Skip to main content

Abi jõukava koostamisel.

Avaleht » Forums » Treening » Algajad » Abi jõukava koostamisel.

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • Autor
    Postitused
    nestea12
    Member

Tere. Lugu nii, et alustasin trennis käimist umbes eelmine aasta, kuskil oktoobri kuus, ehk teises “kooli-kuus”. Mina ja mu teine sõber mõtlesime, et “No kuule, läheks jõuka”. Algul käisime aeg-ajalt piilumas, et kas kedagi on, või ei ole. Kui ei olnud, siis tegime “naljaviluks” harjutusi vms. Aga mingi aeg hakkas seal mingi Treener ringi liikuma. Niisiis me küsisime Treenerilt kava ja ta meile tegi mingi lihtsa, mitte-koormava kava.

Põhimõtteliselt (täpselt ei mäleta, kaua aega tagasi) nägi see kava välja niimodi:

Esmaspäev – Rind, triitseps, ülaselg ja kõht. 2×15 väga kerge raskusega.

Reede – Biitseps, alaselg ja kõht. 2×15 jällegist väga kerge raskusega.

Oli üsnagi lihtne kava. Me järgisime seda mingi 3 kuud umbes, kuni asjas hakkasid tõesti liiga lihtsaks jääma. Tahtsime Treenerilt uut kava, aga ta enam nagu ei käinud seal. Niisiis otsustasime ise teha mingi lihtsa. Loomulikult küsisime suurematelt sõpradelt, kes juba jõusaalis pikemat aega käinud veidike abi, ja lõpuks keetsime midagi sellist kokku.

Umbes midagi sellist oli. Täpselt ei mäleta.

Esmaspäev – Rind, triitseps, kõht. 3×10 keskmise raskusega.

Kolmapäev – Õlg, jalg, kõht. 3×10 aga jälle 3×10 keskmise raskusega.

Reede – Biitseps, selg. 3×10 keskmise raskusega.

Seda kava sai kohe pikemalt järgida. Umbes 7-9 kuud. Siis kui uus aasta koitis mõtlesime, et “Nüüd oleme küll edasijõudnud… äkki võtaks uuema, massikava ka?”, ja nii saigi tehtud. Netist veitsa uurida, loomulikt siit Fitness.ee foorumist ka nippe välja võetud ja ühe hea sõbra käest, kes ka jõusaalis päris kaua käinud, abi saanud. saime valmis uue Kava.

Kava ise nägi välja umbes nii.

Esmaspäev – Rind, triitseps, kõht. 4×12 raske raskusega (näiteks surusime mõlemad umbes 60kg, rinnaseeriaid tegime 40kg).

Kolmapäev – Jalg, biitseps, kõht. 4×12 raske raskusega (jalga tegime ikka korralikult, umbes 40kg seeriateks).

Reede – Õlg, selg, kõht. 4×12 raske raskusega (õlga tegime umbes 25kg. Arvan, et suht korralik meievanusele).

Laupäev – Mõnikord käisime laupäeval lindil jooksmas ja termomeetril sõudmas, või siis lihtsalt korvpalli mängimas.

Algul, kui alustasime selle kavaga, oli kõik raske ja olime suures väsimuses. Kuid pärast esimest kuud hakkas juba libedalt minema. Pausid hakkas väiksemaks jääma, raskused tõusid vähekene ja üleüldse läks asi paremuse poole. Kaalus võtsime ka juurde. Kuigi siiamaani arvan vist, et läksime üle piiri. Noh, tegime seda kava nii kaua kuni kool lõppes. Algas suvi, ja me mõtlesime, et “Suvel küll ei käi trennis… Puhkuse aeg ometi ju”. Noh, nüüd polegi terve suvi trennis käinud, välja arvatud eile käisin. Mul oli väga igav, ja otsustasin, et proovin, et mis raskused mul üles lähevad. Mitte kuidagi ei tahtnud mitte midagi enam üles minna. Rinnalt surumises 50kg läks ainult 2 korda üles … Ja see läks ka vaevaliselt. Punnitasin 1×10 40kg’iga ära, ja pärast seda oli kõik nii valus et ei saanud paar päeva eriti midagi tehagi.

Jõud on kahanenud, ja väga palju kohe. Niiet, siis sooviks abi mingisuguse jõukava koostamisel (massi mul on .. kaalun umbes 70kg, pikkus 172cm). Ise kahjuks ei tea mitte midagi, et missuguseid seeriaid ja kordusi vaja. Kõik sõbrad mul ka põhimõtteliselt massi peal väljas. Nii et oleks tänulik..

Kuradi pikk postitus tuli.

Sadist2
    Member

aga palun, vali fitnessi kavade alt j6utsykkel ja j2rgi .

Kui sul jäi vahepeal paus sisse ja vormi langes oluliselt, siis oleks mõistlik põhja alla laduda ja vormi parandada enne, kui jõutsüklit tegema hakkad. Võiksid jälle teha 10-ste kordustega mõnda aega, kuni vorm paraneb.

nestea12
    Member

aga palun, vali fitnessi kavade alt j6utsykkel ja j2rgi .

Fitnessi kavade alt? Kus/mis need on?

Kui sul jäi vahepeal paus sisse ja vormi langes oluliselt, siis oleks mõistlik põhja alla laduda ja vormi parandada enne, kui jõutsüklit tegema hakkad. Võiksid jälle teha 10-ste kordustega mõnda aega, kuni vorm paraneb.

Tänud “nipi” eest.

Mart Muru
    Member
    nestea12
    Member

Okei, tänud. Ja küsimus: Näiteks, seal on harjutus ‘Lamades kangi surumine’ ja 4-6 kordust. Kumb parem jõu jaoks – 4 kordust või 6 kordust?

