Skip to main content

R.Tamm

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 316 through 330 (of 470 total)
  • Autor
    Postitused
  • in reply to: 2 K duell – kes keda ? #94443
    R.Tamm
    Member

Seekord võidab KALMUS.

in reply to: Mida süüa, kui on vähe aega? #94389
    R.Tamm
    Member

Söö loengute vahel seda, mida sa muidu sööksid. See, et sa koolis käid ei ole mingi vabandus, et mitte korralikult süüa. Olin eelmisel aastal ka statsionaarõppes ja pidin jala ühest tunnist teise minema, samas söödud sain nagu pidin. Mõnikord on jah loengud 8.00-18.00 so what? Paned hommikul söögid valmis ja asi klaar. Ise tegin liha, panin karpidesse valmis kohupiima puuviljade ja koorega, kodujuustu salatit jne. Mis iganes pähe tuleb, mille iganes järgi isu on (jäädes muidugi enda normi piiresse).

Edu!

Sama siin: olin ka päevases õppes ja enamasti juba õhtul sai vajalikul hulgal toitu karpidesse pandud ja külmikusse, kust hommikul oli hõlbus need kotti pista ja kooli minna. Loengute vaheajad olid 30 min, õhtuste loengute puhul ka 15 min, nii et jõudsin süüa ja samal ajal vajadusel ka järgmiseks loenguks ettevalmistusi tehes materjale uurida. Ja see, et teised ei mõista, miks Sa just nii sööd, nagu sööd (sageli ja suurtes kogustes ja kohati maitsetut toitu), ei tohiks tegelikult häirida. Nii et-käi koolis ja söö.

in reply to: Mida süüa, kui on vähe aega? #94374
    R.Tamm
    Member

Kui tegeled ikkagi raske trenniga, siis usun et keha võtab toidust kõik mis võtta annab. Arvan et see “30g valku ühe toidukorra ajal” on lihtsalt üks müüt. V-olla on suunatud see neile, kes ei tegele intensiivse ja raske jõutrenniga. Kui aga tegeled, siis keha omastab kõk mis saab. Miks muidu kulturistide päevane valgukogus on ~500g ja ühe toidukorraga saavad kätte 60g või enam valke.

Aga olgu kuidas on, alati võib süüa tagavaraga, mitte lootma jäädes sellele, et jood liiter jogurtit ära, milles 30g valku, omastab kõik. Kui jood aga jogurtit, milles 40g valku on 30g omandamine tõenäolisem.

See 30g võib tõesti olla müüt, kuid võib-olla on tegu siiski keskmise inimese näitajaga.

See, kui palju keha on võimeline valku sünteesima, ei sõltu ainult sellest, kui kõvasti treenida. Treening on küll eelduseks, et süntees toimuks, kuid organism seab siiski omad piirid valgukogusele, mida see otstarbekalt töödelda suudab. See, et on kulturiste, kes päevas 500g valku tarbivad, ei tähenda seda, et kõik selliselt toimima peaksid. Tegemist on sellisel juhul tõenäoliselt tipptasemel kulturistidega, kelle kehad on võimekamad kui enamike jõusaalis treenijate omad; samuti kasutatakse nende puhul tihtilugu ka nö toetavaid preparaate, mis võimaldavad organismil loomulikust kõrgemaid koguseid toitaineid ja treeninguid eesmärgipäraselt realiseerida. Ei maksa üks ühele järgida neid, kelle tase, rahalised võimalused, eesmärgid ning kehalised ja psüühilised võimed ei ühti järgija omadega.

Nn tagavaraga söömist pooldan ka mina, kuid on oht, et tegemist on raiskamisega, st et kui keha nagunii ei omasta nt üle 20g valgu 3h-ga, siis 40g valku sisse ajada ei ole otstarbekas ei kehale ega ka rahakotile. Samas ei tea me kunagi päris täpselt, milleks on meie kehad võimelised. Seega-pigem pisut rohkem kui vähem.

