R.Tamm
Forum Replies Created
-
AutorPostitused
-
R.Tamm
Memberja siis tahtsin teada et kas see on tõsi et kes tegelevad raskejõustikuga jääb kasv kinni ja liigesed jäävad haigeks??
R.Tamm
MemberKui ideaalne kaalukaotus oleks 2-3 kilo rasva arvelt kuus siis lihtne arvutus näitab, et võistluskaalust pole mõtet rohkem hooajaväliselt juurde võtta kui 6-9 kilo.Eks see sõltub tegelikult ju keha normaalsest rasvaprotsendist ja sellestki, kui pikk kulturist on; kusjuures Lee Priest oma pikkuse juures kaalub enne võistluseelse dieedi algust sageli ca. 20 kg üle võistluskaalu.
R.Tamm
MemberMis tähtsus sellel on, kas toit on soe või külm?Kui sa oma kindlaksmääratud kaloraazhi ei ületa siis võid süüa mida iganes tahad.
Soe toit seedub paremini.
Seetõttu tuleb külma toitu süües vaadata, et kaloraaz veidi kõrgem oleks kui sooja toitu süües. Teadupärast tähendab energia ju soojust ja külma toitu hakkab organism soojendama, mis nõuab seedimise kõrval lisaenergiat (kaloreid).
R.Tamm
MemberPäevas nii palju küll ei soovitaks. Loomulikult, kui sellistele päevadele järgneb mitu päeva puhkust füüsilisest, siis on mõeldav, kuid vastasel juhul ootab Sind sarnaselt jätkates varem või hiljem ületreening.
R.Tamm
MemberKui tahad lihasmassi suurendada, siis pead vastavalt ka sööma. Ja see jutt, et lihasmassi saab olemasoleva rasva arvelt kasvatada, on üks müütide müüt, kuna teadupärast rasvad valkudeks ei muutu.
Selline asi, nagu puhta lihasmassi kasvatamine on üks vaidlemise koht. Kui see on/oleks võimalik kasvõi teoreetiliselt, siis vaid tippude puhul, kes oma keha väga hästi tunnevad, kuid ka nende puhul julgen siiski kahelda puhta lihasmassi kasvatamise fenomenis.
Tee ikka asja tsüklitena. Kõige üldisem jaotus: massitsüklid vahelduvad rasvapõletustsüklitega. Ja söö olenemata perioodist vähemalt 5 toidukorda päevas.
190 cm juures 90kg jääb, ma julgen pakkuda, normide piiresse.Aga loomulikult: õigem on oma otsustustes siiski rasvaprotsendist ja lihasmassist lähtuda.
Kõike ei jõua kirjutada ja ei oska ju öelda ka, mida juba tead-mida mitte. Aga kasuta usinasti otsingut.
R.Tamm
MemberMul oli (arvatavasti) sama probleem. Kui Sinul on sama mure, mis minul oli, siis tegemist ei ole valuga, mille pärast treeningutes paus tuleks teha. Mina ei teinud, kuigi nädalat-paar oli raskusi tõsta väga ebameeldiv. Maksimum- ja sellelähedasi raskusi sellel perioodil ei kasutanud ja kui valu väga suureks läks ja pea väga ringi hakkas käima, jätsin seeria või harjutuse pooleli või tegin edasi väikeste raskustega. Treeningut tervenisti pooleli kunagi ei jätnud. Valu jäi aja jooksul väiksemaks ja siis kadus (loodetavasti jäädavalt).
R.Tamm
MemberKreatiini ja kofeiini sisaldavaid sööke-jooke soovitatakse tarbida üksteisest vähemalt pooletunnise vahega, et kofeiin kreatiini toimet ei vähendaks. Sellest tulenevalt ei mõista ma, miks on mõnes tunnustatud proteiinipulbris lisaks teistele koostisosadele ka need kaks koos.
R.Tamm
MemberLeian, et hommikusel ?eigil siiski on mõtet, kui öösel ei söö ning õhtuse viimase ja hommikuse esimese toidukorra vaheline aeg kipub pikale venima. Et sellisest olukorrast tulenevaid negatiivseid mõjusid lihastele vältida, soovitan õhtul süüa kohupiima/kodujuustu, kiudaineterikast toitu ja lisaks veidi külmpressitud oliivi- või külmpressitud linaseemneõli. Sellisel juhul imenduvad toitained üsnagi aeglaselt. Ja hommikul üks vadakupulbri?heik, et imendumine oleks kiire ja organism nälga ei jõuaks jääda. Ning seejärel korralik hommikusöök.
