Skip to main content

C-vitamiiin

Avaleht » Forums » Arhiiv » Vana Foorum » C-vitamiiin

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • Autor
    Postitused
    Kalevipoeg
    Member

Lugesin viimast C-vitamiini alast artiklit. Kas 1-3g päevas liiga palju ei ole? Kui oled väga haige, siis soovitatakse süüa 0,3-0,5g ning tavaline päevanorm on ainult 0.06g. Ise olen kogu aeg söönud 0,5g ja arvanud, et seda on rohkem kui küll, kuid nüüd soovitatakse 2-6x rohkem süüa.

America
    Member

Ise arvan, et paljuski on liigse kartusega koonerdatud ning soovitatakse miinimum koguseid.Näiteks võiks tuua kasvõi selle, et kui kreatiini kuuril tarvitatakse ainet keskmiselt 5-10g päevas, siis topsiku kasutusjuhendis on päevaseks normiks soovitatud kas mitte isegi 0,2g.Igatahes mitu korda väiksemad kogused kui tegelikult tarvitatakse.Kõik kes vähegi teemat mõistavad saavad aru, et nii väike kogus on ainult organismi narritamiseks.Sama jutt käib ka valgu tarvitamise puhu.Kuigi räägitakse, et üle 30g ühel toidukorral valku ei tarvitata, ei ole mõtet päris kaaluga asja lahendama hakata kartes üledoosi.Ei tee need liigsed grammid liiga.Seega on ka need 1-3g C-vitamiini õigustatud, eriti veel pärast treeningut kui keha vajab taastumist.Annab parema efekti.Kui vitamiine regulaarselt ja korralikult ei julge süüa, siis pole organismi üldse mõtet ärritama hakata, siis võid ju kasvõi majataga päevalilli närida ja loota, et vitamiini puudust ei ole.

Anonüümne
    Guest

Ise olen viimasel kahel aastal 3-5gr C-vitamiini päevas söönud.Mõju on ainult positiivne.Näiteks: une vajadus vähenes,taastumine paranes,nohust sain lahti,jne.Loomulikult ei soovita ma selliseid koguseid inimestele kellel on neerudega probleeme.Alustada tuleks 100 mg päevas.Kui antud kogus ei mõju, siis tuleks kogust suurendada, jne.Kuid ärge lootke tulemusi näha samal päeval.C-vitamiini söömine on üks väike lüli taastumise suures ahelas, kuid väga oluline lüli.See niinimetatud “päeva norm 60mg” on minu arvates üks nalja number.

Henri
    Member

Inimloomus on juba selline, et “mida rohkem seda uhkem”. Kasulik oleks vahel lihtsalt mõelda soovituste üle, st. kas (ja miks)võtame mõned soovitused iseenesestmõistetavalt üle.

Siiski kehtib üks tõsiasi: iga inimene peab ära tundma selle “oma” ja selle tundmise poole püüdma.

Siin esinenud väide a´la 0,2 g kreatiini -narritamine on jällegi väga primitiivne. Inimestel, kellel on seerumi kreatiinkinaas kõrge piisab täiesti 0,2 g(on teatud määral üledoos). Statistiliselt ei olegi neid inimesi vähe. Mõelge rohkem ka oma peaga, ei tasu kõike, mida keegi soovitab ja kirjutab puhta kullana võtta.

jaanus
    Member

Nii, et igaüks peab püüdlema selle oma poole…….

Aga kuidas see “oma” ära tunda? Ja kuidas tunda ära see, kui oled üle “oma” läinud?

Sten
    Member

Just, ei tasu liigselt teadusejuttu puhta kullana votta.Tuleb

ka oma peaga moelda, et arusaada:0,2g kreatiini kogused

on taiesti mottetud!

mart
    Member

hmm, mul on kreatiiniga alati ainult halvad kogemused olnud… kas on siis äkki võimalik, et ma olen liiga palju võtnud? ma olen võtnud 5g päevas. on tekkinud tohutu unevajadus, võiks öelda lausa et pidev väsimustunne. jõunäitajad ei ole tõusnud ja nädala ajaga olen jõudnud millessegi ületreeningulaadsesse. milles võib asi olla? äkki ikka õnnestuks mul kreatiinist mingist kasu lõigata?

Henri
    Member

Minu kommentaar on järgmine: Igal inimesel on lihaskontraktsiooniks vajalik kreatiini tase organismis erinev (samuti lihasspetsiifilise kreatiinkinaasi sisaldus). Samuti on erineva suurusega neerude glomerulaarfiltratsioon (siin ei tähenda, et mida suurem seda parem ja vastupidi – lihtsalt asi on individuaalsuses).

Lähtuvalt sellest on antud toidulisanditele lollikindluse mõttes ohutud doosid. Ütleme siis nii, et Sul on kreatiini tase organismis loomuomasel kõrge. Mis võib olla iseenesest positiivne. Nüüd lisad seda veel (ohtralt juurde). Tulemuseks on see, et neerudele glomerulaarfunktsioonile antakse täisgaas! Tulemuseks võib olla väsimus (mitte kohe mingi haigus), üks organsüsteem on lihtsalt üle koormatud ja tasakaal rikutud. Aga enamaltjaolt oleme piisavalt suure varuga “ehitatud” ja see ei pruugugi tunda anda.

Lisaks nõuab neerudelt rohkem ka rohke valgu tarbimine (muudab samas organismis ka happe/leelise tasakaalu) .

mart
    Member

niisiis kas ma peaksin üldse mitte kreatiini võtma või siis võtma neid tõsiväikseid doose (alla grammi)?

kuna ma tahan täisnaturaalselt teha, siis on iga selline väike lisavõimalus minu jaoks eluliselt oluline.

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.