Dieet, rasvast vabanemine, toidu kaalumine ja kalorite lugemine
Avaleht » Forums » Päevakajaline » Külastajate Küsimused » Dieet, rasvast vabanemine, toidu kaalumine ja kalorite lugemine
Tagged: kes kaalub toitu ja loeb kalo
- This topic has 19 replies, 6 voices, and was last updated 13 years, 2 months tagasi by
Okk.
-
AutorPostitused
-
november 21, 2012 at 9:09 e.l. #24578
Anonüümne
GuestKes kaalub toitu ja loeb kaloreid?
Ise siis olen aastaid ainult valgukogust jälginud. Nüüd olen umbes kolm kuud dieeditand, et rasvast vabaneda…suht edukalt, kõht kadund aga polstrit veel mis ei taha kaduda. Valgud on paigas mul. aga süskarid? neid söön tavaliselt 1-2 korda õhtuti(kapsas või tatrapuder või kaerahelbe puder n.) Vahel olen homikul pudru teind. vahel üldse puhta valgu peal ja süsivesikute vaba päev peaaegu.
Nüüd siis üks toitumis spetsialist soovitas ikka hakkata kaloreid lugema ja toitu kaaluma, et jõud ära ei kaoks ja lihas ka säiliks.
jõutrenni teen igapäev paar tundi ja lisaks aeroobset ka igapäev tund aega(einevad-sõudmine,ujumine,kiirkõnd, jooksmine, jalgratas)
eesmärk siis kõht välja saada ja lihas säilitada.
Küsimus palju mina 100kg mees pean päevas tarbima kaloreid, et oleks negatiivne kaloraaz kergelt, mõõdukalt, et säilitada lihas ja rasvapolster kaoks? Hakkan siis toitu kaaluma ka… kui suur peaks olema süsivesiku % võrreldes valgu ja rasvadega siis? (rasvad ikka tulevad mul kalast, pähklitest, kookos ja omega kapslid) aga arvutand pole….
Kas süüa siis süskari pudrud hommikul nagu soovitas vist Otsus või süüa need õhtul nagu soovitab fred antson? või süüa süskarid pigem enne trenni laadimiseks ja jõuandmiseks nagu soovitab ryckenberg? mõni aga soovitab oopis peale trenni taastamiseks süskareid….
palju siis kaloreid päevas? ja palju pean oma putru(tatar ja kaerahelves) ning kapsas kaaluma päevaks…..??
november 21, 2012 at 12:03 p.l. #330505lkv
MemberAlustuseks löö kokku kaloraaž, kuidas hetkel toitud, palju sul mida kokku tuleb.
november 21, 2012 at 12:45 p.l. #330507ROtter
MemberAlustuseks löö kokku kaloraaž, kuidas hetkel toitud, palju sul mida kokku tuleb.
… ja siis telli toitumiskava, kus kõik on paika pandud vastavalt tellija soovidele.
november 21, 2012 at 2:08 p.l. #330516Janar Rückenberg
MemberTegelikult on sellega nii, et nendele, sinu esitatud küsimustele üheseid vastuseid on väga raske anda. Kõik sõltub kõigest. Kui palju, mida, millistes proportsioonides, see on väga indiviidi harjumuste, treeningute iseloomu, ainevahetuse, töögraafiku spetsiifiline. Lisaks võib tekkida veel muid faktoreid, mis võivad sinu kaalu alandamist ja selle langemise kulgemist mõjutama hakata. Olen ise hetkel oma tõlgetes ja kirjutistes ka toitumise lainel. Lähiajal on plaanis ette võtta üks väga pikk ja põhjalik kirjutis, milles käsitletakse kõiki sinu küsimusi. Kogu moraal on selles, et halba dieeti ei ole olemas. Halb on asi siis, kui mingit dieeti rakendada nendes oludes, kuhu see dieet ilmselgelt üldse ei sobi. Laias laastus on kolm suunda: vähe süsikaid/palju rasvasid; mõõdukalt süsikaid/ mõõdukalt rasvasid ja palju süsikaid/vähe rasvasid. Milline neist kellegil toimib, see tuleb ise välja selgitada ja justnimelt katse – eksituse meetodil. Milline dieet kellegile sobib, see sõltub suuresti eelnevalt nimetatud faktoritest. Üldjuhul on nii, et neil kel insuliini tundlikkus on hea, kehaline aktiivsus suur, neile sobib suurem süsikate ja madala rasvasisaldusega dieet rohkem. Kehva insuliini tundlikkusega indiviidid ja vähemliikuvamad kipuvad paremini reageerima ketodieetidele. Aga, ka need tendentsid dieetide sobivuse osas, mida nimetasin, ei ole ka alati täpselt nii toimivad ja kindlalt paigas. Palju selgub just katsetamise käigus ja aeg on see, mis enamasti toob tõe.
