Energiajook – energiat andev jook või «energiavampiir»
Avaleht » Forums » Päevakajaline » Uudiste ja artiklite järelkaja » Energiajook – energiat andev jook või «energiavampiir»
Tagged: energiajook, kofeiin, tauriin
- This topic has 48 replies, 17 voices, and was last updated 13 years, 5 months tagasi by
kame.
-
AutorPostitused
-
august 23, 2012 at 6:09 e.l. #23485
Calor
MemberEnergiajook – energiat andev jook või «energiavampiir»
23.08.2012 ilmunud artikkel Tarbija 24 terviselehel. Kuigi neid üldiseid artikleid ei tasu eriti tõsiselt võtta, siis see andis minu arvates päris hea ülevaate energiajoogiga seotud ohtudest ja mõjudest.
Kahjuks võtab koolis nähtav pilet murelikuks, sest 6. – 9. klass ajab seda ikka pudelite/purkide viisi päevad läbi sisse ja see närvilisus, rahutus ja üldse emotsioonide/tunnete segadus on silmaga kõrvaltvaatajale ilusti tajutav.
Kas siin artiklis on kõik öeldud või oskavad spetsialistid midagi lisada, kommenteerida?
august 23, 2012 at 6:51 e.l. #322340vend vähk
ModeratorOlen samuti murelik ennekõike just noorte seas populaarsust võitnud energiajookide pärast. Rootsis on selliste jookide müümisel seatud vanusepiiriks 18 aastat ja see otsus võeti vastu pärast seda kui mitmed noored nende jookide pärast surid. Ei oska kahjuks öelda, kas oli põhjuseks lihtsalt nõrk süda või lisaks energiajookidele tarbiti ka teisi aineid. Mis siin rääkida energiajookidest kui isegi cocast ja pepsist ei saa lapsukesed teinekord terve öö und ning nende vanemad ei mõista, milles probleem. Mina isiklikult olen oma elamises lastele selliste jookide joomise ära keelanud ja minu perenaine on samadel seisukohtadel. Kahjuks ei saa suuremal lapsel kogu aeg selja taga olla ning paratamatult jõuavad need joogid ka temani(külle mitte suurtes kogustes) kuna kõik ülejäänud lapsed meie suures majas ja ka naabermajades libistavad selliseid jooke suurtest pudelitest.
august 23, 2012 at 7:18 e.l. #322349Calor
MemberSelveris oli olnud juhus, kus 4. klassi õpilasele energiajooki müümast keeldunud kassapidaja võeti vaibale. Ei tea, täpselt, kuidas see lugu lõppes, aga kassapidaja oli öelnud, et tema põhimõtete vastu on nii noorele energiajoogi müümine. Ei luba oma lastel seda teha ja ei müü ka teistele. Aga kahjuks läks asi nii kaugele kuna 2 inimest kolmest ei saa sellest aru (lapse ema ja kaupluse juhataja).
august 23, 2012 at 7:25 e.l. #322350vend vähk
ModeratorSelveris oli olnud juhus, kus 4. klassi õpilasele energiajooki müümast keeldunud kassapidaja võeti vaibale. Ei tea, täpselt, kuidas see lugu lõppes, aga kassapidaja oli öelnud, et tema põhimõtete vastu on nii noorele energiajoogi müümine. Ei luba oma lastel seda teha ja ei müü ka teistele. Aga kahjuks läks asi nii kaugele kuna 2 inimest kolmest ei saa sellest aru (lapse ema ja kaupluse juhataja).
Respect Selveri müüjale!
august 23, 2012 at 10:50 e.l. #322366gmaster
MemberPäris hea artikkel minu meelest.
Kommentaarides oli hea pärl – “nagu väsinud hobuse piitsutamine”
august 23, 2012 at 10:58 e.l. #322367AlanBStard
ModeratorMinu meelest täielik totrus+ebateadus. Energiajook ei ole metamfetamiin aga artikli järgi võiks nii arvata. Põhimure minu jaoks on nende suhkru- ja värvainesisaldus.
august 23, 2012 at 11:53 e.l. #322369Archangel
MemberArvan, et ühes osas on probleem selles, et laste jaoks on tegemist põhimõtteliselt lihtsalt karastusjoogiga, mis annab kerge laksu. Ning arvatavasti on paljud juba kofeiinist ka kergelt sõltuvuses ja seetõttu soovitakse neid jooke veelgi enam. Paljudel on kindlasti Ilma juba suht rääbak olek.
