõli? Kaktuseokkaid? Küllastunud rasv tervise eliksiir – no tule taevas appi! Isegi tasakaalustatud toit iseeneses pole veel “tervise eliksiir”.
Inimesed rikuvad loodusseaduseid juba sellest ajast peale kui nad nö puu otsast alla ronisid, sellest ajast kui nad hakkasid pretendeerima keskmisele elueale, mis on pikem kui 40 aastat. Vibu ja tule kasutuselevõtust jne jne jne.
Ja usu mind. Selliseid “doktoreid”, kes ullikeste pealt raha teenivad, kuulutades “loodusseaduseid” on maailmas ikka omajagu palju. Kahjuks.
Lihtsalt märkuseks – ma juba nii mõnigi postitus ei vaidle enam sinuga, seega kui sul pole aega ja viitsimist, ära tunne kohustust vastata. Kirjutan selleks, et avalikus internetiruumis oleks esitatud tasakaalustatud seisukoht ning, et inimestel oleks parem otsustada enda terve mõistuse alusel, mitte joosta järgi sellele, et “üks doktor ütles”.
jaanuar 28, 2008 at 8:25 p.l. #137894AlanBStard
Moderatorkuuliks – Vägivaldur vastas minu postitusele, EI me ei oska kumbki selle Beceli kohta kommenteerida, kuna pole ei uurinud ega tarbinud. Tõenäoliselt on anelkal õigus – kui tegemist on margariiniga, siis sisaldab ta ikkagi trans-rasvu.Ma ju ütlesin, et ei sisalda
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Osa margariine on juba muul viisil kokku pandud, Becel teiste seas.
Aga Becel sisaldab lisaks soja fütosteroole. Üks tuntuim fütosterool on beeta-sitosterool, Prostamool Uuno toimeaine, 5-AR-inhibiitor, kulturistide seas populaarne, takistab dihüdrotestosterooni tootmist. Dihüdrotestosteroon teeb poisikesest mehe ja mehest Tarzani, aga viib ka juuksed peast ja mõjutab eesnäärme vohamist. Aga viimast minu teada mitte ilma östrogeenita, nii et ma loodan et lõpuks õnnestub kõik östrogeeni tõusu kaela ajada. Sest DHT vananedes ei tõuse, aromataas ja östrogeen tõusevad.
Lisaks paistab et see sitosterool alandab LDL-kolesterooli taset.
Mida need ülejäänud steroolid teavad, ei tea. Isasemaks ilmselt mitte
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 29, 2008 at 1:21 e.l. #137923Fred Antson
MemberTänud Vägivaldurile olulise teema algatamise eest ja anelkale sellele suurepärase vastuse andmise eest! Lisan omalt poolt, et:
inimorganism vajab muidugi ka o-6 õlisid, välja jätta neid ei tohi, kuid see on ka võimatu: saame neid ju piisavalt pähklitest, seemnetest, teraviljatoodetest ja kahjuks ka lihast ja kalakasvanduse kaladest – vajadus moodsa aja taimeõlide järele ei ole kuidagi tervislikkuse seisukohast põhjendatud;
taimeõlid on transrasvadega sellepärast ühte “patta” pandud, et nad pole imimkonnale eelnevatel arenguetappidel vastava tehnoloogia puudumise tõttu kättesaadavad olnud ning on inimesele kui liigile ebaloomulik toiduaine;
loomulikult saab kõige kasulikuga liialdada, ka küllastunud rasvadega;
küllastunud rasvade halb reputatsioon tuleneb nende mitteeristamisest transrasvadest ja samaaegsest rohkest süsivesikusisaldusest toidusedelis;
artiklite autor Mary Enig on rasvade biokeemia tippteadlane!
jaanuar 29, 2008 at 1:29 e.l. #137925Fred Antson
MemberMillest, Jorgen, on Sul selline hoiak? Püüdes seda mõista – kas Sul on lähikonnas või suguvõsas arst, kes peab ainuõigeks seda, mida talle kunagi õpetati ja kelle mõju tõttu jätad klapid silmadele?
“segu üldiselt uuritud ning kõigile teada olevast infost, täiesti absurdsel tõendusmaterjalil põhinevast infost ” – kas mõtlesid selle all kolesterooliteemat?
Kui oli nii, siis vastan: see oli siiski ainult esialgne hüpotees, mida hakati esitama tõe pähe – kui viitsiksid lähemalt uurida, jõuaksid intelligentse inimesena kindlasti samale järeldusele.
Osav väitleja võib ära tõestada ükskõik mida, nagu Sa aspartaami küsimuses ka tegid.
Tea, et Poliquini ja Mercola vaated on umbes 90% ulatuses identsed (ka kolesterooli osas)! Mõlemad mehed kammivad igapäevaselt läbi uusi teadusuuringuid, vahendades ja rakendades neid. Üks vahendab olulisemat infot tasu eest ja korraldab hirmkalleid kursuseid, teine vahendab kõike tasuta! Üks on ärimees, teine missioonitundega inimene. Ma hindan Joseph Mercolat väga kõrgelt..
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.