R.Tamm
MemberHmm… veider… mul on mõned ühe USA tuntud toitumisspetsialisti ja endise sportlase “case study’sid”, kus ta näitab, et on küll võimalik. Ma usun, et see on raske, aga võimatu? Kindlasti mitte.No jälle jama-maailmapilt segi paisatud. Nali, tegelikult minu kindel veendumus on ikka, et ei ole võimalik üheaegselt rasva kaotada ja lihast juurde saada.
Kui need USA tegelaste uuringud vastupidist tõestasid, siis pakun kaht varianti, miks see nii võis olla:
1) uurimuses (raportis) oli viga
2)võrreldi sportlase/sportlaste füüsilisi muutusi enne eksperimenti ja pärast, st mingi perioodi mõõdudes. Kui selgus, et rasvaprotsent oli neil vähenenud, samas lihasmass suurenenud, siis tähendab see seda, et sellel x perioodil oli neil massitsükkel/-tsüklid ja reljeefitsükkel/-tsüklid. St., et mingi aja jooksul kasvatati lihast ja mingi aeg põletati rasva, mis oli tekkinud lihase kasvatamise käigus. Seega ei ole ikkagi võimalik üheaegselt kasvada (lihase juurdekasv) ja kahaneda (rasvaprotsendi vähenemine).
Kui nüüd veidi filosofeerida, siis võib ju väita, et see, millele vastu vaidlen, on siiski võimalik, kuna teoreetiliselt ehk on võimalik lihasassi suurendades säilitada keha rasvamass. Järelikult: kui rasva on kehas samas koguses, aga lihast rohkem, kui enne, siis matemaatiliselt on keha rasvaprotsent vähenenud (sellel põhjusel kasutasin eelpool säärast veidrat sõna, nagu “rasvamass”). Samas olen kindel, et nii paigas ei ole praktikas ühegi inimese toitumis-, füüsilise tegevuse ja puhkereziim, et säärane olukord saaks tekkida. Vastasel juhul oleks iga ülearune samm reziimi rikkujaks.
Loodan, et mu jutt on mõistetav. Kui ei, olen nõus oma mõttekäiku selgitama.
OldMan ja M.Kalmus(ning kõik teised teadjamad)- võiksite ka selle teema üle diskuteerida. Oleks huvitav teada, mida ütleb asja kohta raamat, mida praktika.
R.Tamm
Memberolen ca 80 kg ning sooviksin vähendada nahaalust rasvakihti tõstes samas ka lihasmassi.Hea, et mõtled õigesti toitumisele ja trenni teed. Siinkohal ei väsi ma aga kordamast: keharasva vähendamine ja samas (ehk antud kontekstis samaaegselt) lihasmassi suurendamine ei ole võimalik.
R.Tamm
MemberMa ei väljendanud end ennist vist arusaadavalt:minu silmis on M.K., OldMan-i ja teiste M.K. poolt eelpool nimetatute ning veel paljude teiste foorumlaste näol tegemist asjatundjatega sellel alal, kuid see ei tähenda, et teised “juhmardid” on. Loodan, et ma ise ka seda pole.
Ja ärge hakake keegi oma päid otsast laskma,muidu hakkategi siin igasugu jama kirjutama.
R.Tamm
MemberPalju vastuseid, aga üks oluline asi jäi teil küsijale otse ütlemata, millest viimane vist ise ei tea: lihast kasvatada ja kaalu langetada üheaegselt ei ole võimalik. Samuti on võimatu kaalu säilitamine ja lihaskasv üheaegselt, kuna kui lihase kasvades kaal samaks jääks, peaks rasva järelikult vähemaks jääma, aga veelkord-need kaks asja (kasv ja kahanemine) ühekorraga ei ole võimalikud.
R.Tamm
Member…………………………..Raske lihastreeningu käigus tekkivate katapoolsete ja anapoolsete protsesside temaatikast saan aru nii, et katapoolsed protsessid on paratamatud, kuid anaboolseid protsesse ilma lihastreeninguta ju võimalik saavutada ei ole. Võtmeküsimus lihasmassi suurenemise seisukohalt on selles, et kuidas võimalikult kiiresti elimineerida lihaste lagunemine raske treeningu tagajärjel, et domineerima saaksid hakata anaboolsed protsessid.Lühidalt-palun asja veelkord selgitada, et asi oleks klaar nii mulle ja kõigile teistele, kellele kogu see asi pisut segasevõitu on. ………………………………….
