daman
Forum Replies Created
-
AutorPostitused
-
daman
MemberJa punane liha??
daman
MemberDamn, daman, need on päris kõvad eesmärgid:)Ise tahaks poolikut alla 1:35 joosta, senine mark ees on 1:46.
Tegelikult on mul Tartu aega vaja kärpida 6min ja poolikut ainult 4min. Täitsa tehtav. Sinu aeg, arvestades tausta, on täitsa korralik.
Kangitrenni all mõtlesin üldfüüsilist, mulle endale meeldib saalis kangutada.
daman
MemberJorxiga enam vähem jnõus, aga pole oluline nädalas nii pikka jooksu alati teha. Kestvusalade võlu on selles, et efekt on kumuleeruv, kui oled 4 päeva järjest jooksnud, siis viiendal päeval on see jooks su jalgadel nagu 10-13 miil. Ettevalmistusperioodil on kiirus ebaoluline, hoia pulssi madalal (~70% maksimumist) ning tee jooksuharjutusi. Usu mind, jooksuharjutused (põlvetõsted, sääretõsted, päkajooksud, sammhüpped jne.) annavad suurema efekti kui kangi tõstmine. Mis ei tähenda, et sa ei võiks talvel saalis jalgu jämedamaks treenida, aga põhirõhk siiski põhialale: jooksule.
Endal on mul plaan järgmine aasta kevadel Tartu jooksumaratoni (23,4km/14,5mi) alla 1:38 ning sügisel poolikut alla 1:25 joosta. Hetkel 2x nädalas kangitrenni, 1 kord nädalas jooksuharjutused ja ÜKE, 2 rahulikku jooksu ja 1 pikem üritus (matk/suusatrenn vms.). Kui lumi maha tuleb, siis ilmselt osad jooksud asenduvad suusatrenniga, aga seda kuni veebruari lõpuni, siis läheb erialaseks ettevalmistuseks, et Mai alguseks valmis olla.
Kokkuvõtteks, lao aeroobset põhja, tõsta kangi ja naudi seda, et hooaeg läbi on.
daman
MemberMis jutt? Mõelge enne kui kirjutate. Mida raskem füüsiline tegevus, seda suurem energiakulu.
Nagu enne öeldud, köögist algab rasvapõletamine. Pealegi saab suurepäraseid tulemusi ka ilma igasuguse aeroobse trennita, eelduseks et söömine on korralik.
daman
MemberÜldiselt tore vidin tundub olevat, niikuinii trükib suurem osa treenijatest paberile kantud andmed arvutisse ümber. Selle vidina puhul pole kahekordset andmesisestust vaja teha ja telefon on alati kaasas.
Lisagu sinna kestvusspordialasid ka, saaks suht universaalse tarkvaratükim kasutaks isegi. Kui mul IPhone oleks
“>daman
MemberJa esimest aastat teed? Hmm, paljuvõitu, arvestades vähest kogemust, mäejookse ja muud intensiivset trenni.
Ära lähtu niivõrd kavast, need on sellised liinitoodangud, sina oled aga individuaalne. Kui kõõlused/liigesed valutama hakkavad, on ilmselgelt ülekoormus. Usu mind, poolmaratoni läbimiseks ei ole vaja nädalas 30 miili joosta, piisab vähemast. Liiatigi kui see sul esimene.
Minu soovitus oleks teha kergem nädal vahele, lasta liigestel puhata ja jõudu koguda. Jookse 2x lühemalt, intensiivsuse võid samaks jätta. Ära tee mäkkejookse ja pikk jooks samuti kindlasti lühemaks. Ära karda puhata, olen kõik selle läbi käinud ja antud hetkel on kerge nädal just see, mis sul vaja. Sa ei kaota vormis midagi ja väldid pikka piinavat vigastust. Kui peale seda seda nädalat ka liigesed valutavad, tee veel üks kerge nädal, aga seekord võid pika jooksu sisse jätta. Hiljem peaks juba kombes olem.
Ahjaa, veel üks asi. Kui esimese kerge nädala jooksul valu taandub ja enesetunne läheb heaks, ÄRA pane järsult koormust peale, vaid ole tugev ja jätka puhkust!
Jõudu jaksu. Naudi.
daman
MemberVõta hoogu maha!
Asenda peale tõusupäeva trenn taastuspäevaga, kerge jooks 20-30min ja kolmapäevane ttrenn neljapäevasele tõusutrenni asemele.
Esimestel aastatel on oht üle treenida ja pärast oled vigastusega kimbus.
