baasainevahetus
Avaleht » Forums » Spetsialistid » Küsi Teadjatelt » Küsi Fred Antsonilt » baasainevahetus
- This topic has 4 replies, 3 voices, and was last updated 20 years, 10 months tagasi by
Fred Antson.
-
AutorPostitused
-
märts 7, 2005 at 12:01 p.l. #4120
spaniard
MemberKusimus Fred Antsonile .
Sooviksin saada teie poolset informatsiooni baasainevahetuse kohta.
Nimelt olen erinevatest allikates saanusd erinevat infot ja ei tea enam mida oigeks pidada.
Kusimus oleks kas on mingi kindel valem millega saab valja arvutada mis on minu baasainevahetus ja palju naiteks trennivabal paeval olek lisakulu kui suurt liikumist ei ole.Meesterahvas pikkus 186cm kaal 84kg ja vanus 22a. Tegelen vaikselt spordiga ja pakun et olen heas fuusilises formis.
Olen kursis ka sellega et amazon.ee lk-l. on baasainevahetusekalkulaator aga nagu ka mainisin erinevaid allikaid on palju siis oleks hea saada teie poolne arvamus.
märts 7, 2005 at 12:59 p.l. #49584maryjane
MemberVabandust, et teemale vastan, kuigi pole küsimuse adressaadiks…
Igatahes põhiainevahetust saab katseliselt kindlaks teha. Ma pakun, et seda uuringut saab lasta teha näiteks TÜ Kliinikumi spordimeditsiini keskuses. Tallinna kohta ei oska öelda.
Idee poolest on tabelites esitatavad arvud ainult normid, iga inimese põhiainevahetuse efektiivsus on aga individuaalne ja need normid on ainult orienteeruvaks vahemikuks. TÜ arstiteaduskonnas kasutatava Harrise-Benedicti põhiainevahetuse tabeli järgi oleks su PAV norm 2004 kcal.
Katseliselt saab põhiainevahetuseks kuluva energia hulka teha kindlaks näiteks kaudse kalorimeetria abil. Mõõdetakse mingi aja jooksul rahulikult istudes tarbitud hapniku hulk. See on proportsionaalne toitainete oksüdatsiooniks kulutatud energia hulgaga. Väljahingatud süsihappegaasi ja sissehingatud hapniku hulga suhe viitab sellele, milliseid toitaineid (rasvad, valgud või süsivesikud) oksüdeeriti. Põhimõtteliselt ongi uuringu jaoks ainult tarvis süsteemi, mis oleks võimeline mõõtma väljahingatud õhu hulka ja süsihappegaasi/hapniku fraktsiooni selles.
märts 8, 2005 at 3:18 p.l. #49665Fred Antson
MemberVäga hea vastus,mis valgustab täpset põhiainevahetuse mõõtmist!
Kui aga soovid lihtsamalt läbi ajada,siis vaata minu vastust teemas Kcal – seal äramärgitud valemitega töötab ka amazoni PAV arvuti.
märts 19, 2005 at 3:30 p.l. #50492spaniard
MemberSelles valemis voi kuidas seda oigem nimetada oleks on vaja lisada kaal.Kaalust seda et kui kaalun naiteks 90kg aga ideaal oleks seal 2 nadalat ennem voistlusi 80 (kui oleksin voistleja) siis lisan sinna ikka oma ideaal kaalu? Olen suht kindel et see on nii aga kysin ikka.
märts 22, 2005 at 2:10 p.l. #50756Fred Antson
MemberPAV peab olema täpne,sest ta on päevase energiavajaduse arvutamise aluseks!Kui soovid kaalu langetada,siis lahuta kalorid päevase energiavajaduse hulgast.Kehakaalu langusega arvutad ümber PAV-i ja sooritad uuesti ülejäänud tehted.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.