Taimne valk: soja, sojavalk, sojajahu
Avaleht » Forums » Toitumine » Toidulisandid » Taimne valk: soja, sojavalk, sojajahu
- This topic has 174 replies, 83 voices, and was last updated 12 years, 9 months tagasi by
AlanBStard.
-
AutorPostitused
-
jaanuar 2, 2002 at 12:45 e.l. #7082
david
MemberTere. Mul jällegi üks küsimus. Nimelt, selle otsisin vanast foorumist välja, et sojavalgu imendumiskoefitsent on 74, kuid ma olen kuulnud ka sellist juttu, et sojavalk ei pruugigi üldse kõigil inimestel imenduda… vähemalt sellisel kujul, mil vajalik (lihastesse). Kas sel on ka tõepõhja all?
jaanuar 2, 2002 at 12:19 p.l. #27713Kelly
MemberKui Te mõtlete imendumise all nii seeditavust kui bioloogilist väärtust, siis valgu seeditavus sõltub mingil määral inimese seedeelundkonna valke lõhustavate ensüümide aktiivsusest.Ja see, mis ei seedu, ei saagi imenduda.See osa seedunud valgust, mis kasutatakse uute kehavalkude sünteesiks, peaks olema kõigi inimeste jaoks sama, juhul kui on kaetud energia vajadus(vastasel korral võib tegelik biol.väärtus olla oluliselt madalam, sest osa aminohappeid kasutatakse energia tootmiseks). Imendumiskoefitsient 74 on tingitud suures osas sellest, et sojavalgus on vähe metioniini(http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/32/12/2460?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=soy+protein%2Bbioavailability&searchid=1009958890903_360&stored_search=&FIRSTINDEX=50&journalcode=ajcn )
jaanuar 3, 2002 at 11:47 e.l. #27714Ott Kiivikas
MemberÜritan vastata natuke lihtsamalt, et oleks parem aru saada. Kindlasti on sellel tõepõhi all, sest on ju üldteada, et kõigile ei sobi ühesugused toiduained, nii on ka valkudega. Üldjuhul on inimene harjunud rohkem loomsete valkudega, sest neid kasutame me igapäevaselt; piim, kohupiim, liha, munad jne. suurem tõenäosus on, et su organism võtab paremini vastu kas vadakust või kaseinaadist valmistatud toidulisasid. Ausalt öeldes, ei tea ma ühtegi tippsportlast, kes teeks oma võistlusvormid sojavalgu pealt, sest üldjuhul eelistatakse eelpool nimetatuid.
jaanuar 4, 2002 at 2:51 e.l. #27715david
MemberTänan mõlemale vastajale.
jaanuar 4, 2002 at 11:59 e.l. #27716david
MemberTänan mõlemale vastajale.
detsember 19, 2005 at 4:59 p.l. #64766polarbear
MemberAga kuidas tegelikult sojatooded valguallikana mõjuvad? Nt on ühed soojatooded, mida keedetakse vees ja seejärel praetakse, hautatakse jne järgmise sisaldusega 45g valk, 2g rasv ja süsivesikud 20g. Ühest foorumist lugesin, et soja tõstab östrogeenitasemeid, aga nt naistele päevase valguvajaduse katmiseks?
detsember 19, 2005 at 7:03 p.l. #64777Lights_out
MemberSee teine teema “Silk soymilk” on saadud orgaanilistest sojaubadest ja rikastatud kaltsiumi ja vitamiinidega (hea maitsega).
Kui sa vaatad teiste kulturistide söögiplaani nt. mine vaata http://www.jaycutler.com ja sealt sa näed et tema menüüs on beans (oad). Ehk siis kuuluvad oad kaunviljade hulka ja ühes ETV hommiku programmis Argo ka mainis et kaunviljad oleks üheks valgu allikaks. Samas ei pea sa sojaproteiini hommikust õhtuni sööma.
detsember 19, 2005 at 7:46 p.l. #64786Aksel
MemberSee östrogeeni jutt on nii ja naa. Oli aeg, kus mõningate uurimiste puhul järeldati seda. Tänapäeval siiski ei ole see enam nii ühemõtteline. Soomes vähemalt soovitatakse aegajalt sojaisolaati lisaks. Meestele ka soovitatakse!
Pealegi on olemas taimetoitlastest bodybuilderid, kelle toit peamiselt sojale ongi ülesehitatud. Mulle soja maitseb küll, kui abikaasa viitsib selle kallal veidi “möllata”. Aga sojapiim ei lähe küll mitte.
detsember 19, 2005 at 9:03 p.l. #64790gmaster
Memberet sojavalk on erinev kui whey valk, ja ma usun et mitmekülgsus kulub kehale ikka ära, ise söön ka sojavalku vahepeal lisaks.
jaanuar 8, 2006 at 7:39 p.l. #66093taavet
MemberKas keegi oskab öelda , miks peetakse sojavalku teistest valkudest kehvemaks valguks. Aminohapete sisalduse poolest peaks kõik ju nagu õige olema.
jaanuar 8, 2006 at 7:44 p.l. #66096noobie
MemberSojavalk imendub aeglasemini, ega ta muigu kehvem küll ei ole.
jaanuar 8, 2006 at 8:01 p.l. #66104-Hitman-
MemberSojavalk sobib häsi õhtuseks kasutamiseks ehk siis enne magama minekut, aga peale trenni on vaja kiiresti imenduvaid valke e vadakuvalku.
jaanuar 12, 2006 at 9:59 p.l. #66578xip
MemberKõndisin ükspäev tavalises toidupoes, vaatasin tervisetoodete rea vahele! Seal oli Soja jahu, mingi Eesti toodang, maksis alla 20ne. Vaatasin ja uurisin seda pakki. Taga oli kirjas et sisaldab 50% sojavalku, 30%süsivesikuid jne!
Et ma nüüd ei oska mingit seisukohta võtta! Et kas põhimõtteliselt võib seda sojajahu kah kasutada ?heigi valmistamisel???
jaanuar 12, 2006 at 10:15 p.l. #66580tsikoloog
Memberma pole kindel,kas sojavalgul on kõik asendamatud aminohapped olemas
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>äkki keegi oskab selle kohta miskit tarka öelda?
jaanuar 13, 2006 at 6:57 e.l. #66589bohemianrhapsody
MemberPõhimõtteliselt võid sa ju ka nisujahust sheiki teha…
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.