Ujumine – väikene mure
Avaleht » Forums » Treening » Muud spordialad » Ujumine – väikene mure
- This topic has 10 replies, 8 voices, and was last updated 13 years, 1 month tagasi by
Diver.
-
AutorPostitused
-
jaanuar 29, 2012 at 2:11 p.l. #24052
fender
MemberTervist!
Lugu on selline, et olen käinud vahelduva eduga umbes aasta ujulas (nädalas 1-2 korda).
Rohkem kahjuks ei saa käia, kuna aeg ei võimalda ja tänu allergiale ei kannata ma ka rohkem kloorivett.
Aga kahjuks läks nii, et ilma korralike teadmistega kuidas ujuda, läksin ma omapead ja ujusin nii nagu heaks arvasin… konna, õppisin ära valesti krooli ujumise (pea veest väljas) ja ka sellili krooli ujumisel käisid jalad valesti.
Hiljem esinesid ka probleemid, põlved läksid valusaks , kael läks pingesse jm…
Nüüd kus olen tarkade nõu ja õpetust saanud, olen lõpuks ometi ujumisega õige joone peal.
Aga mure on selline, olen nüüd kuskil paar korda ujulas käinud ja korrektselt kroolinud. Alguses ma ei saanud hingamisega väga hästi hakkama, võttis kohe hingeldama ja pidin raja lõpus koguaeg pause tegema, nüüd on sama asi, suudan maksimum krooliga raja lõppu ja tagasi ujuda ja siis pean jälle pausi tegema. Siiski väikseid edusamme olen märganud, tunnen ennast vees kindlamalt ja hingamine on läinud järk-järgult ka paremaks, aga siiski enamasti pean kord raja lõpus alati puhkepausi tegema ennem kui saan uuesti ujuda…. sellili ujudes näiteks seda probleemi ei esine, siis võin vabalt kasvõi tund aega järjest lasta.
Kas see on normaalne ja pikem vastupidavus hingamises tuleb hiljem?
Või kui on keegi rohkem asjast teadlik, võib olla tegu nõrga allergiku kopsuga? Kuigi muudes alades mul hingeldamist ega õhupuudust ei teki (jõutrenn, jooksmine vm), kas see on alguse asi ja kõik tuleb ajaga?
Olen natukene mures, kuna kui jälgida teisi kes lasevad krooli üle poole tunni ilma kordagi raja lõpus puhkamata, siis tekkib endal küsimus et miks mina ei suuda kahte radaotsagi järjest ujuda…
jaanuar 29, 2012 at 3:28 p.l. #237031gmaster
MemberTeistega võrdlemine ei anna sulle peale stressi suurt midagi..
Loomulikult kasvab vastupidavus aegamööda, eriti kui alles oled uue tehnika omandanud.
jaanuar 29, 2012 at 3:38 p.l. #237029eesti mees
MemberJep pean jälle tunnistama et olen Gamstriga ühel nõul, mitte et ma talle pugeda tahaks
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> . Kroolides on oluline et sa hingad välja vette ja kui tõstad pea pinnale siis hingad sisse, sisse hingamine toimub ainult nii et pöörad pea veest välja. Sama hingamine toimub ka konnaga, välja vette ja kui hingad sisse siis on pea veest väljas. Läks vist natsa segaseks aga loodan said aru.Kuna hingamis viis on natsa teistsugune kui joostes ja jõusaalis olles, siis asi ilmselt vastupidavuses. Sa ära pabista et teised teevad korraga mitmeid otsi , lihtsalt treeni rahulikult edasi küll asi paraneb. Ma tegin ka hiljuti ujulas tunnise treeningu ja kui aus olla siis ma ei ujunud ka tunda aega jutti, olid ka puhkepausid vahepeal.
Arvan et valehäbi on küll viimane asi mille pärast stressata või ennast vaevata.
Edu !
jaanuar 29, 2012 at 3:55 p.l. #237003fender
MemberJep, hingamisest sain õnneks mingi hetk aru, noh, sellesmõttes loogiline ju et vees olles hingad välja ja veest väljas sisse
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>.Ainult krooliga ongi algeline veel, konnaga on küll selline tunne et võiksin kaua seda ujuda, seal on kuidagi see vettehingamine ja sissehingamine kergem ja hästi lõõgastav.
Igaljuhul tänud vastuste eest
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>!jaanuar 29, 2012 at 4:33 p.l. #236949eesti mees
MemberNoh ma olen näinud inimesi kes ujuvad krooli ja pea on koguaeg veest väljas, põhimõtteliselt vehivad peaga paremale ja vasakule. Kroolis on veel see segav faktor et kui sa tood pea veest välja siis samal hetkel on sul ka käsi veest väljas. Kui sa ujud halva tehnikaga siis tekitad ka palju pritsmeid, need ka segavad hingamist( vesi kurku jne). Kunagi oli juhus olla ühes basseinis Dundee ujumis meeskonnaga, erinevad basseini otsad muidugi. Nende kroolimine oli ikka ilus ja puhas peaaegu ilma pritsmeteta , samas aga kiire. Ma siis proovisin ka oma basseini nurgas kiirust tõsta, pladistasin nagu part .
