Kalorite lugemine
Avaleht » Forums » Päevakajaline » Külastajate Küsimused » Kalorite lugemine
- This topic has 1 reply, 1 voice, and was last updated 9 years, 2 months tagasi by
JungaTroll.
-
AutorPostitused
-
november 16, 2016 at 5:01 p.l. #27056
Anonüümne
GuestTere!
Soovin teada kaalulangetamise ja kalorite kohta. Me sõbrannaga oleme mõlemad ülekaalulised. Mõlemad soovime kaalust alla saada.
Mina olen pigem olnud selline kaalulangetaja, kes üritab süüa tervislikult(tatar, riis, kohupiim, vutimuna, salatit ja puuvilju, supid jne..).Kaloreid ma ei jälgi, pole kunagi jälginudki. Vahest huvipärast olen vaatanud, et palju kaloreid annab mingi toit.
See aasta augustis, me kaalusime sõbrannaga sama palju. Kuna tal endal kaalu polnud, siis tuli ta minu juurde kaaluma. Ta kaalus ennas hiljuti, kaal näitas tal miinus10 kg.
Mul endal kaal koguaeg kõigub, küll on miinus siis jälle pluss. ma üritan süüa tervislikult. aga palju kordi on olnud nii, et olen kaalu jälgimise pooleli jätnud. Siis söön jälle liiga palju rasvast ja magusat ja pärast hakkan jälle toitumist jälgima. Minu jaoks on see, et ”kas kõik või mitte midagi” ja kui kaalu hakkan jälgima, siis ei luba enale mitte midagi ”ebatervislikku”. ei minged saiakesi, ega kommi, krõpsu, sokolaadi. Isegi majoneesi või hapukoort üritan vältida. Väga kaua nii toituda ei saa. Tegin mõnel hommikul isegi putru ilma piimata- vee peal, lisasin natuke mett ja rosinaid(see puder oli lihtsalt nii kohutav
” data-emoticon=”” height=”20″ src=”/uploads/emoticons/default_biggrin.png” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” title=”
” width=”20″ /> ) Valget suhkrut üritan ka vältida nii palju kui saan.
Aga sõbrannaga on teised lood. Ta sööb peaaegu kõike, aga jälgib kaloreid. Eraldi ta ülesse ei kirjuta(vist) enda kalorid. Nt olime poes ja ta vaatas snicersi kaloreid ja ütles, et liiga palju kaloreid on seal, võttis Daimi sokolaadi, kus oli poole vähem kaloreid. Siis ta joob tihti neid joogijogurteid(seal on tavaliselt palju suhkrut sees). Isegi sööb krõpsu, pizzat, saiakesi, kooki jne..
Poes käime vahel koos ja siis ta koguaeg jälgib neid kaloreid, et mis palju annab. Kui mina olen see, kes ostab ikka brokkolit ja spinatit, siis tema isegi ei vaata nende toitude poole.
Samas tal kaal langeb, minul mitte. Ma vaatasin teda ja ta on ikka silmaga nähtavalt alla võtnud. Näost on ta palju saledam, pole põsed nii punnis kui varem
” data-emoticon=”” height=”20″ src=”/uploads/emoticons/default_biggrin.png” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” title=”
” width=”20″ /> ja kõht on palju väiksem.
Täna mõtlesin, et peaks ka hakkama neid kaloreid jälgima. Sest vaatan sõbrannat, ta on umbes 10 kg alla saanud 4 kuuga ja ta ei näljuta ennast ja lubab endale midagi head ka. Ta hakkas neid kaloreid mõni kuu tagasi lugema, sest varem poes käies ta ei lugenud kõva häälega, mis palju kaloreid sisaldab. Mul oli/on vahel nii häbi temaga poes olla
” width=”20″ /> Tuleb minu juurde ja ütleb: ”Kuule vaata siin on kõigest ………. kalorit” või nt: ”Appi, siin on nii palju kaloreid”
” width=”20″ /> Ma olin nagu: ”Wtf, kao ära enda kaloritega”
” width=”20″ /> Tal veel hääl ka selline hästi ”vali”.
