Sama mis eelmine küsija – mis on sellise tegevuse eesmärk? Osalen igal aastal nt. Scoutsrännakul, mis on 30km jooksmist 15 lisakiloga. Ja seetõttu harjutan pool aastast ka lisaraskustega jooksmist.
Kui oled naine (enamasti on nemad sellest huvitatud) ja püüad nii rohkem kaloreid põletada, siis unusta parem ära. Eriti just jooksmise puhul avaldab lisaraskus energiakulule marginaalset mõju. On leitud, et 1kg vähem kui 1kcal/km. Ehk kui isegi paned 10kg selga ja jooksed 10km, siis energiakulu on suurem vaid 10*10kcal ehk 100kcal. 30km 15 kiloga seega 450kcal. Nutune selles mõttes.
Kui pead silmas treenimist, siis kiiruslikele võimetele mõju praktiliselt puudub. Sa ei hakka kiiremini jooksma. Seetõttu ka jooksjad ei kasuta lisaraskusi. Kiiremini jooksmiseks on vaja arendada teisi näitajaid kui need, millele lisaraskus mõjub.
Veidi kergem on joosta mõni aeg vahetult pärast seda, kui oled lisaraskustega jooksnud. Kuid see vahe kaob üsna kähku. Keha harjub uuesti jälle väiksema raskusega.
Kui siiski soovid raskusi kasutada, siis mina soovitan raskusvesti. Püsib ümber keha. Kindlasti ei soovita ma raskusi jala ümber toppida, see lõhub jalgu ja rikub jooksumustri täielikult. See, et neid müüakse on minu arvates paras lollus, veel suurem nende ostmine. Ehk tõesti paar kilomeetrit kannatab joosta.
Mina tegin omale kaks vesti vanadest politsei kuulivestidest, mis kanti maha. Lõikasin 5mm metall-lehest ribad sisse. Üks on 6kg, teine 9kg. Ja saan nii kombineerida 15kiloni.