Vastates teema algataja küsimusele, siis ajanappuse korral on enamasti tegemist kugistamisega ja see ei ole kindlasti soovitatav: see on tervisele kahjulik, kuna koormab seedesüsteemi liigselt, ja see on ka raiskamine, kuna keha ei pruugi korralikult läbimälumata toidust selles sisalduvat maksimaalselt (kui täpne olla, siis maksimalilähedaselt) ära kasutada.

in reply to: Minu treeningkava #93872
    R.Tamm
    Member

Ma arvan jah, et ma otsin algajate kavast jalgadele rohkem harjutusi. Aga samal päeval proovin ka teisi asju natuke teha, sest jalgadele eriti kaua ei kulu aega.

Jalgade treenimisele pane oluliselt rohkem rõhku. Kui Sul jääb jalatrennist aega ja jõudu üle ja treenid samal treeningul ka ülakeha, lisa jalgadele tehtava treeningu koormust. Alakeha päev olgu ikka eraldi. Ja treeni ikka suuri lihasgruppe treeningu algul, mitte lõpus, kuna lõpus on energiavarud (korraliku treeningu korral) otsakorral ja Sa ei suuda neid lihasgruppe piisavalt koormata.

Praegusele kükkimisele võiksid veel lisaks teha jalgade sirutust ette trenažööril (nt 4 seeriat) ja jalgade kõverdamist trenažööril (nt. 4 seeriat, kuna reie tagakülg saab koormust ka kükkides).

NB!Kui kükke teed, ole väga ettevaatlik: soorita korralikult. Hea, kui oleks keegi kõrval, kes Su sooritust kontrolliks. Ise ennast ju kõrvalt ei näe ega tea täpselt, mis vigu teed.

in reply to: ??? #86367
    R.Tamm
    Member

missugune zucker siis fruktoos on, mingi sarnan nimi vist oli või ajan sassi?

Fruktoos on puuviljasuhkur. Kah kiire süsivesik, aga mitte nii kiire, kui glükoos. Ja glükoos on soodsam osta ka.

in reply to: Valu õlas #92110
    R.Tamm
    Member

Asi selles,et juba nädal aega on õlas valu.Eelmine nädal olid mul jalgpalli võistlused ning peavõitluses kukkusin nii haledalt,et kogu raskusega paremale õlale.Nüüd on valu vaikselt taanduma hakanud,kuid spetsiifilisi venitusi tejes,nt käe pea taha tõmbamine lööb õlga korraks terava valu.Küsimus oleks,et nagu kaua peaks nt õlga ja õlaga seonduvaid harjutusi mitte tegema?

Nii kaua, kui valu kadunud. Põhimõtteliselt on asi nii, et treenida tuleb liigese-kõõluse valu tundmata, olenemata sellest, kas ja kui suur on vigastus.

in reply to: põlved raksuvad #90257
    R.Tamm
    Member

aga peaks siis vaatamata väiksele valule ja raksumisele tegema kükke?

ja kas väiksemate raskustega peaks tegema rohkem kordi ühes seerias või rohkem seeriaid?

millega veel väga üle pingutada ei maksa? rind,põlv,midagi veel? muid lihaseid võin ikka viimase peal teha?

Tee nii ja selliseid harjutusi, et liigestes ja kõõlustes valu ei oleks.

in reply to: Söömine #90211
    R.Tamm
    Member

tahaks nüüd jälle jõukas käima hakata, aga söögiraha on aint 2500 :ph34r:

mida ma saan osta et kuu aega selle rahaga välja tulla.et kõik omad ained (valk,rasv,süsiv.) kätte saaksin.

Mis “aint 2500”?! Selle rahaga on võimalik nii mõndagi ära teha. Süsivesikute peale ei kulu kuigi palju (osta kauplus-ladudest riisi, makaroni, tatart, kaerahelbeid…).Rasvadega põhimõtteliselt sama lugu:soovitatakse küll külmpressitud linaseemne ja oliiviõli, aga kombinatsioon rapsi- ja päevalilleseemneõlist (sega ise kokku)ajab kah asja ära (küllastunud, monoküllastumata ja polüküllastumata rasvhapete suhe hea, kuid ei oska kindlalt väita, kas tegu on külmpressiga või mitte-ilmselt siiski mitte). Valguvajaduse rahuldamiseks hangi samuti soodsamate hindadega müügikohtadest (kauplus-laod, turud) kanaliha, kala, muna, kohupiima/kodujuustu. Kalkuleeri, kuidas tuleb soodsam:kas nt. ise fileerida ja kananahk ja luud minema visata või fileed osta jne. Kui vastavalt talitad, peaksid toime tulema.

in reply to: põlved raksuvad #90175
    R.Tamm
    Member

See, kuidas jalapress põlvedele mõjub, on loomulikult vaieldav ja sõltub paljuski sellest, kuidas seda harjutust sooritada.