Mida teha siis nüüd? Kas kalorite lugemine aitab kaalust alla saada? No nii hull ta pole, et ühe saia või 100 g piima kaloreid loeb(nagu mõni inimene).
Kas kaalust alla saab ka siis, kui nt lubada endale rämpstoitu(lihtsalt mitte ületada päevased kalori norm koguseid?) Aga kuidas nt rasv, suhkur jne..? Kui nt süüa 1800 kalorit: saiakesi, makaroni, sokolaadi, suhkruseid joogijogurteid, siis päeva rasva ja suhkru norm on ületatud ju, mis sellest, et kokku tuleb umbes 1800 kalorit.
KAS SIIS KA KAAL LANGEB, kui süüa 1800 kcal, aga tarbida liiga palju rasva ja suhkrut????????
Ma ise küll ei tahaks nii toituda, et päev läbi ainult saiakesi ja sokolaadi ja krõpsu sööks. Mulle meeldib ikka norm toit ka, sõbrannale meeldib ka norm toit, ega ta ainult magusat ei söö.
Lihtsalt, mul elu muutuks kohe palju kergemaks ja meeldivamaks, kui ma tean et nt võin lubada endale selle ühe Marsi sokolaadi või ühe jäätise ja kartuli peale majoneesi ja, et mitte mdiagi hullu ei juhtu, sest ma ei tarbi enda kalorid üle. Salatit armastan ka väga ja igasugust rohelist, puuvilju ja pähkleid.
november 17, 2016 at 10:44 e.l. #389347JungaTroll
MemberIkka langeb, alati langeb kui sööd vähem kui ära tarbid. Ega “tervislikud” toidud siis energiavabad ei ole nii et neid piiramatult süüa võid.
Nii et jah, kaal langeb ka siis kui sööd ainult snickersit ja kartulikrõpsu aga pead nendega piiri. Ja kaal tõuseb kui terve poti tatart ja brokkolit ära sööd.
Aga sa ise vastad ka oma küsimusele: “Kui nt süüa 1800 kalorit: saiakesi, makaroni, sokolaadi, suhkruseid joogijogurteid, siis päeva rasva ja suhkru norm on ületatud ju, mis sellest, et kokku tuleb umbes 1800 kalorit”. Siin see point ongi. Isegi kui sa sööd kalorite mõttes vähem kui ära kulutad, kuid su toit koosneb ainult suhkrust ja rasvast siis jääb vähe ruumi üle, et saada ka teisi väga olulisi asju – vitamiine ja mineraalaineid.
Mida vähem sa sealjuures ka liigud, seda vähem tohiks toidulaud üldse igasugu marse ja sokolaadi ja jäätist sisaldada, sest siis on suur võimalus et kas ületad oma kalorinormi ja võtad juurde või jääb midagi vajaka.
Aga te võite mõlemad jätkata nii nagu kirjeldasid – tema sööb daimi ja sina sööd brokkolit ja tatart. Kahjuks alles vanaduses märkate omavahel erinevust – temal tõenäoliselt rohkem probleeme tervisega, sul vähem. Aga noorematel inimestel ongi primaarne kehakaal ja seda ükskõik mis hinnaga.
Siiski, kui räägid 1800 kalorist ja ennustad, et võtaks sellega alla, siis ma pakun, et sa liigud ikkagi liiga vähe. Liikumine on noortele inimestele jällegi peamiselt “kaloripõletaja”, aga tegelikult on ülioluline oma tervise korras hoidmiseks. Nii et sihi pigem sinna suunas, et su kalorinorm oleks päevas mitte 1800 vaid kuskile 2500 kanti, mis tuleneks aktiivsest liikumisest. Siis saad lubada endale ka majoneesi kartuli peale ja samas ei ole ohtu, et oled vitamiinide ja mineraalide vaeguses oma dieediga.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.