Täielikult seda vältida ei olegi võimalik, kuid selleks ongi olemas sellised proteiini segud mina kohe vahetult peale jõutrenni juua. Nn- hüdrolüüsitud segud, (veelgi kiiremini omastatavaks tehtud. Kindlasti peab seal olema peale valkude ka paras kogus sv.
NB! otsi artiklitest “Treeningjärgne toitumine”. Sealt saad oma küsimustele vastused. Samuti loe põhjalikult artiklit ” Valgud”….
Nimetatud artiklid on kunagi juba loetud. Mõistan (üldjoontes) ka toitumisspetsiifikat sellel alal.
Hetkel huvitab mind enam just treeningusse puutuv.
Kipun pooldama M.K. lähenemist, kuna ilmselt tema meetod töötab. Seega püüan juhinduda edasi ammutuntud kulturismitõest:”No pain- no gain”. Ja enne ei treeni samu lihaseid, kui “pain” kadunud.
PS! Tundub, et foorum on tarku inimesi täis. Võiksite senisest enam sõna võtta.
R.Tamm
MemberMa ei liialda, kui ütlen, et foorumeist olen kõige rohkem tarkust saanud OldMan-i ja M.K. postitustest.
Siiski ei anna mulle rahu see lihasvalu ja stressi teema. Sa, OldMan väidad, et räägite ühest-samast asjast, ainult et erineva nurga alt. OK, aga milline see õige nurk siis on:kas valus või valutu. Kas võib olla nii, et valu piimhappest-halb;valu mikrorebenditest-hea. Samas on keegi (BULDOOSER) kirjutanud, et ka piimhape on hea lihaskasvu seisukohalt.
Võib-olla oleks hea, kui Sa, OldMan lahti seletaksid, mis on stress, mida Sinu sõnutsi ka lihasmassi treeningul vältida tuleb. Saan aru,et psühholoogiline stress vallandab katapoolseid protsesse tekitavad hormoonid ning sedalaadi stressi tuleb igal juhul vältida. Kuid kui räägitakse (k.a. M.K.), et valu lihastes, st. füüsiline stress lihastes on kasvamiseks vajalik, siis ei saa see ju ometi halb olla.
Raske lihastreeningu käigus tekkivate katapoolsete ja anapoolsete protsesside temaatikast saan aru nii, et katapoolsed protsessid on paratamatud, kuid anaboolseid protsesse ilma lihastreeninguta ju võimalik saavutada ei ole. Võtmeküsimus lihasmassi suurenemise seisukohalt on selles, et kuidas võimalikult kiiresti elimineerida lihaste lagunemine raske treeningu tagajärjel, et domineerima saaksid hakata anaboolsed protsessid.
Lühidalt-palun asja veelkord selgitada, et asi oleks klaar nii mulle ja kõigile teistele, kellele kogu see asi pisut segasevõitu on.
R.Tamm
MemberKaks tarka meest (M.K. ja OldMan) vaidlesid tükk aega, aga asi pole, ma arvan, kellegi jaoks palju selgemaks saanud-pigem ajasite inimesed segadusse. Kuidas siis nüüd treenida?
Mina saan asjast aru nii, et valul ja valul on vahe (nagu ka M.K. kirjutas).Üks lihasvalu on see, mis tekib anaeroobse keskkonna ja sellest tuleneva verevoolu lihastes peetuse tõttu seeria ajal (piimhape lihastes). Ja see on halb.
Samas on valu, mis tekib lihaskiudude mikrorebenditest, mis ju ongi lihaskasvu eelduseks. Põhimõtteliselt on tegu väikeste vigastustega iga asjaette läinud treeningu tagajärjel ja selge on see, et vigastus on organismile stressisituatsioon, kuid vastupidiselt OldMan-i väitele, ei usu ma, et stress alati halba tähendab. Näiteks nagu antud juhul.
Palun vaielge foorumis asi selgeks, et oleks arusaadav, millist valu taga ajada ja millist vältida ning kuidas seda teha.
AutorPostitused