matjusm
Forum Replies Created
-
AutorPostitused
-
matjusm
MemberKuna endal ajateenistus kohe kohe lõppemas, siis jagan siin veidi nõuandeid/mõtteid selle kohta. Ise olin siis suurtükipataljonis arvutaja.
Kuhu minna teenima?
Suurtükk või õhutõrje. Miks? Sest see ei ole jalavägi ning pea kõik on parem kui jalavägi (Kuperjanov, Jõhvi ÜJP, JVBr). Me vahest viskasime nalja omavahel kui olud olid vilestad et “ikka parem kui olla jalaväelane”. Suurtükk ja Õhutõrje keskenduvad rasketehnikale mis tähendab seda et sa liigud igale poole masinaga, sa ei kaeva kaevikuid ega pea ka kõige jubedama ilmaga kusagil ringi jooksma mitukümmend kilo varustust seljas. Mitte jalaväelane olles tähendab ka seda et sa oled oluliselt vähem metsas ja rohkem kasarmus. Olen kuulnud jutte et jalaväe väeosad on veetnud ligi pool oma teenistusest metsalaagrites, Suurtükk aga kusagil 6-8 nädalat (täpselt enam ei mäletagi). Miks on mets halb? Sest seal ei saa magada, ei saa süüa (ning see mis on, on väga kehv), ei saa pesta normaalselt ning kui just ei ole väga kena ilm (mida on vaid Kevadtormi ajal Eesti kliima tõttu), siis on pidevalt kas jahe või märg. Kõlab ehk nagu memmeka jutt kuid kui sa oled seda kogenud siis sa saad aru et sõdurile ei meeldi metsas olla. Ma võin julgelt öelda et suur osa mu teenistuskaaslastest väidaks täpselt sama.
Õhutõrje kohta ei oska täpsemalt öelda kuid vähemalt Suurtükis oli nii et pea iga nädalavahetus sai (pärast SBKd muidugi) väljaloale ning seda sai pea kogu pataljon. Kui mingit jama kokku ei keera või ei õnnistata sind valvekorra üksusega siis saab üpris kindlalt koju. Ainus asi mis Suurtükis oli kehvasti oli see et kui teistel väeosadel kogu riigis oli lisapuhkus riiklike pühade puhul (iseseisvuspäev, 1. mai) siis millegipärast haubitsamehi hoiti ikkagi kasarmus. Muidu aga täiesti normaalne väeosa.
Tapal on ka üpris head olmetingimused. Kasarmud on uued, territoorium üpris kena. Kuna ta asub linnast välja siis see teeb ajateenistust selles mõttes lihtsamaks et sa ei pea kogu aeg aknast nägema kuidas inimesed liiguvad ringi “vabas maailmas”. Seega isegi Tallinlasena eelistan ma sellises kohas aega teenida kui et näha oma kodumaja läbi väeosa aia. Sinna käivad rongid nii et nii Tallinnast kui Tartust on sinna hea tulla. Veel parem on kui on auto, siis on mõttekas panna punt kokku ja panna 4-5 meest ühele masinale ning jagada kulusid.
Mida kaasa võtta?
See ametlik nimekiri mida ajateenistusse kaasa võtta ei hõlma kõike seda mida tegelikult vaja läheb. Ma soovitan:
– Korralik pealamp millel on ka punase valguse režiim (või värvi lamp markeriga punaseks). Sõjaväe taskulamp on täiesti lootusetu ja pimedas tegutsemist on palju nii et seda läheb vaja.
– Šveitsi taskunuga
– McGyver’i teip- seda läheb igale poole
– Suured prügikotid- siia on soovitav oma lebomatt sisse pakkida et ta metsalaagrites niiskeks ja mustaks ei läheks
– Oma sporditossud- sõjavägi küll annab enda poolt ka tosse kuid nendega võib olla see probleem et ei ole õiget suurust või pole mugavad. Näiteks mul sai pool rühma mingid hiigelsuured tossud ja ainult seetõttu et osadel olid oma spordijalatsid kaasas said kõik sporti teha (ehk et keegi ei pidanud jalanõude puudumise tõttu kõrvale jääma)
– Sokke ja aluspesu- ära jää kaitseväe varustusele lootma.
– Beebipepulappe- et metsalaagrites hügieeni teha
Üldisi nõuandeid
– Ära harrasta “isetegevust” ehk teed midagi mida pole kästud. Selle eest saab pähe ning pärast saad veel korduvalt uuesti pähe.
– Ole tubli ja korralik ning sa pääsed jamast. Aja jooksul kujunevad välja teatud inimesed kes mis iganes põhjustel jäid negatiivsete asjadega silma mis tähendas et kui oli vaja “vabatahtlikke” igasuguste asjade jaoks (enamasti mingit sorti koristamine, relvavalve, toimkond või muu tüütus) siis võeti neid eelkõige. Tublimad pääsesid sellest ning see teeb elukvaliteedi sõjaväes oluliselt paremaks.