Põhjus, miks ma jalapressi seoses P.Cottrell-ga mainisin, seisneb vajaduses vältida mõnes inimeses tekkida võivaid väärarvamusi nimetatud härrasmehe harjutustevalikus nelipeade arendamisel.

in reply to: l-karnitiini omastamine #90170
    R.Tamm
    Member

seega kui muidu nt keskmise intensiivsusega tsoonis treenides kuluks rasvu nt vähem kui süsivesikuid, siis l-karnitiin aitab rohkem sama energiat rasvade arvelt toota?

tahaks veel vastuseid teistele küsimustele

Vaevalt, et selles kindlaid piire eksisteerib, aga üldiselt on ikka nii: esmalt tarbib organism süsivesikud ja seejärel rasvasid, kuna süsivesikutest on energiat lihtsalt hõlpsam sünteesida. Ka kasutab organism energia tootmiseks äsja sissesöödud rasvu enne, kui keharasvasid.

Kui oleks nii, et glükogeenivarud on sissesöödud toidust täis, kuid samal ajal tarbib organism keharasvasid, siis oleks hõlbus samaaegselt lihast kasvatada ja rasva põletada. See aga ei ole enamike kulturismimõtlejate hinnangul võimalik, kuigi on vastuargumenteerijaid. Seega:kas tarbid l-karnitiini ja seda sisaldavaid tooteid või mitte, keharasvad põlevad ikkagi alles peale seda, kui lihastel kusagilt mujalt enam võtta ei ole.

in reply to: põlved raksuvad #90168
    R.Tamm
    Member

Porter Cottrell on selle mehe nimi, kui õigesti mäletan …

Igaljuhul olen selle venna üht videot vaadanud, kus ta jalapäeval rääkis sama juttu, et ta ei tee kükke kuna

see põlvedele kahjulik ja teeb selle asemel sirutusi masinal …

Küll aga teeb/tegi ta jalapressi.

in reply to: l-karnitiini omastamine #90116
    R.Tamm
    Member

Ma sain aru, et l-karnitiin suurendab rasvapõletusefekti, aga üldine energiakulu (ainevahetus) jääb samaks

See rasv, mida l-karnitiin põletada aitab, kaob ikkagi energiakulu teel. Ei ole nii, et keharasv, muundumata energiaks, kehast väljub.

Sisuliselt on asi seega nii, et kaotamaks keharasva, on vaja see muuta energiaks. Ja selleks on vaja hoida organism sissesöödava toidu arvelt energiadefitsiidis. L-karnitiin on abivahend, mis võimaldab sissesöödava toidu näol seda energiahulka veelgi madalamal hoida. Miks see on nii?Aga seepärast, et vaadeldav aine hõlbustab energiapuuduse korral keharasvade kasutamist energiaallikana.

in reply to: Kuidas vabaneda? #88952
    R.Tamm
    Member

Paneks küsijale siinkohal südamele, et omapäi EI OLE mõistlik dieedi- ja treeningplaani koostama hakata, kuna tegemist on igas mõttes (füüsilises ja psüühilises) õrna eaga. Seetõttu võib ebaadekvaatne toitumiskava ja treeningrežiim kehale ja ka vaimule lõppkokkuvõttes laastavalt mõjuda. Ja ma ei ütle seda mitte ainult ütlemise enda pärast.Võta ühendust mõne vastava ala spetsialistiga (toitumisspetsialist ja personaaltreener) ning samas loe ja uuri ka ise asja kohta (selleks sobib väga hästi antud weebilehekülg).Kannatust ja edu

in reply to: Aegunud ja parim enne läbi #88949
    R.Tamm
    Member

Siin on väga oluline vahe.

Värsketel asjadel nagu kohupiim on märge “kõlblik kuni”.

