Erinevad kehatüübid, ektomorf / hardgainer, mesomorf, endomorf
Avaleht » Forums » Treening » Jõusaal » Erinevad kehatüübid, ektomorf / hardgainer, mesomorf, endomorf
- This topic has 45 replies, 24 voices, and was last updated 14 years, 9 months tagasi by
nightq.
-
AutorPostitused
-
juuli 15, 2010 at 10:02 e.l. #18632
ThisIsMadness
MemberTere!
Otsustasin teha siia teema, sest mul on tõsine probleem ning vajaksin abi.
Olen ‘hardgainer’ ning lihasmassi kasvatamine on tõenäoliselt geenide taga kinni. Lisaks on mul ka kiire ainevahetus, mu seedesüsteem on nagu ahi, mis kõik kalorid kohe ära põletab. Kaalust juurdevõtmisest pole mõtet rääkidagi. “Söö rohkem!” jutust pole kasu, sest olen rohkem kui loom söönud, kuid täiesti tulutult. Arvestage ka palun sellega, et mu kehatüüp on ‘ectomorph’ (ei leia nendele sõnadele Eesti keelseid vasteid), ehk siis pikem inimene, pikad jäsemed jms.
Nii palju kui ma uurinud olen, siis lühematel on väga palju lihtsam lihasmassi kasvatada. Googlest olen ka palju abi otsinud, kuid avastanud olen ainult neid Ameerikalikke spam-lehekülgi. Peale tunde otsimist olen nii palju targemaks saanud, et ma pean vähe aeroobset harrastama (väga kiire ainevahetuse tõttu) ning jõutreeninguga tegelema mitte rohkem kui 3 korda nädalas. Ei tohiks olla jõusaalis üle 60 minuti ning sooritama just neid harjutusi, mis kaasavad võimalikult paljusid lihasgruppe (kükk, dead lift, rinnalt surumine)
Olen 17, 195 cm, 83 kg.
Toitun väga tervislikult ning söön ka palju. Hommikuks hunnik tatraputru, 3-4 praeumuna, taimeteed, lõunaks näiteks korralikult kartuleid kodujuustuga, piim, puu-,juurvilju, täisteraleib, õhtuks midagi sarnast. Vahepalad on ka, lisaks joon mingi 3 liitrit vett päevas.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Olen kasutanud ka proteiini lisandit ning kreatiini, kuid proovin nendest asjadest hoiduda.
Igasugune abi oleks väga teretulnud!
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Üpris siiber on jõusaalis niisama tühja passimisest.
juuli 15, 2010 at 10:11 e.l. #270929kassu64
Memberjust nimelt, jõusaalis ei tasugi tühja passida vaid tegutseda
juuli 15, 2010 at 10:12 e.l. #270930ThisIsMadness
MemberSa vist väga ei saanud aru… Ma mõtlesin selle all seda, et ükskõik mida ma seal ka ei teeks, tulemus on sama.
juuli 15, 2010 at 10:15 e.l. #270931Ott Kiivikas
MemberÜtleme nii ,et asi ei ole lootusetu. 195cm ja 83 kg ei ole kaugeltki kõige peenem meesterahvas, eriti vanust arvestades.
Mul on tulnud kokku puutuda ikka selliste nähtudega kus pikkus 190cm ja kaal 68 kg.(selle kõrval oled sa ikka korralik priske poiss…)
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Kõik eelpool öeldud mõtted sinu enda poolt olid asjakohased, väljaarvatud see, et trenni ei tohiks rohkem kui 3 korda teha ja aeroobsest peaksid käima suure kaarega mööda. Kõike võib teha mõistlikus vahekorras ja hädavajalikus koguses aeroobset on südamele vajalik, eriti kui on eesmärgiks kehakaalu tõus.
Ega siin ikkagi ei saa mingit teist soovitust olla kui lihtsalt ka 1 toidukorraga saadav kalorite hulk peab olema suurem – seega kindlasti sinu kehatüüpi arvestades võid endale vabalt ka rasvasemat toitu lisada (sealt korjad korralikult ka lisakaloreid), sest toorsalati ja kodujjustuga on raske tekitada kalortie ülejääki. Ja üks oluline asi veel – toitumine peab olema väga regulaarne, mitte nii ,et kaks päeva on asi paigas ja kolmel järgneval ei ole sellega aega tegeleda…
Muid mingeid imenippe siin ei ole – kiirendada saab seda protsessi ainult ajapikku ja järjepidevalt järgides režiimi.
juuli 15, 2010 at 10:26 e.l. #270932ThisIsMadness
MemberEks ma siis proovin kodus kõik ettejuhtuva (mitte väga ebatervisliku) ära süüa. Aitäh!