Trenn ja toitumine
Toit ei ole kaitseväes kõige parem, kuigi samas ei saa ka öelda et see oleks ülemäära kehv. Kasarmus saad palju süsivesikuid ehk et makarone ja kartuleid. Liha on vähe ja seega on ka valku vähe. Metsas on olukord veel hullem: sa sööd kas nn “Nato pakke” või kuivtoidu pakke mis on suhteliselt jubedad. Väliköök ka midagi erilist ei tee, enamasti nad soojendavad konserve või Felix’i purke nii et sealt ka midagi erilist ei tasu oodata.
Võta kaasa valgupulbrit sest normaalset valgukogust sõjaväe toidust ei saa. Teiseks soovitan kaasa võtta pähkleid sest nad on suurepärane mitteriknev ja suhteliselt odav valguallikas. Metsalaagritesse võtsin ise veel kaasa purgitoite. Ning šokolaadi kulub ka päris korralikult.
Trenni koha pealt ütleksin nii et need kes ei teinud enne sõjaväge mitte midagi arenevad kuid need kes tegelesid mingi spordialaga mingilgi tasemel üldiselt põevad kõvat taandarengut. Endal näiteks läks SBK ajal 1.5 kuuga kaal kusagil 10kg võrra alla ning kükk langes kusagil 20-30kg. SBK laastab lihast ja jõudu, pärast kui sa oled mõnes mitte-jalaväe üksuses on võimalik jälle progresseeruma hakata kuid kaugeltki mitte nii hästi kui tsiviilis. Huvitav tähelepanek enda kohta oli see et kahes füüsilises testis (üks tehakse kohe alguses, teine SBK lõpus ning mõõdetakse jooksu, kätekõverdusi ja istessetõuse) olid mu punktisummad pea samad. Jooks ainsana arenes, kätekõverdused jäid enam vähem samaks ning istessetõusudes läksid mu tulemused isegi kehvemaks. Võibolla olin ma aga erand sest kui ma esimeses füüsilises testis olin rühmas kolmas siis teises oli minu tase umbes rühma keskmine.
Ei tea kuidas teistes väeosades on kuid Tapal on jõusaal veidi kehvapoolne. Kuigi kükipuur, pingid, hantlid, kangid ja mingid masinad on olemas, on nad kõik väga vanad ning kangid/kettad on veel eriti jubedas korras. Puudub muidugi ka tõstepõrand. Üht teist saab aga siiski teha.
Kokkuvõte
Üldiselt olen rahul et sai ajateenistus läbi tehtud. Huvitav kogemus ning sai põnevaid asju tehtud, hoolimata sellest et oli ka väga palju mis tüütas väga ära.
matjusm
MemberKas on OK kui teha military pressi õlgadelt tõugates? Kas on mingeid vastuargumente?
Kas mõtled push pressi ehk svungi?
http://www.exrx.net/WeightExercises/OlympicLifts/PushPress.html
Need on kaks eri harjutust.
matjusm
MemberSee on hea baasharjutustega kava: http://startingstrength.wikia.com/wiki/The_Starting_Strength_Novice/Beginner_Programs
matjusm
MemberTere,
sihuke küsimus, et mida metsalaagrisse kaasa võtta süüa.
Lähen nädalaks Kuppi ja pidi olema Natopakk, aga sellest suht kopp ees juba.
Mõtlesin tuunikalakonserve võtta.
Oskab keegi soovitada paremaid varjante või midagi muud üldse.
Tänud.
Mina võtan kaasa Salvesti purgitoite, näiteks pilaff, Mehhiko/Itaalia pada, ühepajatoit sealihaga. Teiseks pähklid, näiteks maapähklid ning võibolla ka mõni vorstijupp. Pluss veel Snickers’id/Corny’d.
Ega Nato pakkidest ja väliköögi suupistetest metsas küll ära ei ela, seega võtan nüüd alati kõvasti oma toitu kaasa.
Üks asi mida soovitan veel on osta endale mingi väike/keskmine plastkarp et ei peaks kogu aeg rakmetest katelokki välja kaevama kui süüa tuuakse. Ma olen nii õnnelik et olen suurtükiväes masina peal, mitte jalaväes, seega saab suht hõlpsalt auto oma toitu täis toppida, mitte seda oma niigi pungil seljakotti toppida.
matjusm
MemberRinnalevõtu ja tema eriversiooni hang clean’i puhul ei ole küll mõtet teha 8’si seeriaid. See on harjutus kus on väga tähtis tehnika ning seega üle 3-5 korduse ei ole üldiselt soovitatav teha. 3×8 asemel oleks parem näiteks 5×3.
matjusm
MemberJah, täiesti sellised trennid toimuvad Spartas ja treenib seal SK Athleticus. Kui ma ei eksi, siis seltskond+treener on seal nädala sees peaaegu iga päev ca kell 16.00-19.00. (ja nad täitsa teevad rebimist ja tõukamist, niiet hüppa punti)
Ehk et kas piisab vaid sellest et sinna kohale tulla ja võib kohe nendega koos treenima hakata?
matjusm
MemberKükid ja jõutõmbed on rammumeeste põhilised harjutused, pluss veel igasugused selga ja jalgu tugevdavad asjad. Svungi/tõukamist teevad nad ka ning vahest ka midagi klassikalise tõstmise vallast (vähemalt need rammumehed keda ma trennis olen näinud teevad selliseid asju).
matjusm
MemberPaljud siin eeskükki teevad?
