Jooksmise negatiivne pool ?
Avaleht » Forums » Päevakajaline » Külastajate Küsimused » Jooksmise negatiivne pool ?
- This topic has 4 replies, 4 voices, and was last updated 10 years, 11 months tagasi by
Mad Moments Media.
-
AutorPostitused
-
märts 1, 2015 at 12:25 p.l. #26472
Anonüümne
Guesthttp://tervis.postimees.ee/3106215/lugejate-hirmuaratavad-tervisehadad-milles-suudi-jooksmine
“Lugejate hirmuäratavad tervisehädad, milles süüdi jooksmine”
On plaanis endal ka jooksma hakata kui jää lõplikult ära kadunud, aga selliste artiklite lugemine võtab veidi kõhedaks.
Kas keegi oskab lahti seletada või viidata mõnele allikale, mis õpetaks algajat korrektset ja jätkusuutlikult jooksma ?
Olen kuulnud ka mingitest erinevatest stiilidest a la üle kanna jooksmine vs üle päka jooksmine.
Kuidas peaks jooksma tavalise õhukese tallaga tennisega asfalti peal, et liigesed viga ei saaks ?
märts 1, 2015 at 1:26 p.l. #377662Rambo vend
MemberKuna jooksmine vallandab palju endorfiine kehas, mis toimivad valuvaigistitena, siis on kerge ennast lõhkuda.
Põhiline on väga ettevaatlikult alustada, kui pikka paus sees. On olemas kindel valuvaba jooksusamm, millega joostes lihased pingulduvad ja vabastuvad õigetel hetkedel, kõõlused ja ligamendid teevad täiusliku koostööd. Sellest sammust saab välja minna näiteks, kui kasutada pehmeid jalanõusid, mis võimaldavad ebanaturaalselt kannale maanduda. Või siis on kerge valu põlves, aga näiteks natuke jala välisküljele toetudes pehmel pinnasel pole valu. Siis joostakse niimoodi ja süvendatakse probleemi. Või mingid ortopeedilised tallad, mis aitavad valesti toetama harjunud jalal samamoodi joosta. Mingil hetkel annab kusagilt midagi järgi.
Näiteks üle päka jooksmise õppimiseks tuleks alustada 100m (loe:sada meetrit päevas) jooksmisega. Iga päev lisad sada meetrit juurde, mitte ei lähe kohe kahte kilti jooksma. Selle olen ka ise üle elanud, kusagil 500m pärast lõi sääremarja julm valu ja 4 nädalat ei saanud kõndidagi.
Kõige naturaalsem on paljajalu joosta, ma ennustan, et tulevikus on meil selliseid mururadasid kõik kohad täis.
märts 1, 2015 at 2:20 p.l. #377664rennu21
MemberKindlasti on kahjulik. Aga mis ei oleks? Kodus lähed vanni ja libastud ning võid välja väänata jala või lõhki kukkuda pea. Sammuti jooksmisel(nagu ka ansoluutselt igal teisel alal) on alguses tähtis asja rahulikult võtta. Kindlasti mitte joosta iga päev ja võimalusel mitte kõval pinnasel. Mis tennistesse puutub siis mina nendega ei saa joosta kuna päkkadesse lööb valu(jalatestis leiti, et jalad viltu ja koormised ebaühtlased). Siin jõuame järgmisele punktile moda algajale soovitada: tee ära tervisetest(näiteks tervele kehale). Võiks vähemalt läbi käia jalakabinetist ja teha jalatsite jaoks test, saamaks selgust millised jalatsid su jalale sobivad(väldid tulevikuks igasugu ootamatuid ebameeldivusi). Treeningust alusta enesetunde järgi, tempo selliselt et suudaks veel vestelda, alustusel mitte hakata aakreid mõõtma vaid pigem vähem.
märts 2, 2015 at 3:50 e.l. #377214Okk
MemberAga miks selline plaan? Miks sa tahad jooksma hakata?
märts 3, 2015 at 2:42 p.l. #377678Mad Moments Media
MemberMa olen eluaeg jooksmist vihanud. Eriti sõjaväes kohe peale sööki keemiakaitseülikonnas, seljakoti ja gaasimaskiga.
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Aga no ei saa ükski tubane trenazöör väljas jooksu vastu. Leidsin ühe jooksujalatsite testi et milline siis peaks õige olema. Ma olen kogu aeg jooksnud üle kanna, ei oska mingi valemiga kuidagi teisiti ümber õppida. Sain seal tulemuseks Mizuno Wave jooksutossud. See on ikka ulme kuidas tunnetus muutus. Esimest korda elus ma naudin jooksmist. Põlvedest ei anna midagi tunda isegi kui 3 päeva järjest joosta.
Alates jaanuarist tuleb kokku praegu umbes 120km jää lume ja asfaldi peal. Neist esimesed 100 umbes tavaliste tossude ja talvesaabastega.
Test on siin: http://www.runnersworld.com/shoeadvisor
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.