Ega otseselt energia-jook mõõdukas koguses midagi halba ei tee, kui just vastavaid soodumusi pole, mis effekti võimendaks või mingi näitaja liialt üle normi ajaks. Kuid probleemiks on arvatavasti liigne tarbimine, mis on iga asja puhul ohtlik. Kuna kindlasti juuakse ka alkoholi siis läheb asi juba päris karmiks.
Suurel osal täiskasvanutel on raskusi, et energia-jooki ja alkot koos tarbida nii, et päris umbe ja pilti tasku ei joodaks. Laste puhul veelgi karmim.
Ise joon suht regulaarselt. Küll aga piirdun Suhkruvaba Monsteriga peamiselt. Eelistan maitset ja ei viitsi liigselt kaloreid sisse ajada.
Mingit energia-vampiiri mõju pole ma kunagi tunnetanud. Selleks peaks tarbimine olema ikka päris suur lühikese aja vältel, et tekiks selline “crash” imo. Või siis korralike koguste tarbimine pikema aja vältel, et tekiks selline nö. sõltuvus, kus ilma ongi juba loid oleks ning jooki on vaja, et normaalsena tunda. See on pigem probleem.
august 23, 2012 at 12:13 p.l. #322370AlanBStard
ModeratorSeda kofeiini on seal üsna vähe, lihtsam oleks teed või kohvi kaanida.
Ja tauriin pehmendab nii kofeiini kui alkoholi mõju. Metamfetamiini oma ka. Iseasi et teda on seal sees vähe.
august 23, 2012 at 12:30 p.l. #322372vend vähk
ModeratorEks see kofeiini ja muude ainete mõju on iga inimese puhul erinev. Arvestades, et mina kohvi üldse ei joo, saan teinekord( kui pean näiteks pikalt sõidus olema) ühest energiajoogist sellise laksu, et käed-jalad värisevad ja süda tambib meeletult. Ausalt, ei kujuta ette, mis tunne võib olla väikestel lastel, kes arvuti tagant eriti rohkem liikumist ei harrasta.
august 23, 2012 at 1:15 p.l. #322379AlanBStard
ModeratorMul ei ole kofeiin kunagi mõjunud, ka lapsena, aga eks ta on väga individuaalne. Tundlike isendite maharahustamiseks see tauriin seal ongi aga ilmselt pole sa jälle selle suhtes tundlik
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>august 23, 2012 at 1:47 p.l. #322381htilga
MemberEks see oleneb inimese temperamendist ka. Imre on niigi aktiivne ja energiat täis ning kui ta veel energiajooki ka joob, siis ongi tulemus selline nagu kirjeldatud
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>—
Selles suhtes on artikli fookus vale, et energiajooke esitletakse kui pahatahtlikke objekte, mis poelettidelt lapsi enda rüppe tõmbavad. Tegelikult peaks küsima, et mis on selle lapse elus / peres valesti, et tal on tarvis kuskilt energiat ammutada vms.
august 23, 2012 at 2:00 p.l. #322383vend vähk
ModeratorEks see oleneb inimese temperamendist ka. Imre on niigi aktiivne ja energiat täis ning kui ta veel energiajooki ka joob, siis ongi tulemus selline nagu kirjeldatud
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>No ma tänan
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>august 23, 2012 at 2:22 p.l. #322384jorsik
MemberMa vahepeal jõin hommikul tee või kohvi asemel monster ripperit ühe purgi hommikul, täitsa hea oli, andis energiat küll ja mingit zombi tunnet ei tekkinud, maitse ka väga hea IMO. Kui liitrite kaupa kaanida päevas, siis võibolla tõesti tekib terviseprobleeme aga mõõdetundetul tarbimisel võib peaaegu iga asi terviseprobleeme tekitada. Mingi keelamise vmt. asemel võiks lapsevanemad mõelda, mis põhjusel lapsed nii väsinud on siis koguaeg.
august 23, 2012 at 3:16 p.l. #322386tii
MemberLapsed ei maga korralikult ja ei toitu tervislikult. Ja sellest tuleneva väsimusega ei oska nad ise muud peale hakata kui energiajookide tarbimine.
august 23, 2012 at 3:27 p.l. #322387vend vähk
ModeratorHea võrdlus iseloomustamaks, mis rütmis minu süda tambib teinekord peale energiajoogi tarbimist:
AutorPostitused- You must be logged in to reply to this topic.