Fitness muudab sarmika naise eriti pilkupüüdvaks – fookuses Liisa Otsus
Avaleht » Forums » Päevakajaline » Uudiste ja artiklite järelkaja » Fitness muudab sarmika naise eriti pilkupüüdvaks – fookuses Liisa Otsus
- This topic has 14 replies, 10 voices, and was last updated 18 years tagasi by
MEE.
-
AutorPostitused
-
jaanuar 11, 2008 at 6:49 e.l. #11744
Arnold
MemberFitness muudab sarmika naise eriti pilkupüüdvaks – loe lähemalt !
Siinkohal tänan Postimehe toimetajat Deivil Tserpi isiklikult, aitähh !
Tekst Postimee.ee Deivil Tserp
Üksnes poolteist aastat tõsiselt harjutanud 20-aastane Liisa Otsus pälvis juunioride fitness’i maailmameistrivõistlustel pronksmedali.
Kulturismi grand old man’i Indrek Otsuse tütar Liisa oli lapsena kaljukindlal seisukohal, et naisel ei tohi tugevaid lihaseid olla. Ent poolteist aastat tagasi hakkas sarmikas piiga fitness’iga sinasõprust sobitama ja pälvis mullu detsembris oma teisel võistlusel juunioride MMi pronksi.
Kõrvaltvaataja arvab ekslikult, et Indrek ja Anu Otsuse tütar valis ala vanemate soovitusel. «Isa ja ema mind ei suunanud,» ütleb Liisa Otsus. «Lapsepõlves fitness mulle ei meeldinud. Arvasin, et naisel ei tohi lihaseid olla. Kõik muutus kaks aastat tagasi. Läksin jõusaali, et end vormis hoida.»
Tütre ootamatu kannapööre üllatas Indrek Otsust. «Teismeeas oli Liisal perioode, kui ta ei julgenud jooksmaski käia – kartis, et jalalihased muutuvad liiga suureks,» meenutab papa muigamisi. «Ses mõttes oli fitness’i valimine nagu mingi ime. Liisa jõusaali tulek hämmastas mind.»
Medal valu kiuste
Samas kinnitab Indrek Otsus, et pole kordagi tütart mõjutada üritanud. «Pigem soovitas Ott Kiivikas (Eesti parim kulturist – toim) Liisal fitness’i proovida,» sõnab Indrek Otsus. «Mõistagi olen rõõmus, et ta selle ala valis. Fitness on palju tõsisem ja raskem ala kui kulturism,» lisab ta hoogsalt.
Liisa Otsus liigub arenguredelil kui seitsmepenikoormasaabastega. «Algus on olnud väga hea,» möönab ta. «Midagi paremat ei saanud tahta. Juunioride maailmameistrivõistlustel esimese ja teise koha pälvinud sportlased olid ikka omaette tasemel. Olen fitness’iga veel liiga vähe tegelenud.»
Samas on Liisa Otsuse senine sporditee olnud kõike muud kui meelakkumine. MMile sõitis ta puusavigastuse kiuste. «Kaks nädalat enne etteastet ma ei käinud. Soojendus möödus raskelt. Polnud päris kindel, kas suudan võistlusel spagaati teha. Ent sain siiski hakkama. Tasu oli meeldiv.»
Proovis mitut ala
Õnneks vabanes Liisa Otsus MMi eel lavakartusest. «Esimest korda esinema minnes valdas mind hirmus tunne,» tunnistab ta. «Eesti meistrivõistlustel olin esimene võistleja. Laval oli maas kitsas vaibariba, pool kava tuli sooritada libedal puupõrandal. Kartsin kukkuda.»
«Kui kõige raskem element möödas oli, võisin kergemalt hingata,» jätkab Tallinna Ülikoolis esimesel kursusel kehakultuuri tudeeriv Liisa Otsus lõbusalt. «Ja kui kava lõppes, siis ma isegi naeratasin. Esinemise ajal ei tulnud üldse meelde, et naeratada on ka vaja.»