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>juuli 15, 2010 at 10:35 e.l. #270935Rain 6 kanget
MemberEks ma siis proovin kodus kõik ettejuhtuva (mitte väga ebatervisliku) ära süüa. Aitäh!
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>stopp mees! see iga ettejuhtuv ja mitte väga ebatervislik tuli kuskohast? Otilt kindlasti mitte. Väide oli suurendada tarbitavat kalorite hulka rasvade arvelt näiteks.
Sinu hommikusöök – tatar ja munad… ei hakka kava koostama, kuid seda on vähe! hunnik ei ole mõõt. kuivaines 100g tatart pluss 6 muna oleks juba parem. lisaks lase vabalt omale pool liitrit piima sisse. 30% hapukoor 100g tatrale juurde. siis saab rääkida piisavast kogusest hommiksöögiks sinu puhul. Kodujuust kartulitega lõunaks – jällegi – võta näiteks kanakitsud või koivad selle kodujuustu asemel. saad valke ja saad rasvu jällegi oma menüüsse lisaks. Õhtusöök. samuti soovitan, et seal peaks olema midagi muud, kui kodujuust – võta sealiha näiteks – saad jällegi suurema kalorraži.
Kui ka need ei aita, siis hakka kasutama serious mass nimelist toodet igaks vahepalaks, mida on siis sinu jutu järgi minu arvates umbes 2. võtad ühe korraga terve “servingu” ning mauhti – 1250 kcal lisaks ühe korra pealt. 2500 kcal siis päevas.
ning loomulikult regulaarselt ja iga päev tegeled toitumise järgimisega, nagu Ott kirjeldas.
Kui ka selline menüü sulle liha luudele kasvatama ei hakka, siis oled küll fenomen.
juuli 15, 2010 at 10:39 e.l. #270937Raivo Piiber
MemberTere!Otsustasin teha siia teema, sest mul on tõsine probleem ning vajaksin abi.
Olen ‘hardgainer’ ning lihasmassi kasvatamine on tõenäoliselt geenide taga kinni. Lisaks on mul ka kiire ainevahetus, mu seedesüsteem on nagu ahi, mis kõik kalorid kohe ära põletab. Kaalust juurdevõtmisest pole mõtet rääkidagi. “Söö rohkem!” jutust pole kasu, sest olen rohkem kui loom söönud, kuid täiesti tulutult. Arvestage ka palun sellega, et mu kehatüüp on ‘ectomorph’ (ei leia nendele sõnadele Eesti keelseid vasteid), ehk siis pikem inimene, pikad jäsemed jms.
Nii palju kui ma uurinud olen, siis lühematel on väga palju lihtsam lihasmassi kasvatada. Googlest olen ka palju abi otsinud, kuid avastanud olen ainult neid Ameerikalikke spam-lehekülgi. Peale tunde otsimist olen nii palju targemaks saanud, et ma pean vähe aeroobset harrastama (väga kiire ainevahetuse tõttu) ning jõutreeninguga tegelema mitte rohkem kui 3 korda nädalas. Ei tohiks olla jõusaalis üle 60 minuti ning sooritama just neid harjutusi, mis kaasavad võimalikult paljusid lihasgruppe (kükk, dead lift, rinnalt surumine)
Olen 17, 195 cm, 83 kg.
Toitun väga tervislikult ning söön ka palju. Hommikuks hunnik tatraputru, 3-4 praeumuna, taimeteed, lõunaks näiteks korralikult kartuleid kodujuustuga, piim, puu-,juurvilju, täisteraleib, õhtuks midagi sarnast. Vahepalad on ka, lisaks joon mingi 3 liitrit vett päevas.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Olen kasutanud ka proteiini lisandit ning kreatiini, kuid proovin nendest asjadest hoiduda.
Igasugune abi oleks väga teretulnud!