Aga, sinu küsimused on arukad ja neist peegeldub, et üht – teist sa oled juba ka ise praktiseerinud, mingitest põhitõdedest on ähmane ettekujutus ja tahtmist tundub olevat. Nagu ütlesin, resoluutseid vastuseid sinu küsimustele ei ole. Üritan natukene sind aidata, kuigi ma eriti selliseid foorumis vastamisi ei armasta.
Kalorite lugemine: enne võistlusi loen ja ausalt öeldes, kui rasvapõletus on eesmärgiks, siis ma ei näe üldse võimalustki, et on ilma neid lugemata kuidagi ennast kuivaks võimalik saada. Miks ma nii arvan, see on pikem jutt!!!
Valgukoguste jälgimisega oled pannud kümnesse, see on üks esimestest asjadest, mis tuleb paika panna. Väga jämedalt, 2.5 – 3.5 g/kg kohta võiks dieedi ajal valgu kogus kõikuda. Ja see soovitav kõrge kogus on konstantselt tegelikult koguaeg paigas.
Süsikate ja rasvade proportsioon hakkab jooksvalt koguaeg muutuma ja need muutused sõltuvad väga suuresti konkreetsest päevast (kui palju pean liikuma, mis trenn täna on jne). Rasva soovitatakse arvestada 1 g/kg kehakaalu kohta. Jällegi, see ei ole kivisse raiutud, võttes aluseks oma viimase võistluse, 6 – st kuust 4 esimest dieedikuud käis minu päevane rasvaratsioon 1 – 1.5 g/kg kohta, kohe julgelt. Loomulikult, kui rasva osakaal päevas suureneb, siis süsikate hulk väheneb. Paar viimast kuud tuli rasvade osakaalu menüüs vähendada, kuni 1 g/kg kohta, kuna muidu jäi kaloraaž päevas liiga suureks.
Süsikad, nii palju, kui sul neid päevas tuleb, soovitan enne trenni ja pärast trenni, vahel ka hommikuti. Miks vahel? Fred´i teooria toimib samuti ja viimase dieedi ajal oli palju selliseid päevi, mis algasid selliselt: 200 g maitsetut kohupiima + 50 – 100 g 20% – st hapukoort. Aga, vahel alustasin hommikut ka kaerahelvestega. Ise jätaksin süsikatest juurviljad ja tatra õhtusse, kaerahelbed päeva peale. Ei arvagi, et see on 100% ainuõige teguviis, kuid endale sobis nii.
Muide, ka enne ja peale trenni toimib suurepäraselt skeem 20 g pähklivõid, 200 g maitsetut kohupiima ja vajadusel 1 suurem õun. Nii, et “reegel on, et reeglit ei ole…”, mis teebki selle kaalu alandamise põhiolemuse selgitamise alati väga raskeks. Paindlik tuleb olla!!!
Kui sa küsid kaloraaži kohta, siis see on koos valkudega teine tähtis asi, mis peab paika saama ja adekvaatselt, vastasel korral mingit kaalu langust rasva arvelt ei toimu. Julgeksin sulle mingid väga umbkaudsed numbrid anda, 2500 – 3500 kcal, sellega peaks 100 kg – ne mees saama kaalu langema. See eeldab muidugi korras toitumist, 3 – 4 jõutreeningut nädalas ja 3 – 5 30 – 40 minutist aeroobset nädalas. Veelkord, ma ei tahaks tegelikult nii konkreetseid numbreid üldse välja käia, kuna kogu see protsess on väga indiviidikeskne, muutuv ja paljudest asjadest sõltuv. Aga, tean, et inimesed tahavad saada mingeid selgemaid juhiseid, siis just seetõttu söandan midagi välja pakkuda. Miks ma annan vahemiku??? Päeviti see kaloraaž kindlasti kõigub, praktikas ei ole võimalik grammilise, isegi sajagrammilise täpsusega etteantud kaloraaži täita. Päevade iseloomust sõltuvalt ei saagi see sama olla. Vaba päev, ilma mingisuguse aktiivsuseta ei saagi olla alati sama kaloraažiga, kui päev, mil on jalatreening + võib – olla veel poseerimine ja pikem aeroobne treening.
Loodan, et sain veidi abiks olla:
2500 – 3500 kcal, rasvad 1 – 1.5 g/kg kohta, valgud 2.5 – 3.5 g/kg kohta, kõik, mis üle jääb jääb süsikate alla. Süsivesikuid hommikul, enne trenni ja peale trenni või ainult enne trenni ja peale trenni. Loomulikult, see ei tähenda seda, et muudel aegadel ei tuleks neid üldse, tuleb küll, aga suurem osa võiks jääda nendele aegadele.