Sportlike vanemate lapsena astus Liisa Otsus spordirajale juba enne kooliminekut. Iluvõimlemistreeningul käis ta üheteistkümnenda eluaastani. «Treener hoidis kinni, aga tulin ise ära,» ütles Soomes hüpitsaharjutuses kolmanda koha pälvinud piiga. «Vigastused segasid, selg oli pidevalt haige.»
Venna eeskujul läks Liisa Otsus kergejõustikutreeningule. «Võistlesin kõikidel aladel,» räägib ta. «Mulle sobis pikamaajooks, kuid meeldis ka kõrgushüpe, ehkki olen lühikest kasvu (1.60 – toim). Mäletan, et Ksenija Balta oli siis parim ja püsib nüüd naiste hulgaski tipus. See õnnestub vähestel.»
Kergejõustikust taandumise järel aasta flamenkot tantsinud Liisa Otsus tundis, et kaks treeningut nädalas on talle liiga väike koormus. «Ei suuda spordita elada,» tõdeb Liisa Otsus, silmad säramas kui prožektorid. «Ma ei oska olla nii, et lähen koolist koju ja hakkan kohe televiisorit vaatama.»
Ühtäkki sisenes tallinlanna Liisa Otsus jõusaali ja taganes tasapisi varem paika pandud tõekspidamistest. «Harjutamas käies kadus hirm,» selgitab ta. «Kui kehal muudatused tekkisid, siis vaatasin, et asi polegi nii hull. Fitness’is ei ole lihasmass oluline. Üle piiri minnes sind kõrgelt ei hinnata.»
Lihaseid treenib Liisa Otsus isa Indreku näpunäidete järgi. Vabakava koostab talle aga maailma tippklassi kuuluv Natalja Nazarenko-Kiivikas. Tänavu kevadel Eesti karikavõistlustel saab Liisa Otsus emapuhkuse järel areenile naasva treeneriga võimeid võrrelda.
«Eks võitja ole ette teada,» ütleb Liisa Otsus. «Olen alaga vähe tegelenud. Ta on mitu aastat keha poolest üle. Põnev on ikkagi. Eesti meistrivõistlustel esinesin oma kategoorias üksi. Tänavu käin juunioride tiitlivõistlustel. Tähtis on saavutatud tasemel püsida.»
Juunioride EMi ettevalmistust alustas Liisa Otsus sel nädalal. Seni kosus ta 21. detsembril tehtud mandlilõikusest. «Eelmisel aastal olin peaaegu iga kuu haige, raske oli harjutada,» sõnab Liisa Otsus. Indrek Otsus täiendab: «Üks viitsütikuga pomm sai likvideeritud.»
Ometi pole Liisa Otsus vaevustest prii. Ta peab jätkama puusatrauma ravimist. Haiget kohta tuleb määrida salviga, samas saab vitamiinisüste ja massaaži. «Teen korraliku soojenduse, enne kui hakkan raskusi tõstma. Koormused pole suured, nad tõusevad iga aastaga.»
Väga head eeldused
Indrek Otsuse sõnul tuleb tütrel kannatust varuda. «Kuna Liisa on treeninud napilt üle aasta, ei tohi koormused liialt tõusta. Lihased arenevad pagana aeglaselt, eriti naistel. Ees ootab neli aastat tugevat tööd, siis võib täiskasvanute hulgas edu loota. Minu roll on Liisat tagasi hoida, mitte sundida.»
Fitness’i proovides ei julgenud Liisa Otsus suuri eesmärke seada. «Esimesed võistlused andsid lootust, et võin kaugele jõuda. Tuleb raskustega võidelda, aga poolelijätmine oleks mõttetu. Tunnen, et mul leidub tahtmist alustatu lõpuni viia.»