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Üpris siiber on jõusaalis niisama tühja passimisest.
juuli 15, 2010 at 12:55 p.l. #270952ThisIsMadness
MemberOlgu. Nüüd vist enam-vähem hakkab mingi pilt ette tulema. Suured tänud kõigile vastanutele!!!
juuli 15, 2010 at 3:54 p.l. #270975tomba
MemberOlen samuti hardgainer, sõin ka koguaeg ja palju ning olin suhteliselt passiivse eluviisiga – ei teinud sporti, olin siis nimelt 180cm ja 60 – 65kg. Siis hakkasin endale toidukava koostama kuna oli vaja juurde võtta, alguses 2500kcal päevas kuid tulemusi ei olnud, siis tõstsin 3000+ kcal peale, hakkasin samal ajal ka trennis käima ning aeroobsega tegelema, ning tulemused olid märgatavad – hakkasin juurde võtma, ja mitte peki arvelt vaid ikka lihaste, fitnessi kaloriarvuti järgi sõin ma soovitavast valku rohkem(%). Siis mõtlesin et sain hoo sisse ja ei ole vaja 3000kcal süüa, ning koostasin uue söögikava siin foorumis ringi kolades ja tehes uue teema kus vastajad heaks selle kiitsid, kuid ma pidin ikkagi eelmisele söömiskavale tagasi minema ehk 3000+. Põhimõtteliselt peaksid sa samamoodi arvutama palju sa sööd (ja mida sa sööd!), ning koguseid koguaeg tõstma kuni leiad oma piiri. Ei mingit rämpstoitu jms. pruun riis, pikateraline valge riis, makaronid, kartulid, rukkileib, puuviljad, munad, liha, kohupiim, kiirkaerahelbed,piim, piim jne.
juuli 15, 2010 at 4:59 p.l. #270980ThisIsMadness
MemberKuid mida mul väljas olles oleks hea/mõttekas süüa ja juua? Olen kodunt eemal vahepeal 3-7 tundi ning vahemaa koduga on ühest Tallinna otsast teise. Olen 17, seega autoga veel ei sõida ning tööl ka ei käi, nii et mingi restorani värki endale päris lubada ei saa väljas olles. Tavaliselt olen puuvilju söönud, kuid nendest jääb vast väheseks.
juuli 15, 2010 at 6:19 p.l. #270986jrx
MemberAeroobsest ära kaarega mööda käi. Südame kaasa arendamine eriti selles vanuses on väga tähtis. Ja tund aega aeroobsettiksumist kulutab vaid mõnisada kilokalorit. Seda paar korda nädalas võiks ikka teha.
juuli 15, 2010 at 6:22 p.l. #270987gmaster
MemberKuid mida mul väljas olles oleks hea/mõttekas süüa ja juua? Olen kodunt eemal vahepeal 3-7 tundi ning vahemaa koduga on ühest Tallinna otsast teise. Olen 17, seega autoga veel ei sõida ning tööl ka ei käi, nii et mingi restorani värki endale päris lubada ei saa väljas olles. Tavaliselt olen puuvilju söönud, kuid nendest jääb vast väheseks.Puuviljad iseenesest kaloraaži tõstmiseks head. Aga selliseks puhuks osta näiteks kaasa kodujuustu või kohupiima. Väga hea on väljas söömiseks ka salat (vaata ikka midagi tervislikumat, mitte mingit majoneesimöksi) +tops kodujuustu.
juuli 15, 2010 at 6:53 p.l. #270990tomba
Membervõid lisaks kaasa võtta ka kaeraküpsiseid, teed ise või lased kellelgi teha – tuleb odavam ja parem.. ja siis mõni kodujuust ning puuvili, nt banaan või õun
juuli 15, 2010 at 10:05 p.l. #271010ThisIsMadness
MemberSelge. Polegi aeroobsest kaarega mööda käinud. Olen kaua korvpalli mänginud. Sügisel oli näiteks 6 trenni nädalas.
juuli 16, 2010 at 7:50 e.l. #271041gmaster
MemberSelge. Polegi aeroobsest kaarega mööda käinud. Olen kaua korvpalli mänginud. Sügisel oli näiteks 6 trenni nädalas.Sinna see koer maetud ongi.
Juba korvpallitrennides kulutad nädalas samapalju energiat, mis mõnel on 2 päeva kaloraažiga võrdne. Ja sa pead selle tagasi sööma+ veel lisaks..
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.