Skip to main content

Algajad vs. edasijõudnud, treeningkavade kontekstis?

Avaleht » Forums » Treening » Algajad » Algajad vs. edasijõudnud, treeningkavade kontekstis?

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • Autor
    Postitused
    7540
    Member

Vaatan erinevaid treeningkavasid ja tekkis küsimus, et mis vahe on algajal ja edasijõudnul? Kas asi on pühendumises, staažis, raua kilodes, lihasmassis, rasvaprotsendis või foorumipostitustes?

St, minusugune ludri võib ju võtta edasijõudnu kava, korraldada raskused endale sobivaks ja sellega treenida, see ei tee ju minust edasijõudnut? Või teeb?

kalmer87
    Member

Ega keegi ei keelagi algajal edasijõudnute kava kasutada, see on pigem soovitus kui käsk. Ajapikku areneb tehnika ja lihas harjub treeninguga, tekib tunnetus ja hakkad aru saama millised harjutused just sulle kõige paremini sobivad. Siis reeglina polegi vaja otseselt kellegi kava järgi treenida. Võtad mõne aluseks ja ise moduleerid seda vastavalt endale. Ega sellist selgelt piiri ei olegi, usun et asi on pigem tunnetuses. Selge on muidugi see, et kui sa oled alles aastake jõusaalis käinud siis päris “edasijõudnuks” vast ennast pidada ei saaks.

Ma arvan, et teatud maalt sul tegelikult kaob ka soov ennast kuidagi liigitada, umbes et “mina olen edasijõudnud ja sina algaja”. Siis tõenäoliselt sa oledki tegelikult jõudnud sinna staadiumisse, kus sa võid ennast edasijõudnuks lugeda.

gmaster
    Member

Edasijõudnu talub suuremat koormust ja rohkem harjutusi ning seeriaid lihasgrupi kohta ja suuremat arvu treeningpäevi nädalas.

jõuents
    Member

Ei tee. Edasijõudnute kava on enamasti selline, sest edasijõudnutel ei garanteeri arengut ainult baasharjutuste tegemine ja tasapisi raskuste suurendamine, vaid on vaja lisaks ka nö abiharjutusi ja muid variatsioone. Algajatele pole see edasijõudnute kava kindlasti parim valik. Kui oled algaja ja tahad kähku suureks ja tugevaks saada siis ei jää muud üle kui teha korralkult baasharjutusi, selline advanced s*it on mõtetu, sest sellega ei kasuta sa kogu oma arengu potensiaali ära. Ehk siis: tehes nt aasta aega trenni kasutades ainult baasharjutusi tagab sulle kindlasti parema arengu kui aasta edasijõudnte kava järgimine, seda nii massi kui jõu osas.

Toskin
    Member

Pikka aega peas kumisenud küsimus , leidingi vastuse . Aitähh <_<“>

lifter
    Member

Ei tee. Edasijõudnute kava on enamasti selline, sest edasijõudnutel ei garanteeri arengut ainult baasharjutuste tegemine ja tasapisi raskuste suurendamine, vaid on vaja lisaks ka nö abiharjutusi ja muid variatsioone. Algajatele pole see edasijõudnute kava kindlasti parim valik. Kui oled algaja ja tahad kähku suureks ja tugevaks saada siis ei jää muud üle kui teha korralkult baasharjutusi, selline advanced s*it on mõtetu, sest sellega ei kasuta sa kogu oma arengu potensiaali ära. Ehk siis: tehes nt aasta aega trenni kasutades ainult baasharjutusi tagab sulle kindlasti parema arengu kui aasta edasijõudnte kava järgimine, seda nii massi kui jõu osas.

Vahet pole, kas edasijõudnute või algajate oma, aasta aega ühte ja sama kava kasutades jäädki unistama arengust. Esimesed kolm-neli kuud tuleb jõudu kiiresti juurde, kuid siis on asi end juba ammendanud. Järgmised kaheksa kuud treenid suht samade raskustega. Motiveeriv? <_<“>

Enivei üks võimalik piir edasijõudnute ja algajate kavade vahel võiks olla lihastes piimhappe tundmine. Ehk kui lihased pärast trenni enam ei valuta, võid edasijõudnute kavaga lammutada küll.

jrx
    Member

Suht palju vakstut koguneb juba siia teemasse. Aga kaaluvõtmisega seotult olen hetkel alamotiveeritud millekski muuks kui üldiseks mittekonstruktiivseks virinaks <_<“>

kunnar
    Member

Internetis on tuntud selline treener nagu Rippetoe. Tema järgi on algajad need kus suudavad igal treeningul baasharjutustes raskuseid lisada. Alles alustanud võivad sellega mitu head kuud hakkama saada. Eriti kui nad söövad nii palju, et kaal selle aja jooksul pidevalt tõuseks. Keskmisele tasemele jõudnud enam igas trennis raskustele lisa panna ei suuda, korra nädalas ehk, arenenud treenijaid korra kuus või veelgi harvem.

matjusm
    Member

Internetis on tuntud selline treener nagu Rippetoe. Tema järgi on algajad need kus suudavad igal treeningul baasharjutustes raskuseid lisada. Alles alustanud võivad sellega mitu head kuud hakkama saada. Eriti kui nad söövad nii palju, et kaal selle aja jooksul pidevalt tõuseks. Keskmisele tasemele jõudnud enam igas trennis raskustele lisa panna ei suuda, korra nädalas ehk, arenenud treenijaid korra kuus või veelgi harvem.

Minnes edasi Rippetoe’ga siis on ta koostanud ka tabeli kus ta toob välja “jõustandardid” (seda ei saa päris 100% tõe pähe võtta) sõltuvalt kogemuse astmest: http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/…hStandards.html

Üpris huvitav lugemine.

Risto Uuk
    Member

Väga huvitav lähenemine, ja minu meelest tundub loogiline. Miks mitte luua piir sinna, kuidas jõu juurdekasv on?

Nagu teised on öelnud, pole mina ka jõudnud päris kindlale arusaamale sellest, keda võiks algajaks nimetada ning keda edasijõudnuks. Kui panna mingeid silte, siis olen kuulnud, et tavaliselt loetakse kedagi algajaks, kui ta on umbes 6 kuud kuni 1 aasta regulaarselt jõutreeninguga tegelenud.

Samas pean ma ütlema, et minu meelest polegi mõtet panna neid nimetusi — võib-olla on see oluline ego vaatenurgast, küll aga mitte arengust vaadatuna. Kui “algaja” võtab “edasijõudnu” kava, peaks ta kiirelt aru saama, et seda pole tal mõtet edasi teha, kuna areng lihtsalt pole optimaalne. Taastumine on raskendatud ning jõud ei kasva nii, kuidas võiks hoopis lihtsama kavaga.

Mis teised arvavad? On see oluline kategoriseerida inimesi niisugusel viisil?

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.