Indrek Otsus kiikab julgelt tütre tulevikku. «Liisal on kõik eeldused tõusta tipptasemele,» tõdeb isa õhinal. Ent võtab kohe hoo maha: «Ta astub sel teel esimesi samme. Õnneks mõistab Liisa ka ise, et pole veel kuhugi jõudnud.»
Naljaga pooleks võib öelda, et (vallalistel) meestel tasub vuta-vuta Eesti karikavõistlustele minna – nelja aastaga juuksed puusadeni kasvatanud Liisa Otsuse esinemine peaks silmailu pakkuma kõige piprasema maitsega huvilisele.
Bikiinid võivad maksta 5000
Eesti fitness’i tulevikulootuse Liisa Otsuse kinnitusel võivad esinemisbikiinid maksta koguni viis tuhat krooni.
«Võistluskleidid on samuti kallid,» räägib Liisa Otsus. «Viimati sain kleidi osta poest. See tuli natuke ümber teha ja kaunistusi külge panna. Tavaliselt lastakse ka bikiinid õmmelda. Juunioride MMil võistlesin treener Natalja Nazarenko-Kiivikase bikiinides.»
Päris paljudes inimestes vastumeelsust esile kutsuvad võistluseelsed dieedid on Liisa Otsuse sõnul igati normaalsed. «Ma pole väga äärmuslikuks muutunud,» lausub 20-aastane piiga. «Söön kõike. Loomulikult peab dieedi ajal ka kapsast sööma.» (PM)
jaanuar 11, 2008 at 7:07 e.l. #124219Annika Pärtel
MemberNagu näha, siis võhiklikud spordivihkajad pritsivad juba tatti, julgemata ennast samaaegselt peeglist vaadata… Viinamarjad tunduvad mõne mehe jaoks ikka tõeliselt hapud olevat
jaanuar 11, 2008 at 7:11 e.l. #124319MEE
MemberAktivist, ära lase end ärritada. Selleks, et teada, et saavutus on hea ei pea selleks kõlupead kuulama
jaanuar 11, 2008 at 10:06 e.l. #123597Indrek K
MemberÜldiselt nendes kommentaariumites mingi 80% on idioote! Nende pärast tõesti ei tasu ärrituda, mõlemad, nii fitness, kui ka kulturism on praegu Eestis enamuse jaoks äärmuslikud alad ja nendega tegelejaid peetakse imelikeks, aga eks see asi muutub aastatega vast.
jaanuar 11, 2008 at 12:01 p.l. #123428Annika Pärtel
MemberEinoh, lihtsalt imestama paneb, mis sunnib mingit suvalist netis onajat (vabandust väljenduse eest, aga see tundus hetkel parim) kena noore naisterahva maailmatasemel sooritust nõnda kommenteerima? Oleks jalgpalli või kossuga tegemist, kas siis nii mölisetaks? Paistab, et mõnel ei ole kohe päev korda läinud, kui ei saa kuskil kellegi kohta s+++ti öelda.
jaanuar 11, 2008 at 12:13 p.l. #122564miis
MemberEinoh, lihtsalt imestama paneb, mis sunnib mingit suvalist netis onajat (vabandust väljenduse eest, aga see tundus hetkel parim) kena noore naisterahva maailmatasemel sooritust nõnda kommenteerima? Oleks jalgpalli või kossuga tegemist, kas siis nii mölisetaks? Paistab, et mõnel ei ole kohe päev korda läinud, kui ei saa kuskil kellegi kohta s+++ti öelda.Aktivist! Sul endal vist problad. Minu arust mölisesid ja s….ti ütlesid seal kommentaariumis ainult sina. Suht norm kommid olid ju.
