Effektiivne treening
Avaleht » Forums » Treening » Jõusaal » Kulturism & Fitness » Effektiivne treening
- This topic has 76 replies, 34 voices, and was last updated 16 years, 9 months tagasi by
FrodoB.
-
AutorPostitused
-
jaanuar 29, 2006 at 1:00 p.l. #68579
ROtter
MemberIgasuguse valuga annab organism inimesele märku, et midagi on valesti ja pööra minule tähelepanu (nt. hambavalu, peavalu, lihasvalu jne.). Valu tekitab stressi. Stressis lihased ei arene.
Või ma olen millestki valesti aru saanud.
jaanuar 29, 2006 at 1:33 p.l. #68581Marek Kalmus
MemberIgasuguse valuga annab organism inimesele märku, et midagi on valesti ja pööra minule tähelepanu (nt. hambavalu, peavalu, lihasvalu jne.). Valu tekitab stressi. Stressis lihased ei arene.Või ma olen millestki valesti aru saanud.
OldMan… Valu võib olla väga erinev. Lihasevalu trenni, seeria lõpus küll selle alla ei käi. Kui me treeniks meeldiva tundega, lõpetaksime seeria seisundis mis lubaks veel paar kordust teha, siis ei ole ka arengut. Sportlik treening peabki organismile stressi tekitama. Organism peab sellega kohanema ja ainult nii saamegi me tugevamaks vastupidavamaks kiiremaks. Loomulikult ei tohi see stress olla liiga tugev ja taastumisaeg liiga lühike sellest välja tulemiseks. Sellisel juhul on jah seisak ja isegi taandarenemine kindlustatud. Valul ja valul on vahe. Nii nagu ka valutundlikusel erinevate inimeste vahel. Mõnele tundub füüsilise koormusjärgne lihasvalu väljakannatamatuna, teine naudib seda. Mõnele on erilase nõelamine katastroof, teine võib endal ise noaga sõrme maha lõigata ja ei tee suurt teist nägugi. (isiklikult selliseid ei tunne, aga olen lugenud sellistest)
Või olen ma millestki valesti aru saanud?
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Võib-olla tõesti oleks pidanud, need pea 17 aastat kangitreeninguid tegema, lõpetama enne kui valu lihastes tekib??
ÄKKI OLEKSIN SIIS POOLE SUUREM PRAEGU?
“>jaanuar 29, 2006 at 1:52 p.l. #68587fighter
Memberendal annavad lihased paar päeva ikka tunda peale treeningut, tulemuste üle ei kurda.
jaanuar 29, 2006 at 4:06 p.l. #68604ROtter
MemberIgasuguse valuga annab organism inimesele märku, et midagi on valesti ja pööra minule tähelepanu (nt. hambavalu, peavalu, lihasvalu jne.). Valu tekitab stressi. Stressis lihased ei arene.Või ma olen millestki valesti aru saanud.
OldMan… Valu võib olla väga erinev. Lihasevalu trenni, seeria lõpus küll selle alla ei käi. Kui me treeniks meeldiva tundega, lõpetaksime seeria seisundis mis lubaks veel paar kordust teha, siis ei ole ka arengut. Sportlik treening peabki organismile stressi tekitama. Organism peab sellega kohanema ja ainult nii saamegi me tugevamaks vastupidavamaks kiiremaks. Loomulikult ei tohi see stress olla liiga tugev ja taastumisaeg liiga lühike sellest välja tulemiseks. Sellisel juhul on jah seisak ja isegi taandarenemine kindlustatud. Valul ja valul on vahe. Nii nagu ka valutundlikusel erinevate inimeste vahel. Mõnele tundub füüsilise koormusjärgne lihasvalu väljakannatamatuna, teine naudib seda. Mõnele on erilase nõelamine katastroof, teine võib endal ise noaga sõrme maha lõigata ja ei tee suurt teist nägugi. (isiklikult selliseid ei tunne, aga olen lugenud sellistest)
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Võib-olla tõesti oleks pidanud, need pea 17 aastat kangitreeninguid tegema, lõpetama enne kui valu lihastes tekib??