Mittevärsketel asjadel nagu näiteks shokolaad ja ka proteiinipulber on märge “parim enne”.

Seal on vahe sees. Asju mis on ületanud kõlblik kuni tähtaja rohkem kui päeva-kahega, ei ole mõtet süüa. Asju, mis on ületanud “parim enne” tähtaja võib süüa, ent need võivad lihtsalt maitseda natuke teistmoodi ja anda teistugust efekti KUID see ei tohiks olla tervisele väga kahjulik.

Aamen

Kui ropprikas ei ole, pole mõtet kraami ära visata.Kuivained, nagu eelpool mainitud, ei ole nii kapriissed, et neid ka peale PARIM ENNE lõppu tarbida ei tohiks. Kui arutluse all oleva pulbri näol on tegemist igati legaalse kaubaga, siis võib kindel olla, et selle “parim enne” tähtaeg on pakendile märgitud tubli varuga, mis on kindlasti enam kui pelgalt üks kuu. Varu on tõenäoliselt selleks, et kauba ladustamine müüja ja ka ostja poolt ei ole alati sama (erinevad temperatuurid ja õhuniiskus erinevate müüjate ja tarbijate ladustamispaikades). Seega, kui käesolev proteiinipulber pole vahepeal palju niiskust saanud või lausa märjaks saanud (mis iganes võiks seda põhjustada) ja samas palju päikesekuumuses (nt.aknalaual)viibinud, siis tarbi julgesti. Minul isiklikult ei oleks ka eelpool mainitud ekstreemsetel juhtudel “südant” toodet, mille eest olen maksnud, mitte tarbida ja ära visata.

in reply to: Kuidas kaalust alla võtta? #88315
    R.Tamm
    Member

Nimelt siis probleem selline et olen suures ülekaalus ja kehakaal tõuseb.

Kaalun hetkel 96 kg(max on olnud 104 kg)

Pikkust on 174 ja olen 16 a.

Kehakaal oli probleemiks juba väiksena,kuna on mul on väga aeglane ainevahetus.

Proovinud olen dieete,käinud arsti juures,võtnud ka revalist selle rasvapõletus treeningu,aga see treener ütles(martin) et tee vähemalt 4 nädalat aeroobset trenni ja saatis ka ühe päeva toitumiskava,aga sinna see asi jäigi.

Kas selle dieedi kaubagrupi toodetest on mõtet midagi osta mis ka aitaks kui teha trenni?

Ja äkki oskate ka öelda kuhu pöörduda, et saada endale korralik toitumiskava ja sellele vastav treening,kuna ise küll ei jäänud rahule sellega mis martin aindis(lootsin et saan iga nädal treeningpäevale vastava toitumiskava)

Kui tahad abi ja teada, kuidas kaalu langetada, siis loe käesolevalt weebilehelt asja kohta (vihje:kasuta otsingut).

Tegelikult on nii, et kui otsustad treeneri-toitumisspetsialisti kasuks, siis ära anna hinnangut tema soovitustele, treeningplaanile ja toitumiskavale.Kui Sa ise asjast suurt midagi ei jaga, siis iga treeneri soovitust kahtluse alla seades ja eirates ei saavuta Sa tõenäoliselt oma eesmärke. Ja kui Sul on kahtlusi oma juhendaja kompetentsuses, siis on alati võimalus küsida ka kellegi teise või kolmanda arvamust olukorra kohta.

Soovitan kontsulteerida oma ala asjatundjatega (toitumisspetsialistid ja nt.jõusaalitreenerid), kes pakuvad eeldatavalt Sulle välja tervislikuma kaalulangetamisviisi, kui seda on ekstreemne “vee ja kapsalehe” dieet mõnest naisteajakirjast.

PS!Olenemata sellest, kui tark ja abivalmis on Sinu juhendaja, ürita asja olemusest ka ise aru saada-nii on lihtsam oma treening-,toitumis- ja puhkereziimi eesmärkidega vastavuses hoida. Siis ei teki ka vale koha peal tunnet, et see või teine treeneri soovitus ei ole õige. Kui ise ei tea, ära hinnangut anna.

Edu!

Viewing 15 posts - 316 through 330 (of 470 total)