jaanuar 11, 2008 at 12:16 p.l. #123286Zunt
MemberAktivistiga 100 % nõus
jaanuar 11, 2008 at 12:26 p.l. #123287Annika Pärtel
MemberAktivist! Sul endal vist problad. Minu arust mölisesid ja s….ti ütlesid seal kommentaariumis ainult sina. Suht norm kommid olid ju.Ma nüüd ei viitsi siin ennast uuesti kordama hakata, aga ole hea ja loe uuesti üle, mis ma enne kirjutasin, eksole….Ja siis pane suu kinni ja mine oma “probladega” trenni. “Norm” ja “komm”…ehhh
jaanuar 11, 2008 at 1:27 p.l. #123200miis
MemberOeh aktivist! Eks ma lähen jah trenni oma probladega, kui trenniaeg kätte jõuab.Kehva psüühhis sul vist. Ega sa üle treeninud ei ole või on näljutamiskuur käsil?
jaanuar 11, 2008 at 8:20 p.l. #120763Kristjan-Johannes Konsap
MemberHea artikkel. Kommentaarid kommentaarideks, need on tavaliselt veel hullemad. Meistrivõistluste kommentaare lugedes hakkas mul küll paha. Teist Liisa sugust just naljalt ei leia.
jaanuar 11, 2008 at 9:04 p.l. #120526Aile
MemberHea artikkel. Kommentaarid kommentaarideks, need on tavaliselt veel hullemad. Meistrivõistluste kommentaare lugedes hakkas mul küll paha. Teist Liisa sugust just naljalt ei leia.K6igega p2ri…
Tahtsin ainult lisada, et me oleme k6ik ainulaadsed ja kordumatud.
jaanuar 11, 2008 at 9:32 p.l. #120493Annika Pärtel
MemberOeh aktivist! Eks ma lähen jah trenni oma probladega, kui trenniaeg kätte jõuab.Kehva psüühhis sul vist. Ega sa üle treeninud ei ole või on näljutamiskuur käsil?Kas ma näen sedaviisi välja, et nälgin või?
Ei ole nagu põhjust….Tahan ka hea ja sportlik ju välja näha. Trenniga on ka parimas korras, aitähh muretsemast. Professionaalid hoiavad silma peal kenasti.Kui mul oleks kommentaare lugedes lausa paha hakanud, siis ma ei oleks nii leebe olnud
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> See oli lihtsalt kerge tähelepanek, et huvitav, miks nii paljud ” tavainimesed”, nagu üks kodanik seal kenasti tituleeris, oma ninaotsast kaugemale ei näe… Prille äkki vaja? Et kõik, kes ei ole nende nn “tavainimeste” moodi, on nõmedad, jamad, haiged, rikuvad oma tervist ja keha, meestel kindlasti ka ei tõuse jne jne jne…? Eks me oleme neid halenaljakaid väärarusaamadest ja teadmatusest/süüvimatusest mõjutatud kommentaare ju kõik sadu kordi lugenud. Kommentaarid on ikka ja jälle samad, nii et ei midagi uut. Meie sportlased arenevad tohutult, samas kommenteerijad jäävad täpselt samale tasemele aastast aastasse. Jõudu neile!
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Jah, kahjuks on inimene mõjutatav- üks kaagutab ees, terve hunnik kohe takka järele… Fitnessi neiu saab MM-l pronksi või terve koondis tuleb kümne parima hulka, ja kedagi ei koti, samas saab jalka võistkond haledalt kaela, või üks kohalik kossumeeskond võitis teist kohalikku, ja see oleks nagu elu ja surma küsimus- pajatavad telekanalid, ajalehed, raadio…
jaanuar 12, 2008 at 9:14 e.l. #120193sweals
MemberKas ma näen sedaviisi välja, et nälgin või?
Ei ole nagu põhjust….Tahan ka hea ja sportlik ju välja näha. Trenniga on ka parimas korras, aitähh muretsemast. Professionaalid hoiavad silma peal kenasti.