“>Mina arvan, et kui sa oleksid treeninud ilma valuta, siis oleks Coleman sinuga võrreldes poisike.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Ülekoormusest võib tekkida raskekujuline lihaste kahjustus, mille tunnusteks on lihasnõrkus, valu, palavik, punast värvi uriin. Sellega võib kaasneda uriini suur müoglobiinisisaldus, mis võib viia ägeda neerupuudulikkuseni.
jaanuar 29, 2006 at 5:40 p.l. #68610Marek Kalmus
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Võib-olla tõesti oleks pidanud, need pea 17 aastat kangitreeninguid tegema, lõpetama enne kui valu lihastes tekib??
“>Mina arvan, et kui sa oleksid treeninud ilma valuta, siis oleks Coleman sinuga võrreldes poisike.

Ülekoormusest võib tekkida raskekujuline lihaste kahjustus, mille tunnusteks on lihasnõrkus, valu, palavik, punast värvi uriin. Sellega võib kaasneda uriini suur müoglobiinisisaldus, mis võib viia ägeda neerupuudulikkuseni.
Selge OldMan, ma lähen lasen ennast maha. Pea 17 aastat olen valesti treeninud. KRT küll, jummala puusse ikka. USKUMATU. Loll pea on ikka keha nuhtluseks nagu ütles mu esimese klassi klassijuhataja. Tal oli õigus. Olgu muld Talle kerge.
Nii läksin, enam te mu lolle kommentaare ja õpetusi siin, ega ka mujal ei kuule.
Olge targad! Püüdke olla….
3x ………meister ja 3x…………meister mingis asjas: Marek Kalmus.
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 29, 2006 at 5:45 p.l. #68615justincase
MemberJu siis oled jah valesti teinud
“> Oleksid 2 korda suurem
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 29, 2006 at 6:51 p.l. #68626ROtter
MemberSelge OldMan, ma lähen lasen ennast maha. Pea 17 aastat olen valesti treeninud. KRT küll, jummala puusse ikka. USKUMATU. Loll pea on ikka keha nuhtluseks nagu ütles mu esimese klassi klassijuhataja. Tal oli õigus. Olgu muld Talle kerge.Nii läksin, enam te mu lolle kommentaare ja õpetusi siin, ega ka mujal ei kuule.
“>Nuux, nuux !
Ma olen näinud ja käinud nii suures haiglas, nagu Maarjamõisa kliinik, kus olid ainult sportlased, ja mitte ainult traumadega.
jaanuar 29, 2006 at 7:23 p.l. #68636p2rt
MemberSain ma siis õigesti aru Oldman, ma peaks sellise treeningkoormuse hea vormi juures valima, et peale trenni tulevatel päevadel suurt lihasvalu ei tekiks üldse?
Westside kava puhul oli mul triitseps ca 3 päeva peale trenni valus, mõtlesin, et raske kava ka, ju peabki olema. Jõudsin ca 6 nädalat teha ja siis pidin puhkuse tegema – nädal tavaliselt.
Olen siiani teinud äkki liiga suurel koormusel, kuigi areng on olnud minu arust päris hea, aga alati võiks ju parem olla.
jaanuar 29, 2006 at 7:35 p.l. #68640Marek Kalmus
MemberSelge OldMan, ma lähen lasen ennast maha. Pea 17 aastat olen valesti treeninud. KRT küll, jummala puusse ikka. USKUMATU. Loll pea on ikka keha nuhtluseks nagu ütles mu esimese klassi klassijuhataja. Tal oli õigus. Olgu muld Talle kerge.Nii läksin, enam te mu lolle kommentaare ja õpetusi siin, ega ka mujal ei kuule.
“>Nuux, nuux !