Eks harjutamine teeb meistriks.
jaanuar 29, 2012 at 4:45 p.l. #236946gmaster
MemberTavainimese krool ja õppinud inimese krool on nagu öö ja päev. Mõni muidugi ujub instinktiivselt just õige tehnikaga, aga professionaalne tehnika jätab tõesti mulje, et jube laisalt liigutatakse, aga liigutakse edasi jube kiiresti. Heal tehnikal käivad kordamööda lõdvestusfaas ja tõmme. Pidev pinge, nagu tavaujujatel, tegelikult vähendab vastupidavust ja liigutuse ökonoomsust. Sama käib ta teiste spordialade kohta.
märts 9, 2012 at 8:07 p.l. #176381Matu89
MemberVähe vanem teema aga mõtlesin, et lisan ka midagi siia. Tavaliselt on algajatel on põhi probleem, et hingavad küll sisse kuid mitte korralikult kopsudesse – selleks võid iga ots sügavalt sisse hingata ja vette välja hingata, nii umbes 10 korda järjest. Pimekrool on ka hea kopsde harjutus – algul hingad sügavalt sisse ja ujud ilma hingamata nii pikalt kui jäksad – harjutust võta mõistuse piires ja pole vaja ära uppuda.
Võid muidugi näiteks võtta kord nädalas eesmärgiks, et nüüd täna ujun 1/2/5 meetrit rohkem kui tavaliselt.
Ei tea küll kus sa elad kuid tavaliselt on ka kohalikes ujulates ujumistrennid ka täiskasvanutele – võid alati küsida. Tunned ehk ennast palju turvalisemalt kui keegi jälgib, jagab nõuandeid ja kohendab tehnikat.
Jõudu ja jäksu Sulle!
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>märts 26, 2012 at 12:48 p.l. #155044Leegi-H
MemberMul tekkis huvi, et mitme tõmbe järel sa üldse hingad?
Äkki sa väsitad end sellega, et liiga palju rapsid seda pead üldse välja.
Minu enda põhiviga oli pead tõstes jsut see, et ma teda külje peale samas ka tõstsin ja tekitasin kaelale pinget kui tegelikult oleksin pidanud lihtsalt pöörama ilma lisatõstmiseta.
Ja teine asi oli löögil käte liiga vara üles tõstmine, ehk libisemist jäi vähemaks kuna käsi ei saanud maksimaalselt kiirust juurde tekitada ja siis väsib ka kiiremini ära.
juuli 30, 2012 at 11:19 e.l. #320872Calor
MemberKrool ongi tehniliselt laske (Ilmselt liblikas/ rinnuli on veel raskem). Pead ei peaks üldse tõstma. Pool pööret vaja lihtsalt pöörata ja rahulikult. Kui pea vee alla jääb, siis proovi kätega ennast suunata. Mina ise hingan tavaliselt peale 4-5 tõmmet. Kui muidu 3 tõmbega proovid edasi liikuda, siis 4 või 5 tõmbe ajal surun vett tugevamalt enda alla, mis tõstab keha hingamiseks piisavalt vee kohale. Hingad sisse ja siis saab jälle rahulikult nii 3-4 tõmmet pea vee all edasi lasta.
Käte tehnika võiks olla nii, et mitte ei löö plärtsuga oma laba vasta vett, vaid õhus olev käsi võiks lõigata nii 30 kraadise nurga all kuni sirutuseni veepinda. Ja siis vee all intensiivne tõmme (käe vars S kujuga)+ jalgade töö. Peale seda lased korraks keha vabaks et puhata ja seejärel uus tõmme. Nagu intervalliga. Niipalju sain targemaks oma lühikeseks jäänud ujumistrennidega
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> loodan, et oli abi.juuli 31, 2012 at 10:47 e.l. #320913somps
MemberUjumiskursused on ka muidugi mõte… Või vähemasti paar eratundi – omadest kogemustest võin öelda, et on küll hea kui keegi kaldalt seletab kus viga tuli ja kuidas proovida parandada…
detsember 27, 2012 at 11:54 p.l. #325296Diver
MemberMina soovitaksin hingamisharjutusi teha. Hinga 8 sekundit aeglaselt sisse ja 12 sekundit välja. Te seda umbes 5-6 korda, pea väike paus ja mine ujuma. Kroolis proovi hingata kord vasakult ja siis paremalt poolt pea pinnale kallutada. Hingamise vahe tee 3 käte tõmmet samal ajal välja hingates. Ära rabista, võta aeglaselt ja sujuvalt.
Olen 7 a ujunud, 2 aastat sukeldunud ja aasta vabasukeldunud ….
Kala
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.