Kui mul oleks kommentaare lugedes lausa paha hakanud, siis ma ei oleks nii leebe olnud
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> See oli lihtsalt kerge tähelepanek, et huvitav, miks nii paljud ” tavainimesed”, nagu üks kodanik seal kenasti tituleeris, oma ninaotsast kaugemale ei näe… Prille äkki vaja? Et kõik, kes ei ole nende nn “tavainimeste” moodi, on nõmedad, jamad, haiged, rikuvad oma tervist ja keha, meestel kindlasti ka ei tõuse jne jne jne…? Eks me oleme neid halenaljakaid väärarusaamadest ja teadmatusest/süüvimatusest mõjutatud kommentaare ju kõik sadu kordi lugenud. Kommentaarid on ikka ja jälle samad, nii et ei midagi uut. Meie sportlased arenevad tohutult, samas kommenteerijad jäävad täpselt samale tasemele aastast aastasse. Jõudu neile!
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Jah, kahjuks on inimene mõjutatav- üks kaagutab ees, terve hunnik kohe takka järele… Fitnessi neiu saab MM-l pronksi või terve koondis tuleb kümne parima hulka, ja kedagi ei koti, samas saab jalka võistkond haledalt kaela, või üks kohalik kossumeeskond võitis teist kohalikku, ja see oleks nagu elu ja surma küsimus- pajatavad telekanalid, ajalehed, raadio…
aktivist. ma ei saa aru, miks sa sellise asja peale nii leili lähed. see oli on ja jääb, et inimestel on vaja millegi kallal ilkuda. kui see ei ole kulturism / fitess, siis on see midagi muud. kõik on kinni lihtsalt normaaljaotuses, mille järgi on kõige rohkema alati seda, mis on seotud keskmise ning keskpärasusega. oleks palju loota, et nad sellest ka niipea aru saavad. ja kui saavadki, siis takerduvad millessegi muusse sarnasesse. see lihtsalt on nii. las koerad hauguvad – karavan läheb ikka edasi.
muidugi jah – see pole ka õige suhtumine, et las seletavad – nende enda asi mis teevad. aga usu mind – sellise “vastukommenteerimisega” sa neile küll aru pähe ei pane
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 12, 2008 at 10:40 e.l. #120033Vägivaldur
MemberKommentaarides sõimatakse praktiliselt kõike. Selle peale ei tasu oma energiat raisata.
jaanuar 12, 2008 at 11:29 e.l. #119774R.Tamm
MemberLugesin samuti selle artikli ja ka kommentaarid labi.
Liisa kohta: tundub, et tegemist targa ja andeka inimesega.
Tema ilu ei ole vist uhtki teda nainud meest-naist kulmaks jatnud.
Mina olen temaga vaga pogusalt kokku puutunud; vaatamata sellele joudis ta mulle sumpaatse ja hea inimese mulje jatta (usun, et seda ta ongi).
Vaatluse all oleva artikli kommentaarid: eks seal oli nii halba kui head. Voib oelda, et inimesed elavad oma negatiivseid emotsioone vaga vale koha peal valja. Seda enam, et nad asjast, mida kommenteerida votavad, ilmselgelt markimisvaarselt ei tea. Ja eks ole tegemist ka piiratud motlemisega. Tuleks aru saada, et koik tundmatu ei pruugi olla halb.
Eeldan, et enne kommenteerimaasumist voiks antud teema ka huvi pakkuda- sellest johtuvalt oleks end teemaga ka vajalikul maaral kurssi viidud. Ja kui ei paku huvi, siis voiksid need “koiketeadjad” oma arvamusavalduste motiivid enne arvuti taha istumist kriitilise pilguga ule vaadata.
Aga, toepoolest, puudkem sellest koigest ule olla. Milleks arrituda tuhja koha peal-tegemist ju sageli (ka paljude teiste teemade puhul) vordlemisi sisutute kommentaaridega.
AutorPostitusedViewing 15 posts - 1 through 15 (of 15 total)- You must be logged in to reply to this topic.