100 g tatart kuivainena annab keskmiselt 400 g keedetud tatart, juhul, kui sa seda väga vesiseks ei jäta!!!
november 22, 2012 at 10:09 e.l. #330588ROtter
MemberLoodan, et sain veidi abiks olla:
2500 – 3500 kcal, rasvad 1 – 1.5 g/kg kohta, valgud 2.5 – 3.5 g/kg kohta, kõik, mis üle jääb jääb süsikate alla. Süsivesikuid hommikul, enne trenni ja peale trenni või ainult enne trenni ja peale trenni. Loomulikult, see ei tähenda seda, et muudel aegadel ei tuleks neid üldse, tuleb küll, aga suurem osa võiks jääda nendele aegadele.
Süsivesikuid võib vabalt ka õhtul süüa:
november 22, 2012 at 10:43 e.l. #330592Janar Rückenberg
MemberLoomulikult võib, kõik sõltub kokkuvõttes summaarsetest kulutustest. Samas, nagu ma räägingi, keskmisele inimesele tuleb alguseks mingi “verstapost” kätte anda, mille järgi ta saab minema hakata. Tavainimene võib jumal teab kuidas seda õhtust süsivesikute söömist tõlgendada, seetõttu tuleb sedasorti soovitustega ettevaatlik olla. Loomulikult, mul on kordades olnud kordi, kui korralik trenn lõppeb kell 20.45, koju saan võib – olla 21.30 ja kütan rahulikult veel enne und 70 – 80 g süsikaid sisse. Kõik sõltub, mida on enne päeval tehtud, mis kell, millise iseloomuga dieeti üleüldse plaanitakse jälgida, milline on ainevahetus, kui palju on päeva jooksul varem midagi söödud jne jne jne. See õhtune süsikate soovitamine võib tavainimesele tähendada seda, et päevast kehalist aktiivsust pole paljudel juhtudel olemaski, aga siis võetakse õhtul kodus võib – olla paar kilo viinamarju ette, kuna kuskil artiklis soovitati, et süsikaid võib ka õhtuti. Kui kogu kontekst (dieedi kõik detailid ja treeningu pool) on paigas, siis loomulikult võib ka õhtuti, aga, kui elatakse traditsioonilist nö. tavainimese elu, siis on targem süsivesikuid õhtuks mitte väga soovitada. Nii on sellega lood!!!
november 22, 2012 at 11:05 e.l. #330597Janar Rückenberg
MemberVõi, ütleme siis nii, et väga paljud ehk teisisõnu enamus alustajatest dieediga eksperimenteerijatest, omamata kaalualandamise üksikasjadest ja tervikpildist täit ülevaadet ei ole kohe alguses selleks teadmiseks, et süsivesikuid võib ka õhtusel ajal süüa, valmis!!! Ja üheselt väita, et IKKA JA ALATI võib süüa, seda tõemonopoli ei ole kellelgi, ei Rotteril, Antsonil, Otsusel, Poliquinil ega mul. Kas, millal ja kui palju süsikaid õhtu peale jätta, see on väga paljudest asjaoludest sõltuv!!!
november 22, 2012 at 11:08 e.l. #330598ROtter
MemberLoomulikult võib, kõik sõltub kokkuvõttes summaarsetest kulutustest. Samas, nagu ma räägingi, keskmisele inimesele tuleb alguseks mingi “verstapost” kätte anda, mille järgi ta saab minema hakata. Tavainimene võib jumal teab kuidas seda õhtust süsivesikute söömist tõlgendada, seetõttu tuleb sedasorti soovitustega ettevaatlik olla. Loomulikult, mul on kordades olnud kordi, kui korralik trenn lõppeb kell 20.45, koju saan võib – olla 21.30 ja kütan rahulikult veel enne und 70 – 80 g süsikaid sisse. Kõik sõltub, mida on enne päeval tehtud, mis kell, millise iseloomuga dieeti üleüldse plaanitakse jälgida, milline on ainevahetus, kuio palju on päeva jooksul varem midagi söödud jne jne jne. See õhtune süsikate soovitamine võib tavainimesele tähendada seda, et päevast kehalist aktiivsust pole paljudel juhtudel olemaski, aga siis võetakse õhtul kodus võib – olla paar kilo viinamarju ette, kuna kuskil artiklis soovitati, et süsikaid võib ka õhtuti. Kui kogu kontekst (dieedi kõik detailid ja treeningu pool) on paigas, siis loomulikult võib ka õhtuti, aga, kui elatakse traditsioonilist nö. tavainimese elu, siis on targem süsivesikuid õhtuks mitte väga soovitada. Nii on sellega lood!!!