Mitu kilomeetrit/miili sa oled üldse poolmaratoniks valmistudes jooksnud?
august 19, 2010 at 1:35 p.l. in reply to: Kulturismigigantide triatlon lõppes Marek Morozovi võiduga! #273726daman
MemberAder
daman
MemberSellised intervallid alguses ei aita sind eriti vaadates neid pulsse, mis sul on ma kardan. Sa justkui treeniks 5k või lühema jaoks.Kogutud kilomeetrid! Pikemaid distantse peaksid võibolla tegema VEEL madalama pulsiga. Ja piimhappe taluvust need kindlasti ei tõsta, sest piimhappe kuhjumine aeroobsel pulsil ei toimu:)
Jorgen, on sul ehk mingit infot, miks peaks VEEL madalama pulsiga jooksma? Ses suhtes et minu meelest ei tohiks vahet olla, kui joosta alla aeroobse läve 10 lööki või 20 lööki?
Aga eesti mehele jah mnii palju, et kogutud kilomeetrid loevad, ja neid kogud sa aastatega.
daman
MemberTulevad need need õhufiltrid ja volframist kolvid sul. Lihtsalt aega vaja. Kestvustreeningutel on see tore külg, et nad kumuleeruvad. Järgmist aastat alustad juba tugevamana ja seejärel veel tugevamana. See eeldab muidugi järjepidevat treenimist.
On sul veel mõni pikem eesmärk peale seda poolikut? Mõni triatlon ehk?
daman
MemberÜldiselt.
Tule trenni! Niigi teed kahte sporti kolmest, saad pädevate inimeste käe all trenni teha.
daman
Member24km enne poolmaratoni? Nojah, kui 2 nädalat enne, siis taastub ära tõesti ja enesekindlust annab kõvasti.
Huvitav, et mul on Ironmaniks treenides kõige pikem jooksuots 3h (kuskil 35km peaks sealt tulema, kui rahulikult sörkida), aga päris maratonini ei lähegi. rattaotsad on küll pikad.
RunnersWorld on suth popp ja täitsa pädev ajakiri, kui sealseid kavu mõistusega võtta, siis võib asja saada küll. Samas on su aegu vaadtes tõesti kiiremateks ja tempokateks otseks vara, kui üdini aus olla, siis terve see aasta on vara. Samas, kätt pole mõtet ette panna, eriti kui veel enesetunne on hea ja kuskilt midagi katki ei ole.
Septembrini on veel palju aega ka, sestap usun et tuleb hea tulemus. Varem pole nii pikka jooksnud?
daman
Member…yep that’s me allright:DOk, eks ma siis vaikselt katsetan edasi. Jama selles ka, et ega see kloorine ujulavesi mulle väga ei istu ja heameelega ma väga ujulas ei käi. Suvel suplemas küll, eks siis nüüd saab sellega koos harjutada veel.
Ärand’ sõnasõnalt ka võta. Mul on trennikaaslane, kes sõidab ratast sama hästi kui eesti eliit ja jooksb samuti hästi. Ujumine on tal vilets, seda küll triatleetide seas; 1,5km läbimiseks kulub tal ligi 35minutit. See pole tavamõistes just aeglane, aga konks on selles, et ta on lühike, jässakas, raske ja veetunnetus on tal nullilähedane (treeneri sõnul). Lihtsalt pidev töö, töö, töö ja töö basseinis. Ja liigub.
Kokkuvõtteks: kobi basseini ja hakka otsast ujuma, küll tuleb. tehnikat võid videode pealt vaadtaaj proovi järgi teha, (alustasin ise samuti), aga treenerist on tõsiselt palju abi. (Alguses 1500m 47min (netoaeg, pause ei lugenud), peale aastast trenni üksi 34min, peale järgmist aastat treeneriga 26min)
daman
MemberNo hoopis parem on tunne, kui läbitud on näiteks tore intervalltreening:
4km soojaks + 6 x 1km MAX (puhkus intervall 1km lõikude vahel 1 minut) + 2km jahutust.
Jalad surisevad, kopsudest käib õhk mühinal läbi ja väga hea on olla. Muidugi olles 5-6 intervallil on küll veremaitse suus, aga selline tunnine mõnus treening on OLULISELT arendavam kui ühtlane tiksumine. Proovige järgi. Lõike võib kenasti lühendada, aga puhkeintervall võiuks ca. 2x väiksem olla kui tööintervall.
daman
MemberMinu ujumistreeneri sõnul: mõni ei õpigi. Liiga lühike, liiga palju lihaseid, liiga vilets koordika, veetunnetuse puudumine.
Ise alustasin 25 meetri kaupa, konna või koera. Ujud otsa, puhkad. Vaikselt proovid krooli. Ja nii ta läheb.
Ma muidugi usun, et kui sa mõne treeneri jutule lähed, siis saad sellest hirmust üle ja kuna sul on helgeid mälestusi pinnal püsimisest, siis on see lihtsalt pühendumise asi. Stick to it. Sul on võhma looma moodi, sestap ma usun et sa tõesti rapsid liiga palju, proovi esialgu kasvõi liuglemist (tõukad ennast seinast ära, nägu vee all, käed ees ja sirutad ennast pikaks pikaks).
-
AutorPostitused