Skip to main content

Algaja palub kõigilt asjatundjatelt toitumise ja treeningu kohapealt abi :)

Avaleht » Forums » Treening » Algajad » Algaja palub kõigilt asjatundjatelt toitumise ja treeningu kohapealt abi :)

Viewing 3 posts - 16 through 18 (of 18 total)
  • Autor
    Postitused
    Alfonze
    Member

Inimkehal on pidevalt vaja hoida veresuhkru tase normis, ka une ajal.. muidu lülituks aju öösel lihtsalt välja.

Muidu tavatingimustes saame süsivesikute söömisest glükoosi otse verre… aga kuna öösel me neid ei söö, siis ongi maksa glükogeen glükoosi allikaks.

Päeva jooksul laob maks oma varud täis söödud süsivesikute arvelt ja öösel siis kasutab seda samust varu.

Öösel ei ole kehal vaja tarbida glükogeenivarudest mingisugusel märkimisväärsel määral(tegu pole aktiivse liigutamisega mis vajaks nn kiiret energiat), piisab ka näiteks rasva tarbimisest, seega ei kulutata õhtul/päeval tarbitud varusi ära, vaid laetakse uneajal justnimelt varudesse (õhtul tarbitud süsivesikud). Seega hommikune süsikate selgaladumine kuna varud eelnevast päevast on all, tähendab keharasvaks ladestamist.

Et maksa koormata peaks andma päeva lõikes oluliselt alla 100gr süsivesikuid(alla 20gr süsivesikute ja samaaegselt vähese valgu korral on veel omaette teema ehk ketoosi minek, kus peamine energia allikas on rasv).

Lisaks on täis glükogeenivarudega võimalik funktsioneerida 12-14h tavaolekut (ärkvel ja igapäevategevusi tehes) või 2-3h suht rasket trenni.

Seega kui olla pidevalt süsikad näiteks 20-50gr ööpäevas, ning seejuures ka rasvu mitte piisavalt tarbida, siis võib tõepoolest tekkida kirjeldatud olukord, kuid mittekuidagi ei ole see seotud hommikul süsivesikute tarbimisega. Seega selline maksa koormamine saab pigem tekkida suht ekstreemsetel isikutel, ning ei puuduta valdavat massi kuidagipidi, veelvähem aega millal süsikaid tarbitakse.

Mina näiteks tarbin ülivähe kiireid süsivesikuid (tegelikkuses tulebki enamus päevastest süsivesikutest köögiviljadest, pisut puuvilju, piimatoodetes sisalduv, pähklites, seemnetes jne, ainult massiperioodil on viljatooted sees) ja aasta keskmine süsikate tarbimine on seal kuskil 100-140gr ööpäevas (massiperioodil vast sinna 150-200 vahele ja alandamise perioodil kuskil 60-80) ning pole küll mingit probleemi ei verenäitajate, energia puuduse või millegi taolisega, pigem vastupidi, kõik näitajad on normis ja enesetunne super. Olgu mainitud, et kaalulangetamise perioodil on hommikusöök suht madala süsivesikusisaldusega, see eest piisavalt rasvu ja valke, energiline olemine on hoopis midagi muud kui massiperioodil peale pudru sisselahmimist, niiet see veel lisaboonusena:-)

ROtter
    Member
    kizzy
    Member

Helina,Ma olen sinuga üsna sarnane mõõtmetelt ja kasutan sellist programmi: http://www.tervislik.net/keha-arengu-monitooring. See on osutunud päris kasulikuks atribuudiks. Hea tulemusi jälgida ja annab ka huvitavat informatsiooni. Iseasi kui tõsiselt seda võtta, aga rasva% andis ta mulle sama, mis mu kallis jõuluvana toodud kaal.

P.S. See on tasuta

Viewing 3 posts - 16 through 18 (of 18 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.