Ma olen näinud ja käinud nii suures haiglas, nagu Maarjamõisa kliinik, kus olid ainult sportlased, ja mitte ainult traumadega.
Tore on, ma ka nüüd siin. Lasin natuke mööda, krt teist padrunit ka ei olnud enam…. Nuux, nuux…….
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 30, 2006 at 6:29 e.l. #68708ROtter
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Nuux, nuux !
Tore on, ma ka nüüd siin. Lasin natuke mööda, krt teist padrunit ka ei olnud enam…. Nuux, nuux…….
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Seda ma kartsin jah, et sa sõelapõhjaks lased ennast.
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Teema juurde tagasi, siis sina rääkisid lühiajalisest valust seeria lõpus, mina – pikaajalisest valust järgnevatel päevadel. Õigus mõlematel.
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 30, 2006 at 8:57 e.l. #68426BULDOOSER
MemberPiimhape on ju kasulik , pidavat organismi sundima kasvuhormooni produktsiooni suurendama. Lihasevalu järgnevatel päevadel ei näita veel iseenesest midagi , peale selle , et trenn on õigesse kohta läinud. Aga kas lihas nüüd kasvab või mitte sõltub juba muudest asjadest. Hakkasin nüüd uuesti trenni tegema , teen kükki 3x nädalas , esimene nädal oli käimisegagi raskusi , aga trennid tegin ikka ära , peale kolmandat trenni kadus ka lihasvalu.Praegu on kolmas nädal ja lihasvalu enam pole üldse. Mölan selle mõttega , et lihasvalu ei takista trenni tegemast ,ei pea ootama kuni see kaob, see ei näita iseenesest ka ületreeningut, lihase kasvu seisukohalt on olulisemad muud asjad, kasvõi piimhape. Kindlasti ma eksin , eks ju oldman.
jaanuar 30, 2006 at 9:26 e.l. #68428R.Tamm
MemberKaks tarka meest (M.K. ja OldMan) vaidlesid tükk aega, aga asi pole, ma arvan, kellegi jaoks palju selgemaks saanud-pigem ajasite inimesed segadusse. Kuidas siis nüüd treenida?
Mina saan asjast aru nii, et valul ja valul on vahe (nagu ka M.K. kirjutas).Üks lihasvalu on see, mis tekib anaeroobse keskkonna ja sellest tuleneva verevoolu lihastes peetuse tõttu seeria ajal (piimhape lihastes). Ja see on halb.
Samas on valu, mis tekib lihaskiudude mikrorebenditest, mis ju ongi lihaskasvu eelduseks. Põhimõtteliselt on tegu väikeste vigastustega iga asjaette läinud treeningu tagajärjel ja selge on see, et vigastus on organismile stressisituatsioon, kuid vastupidiselt OldMan-i väitele, ei usu ma, et stress alati halba tähendab. Näiteks nagu antud juhul.
Palun vaielge foorumis asi selgeks, et oleks arusaadav, millist valu taga ajada ja millist vältida ning kuidas seda teha.
jaanuar 30, 2006 at 9:37 e.l. #68285BULDOOSER
MemberEsiteks piimhape ei ole halb . Teiseks , see ei olnud vaidlus , pigem nääklemine , aga huvitav ikkagi.
jaanuar 30, 2006 at 10:22 e.l. #68637Marek Kalmus
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Nuux, nuux !
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Seda ma kartsin jah, et sa sõelapõhjaks lased ennast.
” srcset=”/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Teema juurde tagasi, siis sina rääkisid lühiajalisest valust seeria lõpus, mina – pikaajalisest valust järgnevatel päevadel. Õigus mõlematel.
” srcset=”/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Mu jutt kehtib ka treeningjärgsetele päevadel, Minu lihased on alati valusad olnud. Valutama hakkavad nad mul 12h peale trenni ja kestab see 5-6 päeva. Kuna treenin ühel päeval ainult üks lihasgrupp korraga siis kordub mul sama lihas iga 7-8 päev. Vahel isegi 9 päev. Sõltub sellest kas teen 2 või 1 täieliku puhkepäeva vahele. Aga jah valutanud on nad alati, vahel rohkem vahel vähem.