Aimuu
    Member

mõlemad teevad jõudu, 6 kisub juba sinna massi poole natuke, oleneb raskusest, kui suurema raskusega 4 kergemaga 6

maxcar
    Member

Okei, tänud. Ja küsimus: Näiteks, seal on harjutus ‘Lamades kangi surumine’ ja 4-6 kordust. Kumb parem jõu jaoks – 4 kordust või 6 kordust?

ma ise jõudu tehes teen 5 kordust aga ma treenin oma maksimummiga(abiga).

jrx
    Member

Ma tuletan meelde, et lihas ei loe korduseid. Asi ei ole nii lihtne, et X kordust on jõud ja X+1 on mass ja X+10 on vastupidavus.

Esiteks soovitan ma treeninguid rohkem eesmärgistada – kas tahate mingi sportliku soorituse paranemist? Või lihtsalt harjutustes A B ja C võimalikult suurt numbrit/progressi?

Või tahate saada kiireteks sitketeks ja/või ilusateks? Kui jah, mida tähendab täpsemalt see “kiirus” “sitkus” või “ilu”http://krxtraining.blogspot.com/ (Kristjan Koik’i blogi)

Ning kui aega üle on siis ka huumorivõtmes tehtud MMAPenguins blogiga

Võibolla avardab seda pilti natuke mis treenimisest on.

Mikk07
    Member

Ma tuletan meelde, et lihas ei loe korduseid. Asi ei ole nii lihtne, et X kordust on jõud ja X+1 on mass ja X+10 on vastupidavus.

Esiteks soovitan ma treeninguid rohkem eesmärgistada – kas tahate mingi sportliku soorituse paranemist? Või lihtsalt harjutustes A B ja C võimalikult suurt numbrit/progressi?

Või tahate saada kiireteks sitketeks ja/või ilusateks? Kui jah, mida tähendab täpsemalt see “kiirus” “sitkus” või “ilu”http://krxtraining.blogspot.com/ (Kristjan Koik’i blogi)

Ning kui aega üle on siis ka huumorivõtmes tehtud MMAPenguins blogiga

Võibolla avardab seda pilti natuke mis treenimisest on.

Tegelikult oleks hea kui algajate teemas oleks stickyna viide Koik`i blogile.

Oli ka minu kunagine mõtlemine et tahaks suuri lihaseid, et oleks jube lahe, aga tegelikult ajapikku massi-ja jõukavasid tehes selgus, et lihas nagu kasvab ja jõudu tuleb ka juurde, kuid lõivuga. Nimelt vähenevad kiiruslikud võimed ja ka erinevad vastupidavused.

Nüüd kevadel sattusin Kristjan Koik`i blogile tänu sellele foorumile ja sealt saadud informatsioon avardas mõnevõrra maailmapilti ja andis mõtteid kuidas edasi treenida.

Kõik oleneb eesmärkidest, minu eesmärk on et ei tunneks ühtegi tegevust tehes ennast halvasti. Nimelt ei olnud ma üldse rahul oma aeroobse ja anaeroobse võimekusega ja see sundis mind treeninguid muutma.

Loomulikult kes tahabki “tuima massi” seda ei saa ju keelata, aga kes tahaks areneda mitmekülgselt, see peaks vaatama MMA-sportlaste ja nende treeningu poole.

Sa oled nii tugev, kui on sinu nõrgim koht!

jrx
    Member

Tegelikult oleks hea kui algajate teemas oleks stickyna viide Koik`i blogile.

Oli ka minu kunagine mõtlemine et tahaks suuri lihaseid, et oleks jube lahe, aga tegelikult ajapikku massi-ja jõukavasid tehes selgus, et lihas nagu kasvab ja jõudu tuleb ka juurde, kuid lõivuga. Nimelt vähenevad kiiruslikud võimed ja ka erinevad vastupidavused.

Nüüd kevadel sattusin Kristjan Koik`i blogile tänu sellele foorumile ja sealt saadud informatsioon avardas mõnevõrra maailmapilti ja andis mõtteid kuidas edasi treenida.

Kõik oleneb eesmärkidest, minu eesmärk on et ei tunneks ühtegi tegevust tehes ennast halvasti. Nimelt ei olnud ma üldse rahul oma aeroobse ja anaeroobse võimekusega ja see sundis mind treeninguid muutma.

Loomulikult kes tahabki “tuima massi” seda ei saa ju keelata, aga kes tahaks areneda mitmekülgselt, see peaks vaatama MMA-sportlaste ja nende treeningu poole.

Sa oled nii tugev, kui on sinu nõrgim koht!

Hmh, et asi ei tunduks natuke mingi ühe suuna promomisena, sest olgugi, et ma seda kindlasti aegajalt siin foorumis teen, ei olnud see praegu sugugi nii mõeldud.

Ka “ideaalne harrastaja kulturismitreening / jõutõstmistreening / midaiganes” sisaldab kindlasti aeroobset, stabiliseerivate lihaste treeningut jne.

Mida ma öelda tahan on see, et kui lihtsalt võtad kulturismisuunitlusega või jõutõstmissuunitulusega kava ja hakkad jõusaalis rassima, siis võib asi jääda ühekülgseks. Pigem peaks iga harrastussportlane vaatama, mis on need võimekused, mida ta saavutada soovib ning mis on optimaalne ka tervise seisukohast.

Seetõttu peaks kokkuvõttes võibolla eeskuju võtma tõesti sportmängude/kahevõitlusalade (MMA ei ole sii mingi imeasi või võlusõna) metoodikast (aga ka n.t. kümnevõistlus sobib), et saada võimalikult “üldist tervislikku” kehalist taset. See, kas tegemist on nüüd rägbi, hoki, kümnevõistluse, judo või millegi muuga, see mängib juba vähem rolli.

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.