Süsivesikud soodustavad une teket, valgud kiirendavad ainevahetust. Öösel nagunii ainevahetus aeglustub, nüüd sunnime teda tööle. Poole öö peal ärkad tühja kõhu tundega üles. Pealegi valkude seedimiseks on vaja rohkem vett ja vastu ööd juua paneb suurema koormuse neerudele lisaks niigi valgurikkale toidule. Öösel peavad ka neerud uriinitootmist normaalselt vähendama, nüüd sunnime vee joomisega nad jälle tööle. Vot nii on sellega lood.
november 22, 2012 at 11:12 e.l. #330599ROtter
MemberVõi, ütleme siis nii, et väga paljud ehk teisisõnu enamus alustajatest dieediga eksperimenteerijatest, omamata kaalualandamise üksikasjadest ja tervikpildist täit ülevaadet ei ole kohe alguses selleks teadmiseks, et süsivesikuid võib ka õhtusel ajal süüa, valmis!!! Ja üheselt väita, et IKKA JA ALATI võib süüa, seda tõemonopoli ei ole kellelgi, ei Rotteril, Antsonil, Otsusel, Poliquinil ega mul. Kas, millal ja kui palju süsikaid õhtu peale jätta, see on väga paljudest asjaoludest sõltuv!!!
Tõemonopol on inimese füsiloogia tundmisel ja päevase tegevuse ning vajamineva energiakoguse enam-vähem arvestamisega. Ja ka siis teeb organism omad korrektuurid seoses stressiga, emotsionaalse seisundiga jne.
november 22, 2012 at 11:13 e.l. #330600Janar Rückenberg
MemberRotter, aga huvitav, et vot ei ärka üles ja saan küll magada, kui söön paki lahjat või 5% – st kohupiima ära???
november 22, 2012 at 11:14 e.l. #330601Janar Rückenberg
MemberMis seal ikka, mina olen oma teooria ja soovituste baasil teinud paar korraliku vormi, ka on teised minu soovitustest abi saanud.
november 22, 2012 at 11:18 e.l. #330602Kristjan-Johannes Konsap
MemberSüsivesikud soodustavad une teket, valgud kiirendavad ainevahetust. Öösel nagunii ainevahetus aeglustub, nüüd sunnime teda tööle. Poole öö peal ärkad tühja kõhu tundega üles. Pealegi valkude seedimiseks on vaja rohkem vett ja vastu ööd juua paneb suurema koormuse neerudele lisaks niigi valgurikkale toidule. Öösel peavad ka neerud uriinitootmist normaalselt vähendama, nüüd sunnime vee joomisega nad jälle tööle. Vot nii on sellega lood.
Ka siin pole asjad mustvalged.
Kui keskmine kontoriinimene keset lõunat kiireid süsivesikuid tarbib, võib olla varsti uni peal. Kui defitsiidis kulturist keset päeva “suhkruvett” joob, võib see anda märgatava energialaengu trenniks.
Sa teed jälle sääsest elevandi. Pole veel kodujuustu söömine mind keset ööd tohutu näljaga üles ajanud.
Minu arust oled varasemalt sõustunud sellega, et magamine pole mingi füüsiliselt üliraske töö, mis nii palju kaloreid põletaks(ja tingimata hommikul süsivesikuid vajaks). Samamoodi pole valgurikas toit pole mingi “hüper-super-mega” ainevahetuse kiirendaja, mis teeks lausa endomorfist ektomorfi.
november 22, 2012 at 11:19 e.l. #330603Janar Rückenberg
MemberJa sellest ma ju räägingi, inimesele, kes ei tunne füsioloogiat, kes ei oma ülevaadet oma päevastest kulutustest ja juba sissesöödud energiast, siis talle süsivesikud õhtuse aja peale jätta, kallis mees see on ju õli tulle lisamine. Loomulikult süüakse ja tegelikus dieedipraktikas toimivad paljud asjad teisiti ja sageli otse vastupidi sellele, mida naisteajakirjades dieedinippide alt lugeda saame, kuid võhikule, täiesti algajale, tervikpilti mitteomajale on dieedialgfaasis seda veidi vara teada saada, et süsivesikuid võib ja saab ka õhtuti süüa.
november 22, 2012 at 11:23 e.l. #330604Janar Rückenberg
MemberKristjanile ütlen suur aitähh, et mulle appi tuli
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> . Täpselt nii ongi, asjad ei ole mustvalged ja nii kirjutangi juba ka oma esimeses postituses. Tegemist on tõepoolest sääsest elevandi tegemisega ja mingi kuiva teadusejoru ajamisega selleks, et midagi postitusele lihtsalt vastu öelda!!!november 22, 2012 at 11:51 e.l. #330607ROtter
MemberRotter, aga huvitav, et vot ei ärka üles ja saan küll magada, kui söön paki lahjat või 5% – st kohupiima ära???
Lasteaed.
Mina söön igal õhtul 2 tk saia meega ära ja kujuta ette, pole ülekaaluline. Mis nüüd küll saab?
AutorPostitused- You must be logged in to reply to this topic.