Mida tahaks öelda noortele.
Minu arvamus on , et LIHAS PEAB JÄÄMA VALUSAKS, ÜKSKÕIK KAS SIIS ROHKEM VÕI VÄHEM. TÄHTIS ON SEE, ET UUT TREENINGUT EI TEHTA ENNE SELLELE LIHASELE, KUI VALUST ON MÖÖDAS, KORDAN M Ö Ö D A S ÜKS VEELPAREM KAKS PÄEVA.
Just seda tõsiasja eirates tehakse oluline viga. Ollakse väga kinni etteantud programmis, näiteks 3+1 või 4+1 ja vaatamata sellele mis ütleb keha, alustatakse uue treeninguga.
ENNE UUT TREENINGUT OLGU LIHASEST VALU TÄIESTI KADUNUD.
VEEL:
OldMan-i väite järgi, et lihas ei tohi valutada ja see on märk liiga tugevast treeningust, siis mina seda õigeks ei pea. Kui oled ennast rohkem piinanud trennis tuleb võtta natuke pikem taastumis aeg. Teha lisapuhkepäevi.
Mis mõte on treenida raskustega mis lihastele mingit mõju ei avalda ( ei lõhu neid)
Sest just trenningul me lihast sõna otseses mõttes peame lõhkuma, kui soovime , et lihasmass kasvaks.
VALU: Treeningul tekkinud mikrorebestused lihastes ja selle tagajärjel tekkinud kerge põletik neis. Organism reageerib nüüd sellele nii, et järgmiseks trenniks üritab ta need rebestused taastada, kokku kasvatada. Seda nüüd aga väikse varuga, et sama koormus neile enam häda ei teeks. SEDA VÕIB NIMETADA KA ORGANINSMI KAITSE REFLEKSIKS. Selleks on aga vaja aega.
Tehes nüüd aga näiteks uue treeningu veel taastumata, kokku kasvamata lihasele siis ei saa ju olla arengust juttugi (lihaste kasvust) lõhume rohkem kui anname aega kokku kasvamiseks. Ja taastuma peaks lihas väikese varuga, selleks siis see 1-2 päeva peale valu. Seda nimetatakse siis superkompensatsiooniks.
VEELKORD:
Ei saa ainult tulistada, vaja on ka laadida ja seda pidevalt ! ! !
Tulistamine: Treening jõu välja paiskamine.
Laadimine: Õige toitumine, aeg, korralik puhkus.
Mõni võib ju nüüd küsida, et miks teha nii tugevalt trenni ja nii pikalt taastuda? Et kas poleks mõtet teha natuke kergemalt ja samas nõuaks see ka vähem taastumis aega?
Vastan: Soovitan sellist varianti omadest kogemustest ja võin öelda, et edasiminek on kindlustatud ja kokkuvõttes arenete mingi ajaga rohkem (näit aasta) kui tihedamalt ja kergemalt treenides.
Muuseas ma pole selle variandi ainuke pooldaja. Maailmas on muide mitmeid tuntuid harjutajaid olnud ja on ka praegu kes seda pooldavad.
Oleme seda proovinud ka noorte juures, ja mitte ühe sportlasega.
Tulemused on olnud märgatavalt kiiremad kui neil kes treenisid tihedamalt ja sellest tingitult ka kergemalt.
NB! Räägin alati seda mida olen ise kogenud OMA treeningutes, ja seda mida olen järgi proovinud ka teiste peal.
” srcset=”/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 30, 2006 at 1:22 p.l. #68697ROtter
MemberViimane postitus on väga asjalik. Me räägime ühest ja samast asjast, ainult veidi erineva nurga all.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.