Tahaks huvi pärast teada mis on inimeste eesküki suhe turjal kükki (nii et mõlemad on tehtud sama sügavale)? Mul endal näiteks on parim eeskükk 87% parimast turjal kükist.
matjusm
MemberPlaanin osta koju treeningkeskust ja trenni tahan teha 5x nädalas.
Millist nendest firmadest soovitate, milline on kõige kvaliteetsem, kas body solid, star trac impact või kettler?
Kui ruum ja rahakott võimaldavad siis hangi pigem kükipuur, kang raskustega ja reguleeritav pink.
matjusm
MemberMitte ei saa aru, miks end algajana defineerivad treenijad mingeid kilogrammi eesmärke seavad. Su eesmärk võiks olla ilusa lihase välja töötamine pigem, kui et neg kaldega suruda ja man-boobsid + 105 kg rinnalt
” srcset=”/uploads/emoticons/happy@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> .Kohe mitte üldse ei ole sinuga nõus. Seades endale eesmärgid kg’des on sul midagi väga konkreetset mille nimel töödata. Kui teemaalgataja tõi välja et ta tahab 105kg suruda siis ju talle on tähtis jõud ja ta tuli siia foorumisse otsima nõu mis aitaks seda eesmärki saavutada.
Lendamine Hantlidega kaldpingil 3×10
Surumine Kangiga horisontaal pingil 5×8
Negatiivsel kaldega pingil surumine hantlidega 3×10
Kätekõverdused (Käed täisnurga all). 3×25+
Vastan vaid enda kogemuse põhjal, teistel võivad olla teised arvamused:
Tee horisontaalpingil surumist esimesena oma rinna päeval. Teiseks, minu meelest areneb jõud paremini väiksemate kordusvahemike juures ehk et kusagil 5-6 kordust seerias. Kunagi tegin ka 8-10 korduselisi rinnalt surumise seeriaid ja jõud tuli üpris aeglaselt. Siis hakkasin lühemaid (kuid rohkemaid) seeriaid tegema ning numbrid tõusid kiiremini.
matjusm
MemberMillise kava järgi sa praegu surumist treenid? See et sa teed trenni 3-4 korda nädalas ei ütle midagi, too välja täpselt mis harjutusi sa teed, mitu seeriat ja milliste kordusvahemikega. Siis saab ehk näha kas oled vähemalt selles osas õigel teel või vajab seal midagi korrigeerimist.
matjusm
MemberAlles sai Audentese hallis rinnalsurumise pingilt kang tõstesaali viidud ja sealt kulunud otstega vana asemele toodud. See on tõesti probleem.
Vahe tegemiseks üks viis on, et korralik tõstekang on laagritega ja vars käib väga kergelt ringi.
Ise treenin ka vahest seal ja pidevalt viin neid ilusaid kange surumispinkidelt põrandatele.
Lisaks eelmainitule, on klassika kangi tunnuseks (kuigi mõned “tavalised” kangid on ka sellised) see et see kare osa kangil ulatub kuni äärteni välja. Lisaks veel see et nad võivad olla ka natuke peenemad teistest kangidest.
matjusm
MemberMulle käib üpris pinda see kui mõnedes vähestes jõusaalides kus on olemas korralik (ja vägagi kallis) klassikalise tõstmise kang on mõni teadmatu kasutaja selle millegipärast tõstepõrandalt kaugele ära viinud ja teeb sellega näiteks rinnalt surumist või muud taolist kus pole tegelikult sellist kangi vaja. Asja teeb veel hullemaks see et need rinnalt surumise pingid on tavaliselt metallist raamidega ehk et kui sinna pikaaegselt kangi peale visata, siis see hõõrub kangi ääred siledaks ja sellega on pärast palju raskem rebimist teha.
matjusm
MemberKui tahad näha veidi ekstreemset näidet kiirest negatiivsest faasist, siis vaata kuidas Gerd Kanter surub, negatiivne faas pea olematu ja pehmendus särgi all:
matjusm
MemberMa ei saa täpselt aru mis vastuseid sa üritad saada kui küsid küsimuse “mida arvate jõunäitajatest” kuid ma arvan et asi mida sa otsid on see:
http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/StrengthStandards.html
-
AutorPostitused